tion.ro Web analytics

Inca un pas pentru vanzarea Turnului de Apa din Iosefin

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Primăria Timişoara continuă demersurile pentru vânzarea Turnului de Apă din Iosefin. Monumentul istoric de pe strada Gheorghe Bariţiu va fi transferat din patrimoniul Aquatim în cel al Municipiului Timişoara în următoarea şedinţă de consiliu local, iar apoi scos la vânzare, spune primarul Nicolae Robu. Edilul crede că cel mai bine s-ar preta acolo un restaurant.
Scris de A. Strugariu - Primăria Timişoara continuă demersurile pentru vânzarea Turnului de Apă din Iosefin. Monumentul istoric de pe strada Gheorghe Bariţiu va fi transferat din patrimoniul Aquatim în cel al Municipiului Timişoara în următoarea şedinţă de consiliu local, iar apoi scos la vânzare, spune primarul Nicolae Robu. Edilul crede că cel mai bine s-ar preta acolo un restaurant.

Executivul Primăriei Timişoara a elaborat deja un proiect de hotărâre prin care se doreşte transferarea Turnului de Apă de pe strada Gheorghe Bariţiu nr. 3 din patrimoniul Aquatim în cel al Municipiului Timişoara printr-un contract de donaţie. Chiar dacă viceprimarul Dan Diaconu afirmă că ar fi diverse variante de a-l pune în valoare şi de a-l introduce în circuitul turistic şi comercial, de la concesionare la închiriere, parteneriat public-privat sau vânzare, din spusele primarului Nicolae Robu pasul următor va fi în mod cert vânzarea acestui obiectiv inclus pe lista monumentelor istorice ale Timişoarei. Monumentul construit la începutul anilor 1900, care a fost lăsat în paragină, ar putea deveni pe viitor o afacere profitabilă.

„Turnul de Apă din Iosefin va fi trecut, la proxima şedinţă de consiliu, în patrimoniul consiliului local, în domeniul public, și totodată transferat din domeniul public în domeniul privat. Vrem să îl punem în valoare și o vom face prin vânzare. Trebuie să definim un caiet de sarcini, să stabilim foarte clar, având în vedere că este un monument, ce se va putea face acolo şi ce obligaţii îşi asumă cumpărătorul, de a păstra elementele arhitecturale, monumentale, pe care turnul le are. Aceştia sunt paşii pregătitori, vreau să vă evidenţiez că nu rămânem cu nimic la nivel de vorbe”, a anunţat, marţi, primarul Nicolae Robu.

Aşa cum a declarat şi cu alte ocazii, edilul crede că în acel loc s-ar preta cel mai bine amenajarea unui restaurant.

„Va trebui stabilit un caiet de sarcini cu foarte mare atenţie, unul care să arate clar, de la început, pentru viitorul cumpărător, ce-l aşteaptă. E vorba de un monument şi acolo nu se va putea face orice şi oricum. Trebuie păstrate toate elementele arhitecturale care dau valoare acelui monument şi tot ce se va întâmpla în el, prin amenajările ce vor avea loc, va trebui să fie cu avize din partea Comisiei de monumente. Se poate face un restaurant (…), se pretează cel mai bine pentru aşa ceva, dar amenajat în mod corespunzător”, a conchis primarul.

Consiliul Local Timişoara a adoptat, în urmă cu câteva luni, o hotărâre prin care s-a stabilit ca Direcţia de Patrimoniu a primăriei să identifice toate clădirile aflate în proprietatea municipalităţii care nu aduc venituri, urmând să propună apoi consiliului local vânzarea acestora. Consilierii au dat atunci şi câteva exemple de astfel de obiective – cuprinse de altfel în HCL 83 din 3 august 2012 -, printre acestea numărându-se mai multe monumente istorice: Turnul de Apă din Iosefin, două case aflate în ruină din zona turnului, două clădiri din curtea fostului Comisariat Militar şi chiar o aripă a Primăriei Vechi de pe strada Vasile Alecsandri şi a… Bastionului.

Primarul Timisoarei repune pe tapet ideea de a vinde Turnul de apa din Iosefin

Alesii locali din Timisoara vor sa vanda monumente istorice si sa concesioneze spatii in parcuri

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Timișoara în fața sediului IPJ Timiș

  Ştiri din Timiș

  Cea mai crescută rată de infectare din Timiș, la Moșnița Nouă. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 24 ianuarie: 12.082 de cazuri în România. Peste 1.000 în Timiș

  Eveniment

  Șoferi cercetați penal în Dumbrăvița și Timișoara. Unul dintre ei conducea drogat, iar celălalt beat

  Eveniment

  Două case cuprinse de flăcări în numai câteva ore, în Timiș

  România

  George Simion, stropit cu cerneală la Iași, în Piața Unirii. Manifestanți cu pancarte „AUR și Șoșoacă nu reprezintă Iașiul”

  România

  Studiu: bullying-ul, accentuat de profesorii care îi ceartă pe elevi și părinții care își pedepsesc copiii

  Sănătate

  Peste 100.000 de oameni vaccinați anti-Covid cu trei doze, în Timiș

  România

  Arhiepiscopul Teodosie, amendat pentru că a oficiat o slujbă deși ar fi trebuit să se afle în carantină

  Ştiri din Timiș

  163 de ani de la Unirea Principatelor Române. „Cel dintâi pas important spre împlinirea năzuinței poporului nostru”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici