tion.ro Web analytics

UPDATE! Metrou, S-Bahn, pasaje subterane – noile proiecte din Planul de Mobilitate Urbană. Primăria vrea bani europeni

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

UPDATE! Metrou, S-Bahn, pasaje subterane – noile proiecte din Planul de Mobilitate Urbană. Primăria vrea bani europeni

foto: arhivă
Reactualizat la:
Metroul, trenul-tramvai, autostrada pentru biciclete, inelul IV, pasaje subterane lângă mall și alte câteva proiecte de infrastructură intră în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Timișoara. Totul, pentru ca primăria să poată cere bani de la UE pentru astfel de investiții. UPDATE!
Scris de Roxana Deaconescu - Metroul, trenul-tramvai, autostrada pentru biciclete, inelul IV, pasaje subterane lângă mall și alte câteva proiecte de infrastructură intră în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Timișoara. Totul, pentru ca primăria să poată cere bani de la UE pentru astfel de investiții. UPDATE!

Timișoara are încă din anul 2016 Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), când a fost aprobat în consiliul local. Scopul este dezvoltarea sustenabilă a mobilității în aria metropolitană Timișoara, PMUD fiind, de fapt, un suport pentru pregătirea și implementarea proiectelor și măsurilor finanțate prin POR 2014-2020. Urmărește „crearea unui sistem de transport durabil, care să satisfacă nevoile comunităților din teritoriul său”.

Grație unei ordonanțe de urgență emisă de guvern în luna mai, OUG 88/2020, privind elaborarea unui portofoliu de documentații tehnico-economice aferente pregătirii de proiecte pentru perioada 2021-2027 cu finanțare din Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 (POAT 2014-2020), orașele și municipiile din România pot primi bani europeni pentru proiecte de infrastructură și pentru mobilitate și regenerare urbană.

ADR Vest a cerut primăriei încă din luna iunie completarea unor fișe de proiecte care ar putea îndeplinii condițiile stabilite de OUG 88. Cel mai important criteriu este ca acestea să facă parte din PMUD. Primăria Timișoara trebuie să se refere la proiecte cuprinse între 5 și 15 milioane de euro, fără TVA, echivalentul în lei. Aceasta este valoarea estimată.

Joi, 6 august, aleșii locali au fost convocați la o ședință „de îndată”, cu un singur punct pe ordinea de zi: actualizarea PMUD. În document vor apărea 11 proiecte noi pentru care primăria vrea bani de la UE în următorul exercițiu financiar. Vom regăsi în PMUD metroul, trenul-tramvai, autostrada de biciclete sau pasaje subterane în Piața Consiliul Europei ori străzile noi din Oituz pentru care primăria nu reușește să găsească un constructor.

[relatedArticles]

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este gândit pe perioada 2016 – 2030 și acoperă polul de creştere Timișoara, format din Timișoara și comunele Becicherecu Mic, Bucovăț, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Pișchia, Remetea Mare, Săcălaz, Șag, Sânandrei, Sânmihaiu Român.

Pentru ce vrea PMT bani europeni:

Extindere linie cale tramvai pe Calea Torontalului (de la Bulevardul Cetăţii până la limita UAT Timişoara)
Autostrada pentru biciclete
Extindere Calea Buziașului (de la sensul giratoriu Gheorghe Domăşnean – până la limita UAT Timişoara)
Sistem de transport public integrat metropolitan utilizând rețeaua de tramvai urbană și rețeaua feroviară în zona aglomerației urbane Timișoara
Realizarea unui sistem de transport în comun de tip metrou în Timișoara
Inel IV: tronson Str. Armoniei – Calea Aradului
Realizarea drumurilor de legatură și a utilităților aferente, între str. Popa Șapcă, Calea Aradului și str. Oituz
Extindere la 4 benzi str. Pictor Zaicu – Demetriade
Amenajare zona Procopiu (str. S. Procopiu, E. Coșeriu, T. Tzara și H. Hulubei)
Achiziție tren-tramvai – 15 buc.
Achiziție utilaje pentru întreținere și mentenanță transport public.

UPDATE. Planul de Mobilitate Urbană a fost actualizat cu cele 11 proiecte. Au fost definite și inelele de circulație

Consilierii locali au adoptat, fără întrebări, actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Timișoara, în care au fost incluse și cele 11 proiecte. Reprezentanții primăriei speră că vor reuși să obțină fonduri europene pentru aceste investiții.

Totodată, aleșii au definit și inelele de circulație, care se numesc acum coridoare integrate de mobilitate.

Coridorul integrat de mobilitate Inelul IV de circulație: Calea Torontalului, Bd. Cetății, Calea Bogdăneștilor, Gara de Nord, Bd. Dâmbovița, Bd. Liviu Rebreanu, Piața Gh. Domășnean, Calea Dorobanților, str. Măcin, str. Constructorilor, Calea Sever Bocu, str. Armoniei, Calea Aradului, str. Grigore Alexandrescu, Calea Torontalului.

Coridorul integrat de mobilitate Inelul II de circulație: Calea Torontalului, Piața Consiliul Europei, Calea Circumvalațiunii, Podul Jiul, Bd. Vasile Pârvan, Splaiul Nistrului, Podul Ilsa, str. Enric Baader, str. Aristide Demetriade.

39 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Levente says:

  Au revenit de actualitate cateva din vechile promisiuni? De vorbe suntem satui, asta e realul slogan al mareui Robu: Vorbe multe si goale, nu fapte.

  • amdn says:

   e vremea ca robu sa plece…am pierdut deja prea multi ani cu el…intre timp si clujul si oradea au luat-o inainte…mult inainte…bocul a inaugurat deja a 5 a parcare etajata la cluj, astea sint parcarile lor de cartier nu chestii facute de malluri sau privati…trotineta al nostru a tot lalait-o cu drumul boului ca acum am ajuns noi sa platim la cnair giratoriile…lenea asta ne costa a cata oara bani…bani ai contribuabililor…ca sa nu mai zic de vapoare cumparate de-a geaba si alte sifonari…e vremea ca robu sa plece…

 2. Anonim says:

  Ce coincidenta ca fix inainte de alegeri vrea primaria sa faca avioane

 3. Dede says:

  Mi se pare penibil că în preajma fiecărei alegeri locale sa apară tot felul de proiecte ce frizează utopia .
  Probabil că ele ar fi fezabile într-o țară normală, dar la ce ne a demonstrat până acum primarul, slabe șanse să se concretizeze ceva. Încă așteptăm în lipovei un parc decent și niște terenuri de sport.

 4. johnny says:

  hahahahahahahahahaha

 5. Reos says:

  Multe proiecte prea multe pentru că realitatea este de ani buni alta ,proiecte simple în Timișoara lucrări mici sunt un chin plus sifonarea este în top și nimeni nu se găsește care să mai facă un calcul după ce se încheie lucrările cam toate 80 la sută finalizate!!!

 6. Victor says:

  Acum m-am despartit de Lae, am fost cu el la o cafea in centru. L-a convins pe Elon Musk sa-si lanseze rachetele de la noi de la Cioca, am fost de fata cand au vorbit pe What’s up. In timp ce vorbea cu Elon, pe celalat telefon il suna Jeffrey Bezos, ca si ala vrea sa deschida nu stiu ce depozite pe Calea Sagului. Dar nu am mai stat sa vad ce vorbeste Lae cu el, ca ma garbeam…

  • Misto says:

   Tu ai plecat și eu am ajuns, chiar la timp sa îl aud cum l-a convins pe Zuckerberg sa mute sediul Facebook în noul zgârie-nori ce îl va construi Dascălu (pe banii lui bineînțeles) și dona primăriei, toate eforturile astea făcându-le desigur pentru cetățenii Timișoarei, zicea el cu lacrimi în ochi, haterii ăștia care nu pot recunoaște geniul în spatele măștii de om simplu, ultracinstit, ultracorect, ultra… Etc. Sincer nu am mai putut suporta atata bunătate ce a izvorât dinspre el si m-am dus sa vomit în tufișuri, pana am revenit, el dispăruse, calare pe o chitara… 😁

   • Realism says:

    la ora 17 Robu era la coada la KFC si vorbea pe spicar…este extraordinar ce ne asteapta:

    -Fabrica BMW n-am intels bine undeva la iesire spre Arad
    -Apple, Lufthansa si Microsoft inchid tot ce au in lume si se muta in Timisoara.
    -Retea sosele subterane la 10m adancime si metrou la 30m…chiar radea domnul Robu zicand “in felul asta nu mai zice nimeni ca tai copaci”
    – La Peciu urmeaza sa se contruiasca peste 300 hoteluri si cazinouri.
    -50 parcari subterane in urmatoarele 6 luni
    – extraterestii sunt interesati de colaborarea cu pamantenii, se pare ca aleg Timisoara ca hub interplanetar!Vor primi niste hale in Mehala sa aibe unde sa isi repare navele adica OZN-uri cum le zice acum dar n-au sa mai fie.
    NATO deschide fabrica de bombe atomice la iesirea spre Chisoda.

    Glorie Robu! Suprematie Timisoara! Banat is the best!!!

    Omul are votul meu!

 7. George says:

  Ca la noi la nimeni. Un articol corect, cu obiective definite si clare, iar postacii de serviciu o dau cu campania, cu vechi promisiuni. Mari postaci, proiectele nu se opresc pentru ca e campanie, ca altfel se pierd bani multi, europeni.

  • Victor says:

   Apropos de banii pierduti din proiecte europene, nu trece zi sa nu “imi aduc aminte” de Robu si de Unda lui Verde, cand ma duc si ma intorc de la serviciu…

   • John says:

    Inseamna ca nu circuli prin timisoara cand mergi la serviciu, daca nu esti in stare sa vezi concret ce inseamna unda verde si cilculatie ok. Ia legatura cu primarul din comuna ta si poate rezolvati si acolo de o unda verde.

  • George says:

   Vezi că astea (pe lângă altele) apar și în manifestul din 2012. Și acolo erau termene de execuție, ceva gen “primele 6 luni”, “primul an (sau primii 8ani)”.

  • Ian says:

   Prietene .. primatul tau nu are nici macar un proiect pe bani europeni. Toate sunt facute de vechiul primar.

  • Sofer_TM says:

   E bine ca nu se opresc proiectele fiindca e campanie (desi tehnic vorbind, ca ce scrie aici nu sunt proiecte, ci doar niste vorbe pe o hartie. Aceleasi vorbe ca si in 2012, 2016; dar sa nu giu hater) Problema e putin pe dos: se opresc si vorbele si proiectele cand NU e campanie. Stii ce zic ? 😉

 8. Mishu says:

  Acuma, sincer, pe voi nu vă apucă rîsul cînd scrieți inepțiile astea ? Și voi trăiți în Timișoara și sînt sigur că realizați la fel de bine ca noi că singura realizare reală a lui Pinochio de Bocsig e sala aia de sport a politehnicii, neterminată de cînd era rector ! Aia e adevărata imagine a administrației Niciolaie Robu ! Restul sînt plagiate din 1001 de nopți !

  • Victor says:

   Esti hater! A largit 2 pasaje in 8 ani! Aa… si a cumparat 7 vapoare!

   • fotbal1 says:

    Ai uitat cum s-a laudat cu pompele de apa, ai uitat cum a zis ca datorita lui sa facut pasajul de la Michelangelo si tot asa cum s-a laudat cu ce i-a convenit si a zis ca nu s-a ocupat el de ce a iesit prost…

   • George says:

    Ai uitat nenumăratele SF-uri, licitații la care nu s-a prezentat nimeni, proiectele pe fonduri europene respinse datorită calității lor (dar cei ce au dat chix au luat spor la salariu). A, să nu uităm reabilitarea Liceului N. Lenau, parcul din Dâmbovița, Parcul roșu Alpinet, scena din Parcul Rozelor. Cred că mă opresc, mă ia durerea de cap.

  • zet says:

   Poli campioana.
   {[(Poli este echipa de suflet a primatei primar)]}

 9. iani says:

  timisoara nu are nevoie de metro e prea mica.nu aruncati milioane in aer. are transporturi in comun testule

  • Ilie says:

   Are destule, multe si proaste, tipic pentru administratia romaneasca post-revolutionara.
   Cu resursele limitate din comunism s-au construit tramvaie si s-a extins transportul in comun la Timisoara. Mai erau oameni care erau profesionisti, nu doar membri de partid, erau niste legi care se respectau, erau planuri, obiective de atins, acum singurul plan e sa se fure cat mai mult.

  • Eu says:

   Las ca poate facem submarin 😉

  • artalecs says:

   Tu chiar iti inchipui ca se va ridica un deget spre acest proiect? stai linistit ca nu o sa aiba timisoara nimic din ce abereaza robu.

 10. IMM says:

  Am citit intr-un ziar din Singapore zilele trecute ca Elon Musk s-a intalnit acum cativa ani cu Nicolae Robu la o mare conferinta despre dezvoltarea infrastructurii oraselor cu trafic mare, la Shanghai nu in Singapore…si zic astia in articol ca noul punct de lansare al SpaceX dupa cum i-a propus primarul Timisoarei lui Elon Musk, va fi undeva intre Timisoara, Urseni si Giroc.
  Problema e ca la Giroc e primar PSD si asta se cam opune proiectului… sa vedem ce iasa pana la campanie. vad ca a reusit sa mute proiectul Salii Polivalente de la hotii astia de la Giroc poate reuseste si cu rampa de lansare.

  Robu Presedinte!!!!

 11. Anonim says:

  Numai avioane are in cap Robu si gasca din primarie . Alooo trezirea ca mai putin si incepe noul an scolar si scolile si gradinitele arata zob nici macar igenizate nu sunt . Robu lucreaza cu gasca de la Colterm pentru renovarea institutiilor de invatamant . Trei oameni pe patru carari nu au cum sa rezolve problemele din unitatile de invatamant se aude Directia Scoli , Spitale din Primaria Timisoara ? Robule colegul tau de partid primarul de la Cluj a bagat 3 milioane de euro pentru inceperea noului an scolar !!! Tu visezi trenuri si metrouri plus clasicele fantani muzicale .

 12. craul says:

  Unde sunt tramvaiele noi anuntate cu surle si trambite de Iapa? Cica ” surpriza placuta in iulie, da!!” Nu a fost in stare nici de o treaba simpla, si vine cu deliruri gen metrou? Si nu exista nici unul mai rasarit in tot partidu sa tempereze psihozele astea?

 13. Marius says:

  Ha ha ha.
  La podul de la Sag se lucreaza de mai bine de doua luni ca sa fie asfaltat si schimbate imbinarile. Mascariciul promite (vorba vine, doar minte) minuni. Si cate alte exemple!
  Daca-l mai votam chiar il meritam.
  E adevarat ca nici cu fripturistul de neamt si nici cu vaca cealalta nu vad vreo rezolvare.
  Cam albastra situatia, fratilor!

 14. Rotaru says:

  Hmmm. Când s-a propus o parcare subterana, au sarit cu criticile cum ca solul este mlastinos si nu se poate construi. Dar metrou se poate?!

 15. WEST says:

  NU MAI POT DE RIS !

 16. Arthur says:

  Toate declaratiile/promisiunile acestea oficiale/negru pe alb anuntate in public/iar oficial si neindeplinite sau nerespectate, nu se pot sanctiona printr-o lege, adica este un fals in declaratii/in acte, un abuz sa minti cetateanul in fata!

  Proiectele pe fondurie europene/nationale de care ar fi, cele pierdute, printr-o lege, nu se poate sanctiona careva pentru incompetenta?

  Nu sunteti in stare sa faceti o strada noua gen ” Popa Sapca – Calea Aradului ” in nu stiu cati ani si aruncati cu minciuni de inginerie!

 17. Gelu says:

  Ce…baliverne…dupa ce Ciuhandu propunea fantezii cu trenuri suspendate, astia le baga pe astea cu tuneluri, inele, si alte baliverne…asa ca sa incinga hormonu poporului. astia abia au dat in folosinta un pasaj in 30 de ani si reparat doua existente, si se chinuie sa il inceapa pe ala de la Solventu…de unde bani?! UE o da da da doar jumate, restul mai tre sa puna si bugetu local care e de doar 300 milioane Eur. Torino la populatie de 2.5 ori mai mare ca pupulatie are buget de 8 miliarde Eur, adeca de 25 de ori mai mare adeca in termeni relativi de 10 ori mai mare pe cap de locuitor. Oare de ce? Pt ca acolo activeaza companii Italiene cre platesc salarii italiene si taxe la statul Italian…pe cand aici activeaza aproape exclusiv companii germane, austriece, franceze, samd care platesc salarii de Nigeria, si impozitele sunt fraudate prin facturari de servicii fictive si astfel platite la bugetele tzarilor de unde provin companiile respective. Dar asta e Ideologia economica a PNL, USR-i samd….deci o sa recuparam intarzierea la pastile musulman….Restul porvestilea astea electorale …sunt de 2 bani, chiar numai idiotii pot sa le creada.

 18. Lupul says:

  Wow ! Metrou si S-bahn !

  Pe langa metrou si S-bahn poate propune Robu si borduri + trotuare pe strada noastra. Pe care le-am cerut de mai multe ori.

  Mai crede cineva minciunile lui Robu ?

 19. andreivladpopa says:

  PINOCCHIO DE TIMISOARA! CE BAZACONII I-AU TRECUT ACUM PRIN CAP: S-BAHN! :)) NOI INCA NU AVEM TRAMVAIE NOI, FUNCTIONAM TOT CU GARNITURILE FACUTE IN ANII 60, DAR NEBUNUL VREA S-BAHN! :))) BAA, N-AI CUM! CE MINCINOS NENOROCIT!

 20. haha89 says:

  nu gara , nu sala ce concerte , nu curatenie pe strazi , iluminat varza , nu stadion ….nu pot face nimic …cum sa vii ma cu asemenea baliverne ..METRO

 21. UAU !!! says:

  Robu – PREȘEDINTE !!!

 22. Doru says:

  Dragi timișoreni,

  Am citit ceea ce va doare și subscriu la cele comentate. Daca ați observat, in ultima vreme, ROBU revine la promisiunile primului mandat. Mă întreb retoric: “cum poate debuta mintea lui aia îngustă și proastă lucruri pe care nici macar nu a reușit să le pună la faza de licitație? Ca să pui un proiect în practică, trebuie urmați niște pasi. Primul e făcut -acela de a-l pune pe hârtie -si-atat. Restu’ pauză.

  Observați că unele acțiuni care nu-i fac bine, ca imagine, nu apar pe acest portal de știri? Deși este cel mai citit ziar online, își permite să-i “apere” meclă ultracinstitului Robu.

  Să revenim, zic!
  Amenzile date de Curtea de Conturi, dosarele din instanța și alte apucături sunt plătite din banii noștri. Asta nu vă interesează?
  Ați văzut ce salarii au unii directori din instituțiile publice locale? Și ne mirăm că sunt eterni pe post aceeași oameni care au devenit un fel de zei ai instituției. Robu menține pensionari în funcții. Vă întreb, voi chiar nu vedeți? Asistenta Sociala, Politia Locală etc…

  Țineți minte că în acești 8 ani nu s-au fluturat că el este cel mai onest cetățean, dar realitatea a dezmințit cat de “onest” este/era în declarațiile sale? Cu titlu de exemplu: scandal cu jurnaliștii, scandal cu Direcția de Mediu, cu cei de la APIA, cu tot felul de personaje care nu au realizat că el este cel mai “cinstit” din politica bănățeană.

  Consiliul Local e format din oameni fără prea multă minte (PNL, in mod deosebit!) care votează pe nerăsuflate proiectele propuse de acesta.

 23. Ahtum says:

  hahahahahaahahahahahahaha!!!!!

 24. Cele mai noi știri

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  România

  Mai multe orașe italiene populare în rândul turiștilor români, lovite de un val de căldură

  Ştiri din Timiș

  „Inovare accesibilă tuturor”, deviza Strategiei Smart City care va atrage fonduri și va moderniza serviciile publice din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  JAZZx 2022: trei zile în care marii artiști ai jazzului vin în Piața Victoriei din Timișoara

  Eveniment

  VIDEO. Percheziții în casele unor suspecți de trafic de minori, în Timiș. Au forțat două fete să se prostitueze

  Ştiri din Timiș

  Târg caritabil în Parcul Copiilor pentru Matteo, un băiețel cu boli grave care are nevoie de bani pentru terapii

  Ştiri din Timiș

  Au început în sfârșit reparațiile pe DJ691, drumul care duce din Dumbrăvița spre Lipova

  Ştiri din Timiș

  Iluminatul public stradal, modernizat și extins pe zeci de străzi din Timișoara

  Eveniment

  Un șofer beat și cu permisul suspendat a intrat cu mașina într-un autobuz, în Timiș

  Eveniment

  Tinerele implicate în accidentul cu migranți, de la Periam, arestate preventiv. Încercau să-i treacă ilegal granița

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici