tion.ro Web analytics

Muzeul Revoluției va fi realizat de Ministerul Culturii în Garnizoana din Piața Libertății

Muzeul Revoluției va fi realizat de Ministerul Culturii în Garnizoana din Piața Libertății

<p>foto: arhivă</p>
Sunt șanse ca în Timișoara să existe un Muzeu al Revoluției... Guvernul României a aprobat miercuri, 8 mai, o hotărâre conform căreia dreptul de administrare asupra Garnizoanei din Piața Libertății din Timișoara a trecut de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerului Culturii și Identității Naționale, entitate care va consolida și reabilita această clădire pentru a amenaja și înființa „Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989”.
Scris de Adrian Panduru - Sunt șanse ca în Timișoara să existe un Muzeu al Revoluției... Guvernul României a aprobat miercuri, 8 mai, o hotărâre conform căreia dreptul de administrare asupra Garnizoanei din Piața Libertății din Timișoara a trecut de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerului Culturii și Identității Naționale, entitate care va consolida și reabilita această clădire pentru a amenaja și înființa „Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989”.

Imobilul, monument istoric de secol XVIII, îndeplinește condițiile din punct de vedere istoric, tehnic și arhitectural pentru amenajarea Muzeului Revoluției, care va fi realizat cu sprijinul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Inițial, de realizarea acestui muzeu intenționau să se ocupe reprezentanții Consiliului Județean Timiș.

„În urma unei analize s-a constatat că soluția cea mai bună pentru realizarea cât mai rapidă a muzeului este trecerea imobilului din Libertății la Cultură și finanțarea obiectivului prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. De-a lungul timpului, s-a avut în vedere și preluarea acestuia de către Consiliul Județean, dar calculele arată că angajamentul financiar al Guvernului este cea mai eficientă soluție în acest caz. Ne dorim ca noul muzeu să fie mai mult decât o expoziție de fotografii. Vrem ca acesta să fie interactiv, să profite de noile tehnologii. Dorința noastră este să fie ceva unic în țară, iar pentru asta vom lucra îndeaproape cu Ministerul Culturii”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Planul inițial era ca Garnizoana din Piața Libertății să fie trecută în patrimoniul Consiliului Județean Timiș, De altfel, Garnizoana din Piața Libertății a mai fost în domeniul public al județului Timiș în 2015. Atunci, reprezentanții CJ Timiș trebuiau să renoveze clădirea (aflată în degradare) din fonduri proprii. În urma unei expertize s-a ajuns la concluzia că un an nu este de ajuns pentru reabilitare, așa că în 2017 Garnizoana a revenit din nou în administrarea Ministerului Apărării Naționale. Consilierii județeni au cerut din nou clădirea, pentru a face acolo un Muzeu al Revoluției. Acum, conform reprezentanților Guvernului, îl va face Ministerul Culturii…

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Parc de Crăciun la Muzeul Satului din Timișoara, toată luna decembrie. Cu restricțiile impuse de pandemie

  Ştiri din Timiș

  VIDEO. Liceenii de la Colegiul Național C.D. Loga, pe locul II în finala europeană a Code Week, cu extensia contra știrilor false

  Eveniment

  Adolescentă căutată de poliție după ce a plecat dintr-un centru pentru minori și nu s-a mai întors, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Vrei un apartament modern?

  Ştiri din Timiș

  Calcule pentru creșterea prețului la gigacalorie încă de anul acesta. Fritz cere cărbune din rezerva de stat

  Eveniment

  Transportatori de marfă și persoane, amendați pentru viteză sau lipsa unor documente, în ultima săptămână, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Lugoj, Deta și Sânandrei, încă două săptămâni de carantină de noapte săptămânală. Noua hotărâre CJSU

  Eveniment

  Restricții de trafic pe A1 din cauza unor lucrări de reparație

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid, în scădere în Timișoara și localitățile din apropiere. Cea mai mare incidență, la Moșnița Nouă

  Sănătate

  Coronavirus, 18 octombrie: peste 10.000 de infectări în România, 568 din Timiș. Printre decese, o tânără de 19 ani

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici