tion.ro Web analytics

Expozitie si dezbateri despre Revolutia de la Timisoara, in Italia

La Centrul Cultural ADAFA din Cremona, Italia, a fost deschisă, în această săptămână, o expoziție de fotografie cu imagini din timpul Revoluției de la Timișoara. Invitat să vorbească despre evenimentul istoric major, care, în urmă cu 25 de ani, a pus capăt dictaturii comuniste, a fost poetul Petru Ilieșu, scriitor cu o operă percutantă și a cărui dizidență față de regimul Ceaușescu este incontestabilă.
Scris de S.P.D. - La Centrul Cultural ADAFA din Cremona, Italia, a fost deschisă, în această săptămână, o expoziție de fotografie cu imagini din timpul Revoluției de la Timișoara. Invitat să vorbească despre evenimentul istoric major, care, în urmă cu 25 de ani, a pus capăt dictaturii comuniste, a fost poetul Petru Ilieșu, scriitor cu o operă percutantă și a cărui dizidență față de regimul Ceaușescu este incontestabilă.

Expoziția marchează trecerea unui sfert de veac de la Revoluția de la Timișoara, care a dus la prăbușirea regimului comunist în România.

„Cu această ocazie, am fost invitat să vorbesc despre semnificația Revoluției din 1989 în conștiința mea ca român, despre impactul schimbării de regim și despre valorile în timp ale celor două perioadă, cea prerevoluționară, totalitară, și cea postrevoluționară. A participat un public numeros la vernisaj și la dezbaterea care a urmat și am fost captat de întrebări foarte interesante. Din câte știu, este prima expoziție comemorativă despre Revoluția de la Timișoara într-o țară străină. Fotografiile expuse sunt din arhiva Memorialului Revoluției și au fost obiectul cărții mele, <<Timișoara 1989 – No Comment?>>”, ne-a declarat Petru Ilieșu, în a cărui operă literă turbulenta tranziție a societății românești spre democrație ocupă un loc central.

Periplul italian al scriitorului timișorean continuă la Biblioteca internațională Ilaria Alpi din Parma, unde a fost invitat la o întâlnire publică și un dialog cu profesorul universitar Davide Astori, și cu o invitație la Clubul Rotary Parma Farnese.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Colterm deschide o casiere nouă în centrul Timișoarei

  Ştiri din Timiș

  Proiectul Mic dejun la Margina, pe locul 3 la concursul european „Destinația 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil”

  Ştiri din Timiș

  CJ Timiș „plusează” pentru a găsi servicii IT pentru platforma digitală. Prima licitație a eșuat

  Ştiri din Timiș

  Concursul de director la Filarmonica Banatul, anulat de Tribunalul Timiș. Ioan Gârboni câștigă iar în instanță

  Ştiri din Timiș

  Iulius Town îți prezintă expoziția ce îmbină arta, tehnologia și natura, și te premiază!

  Ştiri din Timiș

  Mitropolitul Banatului: Să ascultăm sfaturile medicilor privind evitarea îmbolnăvirii noastre și să ne rugăm împreună

  Capitala Culturala

  „Bătaie” pentru noua echipă TM2023 de la Centrul de Proiecte. 70 de candidați pentru șapte posturi

  România

  Noile restricții aprobate de CNSU: carantină de noapte, evenimente private interzise, magazine și restaurante închise la 21

  Ştiri din Timiș

  Facturi triple la apă caldă și căldură pentru timișorenii abonați la Colterm. Prețul gigacaloriei crește la 851 lei/MWh, subvenția rămâne la fel

  Eveniment

  Patriciu Rușeț, director general provizoriu la STPT

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici