tion.ro Web analytics

Enciclopedia Banatului, vastul program initiat de Institutul de Studii Banatice, are deja un prim volum – Literatura (III)

Enciclopedia Banatului, vastul program initiat de Institutul de Studii Banatice, are deja un prim volum – Literatura (III)

<p>TION: Doina Bogdan-Dascălu, coordonator principal al volumului „Literatura”</p>
Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timişoara, a lansat, în 2009, un amplu program al cărui scop este de a readuce în actualitate o parte importantă a culturii naţionale, şi anume contribuţia Banatului la dezvoltarea culturii şi spiritualităţii româneşti. Un plan ambiţios, care se întinde pe mai mulţi ani şi care presupune un volum uriaş de muncă, dar şi mult entuziasm şi dăruire din partea celor care lucrează efectiv la materializarea lui. Iată că un prim volum din acest program a fost deja realizat.
Scris de agenda - Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timişoara, a lansat, în 2009, un amplu program al cărui scop este de a readuce în actualitate o parte importantă a culturii naţionale, şi anume contribuţia Banatului la dezvoltarea culturii şi spiritualităţii româneşti. Un plan ambiţios, care se întinde pe mai mulţi ani şi care presupune un volum uriaş de muncă, dar şi mult entuziasm şi dăruire din partea celor care lucrează efectiv la materializarea lui. Iată că un prim volum din acest program a fost deja realizat.

Este vorba despre volumul „Literatura”, lansat chiar de Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie, în contextul împlinirii unui secol şi jumătate de la înfiinţarea Academiei Române. Ce înseamnă acest proiect, cum a fost el gândit în ansamblul lui şi în special volumul dedicat literaturii sunt câteva dintre întrebările cărora le-au dat răspuns academician Păun Ion Otiman, preşedintele Filialei Timişoara a Academiei Române, profesor Crişu Dascălu, coordonator general al proiectului „Enciclopedia Banatului”, şi profesor Doina Bogdan-Dascălu, coordonator principal al volumului „Literatura”.

Continuăm seria interviurilor cu Doina Bogdan-Dascălu, coordonator principal al volumului „Literatura”.

Ce reprezintă volumul „Literatura” în cadrul marelui proiect de elaborare a unei „Enciclopedii a Banatului” ?

Doina Dascălu: Elaborarea unei „Enciclopedii a Banatului”, care să acopere toate domeniile de activitate ale vieţii spirituale bănăţene, este un proiect de anvergură, asumat în 2009 ca program al Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timişoara. Este un proiect unic prin dimensiune şi importanţă, care, în final, va aşeza Banatul la locul cuvenit în cadrul culturii naţionale. Volumul „Literatura”, dedicat „Academiei Române la împlinirea unui secol şi jumătate de glorioasă existenţă” are privilegiul de a inaugura seria celorlalte care vor alcătui „Enciclopedia Banatului”. Această prioritate se datoreşte unor împrejurări favorabile – existenţa în institut a unui Departament de istorie literară, alcătuit dintr-un număr reltiv mic de cercetători, dar deosebit de entuziaşti, talentaţi şi extraordinar de bine pregătiţi. Aceştia au redactat, în medie, 45 de articole de persoană. În jurul lor, s-a coagulat grupul celorlalţi autori „externi”, extrem de devotaţi ideii, care şi-au sacrificat timpul şi energia pentru a se alătura colectivului.

Volumul a beneficiat de un Comitet de coordonare lărgit, total ataşat faţă de proiect, a cărui componenţă este: Lucian Alexiu, Dagmar Maria Anoca (scriitori slovaci), Stevan Bugarski (scriitori sârbi), Ioan David, Nikola Markov (scriitori bulgari), Jiva Milin (scriitori sârbi), Roxana Nubert (scriitori germani), Virginia Popovici, Janos Szekernyes (scriitori maghiari) şi Virgil Vintilescu.

Realizat de-a lungul a şapte ani – 2009-2015-, volumul conţine, în forma tipărită, 882 de pagini şi însumează 914 articole despre tot atâţia scriitori. Redactarea articolelor a fost asigurată de un grup de 41 de autori, a căror contribuţie a fost inegală.

Ideea a fost ca scriitorii cuprinşi în volum să reprezinte cele mai semnificative culturi din spaţiul bănăţean. Astfel, numeric vorbind, situaţia se prezintă astfel: germani – 210, sârbi – 108, maghiari – 46, slovaci – 37, bulgari – 23, ucraineni – 9 şi cehi . 5.Diferenţa până la 914, adică 476, este acoperită de scriitorii români. Printre aceştia se numără şi cei 37 de scriitori români din Voivodina, prezenţi pentru prima dată într-un număr aşa de mare într-o lucrare lexicografică din România. Astfel că volumul se doreşte a fi un elogiu adus celor 914 scriitori incluşi, fără al căror efort el nu ar fi putut să existe.

Un rol în redactarea articolelor l-au avut o serie de lucrări lexicografice precursoare, fie colective, fie datorate unor grupuri restrânse de autori sau unor autori individuali, care ne-au furmizat informaţii utile, de cele mai multe ori corecte.

Care au fost dificultăţile pe care le-aţi întâmpinat pe parcursul elaborării volumului „Literatura”?

De bună seamă, dificultăţi au existat. Să amintim câteva: accesul greu la unele instrumente de lucru mai vechi, precaritatea surselor existente în biblioteci şi arhive, în sensul că multe colecţii de publicaţii sunt incomplete, nevoia de a verifica, permanent, credibilitatea informaţiilor din aceste surse şi, trebuie să o spunem, lipsa de colaborare a unor autori în viaţă, care au dat informaţii eronate despre ei înşişi sau au refuzat să li se dedice articole în volum. Un alt fapt care trebuie menţionat este dinamica domeniului literar; literatura fiind în permanentă evoluţie, un fenomen viu, în mişcare şi dezvoltare, a fost necesară o continuă refacere a articolelor, pe seama apariţiei unor noi şi noi cărţi şi chiar scriitori, precum şi de îmbogăţirea neîncetată a referinţelor asupra acestora.
Dar experienţa dobândită în timpul elaborării acestui volum va constitui un bun punct de plecare pentru coordonatorii şi autorii următoarelor volume, care, beneficiind de modul cum a fost organizată munca în echipă, vor putea evita ezitările şi activităţile redundante.

Volumul „Literatura” este fără îndoială cel mai cuprinzător dintre lucrările lexicografice dedicate spaţiului bănăţean. El include, practic, pe cei care au ilustrat în măsură adecvată arta literară, din secolul al XVI-lea până în al XXI-lea, constituind cea mai completă şi cea mai verifdică imagine a scrisului artistic din Banat.

Alte articole pe aceeași temă:

Enciclopedia Banatului, vastul program initiat de Institutul de Studii Banatice, are deja un prim volum – Literatura (I)

Enciclopedia Banatului, vastul program initiat de Institutul de Studii Banatice, are deja un prim volum – Literatura (II)

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Parc de Crăciun la Muzeul Satului din Timișoara, toată luna decembrie. Cu restricțiile impuse de pandemie

  Ştiri din Timiș

  VIDEO. Liceenii de la Colegiul Național C.D. Loga, pe locul II în finala europeană a Code Week, cu extensia contra știrilor false

  Eveniment

  Adolescentă căutată de poliție după ce a plecat dintr-un centru pentru minori și nu s-a mai întors, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Vrei un apartament modern?

  Ştiri din Timiș

  Calcule pentru creșterea prețului la gigacalorie încă de anul acesta. Fritz cere cărbune din rezerva de stat

  Eveniment

  Transportatori de marfă și persoane, amendați pentru viteză sau lipsa unor documente, în ultima săptămână, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Lugoj, Deta și Sânandrei, încă două săptămâni de carantină de noapte săptămânală. Noua hotărâre CJSU

  Eveniment

  Restricții de trafic pe A1 din cauza unor lucrări de reparație

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid, în scădere în Timișoara și localitățile din apropiere. Cea mai mare incidență, la Moșnița Nouă

  Sănătate

  Coronavirus, 18 octombrie: peste 10.000 de infectări în România, 568 din Timiș. Printre decese, o tânără de 19 ani

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici