tion.ro Web analytics

Ministrul Educatiei la Timisoara: Peste 3.000 de profesori universitari raman fara loc de munca de la 1 octombrie

Ministrul Educatiei la Timisoara: Peste 3.000 de profesori universitari raman fara loc de munca de la 1 octombrie

<p>Ministrul Educatiei la Timisoara: Peste 3.000 de profesori universitari raman fara loc de munca de la 1 octombrie (foto: arhiva)</p>
Data de 30 septembrie va aduce plecarea din învăţământul universitar românesc a câtorva mii de profesori. Problema este că vorbim, în primul rând, de profesori tineri. Acest fenomen apare din cauză că cei care se ocupă de educaţia studenţilor şi nu au reuşit să-și ia doctoratul vor fi eliminaţi din învăţământ, conform noii Legi a Învăţământului.
Scris de Marcel Hoster - Data de 30 septembrie va aduce plecarea din învăţământul universitar românesc a câtorva mii de profesori. Problema este că vorbim, în primul rând, de profesori tineri. Acest fenomen apare din cauză că cei care se ocupă de educaţia studenţilor şi nu au reuşit să-și ia doctoratul vor fi eliminaţi din învăţământ, conform noii Legi a Învăţământului.

Un număr de 3.000 de cadre didactice, marea majoritate profesori tineri, până în 35 de ani, vor rămâne fără locuri de muncă din 30 septembrie. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut anunţul, luni, la Timişoara, spunând că situaţia apare din cază că aceşti profesori nu au reuşit să obţină titlul de doctor, iar, potrivit legii, nu mai au voie să profeseze de la sfârşitul acestei luni.

„În anul 2015 avem 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctori. Deci, 4.500 de cadre didactice care predau în învăţământul superior la începutul anului nu aveau acest titlu. Conform legii, din data de 30 septembrie, din păcate, aceşti colegi care nu au susţinut teza de doctorat, vor fi nevoiţi să părăsească sistemul. Este vorba de 3.000 de profesori. Asta în condiţiile în care înregistrăm o scădere a numărului de tineri, cadre didactice din universităţi, de la 30% în 2010, la 17% în 2015. Ieşirea acestor colegi tineri din sistem va afecta, în ultimă instanţă, dezvoltarea în ansamblu a învăţământului superior din România”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Timişoara.

Situaţia are două feţe, una… pozitivă şi una chiar negativă. În primul rând, România se va putea mândri cu un procent de 100% profesori universitari integral deţinători de doctorat. De cealaltă parte, viitorul universitar românesc va avea de suferit, chiar şi prezentul, profesorii tineri vor trebui să părăsească sistemul și probabil vor alege alte domenii profesionale. Mai mult, procesul de educaţie va fi afectat chiar din acest an, pentru că ei pleacă chiar acum din învăţământ.

„De poimâine ne putem mândri cu un procent de 100 % cadre didactice titulare cu titlul de doctor, pentru că cei care nu au titlul de doctori vor părăsi sistemul. Ne putem lăuda cu asta, dar oare cu ce ne ajută? Sunt obligaţi, potrivit legii, să părăsească sistemul. Sunt trist şi mă întreb cu cine vom înlocui activitatea acestor cadre didactice. Un dirijor, un pianist, un pictor, un sportiv, un medic chirurg, un economist, consider că sunt persoane care au de împărtăşit ceva din experienţa lor şi pot contribui la formarea tinerelor generaţii”, a mai declarat Cîmpeanu.

La Timişoara situaţia nu e atât de drastică. Este vorba de 33 de profesori de la Universitatea de Vest, nouă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, şase de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, plus zeci de profesori de la Universitatea Politehnica din Timişoara.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  România

  Corul Madrigal, în premieră la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova

  România

  Manelistul Jador, în centrul unui nou scandal, la Arad

  Eveniment

  VIDEO. Alarmă cu bombă în centrul Timișoarei

  Ştiri din Timiș

  CJ Timiș acuză Primăria Timișoara că îi pune bețe în roate cu viitoarea parcare supraterană din centrul orașului

  Capitala Culturala

  Teatrul German, invitat la Festivalul Euroregional de Teatru – TESZT

  România

  Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv: Să facem un pas către ţările dezvoltate

  Ştiri din Timiș

  Tot mai puțini profesori titulari și birocrație excesivă în universități. Avertismentul rectorului UPT

  Eveniment

  Șoferi băuți prinși de polițiști la volan, în Timiș. Unul dintre ei avea permisul anulat

  Eveniment

  Incendiul de la depozitul de scule din Calea Dorobanților a fost provocat de un scurtcircuit

  Eveniment

  Hoți prinși în flagrant în timp ce furau de pe un șantier, în zona centrală a Timișoarei

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici