tion.ro Web analytics

Muzeu cu bani europeni lângă Timișoara, pentru a pune în valoare sanctuarul de la Parța, vechi de peste 6.000 de ani

De Adrian Panduru

Muzeu cu bani europeni lângă Timișoara, pentru a pune în valoare sanctuarul de la Parța, vechi de peste 6.000 de ani

Foto: CJ TImiș
Reactualizat la:
Sanctuarul neolitic descoperit la Parța va fi pus în valoare printr-un proiect transfrontalier, în parteneriat cu vecinii sârbi, prin crearea unui muzeu în Parța, cu bani europeni.
Scris de Adrian Panduru - Sanctuarul neolitic descoperit la Parța va fi pus în valoare printr-un proiect transfrontalier, în parteneriat cu vecinii sârbi, prin crearea unui muzeu în Parța, cu bani europeni.

Consiliul Județean Timiș, în calitate de partener și lider al proiectului „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat va pune în valoare sanctuarul neolitic descoperit la Parța, în plan fiind prin crearea unui muzeu în localitate. Reprezentanții CJ Timiș vor realiza o pagină web privind proiectul, cât și materiale informative și de promovare, iar Muzeul Național al Banatului va contracta proiectarea, execuția și dotarea cu echipamente specifice a punctului muzeal de la Parța.

„Turismul poate fi o importantă axă de dezvoltare. Nu avem atâtea avantaje geografice precum alte zone, dar cu puțină creativitate putem să creăm o ofertă bogată la nivelul județului, care să completeze, de exemplu, experiența celor care aleg să viziteze Timișoara. Am crescut mult ca județ din acest punct de vedere, dar mai avem lucruri de făcut. Proiectul de la Parța se alătură, de exemplu, demersurilor noastre de revitalizare a Surducului sau de creare a unui brand la Margina”, a spus președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Sanctuarul neolitic de la Parța este vechi de 6.200 de ani, iar vestigiile descoperite aici sunt păstrate la Muzeul Național al Banatului. Sanctuarul este de formă rectangulară, de 11,6 m. lungime şi 6 m. lățime şi este împărțit în două încăperi: încăperea A situată la est şi B, aflată în partea de vest a sanctuarului. În centrul acestuia, pe ambele părţi ale zidului despărțitor dintre cele două încăperi, era o masă altar pe care au fost descoperite o serie de obiecte care oferă o imagine despre ritualurile care erau practicate aici.

„Acest proiect de valorificare a sanctuarului neolitic de la Parța este extrem de important pentru Muzeu. Odată finalizat, punctul muzeal de la Parța va reprezenta un punct de atracție cultural și turistic extrem de important pentru întreaga țară, nu doar pentru noi, cei din Vest și datorită faptului că este foarte bine conservat și unic în lume”, a spus Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului.

Descrierea sanctuarului vechi de peste 6.000 de ani

Specialiștii de la Muzeul Național al Banatului descriu sanctuarul scos la lumină la Parța: „Încăperea A adăpostește statuia monumentală aflată pe un soclu de lut decorat la capete cu motive meandrice. La extremitățile soclului sunt modelate două tăvi de ofrande. Statuia este dublă şi redă două personaje, unul feminin, care are pântecul reliefat şi un altul care are un cap de taur modelat realist. Pe masa altar se afla o vatră portativă iar lângă peretele despărțitor o cupă de lut de mari dimensiuni. Masa-altar din această încăpere a fost ulterior împărțită de un zid în două părţi. Pe acest zid au fost modelate capetele unor animale mici: oi, capre. În faţa statuii monumentale era o uşă străjuită de două coloane de lut care erau terminate cu câte un cap de taur. Pe frunte şi bot, capetele erau decorate cu cu benzi incizate şi pictate cu roşu şi galben. Lângă această uşă era o a doua deschidere, probabil o intrare de serviciu, care avea în partea superioară o nişă în care a fost descoperit un idol-bust în mărime naturală, perforat longitudinal, în care era fixat un craniu. În colţul încăperii au fost descoperite mai multe lame de silex foarte tăioase care erau folosite la sacrificiile ritualice. În cadrul acestui ceremonial sângele rezultat din sacrificarea animalelor era depus în cupa de pe masa-altar. Aceste sacrificii aveau drept scop menținerea bunăvoinței divinității şi au la origine ideea sacrificiului primordial, al omorului primar. Încăperea B, cu aceleași dimensiuni ca şi cea anterioară, a fost divizată în două casete de dimensiuni apropiate. În prima dintre casete era un soclu de lut situat lângă o vatră portabilă susţinută de un suport de pari. Lângă aceasta a fost descoperită o mare cantitate de cenuşă precum şi resturi de la ofrandele aduse zeilor. Pe soclu era un idol-bust care era decorat pe piept cu incizii în zig-zag şi avea o perforaţie verticală în care era fixat un craniu de animal. În cealaltă casetă erau mai multe vase în care erau depuse ofrande. Într-unul dintre aceste vase, o amforă cu faţă umană, au fost descoperite falange de la mâna unui om. Tot în acest spaţiu au fost descoperite boabe de grâu carbonizate care provin de la ofrandele aduse zeilor, prin arderea ritualică (fumigatio) a grăunţelor”.

Municipalitatea Novi Knezevac, partenerul de proiect, va realiza materialele promoționale pentru partea sârbă, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră și va contracta serviciile de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum și lucrările de reconstrucție a fundației bisericii de secol 13.

Finanțarea proiectului, cu o valoare de 665.303,61 euro, este asigurată prin Programul Interreg România-Republica Serbia, fiind derulat în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului (care aparține de Consiliul Județean Timiș) și Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Reos says:

  Știu de acum cum vor arăta la șase luni după finalizare și muzeul și drumurile de biciclete faceți comparația cu ce există deja !!!!!

 2. SabinA says:

  Muzeul Banatului a ajuns de rasul curcilor. DNA are rolul sa vada unde au zburat exponatele, obiecte valoroase din patrimoniul national si mondial. Este noaptea mintii sa faci la Parta camere de odihna si bar pentru uz intern: secretare, directori, straini, politicieni..feriti de ochii PRESEI, AI OAMENILOR..!

 3. Ştiri sportive

  CS Heracle Timișoara, partener într-un proiect european ce vizează luptele greco-romane
  Clubul Sportiv Heracle Timișoara este partener într-un proiect cu finanțare europeană în care mai sunt implicate două structuri sportive din Europa.

  Ştirile judeţului Timiş

  Iulius Town propune un weekend cu tango, filme și expoziție TechArt
  Timișoara, 24 septembrie 2020: O expoziție cu instalații de artă inovative, spectacol de tango argentinian și filme. Pe scurt, un weekend de toamnă dedicat artelor, la Iulius Town Timișoara. Agenda de evenimente este completată cu Timișoara Fashion Week și cu un târg de antichități ce îi va încânta pe pasionați, iar doza de mișcare este oferită de World Class.

  Ştirile judeţului Timiş

  (P) Aşa dezvoltăm Timişul împreună! Planul „Timişul merge cu Dobra”
  Atragerea de fonduri europene, sănătate, infrastructură, educaţie – sunt doar câteva dintre priorităţile pe care Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi candidat pentru un nou mandat pentru aceeaşi funcţie, le-a prezentat astăzi.

  Ştirile judeţului Timiş

  Au început lucrările de lărgire la 4 benzi pe drumul Dumbrăvița – Giarmata – autostrada A1, lotul I
  Au început lucrările pentru extinderea la patru benzi a drumului care leagă intrarea în Dumbrăvița (dinspre Timișoara) de urcarea pe autostrada A1. Președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra a fost pe șantier. Lucrările vor avea loc, în acest an, pe lotul I, de la autostradă la Giarmata.

  Sănătate

  Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara va fi deschis și sâmbătă. Haideți să donați! Este nevoie de sânge!
  Dacă, până acum, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara era deschis de luni până vineri, în această săptămână își deschide porțile și sâmbătă. Este weekend, așa că puteți merge să donați. Este nevoie de sânge mai mult ca oricând... Cei de la Centrul de Transfuzie din Timișoara au făcut, în ultima perioadă, nenumărate apeluri pentru donarea de sânge. Au nevoie de sânge din toate grupele pentru bolnavii internați în spitale. 1

  Eveniment

  Accident spectaculos în Timiș. Un autoturism s-a răsturnat și a ajuns pe marginea șoselei
  Accident rutier spectaculos, joi după-amiază, în Timiș. Un autoturism a ajuns cu roțile în sus, pe marginea drumului. Victima a scăpat doar cu răni ușoare.

  Ştirile judeţului Timiş

  Primăria Timișoara pune toalete ecologice în stații STPT, parcuri, locuri de joacă și cimitire
  Primăria Timișoara va amplasa zeci de toalete ecologice mobile în unele stații STPT, parcuri, locuri de joacă și cimitire din oraș. În curând va căuta o firmă care să le aducă și să le întrețină, după ce consilierii locali au adoptat regulamentul și caietul de sarcini. În urmă cu șase ani, conducerea primăriei anunța că va începe o campanie de toalete civilizate. 4

  Eveniment

  Accident de circulație, la Lugoj. Șoferul unei mașini a rămas încarcerat
  Accident de circulație produs joi, în jurul prânzului, la Lugoj. Un camion și un autoturism au intrat în coliziune iar în urma impactului șoferul mașinii a rămas încarcerat. 

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.