tion.ro Web analytics

HORECA nu vrea restricții în localuri. „Cerem să putem funcționa cu certificatul verde digital”

De Erika Iszlai

HORECA nu vrea restricții în localuri. „Cerem să putem funcționa cu certificatul verde digital”

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) a înaintat o scrisoare către Parlamentul României, Guvern și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Antreprenorii nu sunt de acord cu noile restricții care „blochează activitatea economică de la o zi la alta” și cer să funcționeze cu certificatul verde digital.
Scris de Erika Iszlai - Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) a înaintat o scrisoare către Parlamentul României, Guvern și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Antreprenorii nu sunt de acord cu noile restricții care „blochează activitatea economică de la o zi la alta” și cer să funcționeze cu certificatul verde digital.

Scrisoarea este semnată de Corina Macri, președinte al Federației Patronale a Industriei Ospitalității. FIO aduce împreună asociații precum Horeca Transilvania (Cluj), RESTO Constanța, HORECA Bacău, Breasla Cârciumarilor Brașov, Organizația Patronală a Cârciumarilor Brașoveni, Horeca Argeș, Horeca Oltenia, HoReCa Neamț.

Antreprenorii din industria ospitalității cer să fie repuși în drepturi și să aibă libertatea de a funcționa cu certificatul verde digital.

„Dacă am rezistat un an și jumătate să fim evaluați printr-un mijloc de măsură strâmb, dacă s-a dovedit că nu din cauza acestui sector de activitate se răspândește virusul, cerem cu insistență acum să fim repuși în drepturi și să avem libertatea de a funcționa cu CERTIFICATUL VERDE DIGITAL. De aceea am făcut toate aceste eforturi, de aceea am susținut campania de vaccinare, de aceea am fost parteneri alături de autorități în găsirea unor măsuri echilibrate de trecere prin pandemie, cu încrederea că va veni acel moment când vom funcționa, chiar și cu restricții, dar vom continua activitatea și nu vom mai opri economia! Ne-am bazat pe promisiunea guvernanților, însă am fost amăgiți și am ajuns azi aici, în acest val 4, 27.09.2021, când s-a decis închiderea primului mare oraș din România, ca de obicei, Timișoara. Ce veți face, mâine veți închide Clujul, poimâine Bucureștiul și după aceea toată țara???”, spun semnatarii scrisorii.

În scrisoare se menționează și faptul că la începutul verii, reprezentanții FIO au cerut autorităților să nu pornească brusc relaxarea economiei.

„Așa s-a întâmplat, piața a început să funcționeze haotic, populația nu a mai respectat măsurile de protecție, tipic românescul «las` că merge și așa» și am pierdut din toate direcțiile. Cei care s-au vaccinat s-au întrebat de ce au făcut-o dacă nu li s-a respectat acest drept fundamental la protecție și sunt tratați la fel ca ceilalți, iar cei care nu au dorit să facă acest gest, au crezut că e o glumă această formă de protecție și, ca atare, nu mai este nevoie de nicio regulă de siguranță”, se mai arată în scrisoare.

„V-ați propus să ne dați două sezoane de activitate, vară și carantină?”

Antreprenorii spun că nu au primit nicio măsură de compensare pentru închiderea activității din industria ospitalității, „totul este la nivel de promisiune, în hârtii și declarații, dar în realitate, cei care am supraviețuit în această junglă financiară, suntem acum puși la colț și sancționați din nou”.

„V-ați propus să ne dați două sezoane de activitate, vară și carantină? Nu am învățat nimic din ultimele trei valuri pandemice??? Nu, stimați guvernanți nu este așa, nu mai avem timp, nu mai avem răbdare, nu mai avem resurse și ceea ce e mai grav, nu mai avem motive să mai rezistăm. Rugăm pentru ultima oară statul să își facă datoria așa cum trebuie și să găsească soluții pentru a ne scoate din impasul în care am fost aduși fără voia noastră”, mai spune președintele FIO, Corina Macri.

Aceștia cer ca industria ospitalității să nu mai fie supusă ratei de incidență, ci să-și desfășoare activitatea pe baza certificatului verde digital, atât din partea clienților, cât și a angajaților din industrie. Reprezentanții FIO cer și renunțarea la restricțiile de 50%, 30%, din suprafața ocupată, fiind considerate „măsuri fără niciun argument științific”.

„Din 30% populație vaccinată, automat s-a redus masa de clienți potențiali și acesta este cel mai bun regulator al densității populației. Ce folos să stabilești grad de ocupare de 30% sau 50% în restaurante, când toate persoanele beneficiază de certificat verde digital? Atunci pentru ce au făcut vaccin, s-au testat sau au trecut prin boală?”, scrie Corina Macri.

„Practic muncim din mai până în septembrie, dar suntem contribuabili ai statului român 365/365 de zile pe an”

Antreprenorii spun că lucrează din mai și până în septembrie, dar sunt contribuabili ai statului tot anul, plătesc impozite și taxe la bugetul statului și bugetul local. Reprezentanții FIO cer schimbarea modului de aplicare al restricțiilor, să se găsească un echilibru între virus-sănătate-economie-comunitate.

„Ne cereți să ne plătim impozitele și taxele la bugetul statului și bugetul local, ne cereți să ne achităm creditele, ne cereți să ne păstrăm angajații, ne cerem să susținem comunitatea locală, dar ne amenințați de la o zi la alta, omorându-ne încet, dar sigur activitatea și munca noastră. Practic muncim din mai până în septembrie, dar suntem contribuabili ai statului român 365 /365 zile pe an. Nu se poate așa ceva!!!” (…) În speranța că veți reuși în ceasul al 12 lea să găsiți un echilibru între virus-sănătate-economie-comunitate, ne bazăm puterea dumneavoastră de decizie și asumare a viitorului acestei țări”, conchide Corina Macri.

editor Amalia Kui

38 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Gruia says:

  Sa se duca naiba, sa inchida pe jegosi! De exemplu la grill sarbesc in Iulius mall fug gongile pe tejghea, si ei ne predica de Covid? Pai dizenteria nu e grava? Inchideti si faceti cobtroale pana le sar capacii (si gandacii) !

  • sicman says:

   ai sunat la protectia consumatorului? sau doar bati tastatura aiurea? pt gongi exista asa ceva, si e mai nasol decat certificatul verde, ca pana una alta poti lua si la pachet de la fudcort

 2. gabriel văduva says:

  Haideti sa protestati sa se scoata orice fel de ceritificat. Altfel o sa da-ti faliment.

  • Bolsonario says:

   Boala nu exista, coviditii din spitale sunt papusi de paie puse la ferestre si in paturi, saloanele sunt goale, infermierele fac plaja goale la lumina UV, masca e inutila, Q a vorbit deja cu presedintele Trump sa candideze iar si sa infranga marea pacaleala inventata de OMS si guvernul mondial reptilian. maretul presedinte Putin a rezolvat problema in Rusia si pana la moartea lui opozitia LGBT neomarxista a fost trimisa la reeducare in Siberia. Deja tarile vaccinate au probleme grave, cei vaccinati au ajuns in spitale din cauza vaccinului asa cum a prezis ca se va intampla doctorul expert ONU Christian Perronne.TOATE persoanele vaccinate ar trebui sa fie carantinate iarna aceasta sau chiar izolate de societate sau risca boli grave. trebuie sa cerem ROExit ca Marea Britanie, la care economia in prezent infloreste, desi sunt prezentate stiri false ca nu au soferi sau arata cum stau romanii la cozi la PECO dinainte de 89. Cu paroporii si crucea iesit din biserici si nu va lasati asupriti de gubernul nelegitim ce mai are cateva zile si se va cere singur SA plece sa lase un guvern socialist darnic pentru popor.

 3. Marean says:

  Si noi cerem personal vaccinat in HoReCa

 4. manu says:

  normal ca vreti cu certificat verde, am vazut la protv cum lasati sa intre si cei fara! banii vorbesc!

 5. Daniel says:

  Vaccinul nu iti ofera o bula de protectie. Te ajuta doar pe tine personal sa nu fii grav bolnav dar nu te ajuta sa nu ii infectezi pe altii.

  • Mnemonic says:

   Danut, ca fapt divers, cei vaccinati transmit mult mai greu virusul mai departe. Stiu ca stiai, dar poate sunt care nu.

   • IOnutz says:

    De unde sti? Ai vazut la televizor? Daca esti vaccinat….ai curajul sa intri in contact cu unul nevaccinat?

   • Itu says:

    unde e dovada? ce e clar e ca 23% din cazurile din 12-19.09 au fost la vaccinati. 28% din populatie e vaccinata. daca 5% e mare victorie impotriva transmiterii…
    sau ai impresia ca pot doar lua, nu si da? cum functioneaza asa ceva? se transforma in altceva virusul in vaccinat, intr-un virus mai la casa lui? care vaccinat daca a fost descoperit e probabil sa fi avut simptome, iar sinptomele duc la imprastierea incarcaturii virale.

    • Dacian says:

     Pune mâna pe o carte de biologie și o să înțelegi! Persoana vaccinată dezvoltă anticorpi care nu lasa virusul să se înmulțească necontrolat, deci automat va avea mai puțini viruși de dat la persoanele din jurul ei!

 6. Radu says:

  Admiterea doar pe bază de certificat este în sine o discriminare. Patronii care condiționează accesul clienților de existența “certificatului verde” se vor alege cu plângeri penale. La fel și în cazul în care vor impune astfel de măsuri personalului propriu.

  • Asvreaoromaniebuna says:

   Mai termima cu prostiile , du te tu in germania , franta , olanda , ai certificat verde intri la terasa , nu ai , ceau . Nu i curios nimeni , maaca se poata corect si nu sub nas in gluma . Lumea are respect pt cel de langa chiar daca nu il cunoaste. Railor ce sunteti natie de cacanari .

  • Adelina92 says:

   Mars ma cu discriminarea ta. Dreptul la sanatate e prioritatar. Daca se interzice accesul unui imbecil ca tine care se caca pe el de la o intepatura si/sau vaaai, nu poate respira cu o masca pe mecla de la dintii nespalati, nu e nici o discriminare, e o masura buna pentru ca voi nu aveti un minim de bun simt.

  • McVid says:

   stai tranqil ca ii doare la basca de certificat. tot scandalu’ e sa nu le puna lacat fortat pe birt/bordel. daca ii lasa sa stea deschisi cu ” certificatul la control “, o sa fie deschis pentru toata lumea; iar in caz de amenda pentru necertificati, e ok, se regaseste riscul asumat in pretul/cafea. de personalul lor si de clienti li se rupe.

  • Anonim says:

   La fel de discriminatorie e și obligația de a conduce autovehicule pe drumurile publice numai cu permis de conducere, nu?
   E exact același lucru: vrei sa mergi la restaurant (sau cu mașina pe autostradă) trebuie să ai un permis valabil! Din moment ce oricine îl poate obține nu e discriminare dacă alege să nu îl ia, dar suportă consecințele

 7. tibi says:

  ghinion. stie si guvernul ca vaccinul nu merge.

 8. Vasile says:

  Eu sunt de acord sa se elimine restrictiile complet. Cine moare, moare. Aia e.

  • ... says:

   Ajunge dacă cei ce nu vor sa se vaccineze dau cu subsemnatul că acceptă faptul că nu vor primi spitalizare și tratament gratuit (și plata în avans – că poate moare) in caz că se infectează cu covid!

 9. IDM says:

  Jos guvernul de incompetenti care nu calculeaza in mod corect rata de incidenta si il fac dupa regulile lor stupide la 1000 de locuitori trebuie facut la 100000 de locuitori asa factoate tarile si asa nu mai erau scenarii lor stupide.

 10. sieuaiurea says:

  Hai horecaaaaaaaaa : ) ) ) ) ) Sa vedeti proccese acuma pentru Discriminare, sa vedeti cate arestari si dosare penale se vor face cand va vor prinde astia ca va pisati pe ele certificate si o sa-i lasati defapt PE TOTI si nevaccinati, pentru ca ? PENTRU CA BANII vorbesc intotdeauna…………. Nu va doresc raul sa va inchida dar stiim cu totii ca aveti vrajeala ieftina…. si ca pe sub mana va intra oricine ce drq…… prieten cu ala cu ala cu ala si tot asa

  • Anonim says:

   NU ESTE DISCRIMINARE, DACĂ TU ALEGI SA NU TE VACCINEZI! Vaccinul e gratuit deci nu ține nici măcar scuza că nu ți-l permiți!

 11. tony says:

  Dragi domni si doamne din HORECA, fara ezitare cereti implementarea 100% a certificatului verde, asa cum se intampla in toata EUROPA. Lasati antivaccinistii sa caute restaurante specifice pentru ei in ASIA, AFRICA samd!

 12. Eu says:

  Na, Horeca…PA.livrari la domiciliu…puteti sa va kkt pe el certificat acum.

 13. McVid says:

  nici eu nu am vrut centru pietonal sau sa raman cu 1/2 m de trotuar datorita teraselor dar csf ncsf

 14. Costel says:

  Sa incurajati nazzipassu’ si discriminarea vaccianti-nevaccinati…chiar nu pot avea nici o urma de simpatie pentru demersul vostru.

  • Anonim says:

   Cînd au interzis fumatul in spații publice închise nu a țipat nimeni discriminare, de ce o fac acum? E exact același lucru…

 15. gabriela borcsi says:

  nu cred ca horeca vrea asa ceva, numa mintiti oamenii, horeca vrea sa fie deschise restaurantele pt toata lumea, manipulatori infecti

 16. jet says:

  Sa mai stea horeca deschis suficient timp cat sa le faca mamelor celor care conduc divizia asta coliva. mars cu gesturile voastre cu tot. Mancare stricata e buna de vandut la prostii care n-au ce face si cred ca sunt in “rand cu lumea” daca “ies”. Hotilor, papagalilor si tuturor trompetelor din aceasta horeca, mars.

 17. Nop! says:

  M-am saturat de horeca!!! Sa nu mai aud de ei,nu stiu de ce se plang pt ca statul le ingrasa conturile prin tot felul de granturi..bani a..p..lea.Hai sictir!

  • Dacian says:

   Horeca se plâng acum că nu mai pot sa facă evenimente (nunți și botezuri) unde scoteau bani cu grămada și nu îi declarau la stat! Să nu credeți că făceau bani din restaurant pe timpul zilei, in timpul săptămânii! McDonald’s, KFC shaormeriile și pizzeriile da, dar aia nu se plâng că au crescut vânzarile prin livrare la domiciliu odată cu restricțiile!

 18. Catu says:

  Sa inchida toate restaurantele si hotelurile…cu scolile cum fac? Atat se plang astia de la HORECA! sa va inchida!!!!

 19. timisorean1 says:

  Horeca, tradatori ati fost de la inceput, tradatori ati ramas! Ma refer la conducere si patronat! Voi ati inceput sa ingropati domeniul cu mult inainte sa organizeze astia pandemia! Angajatii au tinut domeniul functional! Da cei de jos! Deci voi vreti libertate dar … “libertate” pt cei cu pasaport “verde”! Vipere!!

 20. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Timișoara în fața sediului IPJ Timiș

  Ştiri din Timiș

  Cea mai crescută rată de infectare din Timiș, la Moșnița Nouă. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 24 ianuarie: 12.082 de cazuri în România. Peste 1.000 în Timiș

  Eveniment

  Șoferi cercetați penal în Dumbrăvița și Timișoara. Unul dintre ei conducea drogat, iar celălalt beat

  Eveniment

  Două case cuprinse de flăcări în numai câteva ore, în Timiș

  România

  George Simion, stropit cu cerneală la Iași, în Piața Unirii. Manifestanți cu pancarte „AUR și Șoșoacă nu reprezintă Iașiul”

  România

  Studiu: bullying-ul, accentuat de profesorii care îi ceartă pe elevi și părinții care își pedepsesc copiii

  Sănătate

  Peste 100.000 de oameni vaccinați anti-Covid cu trei doze, în Timiș

  România

  Arhiepiscopul Teodosie, amendat pentru că a oficiat o slujbă deși ar fi trebuit să se afle în carantină

  Ştiri din Timiș

  163 de ani de la Unirea Principatelor Române. „Cel dintâi pas important spre împlinirea năzuinței poporului nostru”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici