tion.ro Web analytics

Liderul STMF catre medicii de familie: Nu va grabiti sa va inscrieti pentru acreditarea de calitate

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Liderul Societății Timiș de Medicina Familiei (STMF), doctor Claudia Iftode, le transmite colegilor medici de familie din pliclinici, spitale și medici dentiști să nu se grăbească să se înscrie pentru acreditarea de calitate.
Scris de Adrian Panduru - Liderul Societății Timiș de Medicina Familiei (STMF), doctor Claudia Iftode, le transmite colegilor medici de familie din pliclinici, spitale și medici dentiști să nu se grăbească să se înscrie pentru acreditarea de calitate.

STMF a făcut deja un memoriu către Guvern, Ministerul Ssănătății și alte instituții, prin care solicită renunțarea la acest nou certificat de calitate prevăzut de lege, transmițând că procesul de acreditare este unul care consumă bani și timp, iar 70 la sută dintre medicii de familie ar trebui să-și închidă cabinetele din cauza procesului elaborat de certificare.

Acreditarea pentru asigurarea calității reprezintă un proces extrem de complex și foarte costisitor, transmit medicii de familie din Timiș.

„Un proces care depășește posibilitățile noastre materiale, stresant, consumator nu numai de bani, dar și de timp, energie, coronare și nerv”, specifică Claudia iftode.

Acreditarea trebuie obținută de medicii de familie și de cei din policlinică (ambulator), potrivit Legii nr.185/2017 privind asigurarea calității în sistemul de sănătate.

După trimiterea memoriului, președintele STMF Claudia Iftode le cere medicilor să nu se grăbească să se înscrie pentru acreditare.

„Stimați colegi din toată țara, medici de familie, medici din ambulatoriul clinic, medici din spitale și medici dentiști, Vă rugăm, nu vă grăbiți să vă înscrieți pentru acreditare pe site-l anmcs.gov.ro al CJAS-lor și al Municipiului București, temporizați! Nu vă temeți, legal, înscrierea se poate face până în 31 decembrie. Colegiul Medicilor din România recomandă ca Societatea Națională a Medicilor de familie (SNMF) la nivel central – prin boardul SNMF- precum și la nivel local, prin boardurile tuturor organizațiilor județene, să ia atitudine, să depună la toate instituțiile statului documente oficiale!”, transmite Claudia Iftode.

Prevederile Legii 185/2017 cu privire la asigurarea calității în sistemul sanitar se vor aplica tuturor tuturor medicilor care își exercită profesia în mod independent, indiferent de forma de organizare: cabinet medical individual, cabinete medicale grupate, cabinete medicale asociate, societate civilă, societate cu răspundere limitată, etc.

În memoriul lor, doctorii transmit că obligațiile noii legi sunt deosebit de împovărătoare pentru medicii care își exercită profesia independent. Aplicarea legii presupune mai multe etape. Prima se referă la depunerea unei documentații la A.N.M.C.S (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate), ceea ce implică înscrierea și dovada de achitare a taxei de acreditare, o taxă al cărei cuantum este în prezent necunoscut. Apoi este indicată formarea și angajarea personalului cu atribuții de management calificat, urmată de încheierea unui contract cu un furnizor de consultanță recunoscut de A.N.M.C.S . În ultimă instanță se solicită evaluarea. A.N.M.C.S ia decizia. Dacă raportul de evaluare este pozitiv și unitatea acreditată, urmează etape de monitorizare periodice, care pot duce și la o reevaluare.

În prezent, Casele Județene de Sănătate sunt obligate să facă evaluări substanțiale, menite a asigura tocmai calitatea serviciilor medicale.

„Aplicarea prevederilor acestui act normativ va rezulta în final la scăderea calității actului medical, generându-se cheltuieli care nu sunt necesare și nici sustenabile financiar de unitățile în discuție, precum și birocrația, ceea ce va duce fără îndoială la scăderea timpului petrecut în cadrul consultațiilor cu pacienții, aspect esențial pentru furnizarea unui act medical de calitate”, se arată în memoriu.

Semnatarii memoriului (Societatea Timiș de Medicina Familiei și Patronatul Medicilor de Familie din Timiș.) apreciază că este necesară exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii nr.185/2017 privind asigurarea calității în sistemul de sănătate a formelor de exercitare a profesiei de medic care prestează servicii de medicină de familie, medicină de specialitate și ambulatoriu clinic de specialitate cu și fără spitalizare de zi.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Timișoara în fața sediului IPJ Timiș

  Ştiri din Timiș

  Cea mai crescută rată de infectare din Timiș, la Moșnița Nouă. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 24 ianuarie: 12.082 de cazuri în România. Peste 1.000 în Timiș

  Eveniment

  Șoferi cercetați penal în Dumbrăvița și Timișoara. Unul dintre ei conducea drogat, iar celălalt beat

  Eveniment

  Două case cuprinse de flăcări în numai câteva ore, în Timiș

  România

  George Simion, stropit cu cerneală la Iași, în Piața Unirii. Manifestanți cu pancarte „AUR și Șoșoacă nu reprezintă Iașiul”

  România

  Studiu: bullying-ul, accentuat de profesorii care îi ceartă pe elevi și părinții care își pedepsesc copiii

  Sănătate

  Peste 100.000 de oameni vaccinați anti-Covid cu trei doze, în Timiș

  România

  Arhiepiscopul Teodosie, amendat pentru că a oficiat o slujbă deși ar fi trebuit să se afle în carantină

  Ştiri din Timiș

  163 de ani de la Unirea Principatelor Române. „Cel dintâi pas important spre împlinirea năzuinței poporului nostru”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici