tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
Ştiri din Timiș
FOTO. Cum renaște un cartier din Timișoara de la un pahar de bere, vin sau de la o cafea

FOTO. Cum renaște un cartier din Timișoara de la un pahar de bere, vin sau de la o cafea

De Erika Iszlai
la 13 June 2021 10:50 Reactualizat la: 14 June 2021 11:03

FOTO. Cum renaște un cartier din Timișoara de la un pahar de bere, vin sau de la o cafea

13 June 2021 10:50 Reactualizat la: 14 June 2021 11:03
Producție, comerț și distracție sunt cele trei cuvinte cheie care descriau cartierul Fabric. Deși acum 100 de ani aici se producea tot ce era mai bun în Timișoara, existând și celebra vorbă „Tot ce-i bun vine din Fabric”, a decăzut foarte mult în ultima perioadă. Prin tururile gastronomice „Gusturi noi și bun-gust în Fabric”, Breasla Ghizilor a adus timișorenii în cartier, pentru a descoperi berea artizanală cu castravete și piper, cafeaua de specialitate din boabe prăjite chiar în zonă, dar și mâncarea cu gusturi indiene.
Scris de Erika Iszlai - Producție, comerț și distracție sunt cele trei cuvinte cheie care descriau cartierul Fabric. Deși acum 100 de ani aici se producea tot ce era mai bun în Timișoara, existând și celebra vorbă „Tot ce-i bun vine din Fabric”, a decăzut foarte mult în ultima perioadă. Prin tururile gastronomice „Gusturi noi și bun-gust în Fabric”, Breasla Ghizilor a adus timișorenii în cartier, pentru a descoperi berea artizanală cu castravete și piper, cafeaua de specialitate din boabe prăjite chiar în zonă, dar și mâncarea cu gusturi indiene.

Trimite articolul

X

Sâmbătă, 12 iunie, Breasla Ghizilor a pregătit un tur gastronomic care reunește câțiva dintre antreprenorii din Fabric care cred în renașterea cartierului, unde participanții au putut discuta cu producătorii și le-au gustat bunătățile.

„Este o modalitate de a aduce timișorenii în acest cartier. Ca timișoreni, cu toții știm că e un cartier care a decăzut tot mai mult în ultima perioadă, s-a degradat și dacă n-avem drum special pe aici nu prea trecem. Ei bine, lucrurile se schimbă și deja în ultimele luni/ ultimii ani sunt mici afaceri care încearcă să prindă rădăcini aici și care nu sunt orice fel de afaceri, ci sunt unele făcute cu foarte mult bun gust. (…) Noi în felul ăsta îi ajutăm să le descopere și ele să poată reveni la strălucirea pe care au avut-o odată. În același timp, în centrul orașului, care s-a tot dezvoltat, renovat, au apărut tot felul de localuri. A devenit aglomerat, cu prețuri mari, mai ales când avem și turiști. Asta poate fi o bună alternativă și sperăm noi, care să crească frumos”, a spus Ludovic Satmari, ghid de turism.

Periplul culinar a început la Faber, cu un brunch la Amabsada, unde gusturile tradiționalului local se îmbină cu ale altor tipuri de bucătării. Din brunch s-a putut gusta un șnițel de gulie însoțit de o salată de ridichi proaspete cu ceapă verde și ulei de dovleac. La doar câțiva pași, masa a continuat cu câteva samosa, niște pachețele prăjite cu condimente indiene, venite din rulota Mâncurry, aflată și ea în curtea Faber. O poveste care nu a avut un final fericit în Sibiu, dar a început bine în Timișoara.

„Am gândit conceptul ăsta de street food și mâncare livrată, care se numește Mâncurry și noi nu-i spunem mâncare indiană, pentru că nu ai cum să faci ceva din India fix în România și de aceea îi spunem gusturi indiene și e un mic foodtruck în care ne facem de cap”, a menționat Flavia Buzgar.

La doar câțiva pași, timp în care s-au ascultat povești despre Fabricul de altă dată, despre zeul Mercur și vechile birturi, se află Garage Bakery. O brutărie deschisă din 2018, în care puteți găsi diferite feluri de pâine. Nu se fac același în fiecare zi, urmând un orar. Rețeta este simplă: făină, apă, sare și maia din 2013, care a tot crescut de atunci. Platouri cu ciabatta, pâine cu semințe și pâine country au fost puse pentru a fi încercate. Nici dulciurile nu putea lipsi, fiind servite brownie-uri, bezele și fursecuri.

Partea lichidă a turului

După șnițel, samosa, pâine și dulciuri, a urmat partea lichidă a turului, din ușă în ușă. S-a început la Taproom, unde s-a degustat berea artizanală. Alexandru Bernaz a dechis acum doi ani afacerea. A început cu o bere cu mult hamei adăugat pentru aromă și acum are 14 beri, cu gusturi care mai de care.

„Multe sunt ciudate pentru că noi producem bere cu fructe sau cu legume. Acum avem o bere cu castraveți, lime și piper. Mai avem o bere cu mango și ardei iute Habanero, avem și o bere neagră cu smochine, miere și lavandă”, spune Alexandru Bernaz.

Participanții au putut gusta mai multe sortimente, iar apoi s-au mutat la următoarea ușă – Fabric Wine, recent inaugurat. Adalbert Marton, proprietarul, i-a așteptat cu un Rośe 2020 Blaufrankisch și Vise 2019 Sauvignon Blanc, ambele lejere și răcoritoare.

„Tinerii, asta vreau, să ma adresez lor. Dacă ai un vin preferat, lasă-l acolo, acasă o să-l găsești tot timpul, dar încearcă alte vinuri. Altfel o să treacă pe lângă tine atâtea vinuri deosebite, autentice”, spune proprietarul Fabric Wine.

Ultima oprire, la ultima ușă – AMPM, localul care s-a deschis chiar sâmbătă. Se servește dimineața cafenea (AM), iar seara se transformă în bar de gin (PM). Doritorii au putut încerca o cafea de specialitate, din boabe prăjite chiar în cartier și de un mini long drink cu gin. În jurul paharelor s-a discutat despre situația din cartier, Sergiu și Laura, proprietarii, sunt și inițiatorii asociației Cetățean de Traian, din dorința de a face din Fabric un loc mai frumos. Cei care au afaceri în zonă au fost numiți „Negustori de Traian”, iar cei care frecventează zona „Cetățeni de Traian”, acesta beneficiind și de un card de reducere pentru spațiile din zonă.

Participanții au fost foarte încântați de turul gastronomic, fiind pentru prima oară după pandemie când participă la un tur, dar au aflat și informații care nu le erau cunoscute.

„Este primul nostru tur după pandemie. Mi se pare absolut fantastic! Am luat ceva de la Garage Bakery”, a spus un participant.

„E o idee foarte bună. Lumea va fi curioasă să vadă tot felul de chestii noi. Ai zice că ești timișorean și știi, dar de fapt, când îți povestesc oamenii ăștia despre tot felul de chestii, acolo a fost nu știu ce han, acolo a fost nu știu ce birt, peste nu știu ce hotel, nu știam lucrurile astea. Ajută și pentru timișoreni, nu doar pentru cei din afară. Eu cel puțin nu știam niciuna dintre povești. (…) Cred că sunt unul dintre oamenii care mai veneau și stau foarte aproape și băieții au deschis de ceva vreme și atunci mai veneam. Dacă e să analizăm, nu prea vine lumea și e păcat. Lumea se duce în Unirii, în centru”, a spus o participantă.

Prin astfel de tururi, oamenii pot să descopere o altă parte a orașului, să se relaxeze la o bere la draft, un vin sau o cafea sau pot mânca bucate care mai de care mai delicioase.

Asociația Breasla Ghizilor este formată din șapte ghizi de turism din Timișoara care au acum o voce comună, mai puternică, care să protejeze interesele ghizilor și să dezvolte turismul în regiune. Ei organizează tururi în diferite cartiere ale orașului, dar și tururi tematice.

editor Dan Oancia

Cum renaște un cartier din Timișoara de la un pahar de bere, vin sau de la o cafea

 

Trimite articolul

X
Taguri:
Breasla Ghizilor ,
fabric ,
tur gastronomic
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Schimbări importante pentru șoferii europeni: permis digital și reguli noi pentru începători
    2
    Un acordeonist legendar deschide festivalul muzicii noi, la Timișoara
    3
    Cântăreț stradal amendat de Poliția Locală pentru că a dat drumul prea tare la boxe în centrul Timișoarei. Curg reclamațiile din cauza gălăgiei
    4
    Consiliul Județean Timiș susține „Electroruga de Buzad”, un festival care aduce cultura contemporană în mediul rural
    5
    Cum să găsești echilibrul între muncă, copii și viața personală. O seară dedicată părinților, la Timișoara
    6
    Ultima aventură în Orașul Paralel: party în Elisabetin
    7
    Spargere la Muzeul Luvru din Paris. Au fost furate mai multe bijuterii
    8
    Femeile își fac vocea auzită. Întâlnire despre „mental load” și sănătate mintală, la Timișoara
    9
    Un rănit în explozia din blocul din București, transportat în Austria
    10
    Spectacolul-feerie „Anotimpuri” ajunge de la Sibiu la Teatrul Merlin

    Cele mai noi știri

    Ştiri din Timiș

    Consiliul Județean Timiș susține „Electroruga de Buzad”, un festival care aduce cultura contemporană în mediul rural

    Ştiri din Timiș

    FOTO. Lucrările la noul liceu „Școală Verde” din Moșnița Nouă avansează rapid, la două luni de la debut

    Capitală Culturală

    Jazz și colinde în Mansarda Bastionului Maria Theresia. Concert de iarnă cu studenții UVT

    Lugoj

    Ciorile, ținute la distanță. Tehnologie de ultimă generație pentru un Lugoj mai curat

    Ştiri din Timiș

    Noi parcări pentru cartierul Calea Șagului. Garajele vechi vor fi demolate

    Ştiri din Timiș

    PROGRAM. Eroii Revoluției din Decembrie 1989, comemorați la Timișoara

    Ştiri din Timiș

    15 Decembrie 1989, ziua în care Timișoara a aprins scânteia Revoluției anticomuniste

    Mapamond

    Regizorul Rob Reiner și soția sa, găsiți morți în locuința lor din Los Angeles. Ar fi fost înjunghiați de fiul lor

    Utile

    Program modificat pentru relațiile cu publicul la Tribunalul Timiș, în perioada sărbătorilor de iarnă

    Cariere de Poveste

    FOTO. Chitaristul Horea Crișovan: „Colaborarea numărul unu a vieții mele este VanDerCris, trupa în care cânt și compun”
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici