tion.ro Web analytics

Despre trotuarele arlechin din centrul Timișoarei și ce spune avizul dat de Direcția de Patrimoniu

De Bogdan Marta

Despre trotuarele arlechin din centrul Timișoarei și ce spune avizul dat de Direcția de Patrimoniu

Reactualizat la:
Lucrările „în forță” la trotuarele arlechin din centrul Timișoarei continuă și în aceste zile, deși pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara a fost înregistrat un dosar penal ce vizează fix modul în care s-a deschis acest șantier. Plângerea, în ciuda aparențelor, nu are legătură nici cu soluția aleasă – deși și aceasta a fost contestată de specialiști – ci cu faptul că primăria a cerut aviz pentru un lucru, apoi a făcut alt lucru. Tion.ro vă prezintă astăzi acest aviz, în integralitatea lui, precum și ultimele explicații ale celor din Primăria Timișoara.
Scris de Bogdan Marta - Lucrările „în forță” la trotuarele arlechin din centrul Timișoarei continuă și în aceste zile, deși pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara a fost înregistrat un dosar penal ce vizează fix modul în care s-a deschis acest șantier. Plângerea, în ciuda aparențelor, nu are legătură nici cu soluția aleasă – deși și aceasta a fost contestată de specialiști – ci cu faptul că primăria a cerut aviz pentru un lucru, apoi a făcut alt lucru. Tion.ro vă prezintă astăzi acest aviz, în integralitatea lui, precum și ultimele explicații ale celor din Primăria Timișoara.

*Primăria Timișoara a solicitat Direcției Județene de Cultură un aviz general pentru „lucrări de reparație și întreținere” cu „covoare asfaltice” a 173 de străzi și trotuarele din zona de protecție istorică a orașului.

*Primăria Timișoara a primit acest aviz general, unde se și recomandă folosirea pavajelor și nu a asfaltului pentru trotuare, însă cu condiția ca municipalitatea să întocmească un Proiect Tehnic și Detalii de Execuție pe care să le prezinte ulterior spre avizare specialiștilor direcției.

*Direcția de Cultură nu a primit aceste proiecte, deci nici nu avea cum să le avizeze, și a aflat din presă că șantierul a început, deși o altă condiție a avizului existent era ca instituția care protejează patrimoniul orașului să fie anunțată la începerea lucrărilor.

*DJC depune plângere penală și acuză municipalitatea că a păcălit instituția „în stil interlop”, lor spunându-le că fac un lucru și, în realitate, făcând alt lucru

Vă reamintim că Direcția Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniu Timiș, unde director este chiar un coleg de partid al primarului Nicolae Robu, a depus o plângere penală la Parchetul de pe Judecătoria Timișoara, după ce a acuzat, într-o conferință de presă, că lucrările la trotuarele arlechin din centrul municipiului se desfășoară fără avizul ei. Prin urmare, spun specialiștii direcției, lucrările nu pot avea autorizație de construcție, deci sunt ilegale. Procurorii au deschis un dosar penal și fac cercetări pentru a stabili dacă cele sesizate de cei de la Direcției Județeană de Cultură sunt adevărate și ar putea chiar opri aceste lucrări.

Ce spune avizul DJC Timiș

Vezi aici avizul!

Ce s-a întâmplat, de fapt, aflăm parte din documentele existente, parte din declarațiile reprezentanților celor două instituții implicate în conflict. Astfel, în urmă cu exact un an, Primăria Timișoara primea avizul celor de la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu – aviz pe care îl puteți vedea în acest articol în integralitatea lui – privind „Lucrări de reparații și întreținere a străzilor, aleilor și trotuarelor, podurilor și pasajelor din municipiul Timișoara” amplasate în zona istorică de protecție.

De altfel, chiar în prima parte a avizului dat de Direcția Județeană de Cultură se arată că Primăria Timișoara a cerut acordul direcției pentru a face „lucrări de întreținere alei, trotuare, poduri și pasaje (covoare asfaltice, ranforsări)”.

Potrivit reprezentanților acestei instituții, avizul este unul general, dat pentru un număr de 173 de străzi din centrul istoric al orașului, pe majoritatea acestora nefiind început niciun șantier.

În luna septembrie a anului trecut, primarul Timișoarei vorbește pentru prima dată despre refacerea trotuarelor cu pavaj.

„Vom reface trotuarele în tot acest perimetru cu pavaj. Cu ocazia asta, vom reface și pistele de biciclete, vom planta copaci pe aliniamente”, spunea, pe 8 septembrie 2019, primarul Timișoarei.

Deci soluția aleasă de municipalitate nu mai era de asfaltare, așa cum ceruse chiar Primăria Timișoara, ci de pavare.

Așa cum reiese din avizul DJC, instituția nu se opunea din start pavării, deși primăria ceruse asfaltare, însă condiționa acest aviz de aprobarea ulterioare de către specialiștii în patrimoniu a unui Proiect Tehnic (P. Th în aviz) și a unor Detalii de Execuție (D.D.E. în aviz)

NOTĂ: În faza următoare de proiectare (P.Th/D.D.E.) (…) se va completa documentația cu detaliere soluție racord trotuar-imobil (…) pentru fiecare imobil în parte. În stabilirea detaliilor se va ține cont de problemele privind reducerea umidității din fondul construit și se vor subordona ambianței urbanistice generale. Se vor respecta prevederile PLANULUI URBANISTIC GENERAL AL MUNICIPIULUI TIMIȘOARA”, se arată în aviz.

Ei bine, Planul Urbanistic General al Timișoarei chiar recomandă pavarea în zona istorică, lucru menționat în aviz chiar și de cei de la DJC.

Se acceptă folosirea materialelor moderne de pavaj (…) Se va descuraja folosirea asfaltului pentru trotuare”, se arată în Planul Urbanistic General al Timișoarei pe care cei de la DJC l-au inclus ca citat în avizul dat Primăriei Timișoara.

Cu alte cuvinte, chiar cei de la DJC încurajau folosirea pavajului, în condițiile în care primăria ceruse aviz pentru asfaltarea trotuarelor. Însă, cei de la Patrimoniu mai cer ceva la finalul avizului.

Pentru orice modificare în șantier a soluțiilor prevăzute în această documentație se va solicita avizul DJC Timiș, înaintea emiterii dispozițiilor de șantier. SE VA ÎNȘTIINȚA DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU CULTURĂ TIMIȘ ATÂT LA ÎNCEPEREA LUCRĂRILOR DE EXECUȚIE, CÂT ȘI LA FINALIZAREA LOR”, se arată în ultimele rânduri ale avizului, chiar cu majuscule.

Ce spune DJC Timiș

Pe 30 aprilie 2020, când lucrările erau în toi în centrul Timișoarei, DJC Timiș, împreună cu alte asociații profesionale, printre care și Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, organizează o conferință de presă. Directorul DJC Timiș, Sorin Predescu, anunță că instituția a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara pentru că nu sunt respectate condițiile din acest aviz.

„Deși există extrem de multe încercări de comunicare a Direcției de Cultură cu primăria, suntem pur și simplu ignorați. Suntem ignorați ca și autoritate. În 2017 s-a venit cu o hârtie prin care ei spuneau că vor să facă reparații în toată zona e protecție a monumentelor istorice. Noi am cerut clarificări la acea hârtie care nu zicea cum se vor face acele intervenții. După mai multe discuții, cu greu au venit cu acele clarificări. În acel proiect era vorba efectiv despre reparații. Și atunci când am eliberat acel aviz am pus condiții pe care primăria nu le-a mai respectat niciodată. Noi am cerut să vină la o fază ulterioară, cea de proiect tehnic și detalii de execuție. (…) Lucrările de reparații au început în august 2019, fără respectarea niciunei condiții din acel aviz. Noi am tot trimis adrese. Am trimis în 4 septembrie să ni se comunice autorizația de construcție legată de avizul nostru. N-am primit niciun răspuns. Am revenit în 4 martie, nu am primit niciun răspuns și nici nu avem cunoștință că ar exista o astfel de autorizație de construcție. Acum există două posibilități: ori lucrările se desfășoară fără autorizație de construcție, ori cu nerespectarea unui aviz al nostru în cazul în care acea autorizație de construcție există și atunci ea nu e validă”, a spus Sorin Predescu.

Mai mult, schimbarea de soluție făcută de Primăria Timișoara ține de „zona interlopă”, a mai susținut atunci Sorin Predescu, care recunoștea că instituția pe care o conduce a fost fraierită să dea acel aviz general. Motiv pentru care instituția a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara.

„A fost un fel de păcăleală de zonă interlopă”, spunea atunci Predescu.

Reporterii tion.ro au cerut încă de pe 30 aprilie reprezentanților Primăriei Timișoara un punct de vedere legat de această situație, însă, în cele 21 de zile care s-au scurs de atunci, nu am primit nimic oficial. Ni s-a recomandat doar să facem o cerere în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile publice pentru a prezenta apărarea Primăriei Timișoara. Fiind în plină stare de urgență, răspunsul la acea cerere putea fi dat și în 60 de zile.Astfel, pentru că vorbim despre un punct de vedere și nu de acte oficiale, am considerat că această cerere este inutilă. Am făcut, în schimb, o cerere în baza Legii 544/2001 la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, cerând să ni se dea acest aviz. L-am primit în două zile.

Ce spune primarul Timișoarei

Chiar dacă nu am primit direct vreun răspuns oficial, în conferințele de presă care au urmat, primarul Timișoarei s-a referit la acest subiect. Într-o primă fază el a acuzat DJC Timiș că ar fi dorit să oblige Primăria Timișoara să asfalteze trotuarele, or din aviz reiese clar că asfaltarea a fost cerută de municipalitate. Totul a culminat vineri, 14 mai, când, în conferința săptămânală de la partid, primarul Timișoarei a prezentat, ceea ce el spune, avizul primit de la DJC Timiș. În clipul de mai jos, deși afirmă că citează din autorizație, el citează, de fapt, din Planul Urbanistic General al Timișoarei dat ca exemplu de bune practici de cei de la DJC.

Primarul Timișoarei evită să citească și partea de final, acolo unde scrie că orice schimbare de soluție trebuie avizată de DJC Timiș.

Mai departe nu discutăm pentru că înțeleg că avem plângere penală”, concluzionează primarul.

Ce spune Primăria Timișoara

În cursul redactării acestui articol, joi după-amiaza, Primăria Timișoara a transmis un comunicat de presă în care transmite că are autorizație de construcție pentru lucrările la trotuare și citează din nou din propriul PUG, susținând că citează, de fapt, din aviz.

„Pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii nu este necesară obţinerea autorizaţiei de construire, după cum rezultă din prevederile art. 11 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, modificată şi completată, inclusiv modificarile si completările aduse prin Legea nr. 193 din 28.10.2019: Se pot executa fără autorizaţie de construire lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor: lucrări de întreţinere periodică şi reparaţii curente la infrastructura de transport şi la instalaţiile aferente. Cu toate acestea, pentru lucările de reparaţii şi întreţinere realizate pe raza Municipiului Timişoara s-a emis Autorizaţia de construire nr. 1131/21.08.2019 şi AC nr. 1289/26.09.2019. Lucrări de întreţinere şi reparaţii a străzilor, aleilor şi trotuarelor, podurilor şi pasajelor din municipiul Timişoara au fost avizate de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş în baza unui proiect vizat spre neschimbare de către Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş, aşa cum rezultă şi din avizul cu nr. 130/Z/14.05.2018: <<Se acceptă folosirea materialelor moderne de pavaj în Z.P. (elemente prefabricate din beton natur sau colorat, plăci mozaicate, etc.). Se va descuraja folosirea asfaltului pentru trotuare. În zona centrală se încurajează folosirea pietrei naturale cu condiţia ca trotuarele să aibă proprietăţi antiderapante>>Consider, în consecință, atitudinea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş abuzivă ”, se arată în comunicatul semnat de directorul Direcției de Drumuri din cadrul Primăriei Timișoara, Culiță Chiș.

Inclusiv în Autorizația de Construcție menționată de reprezentanții Primăriei Timișoara, cea cu nr. 1289/26.09.2019 se menționează că „zona afectată de lucrări se va aduce obligatoriu la stadiul inițial”. Ori stadiul inițial era cu trotuare cu covor asfaltic. Totuși, reprezentanții Primăriei Timișoara insistă că totul s-a făcut legal.

Până la urmă, instanța va avea ultimul cuvânt în acest conflict. Noi am publicat în acest articol toate documentele și informațiile făcute publice până acum pentru a vă forma singuri o idee despre cine are dreptate în acest conflict.

 

27 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Johan Van Der Smutt says:

  Sa nu uitam ca pe langa aceste ilegalitati mai este si o problema crasa de ordine in aceste santiere, care niciodata nu ofera cai ocolitoare pentru traficul ingreunat sau interzis (exceptie facand masinile) pe cand pietonii si biciclistii sunt confruntati cu santuri de sarit si santiere prin care sunt fortati sa umble, pentru ca o ruta ocolitoare in jurul santierelor ar ingreuna traficul, sau poate ar fi prea multa munca pentru SDM, care este si una dintre firmele din primarie cu cel mai mult miserupism legat de normele legale si de indatoririle lor ca si lucratori la stat.
  Macar sta politia pe langa ei sa ii apere sa nu conva sa comenteze cineva la asemenea santiere aberante.

  Astept cu nerabdare sa se incheie acest capitol rusinos din istoria orasului, la urmatoarele alegeri locale.
  Punem bani si ii facem cadou la robu un Sim City, poate ne lasa in pace cu porcariile astea.

 2. cornel says:

  Fara legatura cu Robu care nu mi-e simpatic, mie imi place cum arata trotuarele asa cu alb si negru. Si majoritatea oamenilor sunt de aceeasi parere cu mine. Sunt vesele, deosebite, dar Directia de Cultura vrea ca totul sa fie cenusiu, stil Ev Mediu. Bine ca nu obliga Primaria sa puna pamant sau sa paveze cu trunchiuri de stejar.

  • realism says:

   nu stiu cum arata in realitate…in poza arata bine…da sa luam in calcul ca albul ramane alb maxim o saptamana. Probabil in cateva luni o sa arate de tot kktul

  • Autor_jack says:

   Ideea unui centru istoric e exact acela, de a fi într-un stil al Evului Mediu. Poate nu o fi aratand chiar execrabil, dar cu siguranță locul acestui pavaj nu se afla acolo. Cu asa ceva puteau sa meargă în zona Mall-ului.

   • alt_anonim says:

    Si care-i diferenta intre a pune asfalt sau a folosi design-ul asta? Ca niciuna nu e ca in Evul Mediu. Vrei trotuare ca atunci? Vrei sa te impiedici cand mergi pe jos? Si daca tot facem sa fie 100%, hai sa scoatem din centrul istoric si toate localurile care nu arata sau servesc alte produse decat cele existente in Evul Mediu. Termopane? N-ai voie. Asfalt pe sosea? Pentru ce, ca in Evul Mediu nu existau masini. Calare pe cal poti sa circuli si fara asfalt. Mai vrea cineva Evul Mediu?
    Mai lasati-o dracu. Avizul asta de doar un pretext ca sa spuna si aia ca lucreaza ceva. Cred ca-s printre cei mai putin productivi bugetari. Si aia de la mediu mai trebuie sa iasa pe teren pentru verificari.

    • Ian says:

     Ai mers pe dalele astea? Sunt mai instabile decat orice asfalt. Si pe langa inexistenta unor avize si faptul ca arata ‘ca la tigani’, cost foarte mult.

  • Nelu says:

   Vezi ca o iei pe urmele lui Robu, care nu ti-e simpatic.
   Care majoritate e de parere ca trotuarele arlechin arata bine? Ce studiu social exista pentru asta? Aaaaa, asa crezi tu.

   Unde a zis Directia de CUltura ca trotuarele sa fie de culoare cenusiu? A zis doar ca vrea sa avizeze proiectul. Atat. Aaaaa, crezi ca tu ei ar vrea sa fie totul cenusiu.

   Vezi ca mai e unul care tot timpul vorbeste in numele timisorenilor….

  • fotbal1 says:

   Poate voua va place dar mie nu.
   Insa sa o luam obicetiv:
   A-ti vazut o cladire itorica in centru Timisorii alba sau cu gri inchis, eu nu. Deci cu ce se asorteaza acest sotron, cu spitale (nici alea nu sunt albe pe exterior…), nu stiu cate cladiri in Timisoara sunt albe sau au acel grii inchis care nu seamana nici cu asfaltul de pe drumuri…
   Cat despre Robu sa nu uitam ca sigur are de castigat bani din toata afacerea, altfel nu ar apara o porcarie ca asta. Daca ar fii cinstit ar spune ca asteapta verdictul instantelor. Insa el …

  • Arti says:

   cornel tu gandesti cu logica ta bazata pe vreo 3 neuroni. In primul rand pista de biciclete trebuie sa aiba o latime corespunzatoare standardelor in vigoare, adica minim 1-1,2 m latimne si o suprafata plana adica asfalt, nu dale care in timp vor avea denivelari! Mai mult doar in creierul scurtcircuit a lui Robu, pe care tu il aplauzi pentru aceasta mascarada de lucrare, o pista de biciclete poate fi mai ingusta decat … latimea ghidonului, pe care nici macar sa nu poti circula in siguranta. Romania nebunilor la …butoane

  • Karrella says:

   Tu esti genul care si zugraveste fiecare perete dintr o camera cu alta culoare …. cum mai vedem pe olx la imobiliare …..din pacate pentru tine , cei multi sunt cei care prefera simplu si elegant , nu arlechin si alte zgubilitice combinatii

 3. tibi says:

  robulache nu intelege ce citeste. asta se numeste analfabetism functional. ori o face intentioat, ca e un talhar nenorocit

 4. tion_lover says:

  Urmarim cu interes si aparitia reclamantului.

 5. Nicu Falcă says:

  Un penibil de o prostie rară acest primar. Nu ar merita să fie nici măcar șef de scară la ce atitudine comunistă are.
  O față de borcan cu o freză de interlop modern…
  Mi-e silă de bidonu ăsta zis primar.

 6. Ness says:

  Batul in roate

 7. Petru says:

  Un nesimțit in fruntea unor pupincuriști incapabili asta este primăria Timișoara.

 8. Ianescu popescu says:

  Robu îmi este antipatic, nu poți să em

  Robu îmi este antipatic, nu poți să ai empatie pentru orice persoana publică, dar cu privire la treaba cu trotuarul din centru are nota zece.

 9. electron says:

  Mascariciul care se visa in copilarie TRACTORIST, acesta era orizontul lui daca nu venea Revolutia, acum da lectii de urbanism si arhitectura El care nu este in stare nici macar la propriu curs de Arhitectura calculatoarelor sa aiba o expune logica, curs de la care absenta peste 50% din ore, incasand salariul de profesoras in mod ilegal !
  Acum duplicitarul se preface ca citează din autorizație, dar el citează, de fapt, din Planul Urbanistic General al Timișoarei. Mincinosul evită să citească și partea de final, acolo unde scrie că orice schimbare de soluție TREBUIE AVIZATA de DJC Timiș.

 10. Claudia says:

  Mie îmi place. Arată drăguț. Artistic. Și în Cluj am văzut, pe lângă Lacul Gheorgheni – Parcul Iulius Mall.

 11. CH says:

  Nu vreau să comentez cum arată trotuarele astea. Vreau doar să remarc faptul că ieri după-masă nici unul nu era finalizat. Unele au locuri goale, pentru guri de canal bănuiesc, altele nu sunt terminate lângă borduri. Să nu mai vorbesc de cel dintre Catedrală și podul de la Maria sau de intrarea în parcul Scuderi, dinspre pod – impracticabile. Spart totul și nimic în loc. Și nici un muncitor…

  Ca de obicei se încep lucrări în multe locuri dar nimic nu se finalizează, totul e la hei-rup.

  Mare blestem că orașul ăsta a ajuns pe mâna unor incapabili miserupiști…

 12. România

  S-a decis! Fără carantină dacă veniți din Spania!
  Deși Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat astăzi o listă de 41 de țări cu risc epidemiologic crescut în contextul pandemiei de Covid-19 (călătorii care vin din aceste state trebuie să intre în carantină 14 zile), printre care era și Spania, o Hotărâre care a fost emisă luni seara scoate acest stat de pe lista respectivă. Prin urmare, călătorii care vin din Spania, fie ei români sau străini, nu trebuie să stea în carantină.

  Ştirile judeţului Timiş

  Planul lui Nica pentru bicicliști: autostradă de biciclete în jurul Timișoarei, pistă până la Szeged și pistă prin podgoriile din Timiș
  Candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și-a prezentat, luni, la Sânmihaiu Român, planul pentru bicicliști. El dorește ca viitorul consiliu să preia pista existentă pe malul Begăi, dar și să construiască alte piste noi prin județ, cum ar fi autostrada de biciclete în jurul Timișoarei, o pistă care să lege Timișoara de Szeged și o pistă care să unească podgoriile din județ.

  Ştirile judeţului Timiş

  Alegeri locale 2020. Biroul Electoral Județean Timiș a fost constituit
  A fost constituit Biroul Electoral Județean (BEJ), în Timiș. Au fost învestiți președintele și locțiitorul, dar și componenții BEJ care vor organiza și superviza alegerile din 27 septembrie.

  Ştirile judeţului Timiş

  Stadion de 23 de milioane de euro în Calea Buziașului. Consilierii chemați de urgență să aprobe SF-ul
  Consilierii locali sunt chemați de urgență din vacanță, marți, la o ședință extraordinară „de îndată”, pentru a aproba un unic proiect de hotărâre: „aprobare a documentației tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici - faza S.F. şi a anexei privind descrierea sumară a investiţiei pentru obiectivul «Amenajare terenuri de sport - Construire stadion pe structură metalică»”. Este vorba despre un stadion de peste 15.000 de locuri, ce va fi situat în Calea Buziașului și a cărui valoare estimată este de 23,5 milioane de euro. 7

  Sănătate

  Zeci de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus, în Timiș
  Continuă controalele autorităților în zonele aglomerate, societăți comerciale și mijloace de transport în comun. Polițiștii, jandarmii și pompierii au controlat peste 200 de societăți comerciale numai în ultimele 24 de ore pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile de prevenire a noului tip de coronavirus. Au aplicat zeci de amenzi.

  Sănătate

  Opt focare active de Covid-19 în Timiș. Încă două cazuri la Făget, după ce zona a ieșit din carantină
  Sunt opt focare active de Covid-19 în Timiș, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP). Au mai apărut două cazuri, în ultimele 24 de ore, la Făget, zonă care a ieșit din carantină sâmbătă, 8 august, la ora 19. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Au început lucrările de lărgire la patru benzi a drumului care leagă Timișoara de Moșnița Nouă
  Lucrările de lărgire la patru benzi a drumului care leagă Timișoara de Moșnița Nouă au început, iar președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra a fost acolo, la startul șantierului. 9

  Sănătate

  Peste 200 de pacienți cu Covid-19 sunt internați în spitalele din Timiș. 14 sunt la Terapie Intensivă
  La începutul acestei săptămâni, Timișul a trecut de 200 de pacienți cu SARS-Cov2 internați în spitale. Dintre aceștia, 14 sunt pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.