tion.ro Web analytics

Expoziția „SYMBIOSIS”, la Muzeul Național de Artă din Timișoara

De Erika Iszlai
Reactualizat la:

Expoziția „SYMBIOSIS”, la Muzeul Național de Artă din Timișoara

Reactualizat la:
Muzeul Național de Artă din Timișoara vă invită la primul proiect de expoziție în colaborare cu artistul Dan Voinea - „SYMBIOSIS”. Aflat în portofoliul Slag Gallery New York și Galerie RX Paris, artistul iese pentru prima oară la rampă după zece ani de absență în România, într-un gest de admirație la adresa maeștrilor artei românești.
Scris de Erika Iszlai - Muzeul Național de Artă din Timișoara vă invită la primul proiect de expoziție în colaborare cu artistul Dan Voinea - „SYMBIOSIS”. Aflat în portofoliul Slag Gallery New York și Galerie RX Paris, artistul iese pentru prima oară la rampă după zece ani de absență în România, într-un gest de admirație la adresa maeștrilor artei românești.

Expoziția „SYMBIOSIS. Dan Voinea meeting the masters” este amplasată în sălile care fac legătura între colecția Corneliu Baba și cea a modernilor români și va fi deschisă în perioada 21 iulie – 31 octombrie. Pe lângă lucrările recente din solo show – o parte din ele fiind extensie a expozițiilor începutului de an din Paris și New York, conține și o selecție din perioada atelierului din Berlin, care va substitui timp de peste trei luni câteva dintre pânzele lui Corneliu Baba și o parte dintre cele ale modernilor Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian etc.

„Este un proiect fără precedent în muzeele noastre, care pune în dialog arta contemporană cu cea modernă și chestionează granițele fluide dintre ele. Expoziția aduce în spațiul muzeal lucrări care invocă mutațiile produse în conștiința și natura umană în ultimele decenii. Proiectul are ca scop implicit o dinamică de tranzit între concepții, realități, convenții estetice, dimensiuni ale reprezentării”, transmit reprezentanții Muzeul Național de Artă din Timișoara.

Titlul „SYMBIOSIS. Dan Voinea meeting the masters” este o aluzie la ideea de conviețuire și de schimb avantajos de informații, suflu, energii. Tema ce caracterizează picturile cele mai recente ale lui Dan Voinea este legată de infinitele posibilități dinamice ale expresivității umane. Pictura artistului fiind considerată atemporală, gravă, liberă și experimentală.

„Tema ce caracterizează picturile cele mai recente ale lui Dan Voinea este legată de infinitele posibilități dinamice ale expresivității umane. Chipuri reale și posibile, animale totemice, fațete anticlasice ale portretului capătă contur într-o atmosferă onirică, în care fundalul simplu și intens conține date selective ale unui spațiu cu potențial de peisaj. Autorul păstrează și perpetuează în toate seriile picturale misterul ce caracterizează gustul pentru ceva ce nu este încă desăvârșit, nici creat, dar este pe cale să se contureze. Potențialitatea formei este căutată fie prin suprapuneri palimpsestice de expresii, fie prin tușe impulsive, ca directe descărcări de energie vitală. Această deschidere generoasă către capacitatea modelatoare a ființei creează conexiuni și proiecții posibile, în care scenariul auto-restaurării sau cel al auto-distrugerii devin fațete ale realității iminente. Tușele largi, culorile saturate, detaliile bine gândite și amplasate strategic, creează spații și interspații secvențiale, ca episoade onirice ale unei realități narative care este pe cale să se contureze. Interesul lui Voinea pentru procesualitate este conținut în caracterul dinamic al imaginilor create, în care întâlnim o pluriperspectivare de ordin conceptual și fizic. Pictura lui Dan Voinea este atemporală, gravă, liberă și experimentală”, notează Andreea Foanene, curatoarea expoziției.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 21 iulie, la ora 18, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara.

În ultimii zece ani, artistul a expus exclusiv în afara țării. Este reprezentat de Slag Gallery NY și Galerie RX Paris. Are lucrări în colecții publice și private în România, SUA, Germania, Franța, Elveția, Olanda, Austria, Spania, Singapore.

editor Dan Oancia

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  Șapte incendii de vegetație în 14 ore, în Timiș. La Dudeștii Noi au ars 20 de hectare

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Spitalul Militar are fațade noi. După un șantier de trei ani și peste 2 milioane de euro

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Centura Timișoara Sud: stadiul lucrărilor a trecut de 30% după aproape un an și jumătate de șantier

  Mapamond

  Avertisment emis de ECDC: Nu călătoriți în Santorini, Mykonos, Rhodos și alte 10 insule din Grecia

  Angajari TION

  ANGAJĂM OPERATORI PRODUCŢIE

  Ştiri din Timiș

  Depozitul de cereale din Giera, cu un pas mai aproape de a fi pus în siguranță de voluntari

  Angajari TION

  Leman Industrie SRL, societate franceza din industria automotive, angajeaza personal

  Angajari TION

  Compania ZF Group angajează! Alătură-te echipei noastre!

  Ştiri din Timiș

  Călător printre rânduri către plajele unei veri de neuitat. Cărți despre soare, mare și valuri

  Ştiri din Timiș

  Prețurile apartamentelor s-au majorat în Timișoara, ca urmare a scumpirii materialelor de construcție

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici