tion.ro Web analytics

Ghizi culturali pentru promovarea Banatului, formați printr-un nou program al UVT

De Erika Iszlai
Reactualizat la:

Ghizi culturali pentru promovarea Banatului, formați printr-un nou program al UVT

Reactualizat la:
O hartă a Banatului istoric și cultural va fi tot mai solicitată, mai ales în perspectiva anului 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Universitatea de Vest din Timișoara pregătește un program de studii de scurtă durată, pentru formarea ghizilor culturali la nivel contemporan, „cu toate atributele necesare pentru susținerea interesului tot mai crescut al turiștilor interni și externi”.
Scris de Erika Iszlai - O hartă a Banatului istoric și cultural va fi tot mai solicitată, mai ales în perspectiva anului 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Universitatea de Vest din Timișoara pregătește un program de studii de scurtă durată, pentru formarea ghizilor culturali la nivel contemporan, „cu toate atributele necesare pentru susținerea interesului tot mai crescut al turiștilor interni și externi”.

UVT vede un potențial semnificativ pentru dezvoltarea circuitelor turistice prin obiectivele culturale pe care Timișoara și regiunea Banatului le are, mai ales în contextul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Pregătește chiar un program de studii de scurtă durată pentru formarea ghizilor culturali pentru zona Banatului.

„O hartă a Banatului istoric și cultural, utilă în turismul nou, practicat peste tot în Europa, va fi tot mai solicitată în anii următori, când, știm bine, Timișoara va fi o destinație turistică de top, urmare a programului european al Capitalei Culturale, din 2023. UVT întrevede un potențial semnificativ pentru dezvoltarea circuitelor turistice prin obiectivele culturale pe care Timișoara și regiunea Banatului le deține. Pentru ca să susținem dezvoltarea acestui tip specific de turism, cu o latură culturală pregnantă, UVT pregătește un viitor program de studii de scurtă durată orientat chiar pentru pregătirea ghizilor culturali la nivel contemporan, cu toate atributele necesare pentru susținerea interesului tot mai crescut al turiștilor interni și externi față de obiectivele din harta culturală a Banatului. Vom da astfel un impuls suplimentar dezvoltării acestor servicii turistice, o nișă de specializare inteligentă atât de necesară Timișoarei și județului Timiș, dar și întregii regiuni”, a spus Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.

Pe lângă obiectivele din circuitul patrimoniului istoric al Timișoarei, se află și alte repere de real interes. Reprezentanții UVT amintesc de Domeniul Regal de la Săvârşin, de Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia, dar și de Bastionul Maria Theresia din Timișoara.

„De curând s-a redeschis Domeniul Regal de la Săvârşin, un obiectiv care cucerește tot mai mult publicul interesat de istoria politică și culturală a României moderne. La Lugoj, oraș în care patrimoniul cultural și istoric este remarcabil, se află, printre altele, un Muzeu de Istorie, Etnografie și Arta Plastică în care se regăsește o colecție de pictura reprezentând Școala austriacă și cea contemporană. La Jimbolia, orașul celor șase muzee, se află singurul muzeu al presei din România, muzeul «Sever Bocu». În Timișoara, Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a Timișoarei, un spațiu acum cultural, găzduind Muzeul Național al Banatului, unul dintre cele mai interesante puncte de vizitare din Timișoara, cu o galerie expozițională spectaculoasă, aflată la mansarda spațiului din Bastion. Enumerarea poate continua cu castele, case memoriale, obiective istorice, dar și cu evenimente și festivaluri reper ale zonei noastre”, transmit reprezentanții UVT.

editor Dan Oancia

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Marius says:

  Toate bune si frumoase , dar lipsește esențialul: cum te poți înscrie la un astfel de curs? Astfel de articole de publicitate politica nu ajuta nici macar rectorului care se visează președinte de partid, de județ, de țara, de ceva , orice…

 2. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Peste 12.000 de timișeni s-au angajat prin ANOFM, în primele opt luni ale anului 2021. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Start Liberty Marathon. Traseul alergătorilor și drumurile închise

  România

  Florin Cîțu, noul președinte al PNL. „Voi fi președintele tuturor liberalilor”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Descoperă povestea palatului Miksa Steiner, fostul sediu al Băncii de Scont

  Eveniment

  Amenzi de peste 15.000 lei pentru vitezomani, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  100 de ani în alb-violet, concert rock alături de Filarmonica Banatul pe Stadionul Știința

  Eveniment

  Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu au purtat mască, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Scumpirea gigacaloriei este o posibilitate și la Timișoara. Ruben Lațcău: Nu vom scădea subvenția, este exclus

  Sănătate

  Coronavirus, 25 septembrie: peste 7.600 de cazuri noi în România, 435 în Timiș. Rata la Timișoara se apropie de 6

  Ştiri din Timiș

  Bani pentru drumuri comunale din Timiș. Primăriile care primesc fonduri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici