tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
Ştiri din Timiș
FOTO. A fost Color the Village, deci tot satul a prins viață! Peste 400 de voluntari au renovat fațadele caselor din Grădinari

FOTO. A fost Color the Village, deci tot satul a prins viață! Peste 400 de voluntari au renovat fațadele caselor din Grădinari

De Lorena Păcurar
la 8 June 2025 18:00 Reactualizat la: 9 June 2025 15:03

FOTO. A fost Color the Village, deci tot satul a prins viață! Peste 400 de voluntari au renovat fațadele caselor din Grădinari

foto: Tion
8 June 2025 18:00 Reactualizat la: 9 June 2025 15:03
Între 5 și 7 iunie, peste 400 de voluntari din toate colțurile țării au adus culoare și energie în satul Grădinari din Caraș-Severin, transformându-l într-un adevărat colț de poveste. În cadrul celei de-a VII-a ediții a festivalului Color the Village, au lucrat umăr la umăr și au reușit să renoveze aproape 30 de fațade în doar trei zile.
Scris de Lorena Păcurar - Între 5 și 7 iunie, peste 400 de voluntari din toate colțurile țării au adus culoare și energie în satul Grădinari din Caraș-Severin, transformându-l într-un adevărat colț de poveste. În cadrul celei de-a VII-a ediții a festivalului Color the Village, au lucrat umăr la umăr și au reușit să renoveze aproape 30 de fațade în doar trei zile.

Trimite articolul

X

Timp de trei zile, satul Grădinari din Caraș-Severin a fost transformat de peste 400 de voluntari, veniți din toate colțurile țării pentru a da culoare și viață unei comunități…aproape uitate.

An de an, Color the Village, festivalul faptelor bune, readuce speranța în sate bănățene. Asociația Acasă în Banat a dat startul celei de-a VII-a ediții cu aceeași energie molipsitoare: zeci de pensule, găleți de vopsea și mult entuziasm au contribuit la renovarea a 30 de fațade în doar trei zile, ceea ce reprezintă o mobilizare impresionantă.

Printre voluntari s-au numărat și artiști plastici care au transformat zidurile cenușii în adevărate opere de artă – precum cel al grădiniței. Clădirea impozantă a Primăriei, construită în 1913, a fost și ea reîmprospătată, recăpătându-și demnitatea de odinioară.

Zona centrală a fost în centrul atenției: un amestec de case tradiționale, cu specific local, și clădiri uitate, aduse acum din nou la suprafață, în lumină.

O ediție reușită, în ciuda provocărilor apărute

Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat, a descris ultima ediție a festivalului ca fiind una de succes, în ciuda temperaturilor ridicate și a dificultăților logistice.

„Aceste trei zile au fost foarte calde… a fost o vreme absolut de vară, toridă, și asta ne-a forțat să ne adaptăm”, a spus el, explicând că ritmul lucrărilor a fost încetinit de caniculă.

Cu toate acestea, rezultatele au fost pe măsura eforturilor, o bună parte din obiective fiind atinsă.

S-a lucrat intens, mai ales la gardul bisericii, un proiect laborios, care a necesitat cele trei zile întregi de muncă. Nu toate casele planificate au putut fi zugrăvite, pentru că „a fost extrem de mult de reparat și tencuit”, dar multe dintre ele „sunt absolut schimbate în modul cel mai pozitiv posibil”.

Un aspect deosebit al ediției a fost entuziasmul voluntarilor, care au venit într-un număr impresionant, chiar și în ultima clipă. Însă, pe măsură ce evenimentul a început, comunitatea s-a mobilizat. Localnicii au contribuit cu mâncare, ajutor în bucătărie și chiar implicare în lucrările de pe teren.

Colaborarea cu administrația locală a adus un moment inedit: renovarea primăriei. Clădirea, veche din 1913 și reprezentativă pentru Valea Carașului, era într-o stare avansată de degradare, iar primăria nu avea fondurile necesare. Materialele au fost acoperite de autorități, iar voluntarii au venit cu forța de muncă.

„Nu era ceva ce ne-am fi propus vreodată, pentru că, în mod normal, autoritățile publice ar trebui să aibă grijă singure de instituția lor. Dar aici am făcut o excepție”, a explicat Trifan.

Provocările nu au lipsit. Multe dintre casele renovate erau „puternic avariate, mai ales de traficul greu” și aparțineau unor familii care nu mai aveau mijloacele necesare pentru întreținere. Radu a subliniat impactul acestor locuințe asupra imaginii comunității: „Sunt case mari, greu de întreținut, care afectează negativ spațiul public”.

Regizorul care a transformat un gard banal într-o poveste ilustrată

Dorin, regizor de profesie și artist grafic din pasiune, a participat pentru prima dată la eveniment, aducând cu el o viziune plină de culoare și fantezie. Inspirat de farmecul basmelor românești, a transformat gardul tern al grădiniței din comună într-un adevărat muzeu în aer liber, plin de personaje magice și culoare vibrantă.

A fost prima lui participare. A aflat de festival întâmplător, online, dar ideea l-a cucerit imediat și a simțit că poate contribui cu ceva unic – un mural inspirat din basmele copilăriei noastre.

Gardul grădiniței a devenit pânza perfectă pentru un colaj fantastic cu Prâslea cel Voinic, Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana, Motanul Încălțat, balauri și vrăjitoare – personaje care au prins viață în culori vii, gândite să atragă atenția celor mici și să reaprindă dorul de tradiție în sufletele celor mari.

I-a plăcut ideea că vor trece pe lângă acest perete copiii de la grădiniță. Speră ca desenul să le stârnească curiozitatea, să întrebe și să afle. Este ca „o întoarcere la rădăcini, la poveștile noastre”.

Potrivit lui, deși proiectul a fost primit cu entuziasm de trecători, implicarea comunității locale a lăsat de dorit.

„Lumea de pe stradă s-a oprit, ne-a felicitat, dar cam acesta a fost nivelul de implicare. Noi eram dispuși să-i învățăm, să acceptăm o greșeală”, a spus Dorin.

Cu toate acestea, el nu regretă. Vede în această experiență un semnal pentru organizatori.

„Comunitatea are nevoie să fie implicată direct. Odată ce un localnic învață cum să facă, poate să copieze, să mai facă, să întrețină ulterior, să dezvolte un skill”, a adăugat el.

De la reticență la implicare

Deși Dorin a simțit o lipsă de implicare din partea comunității locale, nu toți au stat deoparte. Daniel, locuitor din Grădinari și gazdă pentru mai mulți voluntari, a ales să se implice activ. Chiar dacă locuința lui nu necesita renovări, Daniel a dorit să contribuie concret – a tencuit gardul pe care urma să prindă viață muralul lui Dorin.

Un gest simplu, dar cu o semnificație aparte. Într-un context în care mulți au preferat să rămână spectatori, Daniel a devenit parte din poveste, demonstrând că spiritul comunitar există, atunci când există și voință.

Anul trecut, Dorin a mai făcut un mural în apropiere, la Reșița, unde a întâlnit localnici „activi și cu valori comune”.

Și pentru Traian Radu, elev la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, participarea la eveniment a fost o premieră. A venit la Grădinari alături de câțiva colegi, cu pensulele pregătite și entuziasmul la purtător, hotărât să dea viață gardului grădiniței din comună.

„Atmosfera a fost una foarte plăcută, au venit oameni din toată România aici. Am aflat de eveniment de pe Facebook și m-am gândit că o să mă pasioneze. Toți oamenii au fost foarte drăguți, ne-am ajutat între noi.

Localnicii au fost foarte mulțumiți de ce am făcut. Am lucrat în fața unei grădinițe, iar părinții, când au venit după copii, pentru că este program școlar, au fost tare încântați când se uitau la lucrarea noastră”, a spus el.

I-a plăcut atât de mult ediția din acest an încât dorește să participe și la cea de anul viitor.

La Color the Village, vârsta e doar un număr

De zece ani, pensionară fiind, nu a lipsit aproape de la nicio ediție. Cu o energie molipsitoare și o pasiune autentică pentru implicare, Geta este unul dintre cei mai consecvenți și dedicați voluntari ai proiectului.

Fostă profesoară de economie timp de 25 de ani, Geta a regăsit în Color the Village o comunitate vibrantă și un prilej de a învăța și dărui în continuare.

„De fiecare dată, reîntâlnirea cu colegii de lucru de aici reprezintă o mare bucurie. Aștept cu nerăbdare să treacă anul și mă revăd cu ei, să muncim împreună. Știm că la început de iunie este Color the Village. A devenit cumva un fel de tradiție și un eveniment așteptat. Avem un scop nobil. Este foarte frumos să faci oamenii să zâmbească”, a spus ea.

Ediția aceasta a avut pentru Geta o încărcătură emoțională aparte – a lucrat alături de o fostă elevă, absolventă după anul 1995. O reîntâlnire care i-a reconfirmat că munca unui dascăl are ecouri de lungă durată.

„Mă bucur că de la ediție la ediție văd mai mulți elevi și tineri implicați. Tot ce n-au făcut înainte, cu siguranță, aici au ocazia să experimenteze, este timpul când pot să învețe din greșeli.

În acest moment, au pe cineva lângă ei care să-i corecteze, iar acest lucru este esențial pentru viitorul lor. Din câte am observat, cei veniți aici sunt foarte implicați și dedicați”, a adăugat ea.

Atmosfera? Ca într-o tabără de vară, a afirmat ea: se lucrează, se râde, se mănâncă împreună, se învață lecții de viață. Iar provocările – cum a fost lipsa apei – devin exerciții de civism și responsabilitate.

Geta a observat că voluntariatul capătă amploare în rândul tinerilor, dar atrage atenția că sistemul ar trebui să îl valorizeze mai mult.

Oliver are un spirit generos și o dorință sinceră de a face bine. Tocmai de aceea – și pentru că își dorea să cunoască oameni noi – a ales să se implice ca voluntar în acest proiect. Nu este la prima experiență de acest fel, astfel că știa deja la ce să se aștepte și ce obiective are de atins.

El a vrut neapărat să fie prezent la ediția de la Grădinari, pentru că a copilărit în zonă. De data aceasta, a venit însoțit și de tatăl său.

„Fiindcă am mai participat și la edițiile trecute, totul mi s-a părut mult mai relaxat. Toată lumea s-a descurcat.

Căldura ne-a pus la încercare, dar nu ne-a oprit din ce aveam de făcut. Cel mai greu a fost când a trebuit să lucrăm la înălțime – am urcat pe schele și ne-am apucat de vopsit.

Mi-a plăcut mult mobilizarea voluntarilor și atmosfera generală”, a afirmat Oliver.

Grădinari, sat de răscruce din Valea Carașului, aflat la poarta de intrare în zona turistică a Cheilor Nerei, a fost scena acestei povești. Încărcat de istorie și înconjurat de frumuseți naturale – Ochiul Bei, Calea ferată Oravița-Anina, peșteri spectaculoase – satul a primit un suflu nou, atât la propriu cât și la figurat. Au fost trei zile memorabile, în care comuna a devenit un simbol al solidarității, artei și speranței.

Un rol esențial l-a avut și mâncarea, care a fost pe gustul tuturor – la propriu! Voluntarii s-au bucurat de mese „ca la mama acasă”, pregătite de o echipă harnică venită tocmai din Rudăria. Cu generozitate și pricepere, aceștia au gătit supe gustoase, papricașuri savuroase și, desigur, faimoasa coleșă cu brânză friptă – o delicatesă autentică din Valea Almăjului.

Color the Village, Grădinari 2025

foto: Tion

Edițiile precedente au avut loc la Altringen (2024), Valeapai (2023), Fărășești (2022), Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pună în valoare arhitectura tipică din această zonă. În cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta.

Pe aceeași temă:

Radu Trifan, președinte al Asociației „Acasă în Banat”: „Ne-am dori să zugrăvim case cu arhitectură barocă dintr-un sat șvăbesc”

FOTO. Color The Village: număr record de participanți, într-un sat de poveste din Timiș

FOTO. Aproape 400 de voluntari din toată țara au zugrăvit case în satul Valeapai

FOTO. Color the Village: Trei zile de reparații și renovări în Fărășești, județul Timiș

Color the Village: 400 de voluntari vor lua cu asalt Ilidia pentru a renova 30 de case în doar trei zile

Trimite articolul

X
Taguri:
acasa in banat ,
case renovate ,
color the village ,
gradinari ,
voluntariat

0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Două zile libere pentru elevi și profesori în prima parte a lunii iunie. Ziua Învățătorului și Rusaliile aduc o nouă întrerupere a cursurilor
    2
    Simonis dă în judecată un post de televiziune din România după ce au apărut poze și înregistrări compromițătoare în care susține că nu e el
    3
    FOTO. Primăria Timișoara a demolat Pizzeria Poli. Lațcău: „Demolări se fac și în afara campaniei electorale”
    4
    Blocuri de locuințe și un hotel, în locul unui club și al unui showroom de pe Calea Aradului. Vor fi până la 14 etaje
    5
    VIDEO. Primăria Timișoara refuză recepția Pasarelei Gelu, la un an de la ultimul termen dat constructorului
    6
    Se înlocuiesc linii de tramvai în Calea Șagului. Linia 2 nu mai ajunge la mall, iar linia 7 va circula deviat
    7
    VIDEO. Scandal și șicanare în trafic cu un biciclist, la Timișoara
    8
    Dezvoltatorii imobiliari care vor să ridice cartiere în fostele zone industriale din Timișoara trebuie să respecte noi reguli
    9
    Cod galben de furtuni, averse și descărcări electrice în Timiș
    10
    Timișorenii pot solicita de azi noua Carte Electronică de Identitate

    Cele mai noi știri

    Eveniment

    Femeie mușcată de câine în centrul Timișoarei. Proprietarul, amendat cu 2.000 de lei

    România

    Ilie Bolojan, noul premier al României. Nicușor Dan: „Urgența pentru țară este relansarea economică”

    Ştiri din Timiș

    Victor Vulpe va reprezenta România la Expoziția Mondială Osaka. Este vicecampion mondial în construcția pantofului

    Utile

    Cum pot fi decontate cheltuielile comune pentru imobilele unde PMT e coproprietar și ce documente trebuie depuse

    Ştiri din Timiș

    Primăria Timișoara invocă urgența: achiziție publică pentru întreținerea spațiilor verzi

    Eveniment

    Scene revoltătoare în Complexul Studențesc din Timișoara. Un bărbat beat a agresat verbal o studentă

    Eveniment

    Gest extrem în județul Hunedoara. O femeie și-a dat foc în plină stradă

    Ştiri din Timiș

    O singură medie de 10 la Bacalaureat, în Timiș. Elevii au aflat azi rezultatele

    Ştiri din Timiș

    Amendă usturătoare aplicată de Garda de Mediu Timiș firmei care exploatează Stația de Sortare

    Ştiri din Timiș

    Premieră în Dumbrăvița: străzi asfaltate cu fonduri europene
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici