tion.ro Web analytics

Elicopterul SMURD pentru zona de vest rămâne la Arad. Ministrul de Interne vrea zboruri de noapte

De Adrian Panduru

Elicopterul SMURD pentru zona de vest rămâne la Arad. Ministrul de Interne vrea zboruri de noapte

Reactualizat la:
Ministrul de Interne Marcel Vela vrea ca elicopterul SMURD să zboare și pe timp de noapte, în caz de nevoie, și face toate diligențele în acest sens, demarând o acțiune de angajare a piloților aflați în rezervă. Elicopterul destinat zonei de Vest rămâne la Arad, nu va fi mutat la Timișoara. Inițial, aparatul de zbor destinat urgențelor trebuia să fie „campat” la Caransebeș, unde Vela a fost primar...
Scris de Adrian Panduru - Ministrul de Interne Marcel Vela vrea ca elicopterul SMURD să zboare și pe timp de noapte, în caz de nevoie, și face toate diligențele în acest sens, demarând o acțiune de angajare a piloților aflați în rezervă. Elicopterul destinat zonei de Vest rămâne la Arad, nu va fi mutat la Timișoara. Inițial, aparatul de zbor destinat urgențelor trebuia să fie „campat” la Caransebeș, unde Vela a fost primar...

Ministrul de Interne Marcel Vela, aflat vineri la Timișoara, la învestirea în funcție a noului prefect Liliana Oneț, a declarat că vrea ca în toate județele să fie amenajate locuri pentru aterizarea și decolarea aeronavelor SMURD și pe timp de zi și pe timp de noapte.

„Eu cred că este necesar, vital, ca SMURD și tot sistemul de urgență să fie cât mai aproape de oameni și timpul de reacție de la momentul unui accident sau a unei situațîi medicale grave, până la intrarea într-un spital, să fie cât mai scurt. Varianta de a avea în toate județele heliporturi sau locuri de aterizare este o variantă foarte simplă. Nu implică costuri suplimentare, cred că putem susține la nivel guvernamental, autoritățile locale să le amenajeze și, evident, să găsim și formulă administrativă pentru a nu dezvolta o birocrație excesivă pentru autorizarea lor”, a spus Vela, la Timișoara.

Piloții pensionați, chemați înapoi în sistem

Dacă medici și asistenți există pentru a face parte din echipajele elicopterelor, problema sunt piloții. Vela le-a solicitat piloților ieșiți la pensie să revină în sistem.

„Am solicitat și le mulțumesc încă o dată celor care au răspuns prezent, piloților ieșiți la pensie, să revină în sistem, pentru a acoperi inclusiv pentru zona Banatului, zona Timișoarei, cu elicopterul de la Arad, zboruri și de noapte la fel ca în Iași, Craiova și Constanța ca și propuneri noi, pentru că în România se putea decola și ateriza noaptea, vorbim de resursă umană, doar la Târgu Mureș și la București, deși elicopterele sunt capabile, au toate tehnologiile pentru zbor de noapte, există turn de control, doar că nu avem suficienți piloți. Au acceptat să vină din rezervă acei piloți, le mulțumesc încă o dată, dar este o soluție, să spunem, o urgență de a-i chema, mai ales că vom achiziționa mai multe elicoptere pe viitor”, a mai declarat Vela, la Timișoara.

Soarta elicopterului SMURD

În ceea ce privește elicopterul SMURD care intervine la urgențe în zona de Vest, acesta rămâne la Arad, deși anii trecuți a fost o adevărată dispută ca aparatul de zbor să stea la Timișoara, iar de acolo să plece în misiuni. Până la urmă a rămas la Arad, acela fiind, conform specialiștilor, locul cel mai propice pentru ca aparatul de zbor să poată interveni la urgențele din Vestul țării.

„Ca și locație, elicopterul de la Arad trebuia să fie la Caransebeș. Când am fost primar, aprobările au fost pentru Caransebeș, doar că era domnul Igaș ministru, a zis că se aprobă, a pus o virgulă și l-a mutat la Arad. Cel mai normal ar fi trebuit să fie ori la Caransebeș, ori la Timișoara. Nu vreau să fac un abuz acum, să îl luăm la Timișoara sau la Caransebeș, pentru că eu găsesc întotdeauna soluții constructive, pozitive. Să mai aducem niște elicoptere, decât să-l luăm pe cel de la Arad”, a spus ministrul de Interne Marcel Vela la Timișoara.

15 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ascendis says:

  Vela asta bate campii, niciodata nu a fost pe hartie ideea de elicopter la Carasebes pentru simplu fapt ca medicii SMURD care fac garzi pe elicopter sunt de la cele 3 mari UPU-uri din vestul tarii si din judetele pe care le deservesc, adica ale spitalelor judetene Arad, Oradea si Timisoara, si tot acolo duc cazurile, nu la Resita sau Carasebes. Doi la mana elicopterul deserveste judetele AR, BH, CS, HD si TM, si orice copil pus in fata unei harti observa ca un elicopter pus unde spune asta nu poate deservi ca lumea AR, HD si BH, care impreuna furnizeaza mai multa cazuistica decat doar CS, ca e mai multa populatie. Iar 3 la mana, spitalul din Caransebes nu avea heliport, iar aeroportul e abandonat si nu oferea facilitati pentru elicopter, facilitati pe care Aradul le indeplinea in momentul respectiv. Mai si scrie ca era locul propice conform specialistilor si el tot insista sa bata campii cu prostiile astea propagandistice

 2. Paul says:

  Logic era ca la Timisoara sa fie elicopterul si centrul Smurd, fiindca e exact in centrul Banatului si in orice directie mergi ajungi in accelasi timp, si e de departe orasul cu cele mai multe cazuri de urgenta. Arad, Hunedoara, Caras, pai la alea linia telefonica s-a asternut praful.
  Au ajuns toti gugulanii rupti in gura sa decida si sa ne comande pe noi timisorenii. Vai si amar ce am ajuns.

  • Anonim says:

   Si damele de companie de Alba pe cai mari pe functii de prefecti

  • santo says:

   paul@ tu esti un pic cam prost si repetent la geografie! Amplasarea locatiei de baza la un elicopter care intervine pe mai multe judete BH, HD, AR, TM si CS trebuie facuta astfel incat sa ajunga in acelasi timp in punctele cele mai indepartate, nu il aduci in capitala Banatului doar ca tu te crezi mai ocos! A se lua compasul si trasa un cerc pentru a vedea care este raza optima de interventie. Locatia de la Caransebes, la marginea zonei este doar in capul patrat a ex primarului Vela

 3. Cyclops says:

  Si heliporturi/helipaduri omoloagate si dotate pentru zbor de noapte?
  Plus, unde aterizezi noaptea la Judetean, la 100m de blocuri? Exista reglementari cu privire la zgomot.
  Gargara.

 4. DADA says:

  Timisoara e sat prea mic, Caransebes si Arad care au aceasi nr de locuitori la un loc cat un cartier din Tm, nu ARE VOIE sa aibe elicopter, DAR ARE OBLIGATIA SA INGRIJEQASCA TOTIOLTENII SUFERINZI, in timp ce localnicii MOR ca nu au mijloc de transport urgent!!!

  • Ion says:

   Aici duc complexele de inferioritate. Cel mai grav ca genereaza decizii de rahat in pozitii publice

  • horus says:

   aradul e cam 3/4 cat timisoara si are la judetean un UPU mai mare decat e la judetean in tm…hai sa nu exageram. si elicopterul ar trebui sa fie campat acolo de unde are cel mai bun acces la toata regiunea, nu sa fie langa spital, ca daca ai o problema intr-un cartier sau sat de langa timisoara mai repede ajunge la spital cu ambulanta decat cu elicopterul, in schimb daca e un accident departe de orase e alta situatie. si expertii au recomandat sa fie pus la arad, punct. restul e un cancan politic si propagandist care se repeta periodic.

   • Paul says:

    Esti prea prost sa utilizezi un nume atat de sacru. O hoarda de functionari amatori Daca la tine 149.000 locuitori (in 2011, acuma cred ca au ramas vreo 130.000) este egal 3/4 din 320.000 (500.000 in zona urbana) du-te si te culca cum te-oi numi.

    • Dragon fly says:

     paul tu esti prea incuiat sa pricepi rolul unui elicopter, este cu baza la Arad pentru ca zonele judetelor Bihor si Hunedoara cu relief de deal si munte sunt ZONE GREU ACCESIBILE, de aceea elicopterul trebuie sa fie mai aproape de aceste zone! Si in plus elicopterul foloseste hangarele si dotarile unui aeroport mult mai bune decat un sopron din curtea lui Vela sau a ta!!

     • Paul says:

      Nu înțeleg ce ești atât de obsesiv compulsiv cu Bihorul, UPU Bihor aparține de Cluj. Regiunea Vest înseamnă TM, Ar, și CS, iar Timișoara e exact central poziționată. Ești exact la fel de idiot că Vela amice.

 5. Jean says:

  Alta zdreanta cu diplome luate la renumitele universitati I.C. Dragan si liceul ,,de top” Traian Doda, Belzebut a mai auzit si de ala si bisnitar pe la te miri ce cosmelii prin caransebes cu c mic. Destinul Timisoarei e pe maini sigure, dormiti linistiti.

 6. asfrs says:

  Lae, Lili si Marcel. Un infatuat si doi sfertodocți.
  Mândria Banatului. Sa rad sau sa plâng?

 7. SabinA says:

  Ma asteptam si eu si alte sute de mii de concetateni ca Ministrul Internelor, dl Vela sa se ocupe DIRECT si de Cazul Caracal – a inceput sa puta rau de tot! Oamenii nu mai au incredere cum se realizeaaza o Ancheta, fara perimetru securizat si cu tot felul de imersii in procedura. Ministrul Vela se poate in speta ocupa de ORICE insa pentru Cazul CARACAL este platit din banii nostri.

 8. helicopter says:

  Vela si carcotasii cu un orizont foarte ingust trebuie sa inteleaga ca logistica de la un fost aeroport international care dispune de hangare si baza materiala este mai buna decat la ruinele din Caransebes! Iar cei care nu cunosc geografie ar trebui sa mai consulte harta Romaniei, pentru interventie in judetele Hunedoara si Bihor, locatia de pe aeroportul Arad asigura un timp de interventie mai scazut! Nu poate Vela sa-si traga elicopetrul mai aproape de partile de ski din CS doar ca sa mai castige capital electoral

 9. Mapamond

  Amsterdam vrea să le interzică turiștilor accesul în cafenelele unde se consumă cannabis
  În încercarea de a găsi un echilibru între locuitorii din Amsterdam și cei care îl vizitează, oficialitățile orașului spun că iau în considerare interzicerea accesului turiștilor în localurile în care se consumă produse conținând cannabis.

  Eveniment

  Incendiu la mansarda unui bloc din Zona Soarelui din Timișoara
  Intervenție a pompierilor timișoreni, marți seară, pe bulevardul Sudului. Salvatorii au fost chemați să intervină după ce un incendiu a izbucnit în bucătăria unui apartament amplasat la mansardă. 1

  Târgul Imobiliar

  Calorifere vs. încălzire în pardoseală
  Ce sistem de încălzire se potrivește mai bine unei case sau unui apartament? O parte dintre cei care-și achiziționează o nouă locuință optează pentru sistemul de încălzire prin calorifere, iar o altă parte aleg sistemul de încălzire prin pardoseală. 6

  Ştirile judeţului Timiş

  Accident cu o victimă în Calea Buziașului din Timișoara
  Accident de circulație, marți, în Calea Buziașului din Timișoara. O persoană a ajuns la spital după ce o șoferiță nu a acordat prioritate. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Sirieni și călăuzele lor prinși de polițiștii de frontieră timișeni, în zona Vămii Moravița
  Acțiune a polițiștilor de frontieră timișeni pentru combaterea migrației ilegale, în zona Sectorului Poliției de Frontieră Moravița. Oamenii legii au depistat 16 sirieni care numai ce trecuseră ilegal granița din Serbia în România. Migranții erau împărțiți în două grupuri, fiecare cu câte o călăuză.

  Ştirile judeţului Timiş

  Nici Bruce Lee nu ar fi putut fi polițist local în Timișoara. Consilierii au schimbat criteriul de înălțime la admitere
  Nici marii maeștri ai artelor marțiale de pe marele ecran, precum Bruce Lee, Jackie Chan sau Jet Li nu ar fi trecut condițiile draconice impuse la examenul de admitere în rândul polițiștilor locali din Timișoara. ANFP a cerut Poliției Locale să schimbe criteriul de înălțime cu unul mai permisiv, iar acum cei care vor să fie polițiști locali vor trebui să aibă detentă. 5

  România

  CCR: vânzarea cartelelor prepay numai în baza buletinului este neconstituțională
  Curtea Constituțională Română a decis, în unanimitate de voturi, că Ordonanța de Urgență privind vânzarea cartelelor telefonice de tip prepay numai în baza buletinului este neconstituțională. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Un secol de la înființarea Universității Politehnica din Timișoara. „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”
  „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”, au fost cuvintele rostite de Ferdinand I, cel care a semnat decretul de înființare a Școlii Politehnice din Timișoara și care, mai apoi, au devenit motto-ul acestei instituții, care, marți, a serbat un secol de activitate și inovare. 8

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.