tion.ro Web analytics

Oficialii Primariei Timisoara vor sa mute artistii plastici intr-o hala

Uniunea Artiştilor Plastici a scăpat de majorări în şedinţa Consiliului Local Timişoara de săptămâna trecută, când au fost aprobate noile tarife de închiriere pentru spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, dar autorităţile locale vor să tranşeze şi situaţia artiştilor plastici în perioada următoare. Viceprimarul Traian Stoia propune ca artiştii plastici să fie adunaţi într-o hală unde să aibă fiecare spaţiul său, după modelul Fabricii de Pensule de la Cluj.
Scris de A. Strugariu - Uniunea Artiştilor Plastici a scăpat de majorări în şedinţa Consiliului Local Timişoara de săptămâna trecută, când au fost aprobate noile tarife de închiriere pentru spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, dar autorităţile locale vor să tranşeze şi situaţia artiştilor plastici în perioada următoare. Viceprimarul Traian Stoia propune ca artiştii plastici să fie adunaţi într-o hală unde să aibă fiecare spaţiul său, după modelul Fabricii de Pensule de la Cluj.

Deşi pe o anexă iniţială la proiectul de hotărâre privind noile tarife de închiriere pentru spaţiile aflate în administrarea consiliului local prezentată de reprezentanţii Primăriei Timişoara apăreau şi cele 30 de spaţii alocate Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), anexa aprobată săptămâna trecută de aleşii locali nu cuprinde aceste spaţii. Pe moment nu au fost majorate chiriile în cazul artiştilor plastici, după ce reprezentanţii UAP l-au acuzat public pe primarul Nicolae Robu că vrea să îngroape arta.

„Uniunea Artiştilor Plastici are 32 de spaţii. Noi considerăm că este exagerat ca o uniune – foarte benefică de altfel pentru oraşul nostru – să beneficieze de un număr atât de mare de spaţii la tarife atât de mici”, declara Robu la dezbaterea publică organizată de primărie pe tema noilor tarife cu o zi înainte de adoptarea hotărârii prin care au fost stabilite acestea, subliniind faptul că primăria „nu e vacă comunală”.

Preşedintele UAP Timişoara, Ioan Szekernyés, a reacţionat vehement, în condiţiile în care pentru spaţiul în care se află Galeria Helios ar fi trebuit să se plătească aproximativ 400 de euro pe lună potrivit noilor prevederi.

„Suntem în criză, când oamenii nu cumpără lucrări de artă. (…) Dacă se aplică acest tarif, Galeria Helios, de 1 martie, se închide şi primăria poate face o cruce să o pună în Cimitirul Săracilor că a murit arta. (…) Uniunea Artiştilor Plastici are 250 de membri. În Galeria Helios se promovează arta timişoreană contemporană”, a explicat Szekernyés. Primarul nu s-a arătat însă convins de declaraţiile artiştilor. „Operele de artă nu sunt cumpărate de nişte amărâţi, ci de nişte oameni cu bani. (…) Aceşti bani noi îi luăm de la cumpărătorii de opere de artă, care au, slavă Domnului, să mai adauge 1 euro la un tablou. Nu luăm banii de la artişti, ci de la consumatorii de opere de artă”, a replicat edilul. Artiştii i-au cerut să facă diferenţa între spaţiile în care se produc lucrările şi cele în care se vând, s-au plâns însă că arta se vinde greu şi l-au invitat pe primar în galerii şi în atelierele lor, pentru a vedea în ce condiţii lucrează.

În cele din urmă a fost amânată luarea unei decizii în aceste cazuri. „Tot ce ține de atelierele artiștilor plastici și de galeriile de artă a rămas pentru o analiză ulterioară”, explica Robu după adoptarea noii hotărâri.

De cealaltă parte, viceprimarul Traian Stoia a venit acum cu propunerea ca artiştii plastici să primească fiecare câte un spaţiu într-o hală pusă la dispoziţie de municipalitate. Edilul crede că totul s-ar putea rezolva după modelul Fabricii de Pensule de la Cluj, unde problema spaţiilor de expunere şi creaţie artistică a fost rezolvată într-o asemenea manieră, o fostă hală industrială fiind transformată în spaţiu de artă contemporană.

„Trebuie să reglementăm situaţia artiştilor plastici. O să trebuiască să rezolvăm problema în maniera de la Cluj, cum s-a întâmplat acolo cu Fabrica de Pensule, îi voi propune domnului primar acest lucru. Să adunăm artiştii într-o hală – sunt hale disponibile -, să le lăsăm un anumit număr de spaţii şi să le amenajăm noi spaţii într-o hală. Să fie o hală compartimentată cu rigips, ca la Cluj, şi fiecare să aibă spaţiu acolo plătind o chirie modică sau poate chiar deloc, mai pot să şi socializeze, să-şi prezinte lucrările şi aşa mai departe… Problema este că ei vor şi locuinţe şi spaţii mai mult sau mai puţin comerciale. Nimeni din primărie nu este naiv să creadă că din ateliere nu se vând lucrări. Artiştii mari au atelierele lor. Sigur că îi ajutăm, dar nu ducem primăria în faliment pe o chestie de genul ăsta. Vom lua o decizie şi le-o vom comunica”, ne-a declarat Stoia. Chiar dacă nu e nimic bătut în cuie, viceprimarul a identificat şi un potenţial spaţiu. Unul privat: Halele Timco de pe Calea Circumvalaţiunii.

Rămâne de văzut cât de receptiv va fi primarul Nicolae Robu la această propunere şi cum vor primi vestea reprezentanţii Uniunii Artiştilor Plastici.

Primarul Timisoarei, acuzat ca vrea sa ingroape arta. Robu: primaria nu e vaca comunala!

Chirii record pe spatiile Primariei Timisoara, votate la repezeala de consilierii locali

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

  Sănătate

  Aproape 2.000 de vaccinuri anti-Covid administrate în Timiș în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

  Eveniment

  VIDEO. Accident cu un mort și doi răniți pe Calea Șagului, trafic blocat

  Sănătate

  Medici din Timișoara, în bisericile catolice. Vor vorbi cu oamenii despre importanța vaccinării și riscurile infectării cu Covid

  Ştiri din Timiș

  Se caută voluntari cu experiență în business și IT pentru „remodelarea activității” Primăriei Timișoara

  Eveniment

  Certificate Digitale Verzi, la control! Amenzi date de polițiștii timișeni celor fără măști și certificate

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19 scade sub 2/1000 în Timiș. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 4 decembrie: aproape 1.500 de cazuri și 131 de decese în România. 78 de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Șoferii, campioni la amenzile împărțite de Poliția Locală. Sub jumătate dintre sancțiunile date în 2021 au fost plătite

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici