tion.ro Web analytics

Mărturia unui preot la 31 de ani de la Revoluție: 200 de tineri au venit, pe jos, aproape 30 de kilometri, pentru a lupta alături de timișoreni

De Adrian Panduru
Reactualizat la:

Mărturia unui preot la 31 de ani de la Revoluție: 200 de tineri au venit, pe jos, aproape 30 de kilometri, pentru a lupta alături de timișoreni

Fotografie pusă la dispoziție de Ionel Popescu
Reactualizat la:
La 31 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, preotul paroh de la biserica din Iosefin, Ionel Popescu (vicar eparhial la Arhiepiscopia Timisoarei), povestește cum 200 de tineri au parcurs, pe jos, 27 de kilometri, drumul Biled-Timișoara, pentru a lupta alături de timișoreni.
Scris de Adrian Panduru - La 31 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, preotul paroh de la biserica din Iosefin, Ionel Popescu (vicar eparhial la Arhiepiscopia Timisoarei), povestește cum 200 de tineri au parcurs, pe jos, 27 de kilometri, drumul Biled-Timișoara, pentru a lupta alături de timișoreni.

Preotul Ionel Popescu a scris despre această întâmplare după mărturia părintelui Radu Reja. Preotul prezintă o secvență de acum 31 de ani, din viața parohiei Biled, situată la aproximativ 27 km distanță de Timișoara, în direcția Sânnicolau Mare.

Mărturia la care face referire aparține preotului paroh Radu Reja (actualmente pensionar) „și este susținută de imagini realizate atunci, precum, de mărturiile participanților la revoluție și ale preotului revoluționar Ioan Mura, de la parohia Calacea”, spune preotul Ionel Popescu.

„În seara zilei de 21 decembrie 1989, pe când „umbla cu icoana”, așa cum este tradiția în unele parohii bănățene, la preotul Reja au venit 70-80 de tineri din localitate și i-au solicitat să tragă clopotele capelei în care slujea (Biledul, sat nemțesc, nu avea biserică) și să facă rugăciuni pentru căderea regimului comunist. Fără a ezita vreo clipă, preotul Radu și tinerii au mers la capelă și au înălțat rugăciuni pentru reușita revoluției dar și pentru martirii Timișoarei.

La finalul slujbei, tinerii l-au întrebat: „vreți să ne duceți mâine la Timișoara?”, iar răspunsul preotului a fost prompt: „da!”. S-a hotărât, apoi, ca drumul până la Timișoara să fie parcurs pe jos, plecarea urmând a avea loc în dimineața zilei de 22 decembrie, la ora 5:00. Locul de întâlnire s-a stabilit în fața primăriei, participanții angajându-se să aducă steaguri și pancarte, pe care au fost scrise lozinci, precum: „Jos comunismul”, „Moarte dictatorului”, „Biledul ajută comitetul”, „Jos tiranii, vrem democrație!”, „Dumnezeu este cu noi”, „Dumnezeu ne va elibera” etc. Înainte de plecarea spre Timișoara, au îngenuncheat cu toții, preotul Radu Reja a rostit rugăciunea „Tatăl nostru…” și i-a binecuvântat.

După acest moment liturgic, cei 200 de tineri din Biled au pornit spre Timișoara, oprindu-se la intersecții, pentru rugăciune. În fruntea lor era preotul cu Biblia și Sfânta Cruce în mână. La Timișoara, în fața fostei tipografii „Helicon”, au joncționat cu coloana venită de la Becicherecu Mic, însoțită de preotul paroh Dumitru Ilie, au îngenuncheat și s-au rugat împreună, apoi s-au îndreptat spre Piața Operei, invitându-i pe trecători să li se alăture.

În Piața Operei din Timișoara, înțesată de timișoreni, tinerii din Biled au trecut prin stări sufletești imposibil de descris în cuvinte și prin emoții nemaiîntâlnite până atunci. Atmosfera era incendiară, cuvântările din balconul Operei erau înflăcărate, chemarea la unitate și la susținerea idealurilor Revoluției era minunată, iar rugăciunile, colindele și cântările atingeau corzile cele mai sensibile ale sufletului.

Când a venit știrea despre fuga și apoi despre arestarea dictatorului, a fost o adevărată explozie de bucurie, concretizată în îmbrățișări, scandări și rugăciuni de mulțumire înălțate către Dumnezeu. După amiază, tinerii s-au întors la Biled, iar preotul Radu Reja a fost rugat să meargă la Cimitirul săracilor, unde fuseseră găsite cadavre înmormântate în gropi comune, unele legate cu sârmă, despre care se credea că erau ale revoluționarilor. În timp ce preotul oficia slujba de pomenire, din cimitir s-a tras în direcția capelei unde se slujea, însă nimeni nu a fost rănit.

Așa s-a încheiat, pentru preotul Radu Reja și cei 200 de tineri enoriași din Biled, ziua de 22 decembrie 1989, una din cele mai importante ale Revoluției din țara noastră”, scrie Ionel Popescu.

Fotografie pusă la dispoziție de Ionel Popescu

 

[relatedArticles]

28 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. emilut says:

  Au vrut românii “democrație” … și au primit-o, cu vârf și îndesat.
  România a devenit colonie americană, piață de desfacere pentru toate rebuturile din UE, iar românii au ajuns sclavii europenilor.
  Felicitări timișorenilor care au dovedit încă o dată că “Banatu-i fruncea”.

  • Baluba says:

   Bravo, kamarazilor HAUR, emilut si razvi, nu pentru alde voi au trecut tinerii aceia atunci pe langa moarte!

   • emilut says:

    Tinerii aceia au trecut pe lângă moarte pentru că au fost prea naivi (ca să nu le zicem proști) și au crezut balivernele unor dezaxați care promovau așa-zisa democrație și așa-zisa libertate.
    Astăzi, tot tineretul îi primește pe aceiași dezaxați chiar și la Timișoara, îi decorează și îi prezintă ca parteneri strategici și de încredere.
    Se pare că mulți nu prea au înțeles ce s-a întâmplat la Timișoara în ’89 nici la 31 de ani distanță.

  • desteptarea! says:

   Criminalii de la revolutie acum au pensii speciale! zero dreptate! doar o tara nevertebrate acepta o asemenea nedreptate!

 2. razvi says:

  ….. Si ce-a ajuns tara/ Timisoara la 30 de ani dupa “revolutie”; sclavie scrie pe romani.

  • N-am says:

   da, ba. romania asta, fiind un brand puternic pe piata internationala, s- a vandut pe bucati. Taranii de la curu’ vacii de abia au reusit sa dezvolte platforma Renault 12 timp de 30 de ani.
   Scutiti- ma cu dumele astea de maretie. O natie de la curul vacii, ce cumpara tehnologie invechita, sa o foloseasca pentru mintile sarace si infometate.

   Brand de tara.

 3. Victor Badea says:

  Nu stiu daca a fost cel mai bun moment pentru popa sa deschida gura, noi nu vom uita niciodata cum popii au inchis usile catedralei si nu i-au lasat pe oameni sa se refugieze acolo din fata gloantelor.

  • tibi says:

   pretene nu popii ci un singur popa recte cel de la catedrala …biserica din jozefin era deschisa …dar pe atunci tu habar nu aveai unde este Timisoara

  • timi says:

   E super aiurea ca tot bagati batul prin gard cu prostii din astea si o faceti chiar in fiecare an. Se stie exact cine este popa ala care a inchis usile, din ce motiv a facut-o si ce a ajuns dupa 1989. E un nene care ulterior a ajuns prin senat, pe la deputati, pe oriunde s-a putut si pana la urma s-a pensionat de pe un post de ministru. Deci nu popii au inchis usile, ci unul anume, care stia exact ce face, de ce si in ce scop si ce-i iasa lui la toata afacerea asta.

 4. ITist says:

  Constat pana acum comentarii extremiste de stanga si de dreapta…la 31 de ani de la Revolutie nu gasim o cale sa ne acceptam unii pe altii.

  • tibi says:

   Care unii le altii? Hotii cu populimea? Pai hotii sa fie spanzurati, ba, lache, altfel nu e intelegere

  • B.g. says:

   De acord. E incredibil cum o parere exprimata poate sa starneasca atata ura si atac la persoana din partea unor necunoscuti care jignesc si fac afirmatii gratuite fara sa te cunoasca bazat doar pe faptul ca nu le place parerea ta.
   Ura trezeste ura si adevarul e relativ. Pana nu intelegem ca bunatatea intre noi e felul schimbarii nimic nu va fi diferit.

 5. Ioan says:

  Democratie cu Comunisti nu se poate!
  dar asta multa lume nu intelege dupa 30 de ani!
  Iliescu este prima mare greseala de dupa revolutie!
  Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu etc etc. sunt umatoarele greseli facute.
  S-au imbogatit unii pe spinarea altore, folosind aceleasi lozinci ca si azi:
  “nu ne vindem tara!” , “democartie originala” etc etc… asa a juns intreaga romanie sa fie la mana fostilor comunisti si securisti!

  hai pa-pa cu lozincile voatre anti democatice!
  daca nu intram in EU, Romania era plina de oameni muritori de foame!
  prostia nu doare…din pacate!

  • N-am says:

   In 90 au fost indepartati aia 2 si acolitii au ramas, au fost votati, au continuat sa faca ce faceau.

   Poate in inca 4 generatii, romanul va avea mentalitate democrata.

 6. zoran says:

  Au venit pe dracu. Mai terminati cu minciunile astea popesti

 7. Emil says:

  Hai sa radem cu Emilut. Omul aflat in cautare de prosti care sa-l creada.

 8. stefan says:

  21 Decembrie e tarziu. Practic din 20 Decembrie 1989 cei care au intrat in Hora erau LATRAII…ce naiba! Securitatea ca sa-si spele pacatele a trimis in fata pe baietii care au desavarsit Revolutia sau Lovitura de Stat., Nu conteaza cum se cheama. POPORUL ROMAN ESTE LAS DIN NASTERE SI CONTINUA SA FIE.de aceea niste tipi cu sange in instalatie au dat lovitura de stat..si vin papagalii sa -i condamne ca trebuia pasnic cu catifea si garoafe…Prostilor mai si invatati!

 9. Dorin says:

  “Preotul Ionel Popescu a scris despre această întâmplare după mărturia părintelui Radu Reja”. Nu era mai bine sa consultati sursa? Promovarea unora in detrimentul altora este perversa. “Preotul Ionel Popescu” nu a fost in Timisoara in decembrie 1989.

  • Claudiu says:

   Dorinele.. Ionel Popescu a scris ceva povestit de altcineva… Ionel putea fi si langa Mos Craciun cand s-au intamplat faptele, el a scris ce a zis/vazut/facut parintele Radu Reja, conform marturiei acestuia

 10. ghitza23MH says:

  fraieri taratori

 11. Raul says:

  Nu pot sa va inteleg, cat de naiv pot fi inca ,si dupa 30 de ani Romanii,sa creada inca in minceuna PSD sa obtina 30% de Voturi la ultimele Alegeri Parlamentare.Diaspora nu poate sa le faca pe toate.Daca Romania nu era UE.era de astept ca Novell de trai sa fie ca in Republica Moldova.

  Romania nu este furata,este o tara respectata si foarte acceptata in Occident.

  • Stefan says:

   Ce cauta 65% din calificati si supracalificati sa lucreze afara daca este respectata? Si in acest timp Catu se imprumuta mai mult decat colecteaza.

 12. adam.nicolaescu says:

  da! da! si au fost primiti cu usile inchise la catedrala…

 13. Dionisa says:

  Eu cred ca prea multi oameni nu inteleg sacrificiul acelora care au inceput revolutia din 1989 si al celor care au participat si au murit in lupta impotriva comunismului. Daca nu ar fi existat acest sacrificiu, voi nu ati fi stat frumos la caldura, cu telefoane mobile, internet etc. … si nu ati fi avut libertatea sa scrieti aici, ce aveti voi chef sa scrieti. Citiind comentariile, realizez ca inca sunt multi ce sunt simpatizanti ai fostului regim. RESPECT eroilor din 1989!!!

 14. Cele mai noi știri

  Eveniment

  UPDATE. Cod portocaliu de vreme rea, în Timiș. Sunt așteptate vijelii și căderi de grindină

  România

  Prințul Charles, vizită în România. Întâlnire cu președintele, premierul, Custodele Coroanei și refugiați ucraineni

  Capitala Culturala

  „They dance alone”, acțiune dedicată dorului, în Piața Libertății din Timișoara

  Capitala Culturala

  FOTO. Animal Crossing, o nouă premieră la Teatrul Basca

  România

  Femeie găsită moartă după ce a plecat în excursie împreună cu iubitul, în Bihor

  Ştiri din Timiș

  Timișoara și alte localități din județ, incluse pe ruta EuroVelo 13

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Trei tiruri cu ajutoare umanitare pleacă de la Aerodromul Cioca spre Ucraina

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Terapie prin horticultură cu elevii Centrului Educațional „P. P. Neveanu” din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Spitalul Județean din Timișoara va avea un Centru de Recuperare Motorie în Lovrin. Ce presupune investiția CJT

  Ştiri din Timiș

  Parc tematic inovativ pe 70 de hectare la Parța. CJT se inspiră din Franța pentru realizarea lui

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici