tion.ro Web analytics

Gheorghe Ciuhandu, la intrarea in sediul DNA: Nu am ce sa regret!

Reactualizat la:

Gheorghe Ciuhandu, la intrarea in sediul DNA: Nu am ce sa regret!

<p>Gheorghe Ciuhandu, la intrarea in sediul DNA: Nu am ce sa regret! (foto: arhiva)</p>
Reactualizat la:
Fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu s-a prezentat miercuri dimineață la sediul DNA, fiind chemat din nou pentru audieri în cazul privind finanțarea ilegală a clubului Poli. Ciuhandu a declarat la intrare că nu a venit să exprime regrete, ci a venit să vadă dosarul în care este anchetat.
Scris de Raoul Jurchela - Fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu s-a prezentat miercuri dimineață la sediul DNA, fiind chemat din nou pentru audieri în cazul privind finanțarea ilegală a clubului Poli. Ciuhandu a declarat la intrare că nu a venit să exprime regrete, ci a venit să vadă dosarul în care este anchetat.

Gheorghe Ciuhandu a sosit la sediul DNA Timișoara cu puțin înainte de ora 10.00. El urmează să fie audiat în dosarul în care este cercetat pentru finanțarea ilegală a clubului Poli Timișoara în perioada Marian Iancu.

„Nu am ce să regret. Nu am venit să exprim regrete, am venit să văd dosarul”, a spus Gheorghe Ciuhandu la intrarea în sediul DNA.

Un raport al Curții de Conturi arăta că ar fi vorba de un prejudiciu de peste 31 de milioane de lei, adică aproape 7 milioane de euro, adus bugetului local. Reprezentanţii Primăriei Timişoara au contestat la Tribunalul Timiş raportul Curții de Conturi. Magistraţii au respins contestaţia municipalităţii şi primăria s-a adresat Curții de Apel Timişoara, care, la rândul său, a respins acţiunea municipalității.

Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a fost acuzat de abuz în serviciu în dosarul Poli. De asemenea, secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, a fost pus şi el sub urmărire penală în același dosar privind finanţarea ilegală a clubului de fotbal.

Întrebat dacă are emoţii legate de această prezentare a fostului edil la DNA, actualul primar Nicolae Robu a spus că el nu a făcut şi nu va face nimic ilegal, declarându-se surprins de faptul că Ciuhandu are astfel de probleme.

Sechestru pe un imobil al lui Ciuhandu

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus, luni, efectuarea urmăririi penale în cazul fostului primar Gheorghe Ciuhandu, a secretarului Ioan Cojocari şi a unui consilier juridic, Delia-Ileana Dumitru, pentru abuz în serviciu.

În cursul anului 2008, suspectul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al Municipiului Timișoara, și suspectul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timișoara, uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul S.C. Politehnica Timişoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timişoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știinţa Timişoara & Invest S.A.), și ulterior au semnat împreună cu suspecta Dumitru Delia-Ileana, consilier juridic, și cu alte persoane din cadrul Primăriei Timișoara, documentul intitulat „Contract de asociere” în baza căruia era alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9.000.000 lei anual, pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, arătau atunci reprezentanţii DNA.

Aceştia susțin că s-a încălcat legea, finanţarea clubului privat fiind interzisă.

Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Știința Timișoara (denumirea din acel moment a entității sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului, nr. 69/2000, și a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalității acordării unei finanțări nerambursabile aceluiași club sportiv”, susțineau procurorii anticorupţie.

Aceştia spun că au fost acordate sume de bani de la bugetul local – 27.100.000 lei – în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, către SC Politehnica Timişoara SA, fosta SC Fotbal Club Timişoara SA, fosta SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA, sume care „nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA, finanțarea fiind astfel ilegală”.

Reprezentanţii DNA au anunţat totodată şi că Ciuhandu are sechestru pus pe un imobil.

Aspectele de ilegalitate au fost reținute și de Camera de Conturi a Județului Timiș, cu ocazia îndeplinirii misiunii de audit financiar, prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 lei. Primăria Municipiului Timișoara a formulat contestație față de raportul Curții de Conturi a României, dar aceasta a fost respinsă, decizia Curții de Apel Timișoara rămânând definitivă. În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil aparținând suspectului Ciuhandu Gheorghe-Coriolan și asupra conturilor bancare aparținând suspectului Cojocari Ioan, până la concurența sumei de 27.100.000 lei, reprezentând valoarea prejudiciului”, mai precizau luni cei de la DNA.

În dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Articole pe aceeași temă:

Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, la DNA pentru abuz in serviciu

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  TION Cele mai tari party-uri

  Modular jam session cu Maatus Pealler și Gate
  Timișorenii sunt invitați la live modular jam session, un eveniment deosebit, care pleacă de la ideea împletirii mai multor surse electroacustice cu discursul muzical generat de un sintetizator modular Eurorack.

  TION Cele mai tari party-uri

  Îndrăgita trupă Blazzaj lansează un nou single, intitulat „Spre Stele”
  În caz că vă era dor să vedeți live cunoscuta trupă Blazzaj, sunteți așteptați la concertul de lansare a celui mai nou single.

  TION ITCom

  Nokia Timișoara pol de dezvoltare al tehnologiei 5G
  ADVERTORIAL. Ultimele decenii au arătat o continuă evoluție a sistemelor de comunicații mobile. Numărul de utilizatori, numărul de dispozitive, traficul de date și aplicațiile au crescut într-un mod exploziv în ultimii ani. 5G (Fifth Generation) este următoarea generație de sistem de comunicații mobile și se așteaptă să revoluționeze societatea noastră, viețile noastre și economia.

  Ştirile judeţului Timiş

  Premieră pentru Timișoara - British International School of Timișoara a primit prestigioasa acreditare COBIS
  British International School of Timișoara, prima școală cu curriculum britanic din partea de vest a României, deschisă în septembrie 2019, a obținut acreditarea COBIS - Council of British International Schools. Școala devine prima instituție de învățământ din vestul țării acreditată de prestigioasa instituție britanică. În acest moment, 240 de copii cu vârstele cuprinse între 4 și 14 ani studiază la British International School of Timișoara , capacitatea urmând să crească începând din anul școlar următor.

  Ştirile judeţului Timiş

  Robu anunță un aer foarte bun în Timișoara, ministrul Mediului cere rapid un plan de reducere a poluării
  Timișoara are un aer foarte bun, se laudă primarul Nicolae Robu pe Facebook, în timp ce ministrul Mediului cere rapid un plan de reducere a poluării pentru capitala Banatului, dar și pentru alte nouă orașe din România. 4

  Ştirile judeţului Timiş

  Trei pacienți cu suspiciune de gripă au fost internați în spital, la Timișoara
  Trei pacienți, suspecți de gripă, se află internați, la începutul acestei săptămâni, în Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara. Printre aceștia se regăsește și un copil.

  Ştirile judeţului Timiş

  Razie în trafic, pe mai multe drumuri care leagă localități din Timiș. Sute de amenzi au fost acordate
  Razie pe drumurile care leagă mai multe localități din Timiș, duminică, efecutată de polițiști. Oamenii legii au acționat în Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta și Ciacova, în două etape. Într-o singură zi, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 120.000 de lei. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Polițiștii lansează spoturi video pentru promovarea noilor obligații și drepturi ale cetățenilor în relația cu ei
  Campanie de informare demarată de IGPR pentru promovarea noilor obligații și drepturi pe care cetățenii le au în relația cu polițiștii. Oamenii legii atrag atenția că a fost publicată legea care stabilește clar cum trebuie să răspundă și cum trebuie să se comporte cetățenii în cazul în care sunt somați de un polițist.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.