În prima intervenție de dinaintea votului, viceprimarul Ruben Lațcău a decis să răspundă poziționărilor publice din ultimele zile. Pe scurt, a spus că dobânda este foarte avantajoasă. Pe de altă parte, potrivit viceprimarului, ar fi important de amintit că proiectele finanțate din împrumut – regenerarea urbană din Traian și a retehnologizare a rețelei de termoficare – au deja finanțare europeană, dar cheltuielile neeligibile rămân foarte ridicate.
Cel puțin în cazul primului, ar fi fost câteva specificații din ghidul de finanțare al ADR Vest cu care primăria nu a fost de acord.
„Vorbim de un credit cu BERD-ul – nu este primul, este al doilea pe care îl accesăm cu actuala administrație – la o rată de dobândă de 1,2% plus marja EURIBOR la 6 luni, care astăzi cred că era la 2,5% dacă nu mă înșel. Deci o rată totală de dobândă de undeva la 3,5-3,7%, sub inflație. Prognoza pentru anul în curs a guvernului este ca inflația să fie de 5,1. (…) Deci rata dobânzii pe care noi o plătim la acest credit este sub rata inflației. Ca atare, în termeni economici, la cifrele astea, vom plăti în bani reali, adică în valoare reală, mai puțin decât luăm”, a spus Lațcău.
Ulterior, viceprimarul a purtat un schimb de replici cu fostul viceprimar Dan Diaconu. În general, cei doi au fost de acord că, deși dobânda este într-adevăr foarte avantajoasă, împrumuturile trebuie gestionate atent. Diaconu, totuși, s-a axat pe faptul că bugetele anilor viitori nu vor mai crește ca în ultimii ani, având în vedere contextul economic. Acesta a atras atenția și că limita de îndatorare de 30% din buget este enormă, iar cea actuală din Timișoara – de peste 9% – este deja destul de ridicată.
„Sumele neeligibile sunt foarte, foarte mari (…), însă atunci când condițiile se schimbă, cred că suntem datori să avem o previziune financiară pentru următorii ani și să schimbăm la rândul nostru condițiile în relația cu proiectantul. (…) Până la urmă, în anii ce urmează vom avea un grad de îndatorare care crește și, până la urmă, va fi foarte dificil de suportat. În acest ritm, vom ajunge să plătim doar funcționarea orașului și ratele de la bancă”, a atras atenția Diaconu.
Au mai avut interpelări și Andreea Medișanu (AUR) și Sorin Ionescu (PSD). Cel de-al doilea a și confirmat votul pozitiv pe care urmau să îl dea consilierii locali social-democrați. A mai vorbit și Simion Moșiu (PNL), care a criticat faptul că nu au fost găsite fonduri din surse proprii și, în schimb, se apelează la un credit. Acesta s-a arătat pesimist și asupra previziunilor de transformare a Pieței Traian într-un „al doilea centru al orașului”.
Până la urmă, proiectul a strâns 24 de voturi „pentru” și a fost aprobat fără probleme.
Ce va fi finanțat
Dintre cele „până la” 30 de milioane de euro, 10 ar urma să fie folosiți pentru regenerarea urbană din Traian și 20 pentru retehnologizarea rețelei de termoficare. Suma va trebui restituită în 15 ani, iar dobândă avantajoasă de care vorbeau reprezentanții primăriei este compusă din suma ratei interbancare (Euribor) la șase luni, plus o marjă de 1,15% pe an.
Vă reamintim, în proiectul din Traian este prevăzută reabilitarea a patru piețe și 15 străzi adiacente, în total 60.000 de metri pătrați de teren. Proiectul are o valoare aproximativă de 34 de milioane de euro, iar finanțarea din fonduri europene, obținută la finalul anului trecut, este de doar 14 milioane de lei.
Tot la finalul anului trecut fusese obținută și finanțarea de la Ministerul Energiei pentru proiectul de retehnologizare a rețelei de termoficare, etapa a treia. Astfel, din totalul de 368,5 milioane de lei, TVA inclus, 248,8 milioane de lei reprezintă valoarea nerambursabilă.
Anterior, primăria a mai luat bani de la BERD pentru a finaliza proiecte cu finanțare europeană: reabilitarea Căii Bogdăneștilor, achiziția celor 23 de tramvaie și achiziția celor 44 de autobuze electrice. Legal, limita de îndatorare este de 30% din veniturile proprii.
Trimite articolul
XNu, nu, nu! Stai asa! Coltermul sa isi repare tevile din profit. Ca nu platesc eu impozit ca sa plateasca primaria rate la Colterm si la alte prostii.