Astfel, Tion a solicitat informații la ANPC Timiș la jumătatea lunii februarie despre numărul controalelor, valoarea amenzilor aplicate și a celor mai mari nereguli constatate în ceea ce privește unitățile de alimentație publică din județ.
Ni s-a indicat să facem o cerere în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.
Tion a formulat și trimis cererea pe adresa de e-mail a Protecției Consumatorului Timiș, iar în 20 februarie a venit răspuns de la… ANPC Cluj. Am specificat că dorim informații din Timiș.
După alte câteva zile, reprezentanții ANPC au revenit cu solicitarea de a comunica județul din care dorim informații.
În sfârșit, în data de 12 martie am primit datele solicitate, care între timp au cam expirat, la fel ca produsele găsite de multe ori de către comisarii OPC.
La întrebarea Tion „Vă rog să ne comunicaţi câte controale aţi făcut și câte amenzi ați aplicat de la începutul anului şi până inclusiv în 14 februarie la agenții economici din domeniul alimentaţiei publice. Care au fost principalele/cele mai mari nereguli constatate?”, răspunsul este semnat de Cristian-Victor Popescu Piedone, șeful ANPC la nivel național și nu din teritoriu, cum se întâmpla anterior confiscării comunicării de către acesta.
Iată răspunsul:
„Vă comunicăm faptul că, în perioada 01.01-14.02.2024, Comisariatul Judeţean pentru Proetcţia Consumatorilor Timiş a efectuat 39 acţiuni de control la operatorii economici prestatori de servicii de alimentație publică.
În urma acestor controale, au fost aplicate 62 de sancţiuni, 25 avertismente şi 37 de amenzi în valoare de 110.000 lei.
A fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciilor la doi operatori economici, valoarea mărfurilor oprite definitiv de la comercializare fiind de 16.425 lei.
Principalele abateri constatate au fost următoarele:
- materii prime care nu respectă condiţiile de depozitare;
- materii prime cu DDM depășită;
- materii prime semipreparate, lipsite complet de informaţii precum și de data preparării;
- preparate culinare care nu respectă condiţiile prescrise la vitrina caldă;
- sosuri preparate în incintă, păstrate în condiţii neconforme;
- sosuri de fructe preambalate fără data deschiderii;
- nerespectarea vecinătăților de depozitare, păstrare;
- vitrine frigorifice, cuptoarele, grătare și ustensile neigienizate corespunzător, galeţi din plastic reutilizate;
- recipiente pentru colectarea deşeurilor menajere fără capac și acţionare la pedale;
- listă meniu fără valori nutriţionale, alergeni, aditivi, preparate din produse congelate;
- neprezentare autorizaţie DSVSA”.
Rămâne de văzut dacă ANPC își va schimba politica de a răspunde la solicitări, care acum seamănă cu cea a unor restaurante care păstrează ingredientele până uită când le-au deschis.
Fără descentralizarea activității și comunicare punctuală din teritoriu, am putea considera că la ANPC comunicarea este clară precum etichetele lipsă de pe preparatele ori produsele confiscate de comisari.
Trimite articolul
XStie careva cat e taxa lui Piedone ca sa nu fi deranjat ?
-Alo, OPC?
-No, this is Patrick!
Cei de la Timisoara mana in mana cu cei care nu au fost in regula cu magazinele,brutarii, patiserii,restaurante,etc pe la Comlosu Mare la Almovi Pan Srl cate au musamalizat.Rusine celor de la Timisoara demisia!