tion.ro Web analytics

Marian Constantin Vasile: Este judetul Timis pregatit sa faca fata unui eventual aflux de refugiati?

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Marian Constantin Vasile, lider al consilierilor judeţeni PNL din Timiş, trage un semnal de alarmă referitor la criza refugiaţilor care au intrat în Europa prin Grecia şi îşi continuă drumul spre diferite ţări vest-europene, prin Serbia şi Ungaria, unii chiar şi prin ţara noastră sau cu participarea unor călăuze române.
Scris de Adrian Panduru - Marian Constantin Vasile, lider al consilierilor judeţeni PNL din Timiş, trage un semnal de alarmă referitor la criza refugiaţilor care au intrat în Europa prin Grecia şi îşi continuă drumul spre diferite ţări vest-europene, prin Serbia şi Ungaria, unii chiar şi prin ţara noastră sau cu participarea unor călăuze române.

Marian Constantin Vasile consideră că un eventual aflux de refugiaţi la graniţele României, prin urmare la graniţele Timişului, nu trebuie să prindă instituţiile şi cetăţenii pe picior greşit şi spune că România are datoria să respecte prevederile acestor tratate, care impun printre altele asigurarea sănătăţii, educaţiei şi a securităţii personale a tuturor cetățenilor

„Criza refugiaților este o încercare majoră care stă în acest moment în fața întregii Europe. Ca stat membru al Uniunii Europene, semnatar al acordurilor referitoare la drepturile omului și la dreptul internațional al refugiaților, România are datoria să respecte prevederile acestor tratate, care impun printre altele asigurarea sănătăţii, educaţiei şi a securităţii personale a tuturor cetățenilor. Faptul că alte țări europene, care se confruntă în acest moment cu problema refugiaților, nu reușesc să facă față situației, în pofida mobilizării instituționale, dovedește că eforturile autorităților nu sunt de ajuns dacă ele nu sunt dublate și de sprijinul venit din partea societății civile. În acest context european și internațional extrem de complicat, autoritățile române centrale și județene au datoria să conceapă un plan pragmatic de acțiune, pe care să îl pună urgent în aplicare, implicând în mod real societatea civilă încă de la faza de concepere”, spune Marian Constantin Vasile.

Liderul consilierilor judeţeni PNL pune câteva întrebări referitor la cât de pregătit este Timişul să facă faţă unui aflux de refugiaţi şi cere o organizare mai eficientă a instituţiilor care pot interveni în acest proces.

„Cred că este onest ca bănățenii și instituțiile din regiunea noastră să își adreseze următoarele întrebări: Este județul Timiș pregătit să facă față unui eventual aflux de refugiați? Suntem pregătiți din punct de vedere instituțional pentru a gestiona eficient o astfel de situație? Care este opinia cetățenilor din județul Timiș referitoare la criza refugiaților și cum ar trebui să ne raportăm la acest subiect din calitatea noastră de cetățeni ai unui stat european? Cât de pregătite se simt în acest sens autoritățile locale și județene? Care pot fi riscurile pe care le implică pătrunderea acestor refugiați pe teritoriul județului Timiș? Orice abordare matură și responsabilă a acestei situații dificile nu poate exclude cooptarea cetățenilor în acest demers. La fel cum nu poate tergiversa identificarea de soluții sau cultiva temeri iraționale și lamentări, care pot lesne alimenta exacerbări primejdioase ale discursurilor cu conținut extremist. Organizarea eficientă și asumarea de către fiecare instituție a rolului care îi revine în acest context reprezintă căile prin care România poate să demonstreze că este capabilă să își îndeplinească îndatoririle de stat membru al Uniunii Europene. În momentul în care valul de refugiați va trece de granițele României nu ne vom putea prevala de argumentația că am fost luați prin surprindere”, a mai precizat Marian Constantin Vasile.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Ştiri din Timiș

  Campanie de vară pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 1 Rural Timiș

  Ştiri din Timiș

  Campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase. Care sunt acestea și cum ne putem debarasa legal de ele

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici