tion.ro Web analytics

Descoperirile arheologilor de pe viitoarea centură de Sud a Timișoarei: fortificații, obiecte din os, morminte, vârfuri de săgeți

De Adrian Panduru
Reactualizat la:

Descoperirile arheologilor de pe viitoarea centură de Sud a Timișoarei: fortificații, obiecte din os, morminte, vârfuri de săgeți

Reactualizat la:
Arheologii au făcut nenumărate descoperiri pe șantierul viitoarei centuri de ocolire Timișoara Sud. Opt situri arheologie s-au deschis pe centură, iar arheologii au făcut descoperiri în 7 dintre acestea, pe care le-au cercetat deja. Arheologii au găsit așezări, necropole, obiecte confecționate din metal, lut ars, sticlă, os - inele, brățări, coliere, arme, o spadă și fortificații din epoca romană, medievală, neolitică, din secolele V-VI.
Scris de Adrian Panduru - Arheologii au făcut nenumărate descoperiri pe șantierul viitoarei centuri de ocolire Timișoara Sud. Opt situri arheologie s-au deschis pe centură, iar arheologii au făcut descoperiri în 7 dintre acestea, pe care le-au cercetat deja. Arheologii au găsit așezări, necropole, obiecte confecționate din metal, lut ars, sticlă, os - inele, brățări, coliere, arme, o spadă și fortificații din epoca romană, medievală, neolitică, din secolele V-VI.

Arheologii au descoperit așezări deschise, întărite cu șanțuri, necropole, morminte izolate, fortificații, cum este valul roman, descoperit în situl 4, vetre, cuptoare, morminte de incinerație, valuri și șanțuri de fortificare. Specialiștii au scos la lumină obiecte confecționate din metal, lut ars, sticlă, os, podoabe, inele, brățări, coliere, arme, o spadă a fost descoperită în situl nr. 6, din epoca romană, vârfuri de săgeți descoperite în cimitirul medieval timpuriu din situl 5, râșnițe din piatră.

Au fost cercetate în jur de 2.000 de complexe arheologice până acum, pe traseul centurii de ocolire Timișoara Sud. Au fost identificate și cercetate complexe din epoca neolitică (mileniile VI-V a. Chr.), epoca eneolitică (mileniul III a. Chr.), epoca bronzului târziu (secolele XV-XI a. Chr.), a doua epocă a fierului (secolele IV-III a. Chr.), epoca romană (secolele III-V p. Chr.) și epoca medievală timpurie (secolele VIII-XIII).

„Sunt peste 2.000 de complexe. Urmează să mai cercetăm alte, probabil, 500. Mai avem jumătate de sit, la numărul 7, și situl numărul 2, pe care urmează să-l cercetăm, unde am făcut doar o decopertare în toamnă. Avem, în momentul acesta, peste o mie de piese din metal, din os, piatră, lut ars, fără a lua în calcul vasele ceramice din cele două cimitire de incinerație descoperite în siturile 5 și 7. Toate aceste piese vor fi predate Muzeului Banatului în protocolul de colaborare pe care-l avem, Greul urmează când se ajunge în faza când aceste obiecte ajung în muzeu, când sunt restaurate, durează aproximativ cinci ani”, a spus Gabriel Bălan, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

La situl 4, arheologii au descoperit locul pe unde trecea și valul roman.

„Acest val de pământ pornește de pe malul Nordic al Dunării, în Serbia, în Banatul Sârbesc, trece la Nord de Mureș în Ungaria și ajunge la Budapesta. Era ca un fel de limită între zona de câmpie și zona dealurilor. Unii zic că avea un rol preponderent militar, alții zic că avea rol de barieră dintre două lumi diferite, lumea de câmpie și cea de deal, diferite din punct de vedere economic. Probabil au dreptate specialiștii care zic că valul este de epocă romană târzie”, a spus Alexandru Fluture, de la Muzeul Național al Banatului.

În cercetări au fost implicați 9 arheologi (experți, specialiști, debutanți, personal auxiliar) de la Muzeul Național la Unirii Alba Iulia, Muzeul Național al Banatului Timișoara și Muzeul Județean Satu Mare. Un număr de 6 situri au fost finalizate în perioada iunie-decembrie 2019 și mai 2020. În curs de cercetare se află siturile 7 și 2.

Cercetarea arheologică preventivă a fost organizată de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Antreprenorul lucrării este Tirrena Scavi S.p.A. Italia, iar beneficiar C.N.A.I.R. S.A. – DRDP Timișoara.

Centura de Sud leagă ieșirea din Timișoara spre Utvin, Sânmihai cu Calea Lugojului, prin Chișoda, Giroc, Moșnița, Ghiroda. Lungimea centurii este de aproape 26 de kilometri.

După ce va fi gata și centura de Sud, mai rămâne de realizat tronsonul dintre ieșirea spre Utvin și Calea Aradului, prin Săcălaz (Timișoara Vest). De proiect și execuția centurii de Sud se ocupă firma Tirrena Scavi Spa. Valoarea contractului depășește 60 de milioane de euro, iar lucrările trebuie să fie gata în 24 de luni. Lucrările au început în 25 martie 2020. Odată construită, centura de Sud a orașului va avea o garanție de zece ani.

18 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Just_do_it says:

  cat ghinion sa avem…. Sa le scota si sa faca centura ca ne sufoca tirurile in oras si ajugem si noi in pamant …

 2. Dani says:

  E clar, centura asta va fi gata o data cu tunelurile ursilor de pe A1, in cel mai fericit caz.

 3. DedeTM says:

  Lasati mizeriile astea si continuati treaba, oasele nu ne ajuta ca sa avem un trafic la nepoluat in Timisoara!

  • George says:

   Din păcate, nu sunt oasele tale pe acolo. E vorba despre niște oameni ce au trăit pe aceste meleaguri înainte de a sosi pe aici maimuțele de teapa ta.

   • Von Kreisch says:

    pamant esti si in pamant te vei intoarce zice poapa.Deci dupa ce ai murit nu mai conteaza niste oase. Hai ca nu-s oameni preistorici si dinozauri.Sa-si ia un sac de oase la studiat si sa dea drumu la drum in plm!

 4. Gogu Arheologu says:

  Sa faca sosele suspendate in pana mea ca la fiecare metru dau astia de situri.

  • George says:

   Gogule, treci la clasa 0! Virgule, ceva? Cratime, ceva? “SIT-URI”, pentru că e SIT ARHEOLOGIC… Vaca Domnului!

   • Gogu Arheologu says:

    Valeu muica unde era gramaticianu de muzeu
    Hai ca deja se vede ca esti o capusa bugetara, stai in lumea ta ridicola.

    • anonim says:

     Wow, analfabetul chiar a pus o virgula!… Bravo!
     A ajuns undeva la 2% pe drumul de la maimuta cu tastatura la om educat! Keep up the good work!

     • Gogu Arheologu says:

      Se vede ca esti bugetar :))) tristule, Analfabetul asta castiga mai bine ca neamul tau de lipitori la un loc.

      Ma sperii cu atata inteligenta jur, ia zi, miroase fain popoul lui Robica :)))))

    • MACA says:

     Ai dreptate, vorbesc si ei ca sa nu adoarma…

 5. Anonim__ says:

  Pentru a nu intarzaia lucrarile, ideea este sa se relocheze tot ce se poate reloca, in cel mai scurt timp. Oricum, si daca fac situri arheologice in alte zone decat pe traseul centurii, sanse sa gaseasca vestigii sunt foarte mari. Cand vine vorba de constructii, gen necropolele gasite, lucurile sunt mai complicate insa totusi se pot rezolva in timp util pentru a putea readuce lucrarile in grafic. Este nevoie doar de bunavointa.

 6. gogo says:

  E clar ce interes prezinta istoria pentru automobilistii infocati, care-ti taie calea si parcheaza unde are el chef… Sigur, e nevoie de centuri, dar ele nu sunt in opozitie cu istoria Romaniei… chestia e ca politicienii iscusiti in minciuni, ne-au facut sa credem ca autostrazile, centurile si alte drumuri sunt toate oprite de catre arheologi, ursuleti, pasari, gandaci…

  Oare si in vest oamenii au fost pusi sa aleaga intre autostrazi, centuri si istorie? Eu cred ca merg amandoua… o intarziere de 2-3 luni nu se mai simte la intarzierea politica de 10-15 ani, data de PSD, PNL, principalele partide de la putere… deci hai sa vedem problema acolo unde e: nu s-a construit nimic din cauza politicienilor.

 7. anonim says:

  Varfurile de sageti sunt artefacte din vremea liberalilor neanderthalieni de la intemeierea parttidului istoric .Urmasii lor poarta cap mic,urechi mari si blegoase ,nas curbiliniu avand canalizare direct in gura.,cu un IQ infiim.

  • anonim says:

   lol, anonimul postac pesedac vorbeste despre IQ-ul liberalilor.
   N-or fi nici liberalii genii, dar mi-ar fi rusine sa vorbesc despre IQ daca as fi platit de partidul lui vanghelion, veorica, d’aia, dracnea, sarmea si multe alte exemple…

   • idem says:

    Mai nemerit la sentimente! Vanghelion,veorica etc sunt rudele tale nicidecum ale mele… cel mai de suflet pare tanase istambulia,d’ampulea ,combate bine…

 8. Ionutz says:

  Dar nu trebuie sa se opreasca lucrarile…sa continue unde nu sunt sit-uri…ca oricum nu gata mai repede ca arheologii.
  Oricum alea cu liliecii si cu tunelele ursilor sunt pretexte.

 9. Rares says:

  Sugestie:
  Când se execută asemenea lucrări de o asemenea dimensiune este recomandat să se apeleze la specialiștii care dețin drone si aparatură ce scanează solul si astfel se poate concluziona la ce adâncime se află eventuale obstacole si natura lor care pot fi intâlnite in timpul lucrării.
  Astfel se poate acționa din timp si eficient pentru a putea găsi solutii de a preîntîmpina situațiile în care un șantier se poate opri din cauza genului ăstuia de obstacole.
  Dacă nu sa efectuat acest gen de operațiune o recomand pe viitor.
  Las un link in aceast comentariu să se înteleaģă mai usor la ce fac referire

  https://www.micronix.ro/ro/aplicatii/Scanarea-solului-si-structurilor-2561

  Numai bine si va doresc spor in toate.

 10. Eveniment

  Tânăr găsit spânzurat după o ceartă cu iubita, lângă Timișoara
  Anchetă a polițiștilor timișeni, la Săcălaz. Oamenii legii au intrat în alertă după ce au fost anunțați că un tânăr de 32 de ani a fost găsit spânzurat. Bărbatul numai ce se certase cu iubita.

  Sănătate

  Bolnav de Covid-19 la Terapie Intensivă la „Victor Babeș”, după ce a refuzat tratamentul cu Remdesivir
  Nu a vrut ca medicii „să facă experimente” pe el, așa că a refuzat tratamentul cu cel mai cunoscut antiviral în lupta cu SARS-Cov2. Vorbim despre un bărbat internat cu Covid-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, ajuns în stare gravă la Terapie Intensivă după ce a spus „Nu” Remdesivirului. Acum e prea târziu pentru tratament. 8

  Eveniment

  O persoană a fost rănită în urma unui accident cu două tiruri și un autoturism, pe centura Timișoarei
  Accident de circulație, luni după-masă, pe centura de ocolire a Timișoarei. Un șofer a ajuns la spital după ce două tiruri și un autoturism s-au ciocnit. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Iulius Town dublează timpul de parcare gratuită pentru clienți
  De luni, 13 iulie, timișorenii beneficiază de primele două ore de garare gratuită în toate parcările aferente Iulius Town, în intervalul orar 07.00 – 20.00. Clienții se pot relaxa după o sesiune de cumpărături la terase și în parcul Iulius Gardens, fiindu-le asigurată parcare gratuită în intervalul orar 20.00 – 07.00. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Înscrieri „online”, la Titularizare, cu dosarul în mână la Inspectoratul Școlar Timiș
  Un cititor ne-a reclamat faptul că profesorii care se înscriu la Titularizare stau cu dosarul în mână la Inspectorul Școlar și la Liceul „Grigore Moisil”. Asta deși înscrierile se fac... online. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș transmit că dosarele pot fi depuse online, dar în cazul celor care participă pentru prima dată la acest concurs este necesar să se prezinte fizic, pentru că sunt multe acte de depus. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Scandal cu gunoaie în două localități din Timiș. Acuzații la adresa ADID și Retim făcute de Alin Nica și Dănuț Groza
  Doi primari PNL din județul Timiș - Alin Nica de la Dudeștii Noi și Dănuț Groza din Sânnicolau Mare – sunt extrem de supărați pe modul în care funcționează Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Deșeuri (ADID) Timiș. Ei susțin că asociația a ajuns să lucreze mână în mână cu operatorii de salubritate, în detrimentul cetățenilor pe care îi reprezintă. 6

  Eveniment

  Controale și amenzi pentru nerespectarea normelor de prevenire a răspândirii Covid-19, în județul Timiș
  Controalele autorităților au continuat și duminică, în Timiș. Oamenii legii au vrut să verifice dacă sunt respectate normele de prevenire a răspândirii COVID-19. Au fost aplicate zeci de amenzi în baza legii 55/2020.

  Eveniment

  Șoferi beți la volan prinși de polițiști, în weekend. Sute de amenzi pentru cei care au încălcat legea
  Dosare penale pe numele a doi bărbați de 45 și 30 de ani, în weekend, în județul Timiș. Ei sunt cercetați penal după ce au fost prinși că au urcat la volan deși consumaseră băuturi alcoolice. Polițiștii timișeni au aplicat sute de amenzi și au reținut zeci de permise de conducere.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.