tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
Ştiri din Timiș
FOTO. Rețeta lui Heinrich Thernes, câștigătoare la degustarea cârnaților bănățeni 2025 de la Jimbolia

FOTO. Rețeta lui Heinrich Thernes, câștigătoare la degustarea cârnaților bănățeni 2025 de la Jimbolia

De Diana Lupulescu
la 20 February 2025 17:38 Reactualizat la: 20 February 2025 18:37
1 Comentarii

FOTO. Rețeta lui Heinrich Thernes, câștigătoare la degustarea cârnaților bănățeni 2025 de la Jimbolia

20 February 2025 17:38 Reactualizat la: 20 February 2025 18:37
„Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob” a avut loc în acest an în orașul Jimbolia. Manifestarea organizată de către redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” a ajuns la ediția cu numărul 21. Juriul a decis că la confruntarea gastronomică din 2025 că cei mai buni cârnați au fost pregătiți de către Heinrich Thernes din comuna Sânandrei.
Scris de Diana Lupulescu - „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob” a avut loc în acest an în orașul Jimbolia. Manifestarea organizată de către redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” a ajuns la ediția cu numărul 21. Juriul a decis că la confruntarea gastronomică din 2025 că cei mai buni cârnați au fost pregătiți de către Heinrich Thernes din comuna Sânandrei.

Trimite articolul

X

„Worschtkoschtprob” a fost iniţial o manifestare desfăşurată în redacţia ziarului, acolo unde cititorii aduceau, pentru degustare și concurs, mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă, juriul fiind reprezentat de redactori.

Potrivit lui Siegfried Thiel, redactor-șef al săptămânalului Banater Zeitung, evenimentul a început în 1972, când s-a lansat această ofertă de a participa la o degustare a cârnaților bănățeni în redacția ziarului Neue Banater Zeitung de atunci.

Tradiția a ținut peste zece ani în redacție, unde veneau 30-40 de persoane și jurizarea s-a făcut de către redactorii paginii în grai șvăbesc. În anii 80 s-a sistat pentru că a venit criza alimentară și autoritățile de atunci n-au văzut cu ochi buni faptul că membri comunității germane se înfruptă la sărbătoarea cârnaților, pe când în magazine nu se găsea mai nimic. Atunci au fost acele semnale să nu se mai țină acest eveniment. În 1994 a fost reluat acest gen de evenimente, iar un an mai târziu Banater Zeitung a ieșit din redacție și a făcut accesibil evenimentul mai multor persoane.

Evenimentul din acest an a fost organizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, filiala Jimbolia, și în colaborare cu Asociația „Vergissmeinnicht” din Buziaș, respectiv cu Primăria orașului Jimbolia.

Zeci de persoane au luat parte la evenimentul care a fost presărat cu momente artistice.

La ediția de anul acesta s-au înregistrat 31 de tipuri de cârnați de casă. Un juriu alcătuit din cinci membri le-a „testat” pe toate, iar câștigătorii au fost desemnați:

  • Premiul I – Heinrich Thernes
  • Premiul II – Osvald Zachari
  • Premiul III – Mihail-Cristian Drăgan
  • Premiul jurnaliștilor: Tomi Heinrich

„Am participat și anul trecut la Lovrin și nu am primit niciun premiu. Am spus că venim iarăși”, ne-a spus Heinrich Thernes.

Tomi Heinrich, întrebat care e rețeta cârnaților, ne-a spus:

„Se pune sare, usturoi neapărat, piper, boia de ardei dulce, carne și se adaugă puțină zeamă de la o fiertură de carne. Secretul îl numim, dar nu spunem cantitățile. Îl afumăm la lemn de salcâm, preferat de șvabii din Banat”.

Degustarea cârnaților bănățeni Jimbolia 2025

 

Trimite articolul

X
Taguri:
Andrei Irimia ,
Banater Zeitung ,
degustarea carnatilor banateni ,
jimbolia
1 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. carnivorul VEgaan says:
    February 21, 2025 at 5:25 pm

    foarte bun foarte buun foarte bun dar la anul as vrea sa faca si varianta vegana cu carnaațuri veganrne fară di carrrne, cu avocado și fistic soi buun d-ala mic, si ca să fie tata lumea fericită si o țuică mică friptă!

    Reply
  2. Cele mai citite știri

    1
    „Managing Talents” revine la Timișoara cu un atelier și oportunități pentru actori
    2
    FOTO. Nu doar abandonul deșeurilor le dă bătăi de cap polițiștilor locali. Tot mai multe resturi sunt incendiate
    3
    Radiațiile UV afectează pielea chiar și în zilele înnorate. Cum vă puteți proteja
    4
    Lună Plină în Gemeni, în 5 decembrie
    5
    VIDEO. Banatul – 55, cu „Tradiții la Români". Un festival excepțional, la o aniversare memorabilă
    6
    Timișoara marchează Ziua Internațională a Persoanelor fără Adăpost prin artă și dialog
    7
    Mozart și Schubert: seară vieneză la Filarmonica Banatul
    8
    Schimbările hormonale la menopauză. Dr. Arina Gui oferă recomandări și soluții pentru sănătatea femeii
    9
    Parteneriat între Primăria Timișoara și CNAIR pentru întregirea inelului IV de trafic
    10
    Ministerul Sănătății a marcat Ziua Europeană a Donării și Transplantului de Organe: „Transplantul înseamnă viață”

    Cele mai noi știri

    Horoscop

    Lună Plină în Gemeni, în 5 decembrie

    Utile

    Lucrări ale SDM în Timișoara, astăzi, 5 decembrie

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 5 decembrie 2025, în Timișoara?

    România

    Nicușor Dan a trimis la reexaminare legea privind combaterea extremismului

    Ştiri din Timiș

    CJ Timiș și Eco Serv blochează predarea activității de tratare a levigatului și solicită oprirea ilegală a unei activități critice pentru protecția mediului

    Ştiri din Timiș

    Primăria Timișoara primește fonduri europene pentru regenerarea urbană a Pieței Mocioni

    România

    Infecțiile cu VSR, în creștere odată cu sezonul rece. Peste 10.000 de internări anual în România, jumătate fiind doar bebeluși

    Cinema

    Weekend plin la Cinema Johnny: filme, spectacole și ateliere de circ pentru toate vârstele

    Ştiri din Timiș

    Colinde și tradiții de sărbători în singurul sat rotund din țară. Charlottenburg găzduiește două evenimente de Crăciun în decembrie

    Ştiri din Timiș

    Situație tensionată la Ghizela: RETIM trebuia să returneze echipamentele de tratare a levigatului, pe fondul unui conflict cu CJT
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici