tion.ro Web analytics

Medalion Beethoven, cu pianistul Csiky Boldizsar Jr, la Filarmonica Banatul

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Vineri, la Filarmonica Banatul, maestrul Gheorghe Costin va dirija un „Medalion Ludwig van Beethoven”. Evenimentul îl va readuce în Timișoara, pe scena sălii Capitol, în postură de solist pe reputatul pianist Csiky Boldizsár Jr.
Scris de S.P.D. - Vineri, la Filarmonica Banatul, maestrul Gheorghe Costin va dirija un „Medalion Ludwig van Beethoven”. Evenimentul îl va readuce în Timișoara, pe scena sălii Capitol, în postură de solist pe reputatul pianist Csiky Boldizsár Jr.

Programul simfonic va începe cu impresionanta Uvertură ”Coriolan”. Va continua cu Concertul pentru pian şi orchestră în do minor nr. 3, la a cărui premieră, în aprilie 1803, „Beethoven a interpretat partea de pian solo cântând-o din memorie pentru că încă nu scrisese notele pe hârtia cu portative. A fost necesar s-o facă mai apoi, când un student al său, Ferdinand Ries, a fost programat să-l cânte”, amintește concertmaestrul Mircea Tătaru, în avancronică. Programul se va încheia cu Simfonia nr.1 în Do major.

Solistul concertului pentru pian, Csíky Boldizsár Jr. a dovedit încă din copilărie aptitudini muzicale excepționale. A studiat la Liceul de Artă din Târgu Mureş, apoi la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu celebrul pianist Jandó Jenő, la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la Lübeck (Germania), la cursurile de măiestrie susţinute de profesorul Lev Naumov, iar între anii 1993-1997 a participat la cursurile de la München, ale prof. Walter Krafft.

La recomandarea maestrului Dan Grigore, în 1998 participă la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa), unde frecventează cursurile profesorilor Gaby Casadesus, Philippe Bianconi şi Philippe Entremont. În perioada studenţiei (1987 – 1992) a câştigat cinci premii naţionale, iar în 1994 a fost distins cu premiul Cella Delavrancea, decernat de maestrul Dan Grigore. În anul 2000, când impresionanta sa agendă artistică însemna aproximativ 40 de concerte pe an, Walter Krafft, directorul muzical al institutului Münchener Musikseminar (Germania), îi acordă titlul de solist permanent.

Csiky Boldizsár a susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România, iar la Filarmonica Banatul a fost solistul unui memorabil concert dedicat lui Erich Bergel, în noiembrie 2013.

Concertul susținut la Filarmonica Banatul va avea loc vineri, 30 ianuarie 2015, de la ora 19.

foto (c) fotosen.ro

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Ştiri din Timiș

  Campanie de vară pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 1 Rural Timiș

  Ştiri din Timiș

  Campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase. Care sunt acestea și cum ne putem debarasa legal de ele

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici