tion.ro Web analytics

Depozitul de cereale din Giera, cu un pas mai aproape de a fi pus în siguranță de voluntari

De Erika Iszlai

Depozitul de cereale din Giera, cu un pas mai aproape de a fi pus în siguranță de voluntari

foto: Facebook/Ambulanța pentru Monumente - Banat
Asociația Prin Banat, prin proiectul Ambulanța pentru Monumente - Banat, și-a propus să salveze depozitul de cereale din Giera, uitat de timp și de om. Prima etapă a intervenției a fost finalizată. Voluntarii, majoritatea studenți practicanți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara și Facultatea de Arhitectură din Iași au ajutat la consolidarea și completarea porticului de acces în clădire, zona cea mai afectată din punct de vedere structural al edificiului.
Scris de Erika Iszlai - Asociația Prin Banat, prin proiectul Ambulanța pentru Monumente - Banat, și-a propus să salveze depozitul de cereale din Giera, uitat de timp și de om. Prima etapă a intervenției a fost finalizată. Voluntarii, majoritatea studenți practicanți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara și Facultatea de Arhitectură din Iași au ajutat la consolidarea și completarea porticului de acces în clădire, zona cea mai afectată din punct de vedere structural al edificiului.

La 60 de km de Timișoara și la o distanță mică de granița cu Serbia, se află comuna Giera, din județul Timiș. Prin proiectul Ambulanța pentru Monumente – Banat, s-a intervenit la depozitul de cereale din Giera pentru a consolida porticul de acces în clădire. 19 voluntari s-au implicat activ în această primă etapă, unii fiind practicanți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara și de la Facultatea de Arhitectură din Iași.

„Prima etapă a intervenției de punere în siguranță a porticului a fost finalizată – împreună cu comunitatea și voluntarii noștri, majoritatea studenți practicanți de la FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara și Facultatea de Arhitectură din Iași, am realizat rezidirile pereților și am înlocuit elementele degradate din lemn, astfel realizând structura pe care urmează să montăm plăcile de fibrociment săptămâna viitoare”, spun reprezentanții „Ambulanței pentru Monumente – Banat” pe Facebook.

Provocările acestei intervenții au fost cosoroabele, elementele structurale principale ale porticului. Erau foarte degradate și au necesitat chertări și completări.

„Această intervenție nu ar fi fost posibilă fără ajutorul vostru, celor care ne-ați susținut de la distanță prin donații, dar nici fără ajutorul voluntarilor, partenerilor și sponsorilor noștri, care au fost alături de noi zilnic”, transmit cei de la „Ambulanța pentru Monumente – Banat”.

21 de monumente istorice din toată țara vor fi salvate prin „Ambulanța pentru Monumente”. În Banat s-a intervenit la Biserica Ofsenița, la cea din Bobda, la depozitul de cereale din Giera, iar în perioada 9 august-30 septembrie se vor face intervenții la turnul de alimentare furnal din Bocșa, județul Caraș-Severin.

Inițiat în anul 2016 de Asociația Monumentum, proiectul „Ambulanța pentru Monumente” este implementat începând cu anul 2021, în județele Timiș și Caraș-Severin, de Asociația Prin Banat.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

FOTO. Ambulanța pentru Monumente Banat, la biserica baronului din Bobda. Despre lucruri frumoase într-un nor de neglijență

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Peste 12.000 de timișeni s-au angajat prin ANOFM, în primele opt luni ale anului 2021. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Start Liberty Marathon. Traseul alergătorilor și drumurile închise

  România

  Florin Cîțu, noul președinte al PNL. „Voi fi președintele tuturor liberalilor”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Descoperă povestea palatului Miksa Steiner, fostul sediu al Băncii de Scont

  Eveniment

  Amenzi de peste 15.000 lei pentru vitezomani, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  100 de ani în alb-violet, concert rock alături de Filarmonica Banatul pe Stadionul Știința

  Eveniment

  Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu au purtat mască, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Scumpirea gigacaloriei este o posibilitate și la Timișoara. Ruben Lațcău: Nu vom scădea subvenția, este exclus

  Sănătate

  Coronavirus, 25 septembrie: peste 7.600 de cazuri noi în România, 435 în Timiș. Rata la Timișoara se apropie de 6

  Ştiri din Timiș

  Bani pentru drumuri comunale din Timiș. Primăriile care primesc fonduri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici