tion.ro Web analytics

Ministrul Educatiei la Timisoara: Peste 3.000 de profesori universitari raman fara loc de munca de la 1 octombrie

Ministrul Educatiei la Timisoara: Peste 3.000 de profesori universitari raman fara loc de munca de la 1 octombrie

<p>Ministrul Educatiei la Timisoara: Peste 3.000 de profesori universitari raman fara loc de munca de la 1 octombrie (foto: arhiva)</p>
Reactualizat la:
Data de 30 septembrie va aduce plecarea din învăţământul universitar românesc a câtorva mii de profesori. Problema este că vorbim, în primul rând, de profesori tineri. Acest fenomen apare din cauză că cei care se ocupă de educaţia studenţilor şi nu au reuşit să-și ia doctoratul vor fi eliminaţi din învăţământ, conform noii Legi a Învăţământului.
Scris de Marcel Hoster - Data de 30 septembrie va aduce plecarea din învăţământul universitar românesc a câtorva mii de profesori. Problema este că vorbim, în primul rând, de profesori tineri. Acest fenomen apare din cauză că cei care se ocupă de educaţia studenţilor şi nu au reuşit să-și ia doctoratul vor fi eliminaţi din învăţământ, conform noii Legi a Învăţământului.

Un număr de 3.000 de cadre didactice, marea majoritate profesori tineri, până în 35 de ani, vor rămâne fără locuri de muncă din 30 septembrie. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut anunţul, luni, la Timişoara, spunând că situaţia apare din cază că aceşti profesori nu au reuşit să obţină titlul de doctor, iar, potrivit legii, nu mai au voie să profeseze de la sfârşitul acestei luni.

„În anul 2015 avem 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctori. Deci, 4.500 de cadre didactice care predau în învăţământul superior la începutul anului nu aveau acest titlu. Conform legii, din data de 30 septembrie, din păcate, aceşti colegi care nu au susţinut teza de doctorat, vor fi nevoiţi să părăsească sistemul. Este vorba de 3.000 de profesori. Asta în condiţiile în care înregistrăm o scădere a numărului de tineri, cadre didactice din universităţi, de la 30% în 2010, la 17% în 2015. Ieşirea acestor colegi tineri din sistem va afecta, în ultimă instanţă, dezvoltarea în ansamblu a învăţământului superior din România”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Timişoara.

Situaţia are două feţe, una… pozitivă şi una chiar negativă. În primul rând, România se va putea mândri cu un procent de 100% profesori universitari integral deţinători de doctorat. De cealaltă parte, viitorul universitar românesc va avea de suferit, chiar şi prezentul, profesorii tineri vor trebui să părăsească sistemul și probabil vor alege alte domenii profesionale. Mai mult, procesul de educaţie va fi afectat chiar din acest an, pentru că ei pleacă chiar acum din învăţământ.

„De poimâine ne putem mândri cu un procent de 100 % cadre didactice titulare cu titlul de doctor, pentru că cei care nu au titlul de doctori vor părăsi sistemul. Ne putem lăuda cu asta, dar oare cu ce ne ajută? Sunt obligaţi, potrivit legii, să părăsească sistemul. Sunt trist şi mă întreb cu cine vom înlocui activitatea acestor cadre didactice. Un dirijor, un pianist, un pictor, un sportiv, un medic chirurg, un economist, consider că sunt persoane care au de împărtăşit ceva din experienţa lor şi pot contribui la formarea tinerelor generaţii”, a mai declarat Cîmpeanu.

La Timişoara situaţia nu e atât de drastică. Este vorba de 33 de profesori de la Universitatea de Vest, nouă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, şase de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, plus zeci de profesori de la Universitatea Politehnica din Timişoara.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Iranul amenință: vrea să se retragă din Tratatul de Neproliferare Nucleară
  Iranul a avertizat luni că s-ar putea retrage din Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare în cazul în care disputa privind programul atomic ajunge la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Un nou secretar de stat în Ministerul Transporturilor, de la PMP Timiș
  A fost numit un nou secretar de stat la Transporturi, din partea PMP Timiș. Este vorba despre Alexandru Mutruc, consilierul parlamentar al deputatului PMP Cornel Sămărtinean. Mutruc vine în locul lui Valeriu Lupu, care a demisionat din funcție, la începutul acestui an, după ce a fost implicat într-un incident rutier la Timișoara. 2

  Mapamond

  Microsoft vrea să elimine tot dioxidul de carbon pe care l-a emis vreodată. Compania investește de asemenea în tehnologia verde
  Una dintre cele mai importante companii tehnologice din lume, Microsoft, a anunțat că până în anul 2050 vrea să capteze din mediu tot dioxidul de carbon pe care l-a emis vreodată. De asemenea, reprezentanții Microsoft spun că fac investiții serioase în domeniul tehnologiei anti-poluare.

  România

  Mai multe tone de carne de pasăre provenită din zone restricționate din Ungaria au ajuns pe piața din România
  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat măsuri urgente ca urmare a unei notificări primite din partea Comisiei Europene care avertiza că în mai multe state membre ale Uniunii au fost livrate produse din carne de pasăre, provenite din zone restricționate din Ungaria, dată fiind evoluția gripei aviare. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Reprezentanții Spitalului Județean Timișoara cumpără curent de pe bursă: Va scădea plata lunară cu 15 procente
  Reprezentanții Spitalului Județean Timișoara scad factura „la curent”. Recent instalatul manager al unității sanitare, Raul Pătrașcu, anunță că va achiziționa energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri, iar prețul facturii va scădea cu apzimativ 15 la sută. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Simulări la Evaluarea Națională și Bacalaureat în luna mai, cu subiecte la nivel județean, pentru a VII-a și a XI-a
  În Comisia de Dialog Social de la Ministerul Educației și Cercetării s-a decis ca simulările pentru clasa a VII-a și a XI-a să fie organizate la nivel județean, cu subiect unic. Până acum, simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului pentru clasa a VII-a și a VIII-a erau organizate în același timp cu simulările la clasa a VIII-a și a IX-a, cu subiecte unice, la nivel național.

  Mapamond

  Furtuna Gloria face ravagii în Spania. Printre morți se numără și o româncă
  Furtuna Gloria, care a afectat estul Spaniei, nu numai că a provocat nenumărate daune, ci a luat și vieți omenești. Printre victime se numără și o româncă în vârstă de numai 54 de ani.

  Mapamond

  Case la prețul de un euro? Da, acest lucru este posibil într-un oraș din sudul Italiei
  În încercarea de a repopula o frumoasă zonă rurală din sudul Italiei, orășelul Bisaccia a decis să scoată la vânzare zeci de case părăsite, la prețul de un euro.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.