tion.ro Web analytics

Elevi din Timisoara, in finala unui concurs cu roboti pe Statia Spatiala. Au nevoie de transport

Elevi din Timisoara, in finala unui concurs cu roboti pe Statia Spatiala. Au nevoie de transport

<p>Elevi din Timisoara, in finala unui concurs cu roboti pe Statia Spatiala</p>
Cinci liceeni din Timișoara participă la un concurs unic în lume. Adolescenții sunt mici genii și au fost invitați să participe, la Bruxelles, la etapa finală a competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts în colaborare cu NASA şi ESA (Agenţia Spaţială Europeană). Echipa se numește Cassiopeia și este formată din elevi ai Liceului Teoretic „Grigore Moisil”. Au voință, sunt inteligenți, dar ar avea nevoie și de puțin ajutor.
Scris de Adrian Panduru - Cinci liceeni din Timișoara participă la un concurs unic în lume. Adolescenții sunt mici genii și au fost invitați să participe, la Bruxelles, la etapa finală a competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts în colaborare cu NASA şi ESA (Agenţia Spaţială Europeană). Echipa se numește Cassiopeia și este formată din elevi ai Liceului Teoretic „Grigore Moisil”. Au voință, sunt inteligenți, dar ar avea nevoie și de puțin ajutor.

Tinerii vor participa la un concurs care se desfășoară într-o localitate aflată la vreo 200 de kilometri de Charleroi (aeroportul care deservește Bruxelles) – Transinne.

Competiția implică roboți (drone), care se urmăresc unii pe alții și trebuie să-și facă poze, un fel de „v-ați ascunselea”. Partea cea mai interesantă a acestui concurs este faptul că acești roboți se vor afla chiar pe Stația Spațială.

Concursul se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia și presupune programarea unor roboţi sub forma unor sfere care, în meciurile contra sferelor programate de echipele adverse, să reuşească să acumuleze un scor mai mare, făcând poze oponentului, adunând puncte bonus, de energie, toate acestea în anumite condiţii de lumină, întuneric, combustibil și altele.

Competiția a început în septembrie 2015, prin participarea individuală a echipelor (iniţial fiind cinci echipe româneşti din oraşe precum Bucureşti, Piatra Neamţ, Cluj Napoca şi Timişoara), trecând de la mişcarea în spaţiul 2D în cel 3D. Dintr-un total de aproximativ 150 de echipe, numărul lor s-a redus pe parcursul etapelor.

Apoi s-au format 28 de alianţe, fiecare a câte 3 echipe, dintre care maxim două de pe acelaşi continent, acestea participând în etapa semifinală, urmând ca în finală să treacă doar primele 14 alianţe din clasament. Dacă până acum meciurile roboţilor erau derulate virtual, pe platforma online a celor de la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), în finală, acestea vor fi simulate în realitate, pe Staţia Spaţială Internaţională, fiind transmise live pe Pământ, în data de 25 ianuarie 2016.

Cu acest prilej, echipele americane se vor aduna la centrul MIT pentru a viziona meciurile, iar cele europene, la Euro Space Centre, un muzeu unic în Europa, aflat în Transinne, Belgia. Aflate în alianţe diferite, în finală vor participa trei echipe din România: Cassiopeia (Timişoara), VSA (Bucureşti) şi Callisto (Cluj Napoca).

Cassiopeia, aflată sub îndrumarea profesoarei Ivaşcu Simona este alcătuită din Cordun Cristina, Chincea Raul, Covaci Emanuel, Suciu Radu şi Grigoraş Miruna, elevi din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a ale Liceului Teoretic „Grigore Moisil”, Timişoara.

Tinerii din Timișoara, împreună cu o echipa din Statele Unite ale Americii şi una din Belgia au constituit alianţa Westiopeia v3, care a reuşit să treacă prin etapele inferioare ale concursului pe locuri respectabile în clasament, aflate în creştere, pentru ca, mai apoi, în aşa-zisa etapă de încălzire a finalei să domine clasamentul, oscilând între locurile 1 şi 2.

„Suntem gata să pornim înspre finala Concursului Internaţional Zero Robotics cu frunţile sus, extaziaţi de oportunitatea oferită şi pregătiţi pentru a aduce mândrie ţării noastre”, spun componenții echipei Cassiopeia.

Roboții au forma unor sfere, pe stația spațială ei se află deja în imponderabilitate, se deplasează printr-o cameră confecționată de cei de acolo și se deplasează pe bază de jeturi de CO2. Echipele participante au făcut coduri, care se reparcurg în fiecare secundă. Au scris programul, codul respectiv, iar pe data de 25 cei de pe Stația Spațială Internațională vor aplica practic codul trimis de echipă pe drona lor.

Echipa din Timișoara se va deplasa la concurs, la centrul de comandă din Belgia, în data de 24 ianuarie. Părinții și pușculița spartă a copiilor au oferit fondurile necesare transportului, dar până la un punct. Tinerii mai au nevoie de bani și pentru a se întoarce.

Cu ultimele rezerve au reușit să-și plătească transportul de la aeroportul Charleroi la Bruxelles și apoi la Transinne, locul unde se întâlnesc echipele din finală și unde vor urmări roboții de pe stația spațială. Problema este la întoarcere, în 26 ianuarie, când echipa trebuie să revină la aeroport, pentru a se întoarce acasă, iar rezervele de bani pentru acest drum sunt ca și inexistente.

Le-ar trebui 1.000 de euro pentru acest demers, pentru a ajunge la aeroport, ori pur și simplu cineva care să-i ducă cu mașina pentru a se urca în avion.

Dacă doriți să oferiți suport pentru transportul echipei timișorene ori doar să le urați baftă la concurs aveți la dispoziție următoarea adresă de mail: minniegrig98@gmail.com.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Lucrările la rețeaua de apă din zona C-tin Prezan, reprogramate pentru vineri. Apa va fi întreruptă

  Mapamond

  Rusia transmite că a interceptat trei avioane militare ale Franței deasupra Mării Negre

  România

  VIDEO. Guvernul a aprobat măsurile de relaxare de sărbătorile de iarnă

  Eveniment

  Fost polițist de frontieră, extrădat din Germania. A fost condamnat pentru luare de mită și trafic de influență

  Eveniment

  Pistol cu aer comprimat și droguri, găsite în locuințele a doi bărbați din Timiș

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș vor 11,5 milioane de lei de la guvern

  Ştiri din Timiș

  Costi Bleja, președintele Alianței Pentru Patrie Timiș: Românii au dreptul să fie liberi

  Ştiri din Timiș

  Centura Timișoara Vest. A fost ales traseul, prin Săcălaz și Utvin, cu patru noduri rutiere

  Ştiri din Timiș

  Noul serviciu public de parcare al Primăriei Timișoara, înființat cu circ. Și câteva semne de întrebare

  Sănătate

  Coronavirus, 8 decembrie: 84 de cazuri noi în Timiș, un deces. Incidența se apropie de 2 la Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici