tion.ro Web analytics

Despre dragoste, parastase şi bocancii lui Dinescu, cu poetul George Filip din Canada

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Cu tricolorul la piept, poetul George Filip a venit din Canada să-și lanseze în mai multe orașe din România trilogia „Era poeților”, „Axiome” și „Top secret – 2013”. Vineri, el a fost oaspetele Uniunii Scriitorilor din Timișoara, tripla lansare de carte prefațând deschiderea unei noi stagiuni literare la Orizont. „În Canada, românii vorbesc între ei când se întâlnesc la parastase”, spune scriitorul care a fondat la Montreal Centrul Cultural Român și a fost director cultural al postului TeleRomânia.
Scris de S.P.D. - Cu tricolorul la piept, poetul George Filip a venit din Canada să-și lanseze în mai multe orașe din România trilogia „Era poeților”, „Axiome” și „Top secret – 2013”. Vineri, el a fost oaspetele Uniunii Scriitorilor din Timișoara, tripla lansare de carte prefațând deschiderea unei noi stagiuni literare la Orizont. „În Canada, românii vorbesc între ei când se întâlnesc la parastase”, spune scriitorul care a fondat la Montreal Centrul Cultural Român și a fost director cultural al postului TeleRomânia.

Amintirile din lumea literară ale poetului septuagenar George Filip au o virulență pamfletară și, dacă despre Fănuș Neagu, spre pildă, vorbește cu o duioasă solidaritate, pe Mircea Dinescu îl „arde” fără cruțare. „Înainte să-l cunosc personal i-am citit niște poezii într-o gazetă, bune poezii, și am fost, cred, primul care a zis și a scris că a apărut un poet mare printre noi. Pe urmă ne-am cunoscut, Mircea Dinescu era copil de trupă printre noi și țin minte că o dată, pe la Buzău cred că eram, era frig și nici bocanci în picioare n-avea, am făcut toți chetă și i-am cumpărat bocanci. Pe urmă însă s-a dat cu partidul, a început să scrie ode pentru partidul comunist, colonelul Bojin l-a recrutat pentru Securitate, a început să toarne și să-i meargă bine, s-a însurat cu-o politrucă, alt om, altă viață. Ferma aia pe care o are acum nu e a lui, a furat-o de la alții…”, a afirmat Filip, în fața celor câteva persoane prezente la lansarea de vineri, 4 octombrie 2013, la Orizont. Acuzele sale dure la adresa lui Dinescu au fost descurajate, cu prudență, de președintele Uniunii Scriitorilor din Timișoara, profesorul Cornel Ungureanu: „lumea literară e, prin definiţie, o lume pasională şi adesea exaltată. Când vorbim despre un scriitor aşezat deja, cu locul său în istoria literaturii, trebuie să fim mai precauţi cu vorbele”.

George Filip a fost arestat, judecat public la Turnu Severin, închis şi declarat „trădător de neam” de către regimul comunist. Biografia sa consemnează că poetul, persecutat de dictatura ceauşistă, a cerut protecţia Ambasadei americane. În 1979, scriitorul născut la Tuzla a părăsit România şi, după un periplu al emigrării prin Austria, Germania şi Franţa, s-a stabilit în Canada, unde „s-a dedicat unirii între românii exilaţi”. Trilogia sa apărută în limba română cuprinde poezii de dragoste. „La 74 de ani şi la a cincea însurătoare, poeziile mele sunt scrise pentru Maria. Toate femeile sunt Maria şi sunt, în inima mea, logodnicele mele”, spune poetul.

Deschiderea oficială a stagiunii literare la Timişoarea va avea loc vineri, 11 octombrie 2013, la ora 12, în sala Orizont, cu aniversarea scriitorilor Simion Dănilă şi Ivo Muncian.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Încă o discuție despre Timpark. Ruben Lațcău, despre demolarea garajelor, parcări supraetajate și sistematizare

  Ştiri din Timiș

  A murit „Primarul Nopții”, unul dintre cele mai pitorești personaje ale Timișoarei

  Eveniment

  Micii luptători din Ghiroda și Moșnița Nouă se pregătesc de Campionatul Mondial XFC de la Roma

  Eveniment

  Ștafeta Veteranilor ia startul de la Timișoara pentru a marca Ziua Armatei României

  Mica publicitate

  Proprietar, închiriez în vilă etajul I, suprafață 100 mp, decomandat, mobilat, utilat, încălzire central proprie, garaj, 500 euro, zona Bogdănești, 0724512119

  Mica publicitate

  Închiriez casă, 2 camere, baie, bucătărie, utilată, curte separată, intrare comună, renovată complet + internet, 300 E + garanție în zona Lipovei- UMT 0744764955

  Mica publicitate

  Proprietar, închiriez casă cu 3 camere, bucătărie, baie, încălzire pe gaz, central proprie în str Iuliu Maniu 0745679108

  Mica publicitate

  Acum am de închiriat apartament 3 camere, mobilat, utilat, în Circumvalațiunii, urgent, 0721226990

  Mica publicitate

  Închiriez ap 3 camere decomandat zona Modern, climă, mobilat complet, etj 1, 0755816596

  Mica publicitate

  Acum am de închiriat apartament 2 camere, mobilat, utilat, în Pța 700 și în S. Bărnuțiu 0721226990

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici