tion.ro Web analytics

De ce se suprataxează parcarea Timpark pe două străzi din centrul Timișoarei

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

De ce se suprataxează parcarea Timpark pe două străzi din centrul Timișoarei

Reactualizat la:
Fără să avem o parcare mare în zona centrală și cu multe străzi interzise șoferilor, se suprataxează parcarea pe două artere de lângă Piața Victoriei. Explicația? A amenajat locuri pe un bulevard, iar primarul Robu spune că este normal, pentru că peste tot în lume costă să parchezi în centru.
Scris de Roxana Deaconescu - Fără să avem o parcare mare în zona centrală și cu multe străzi interzise șoferilor, se suprataxează parcarea pe două artere de lângă Piața Victoriei. Explicația? A amenajat locuri pe un bulevard, iar primarul Robu spune că este normal, pentru că peste tot în lume costă să parchezi în centru.

Niciunde în lume nu poți să parchezi aproape gratuit de dimineața până seara, într-o zonă centrală. O spune primarul Nicolae Robu, care a propus, împreună cu Direcția de Drumuri din primărie, să fie scumpită taxa de parcare pe Bd. I.C. Brătianu și str. Carol Telbisz. Cu votul consilierilor locali, se suprataxează parcare pe cele două artere, care au intrat în zona verde a Timpark, începând din luna ianuarie.

Mai exact, șoferii nu mai pot folosi abonamente Timpark și nici nu își mai pot lăsa mașinile acolo o zi întreagă. Taxa în lei s-a dublat și se face pe oră. Astfel, de la 1,5 lei/oră se plătește 3 lei/oră, iar prin SMS se plătește 0,75 euro+TVA/oră, de la 0,50 euro+TVA/oră.

Mai mulți șoferi au criticat decizia primăriei, care a decis să scumpească parcarea pe cele două artere aflate la doi pași de zona centrală, deși nu a amenajat o parcare mare, promisă încă din 2012. Ei sunt obligați să dea mai multe ture prin zonă pentru a găsi un loc unde să-și lase mașinile, ceea ce înseamnă că încurcă traficul, consumă și poluează mai mult.

Iar primarului Nicolae Robu i se pare normal să coste mai mult parcarea în centru, pentru că peste tot în marile orașe este așa.

„De ce sunt revoltați? Nu înțeleg de ce sunt revoltați! Haideți să ne uităm ce fac alte orașe, ce fac orașele civilizate! Acolo, chiar în centrul orașului, e normal să vii să lași mașina de dimineața până seara pe gratis practic? Hai să ne uităm unde pe planeta asta se întâmplă așa ceva! Niciunde!”, explică edilul-șef.

Parcare amenajată… pe Brătianu?

Numai că în orașele civilizate despre care vorbește primarul Timișoarei se găsesc totuși parcări mari, subterane sau supraterane, unde oamenii pot să-și lase mașinile dacă au treabă în zonele centrale. Ei bine, în viziuea lui Robu și Timișoara are parcare amenajată… pe Bd. Brătianu, ne asigură Robu.

„Este o parcare amenajată. Am modificat profilul străzii, special ca să asigurăm acele locuri pe parcare pe ambele părți, nu era așa acolo. Am îngustat în primă fază o bandă și am asigurat locuri de parcare pe sensul către MIU, apoi am desființat fâșia dintre sensuri… Se staționa ilegal acolo câțiva ani”, explică primarul.

Atât de bine amenajată este parcarea încât șoferii își lasă autoturismele și pe trotuare, în special în stația de troleibuz de lângă Liceul MIU, de unde a dispărut refugiul amenajat. În locul lui sunt mașini, aproape la orice oră din zi și din noapte.

„Pe cei care nu înțeleg cu vorba bună să fie civilizați îi vom face să înțeleagă asta cu amenzi. Așa s-a făcut peste tot, nu inventăm noi nimic. Noi nu vrem să amendăm, dar nici nu putem tolera orice conduită în orașul nostru”, completează Nicolae Robu.

Doar promisiuni și idei

Edilul-șef promite încă din 2012 parcări publice mari în centrul Timișoarei. De la smart parking pe verticală, la parcare sub Parcul Civic, la parcare sub Parcul Rozelor, la parcare sub Parcul Botanic, la parcare în locul fostei popote militare, la parcare sub Bd. I.C. Brătianu, lângă Spitalul de Copii, în Piața 700, lângă Castelul Huniade, toate i-au trecut prin cap lui Nicolae Robu. Și toate au rămas la stadiul de idei, pentru că, se scuză oficialii PMT, municipalitatea nu are teren în zona centrală. Este bine însă de știut că nu se pregătește suprataxarea și altor artere din centru, după modelul Bd. Brătianu. Sau cel puțin „nu avem în plan să trecem și alte străzi în zona verde”, adaugă Robu.

În schimb, tot mai multe străzi din zona Unirii au fost transformate în artere pietonale. Și urmează și altele. Nici cu CJ Timiș nu ne este rușine, care are parcarea de pe str. Sf. Ioan, la care se formează mai mereu cozi, dar pe care nu reușește să o mărească. Abia pentru anul acesta s-a promis că se va lucra la un PUZ pentru una supraterană.

Articole pe aceeași temă:

Parcarea subterană de lângă Castelul Huniade rămâne o utopie. Nu se mai face nimic acolo

Alte trei străzi din Cetate devin pietonale. Robu povestește cum „spionează” alte orașe

19 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mumulenka says:

  În țările civilizate așa un gunoi nu era primar! In țările civilizate tovarășul nicolae-penalul era demult dat afară din partid și un limbric comunist ca el nu ajungea veci să își bată joc de un oraș întreg!

  • Aspacardin says:

   Corect mumu, dar in Timisoara se trezesc doar 50.000 de bezmetici sa mearga la vot. Uite asa ajunge unul ca Lae primar.

 2. Timisoara2020 says:

  Asta e centru? Cand o sa faceti sa arate ca un centru mai discutam.

 3. Alin says:

  Și pe străzile secundare unde nu sunt parcări amenajate mașinile sunt parcare pe partea carosabila, de ce trebuie plătită parcarea ????

 4. Milan says:

  Aceasta este modalitatea lui Robu de a imbunatati traficul si accesul in zona centrala.
  Este doar inceputul si este clar ca ne putem astepta numai la cresteri de taxe si impozite pentru acoperirea cheltuielilor inutile si a studiilor fara rost facute anual de administratia sa.

 5. SabinA says:

  Se numeste discrimanre daca pe str. Fructelor ai voie sa-ti parchezi autoturismul personal fara bani iar pe str. Bratianu trebuie sa platesti taxa. Modul acesta de a face Administratie si Politica care incalca DREPTURI SI LIBERATI FUNDAMENTALE va avea urmari in Instanta de judecata, Nu poti sa-ti bati joc pentru ca ti s-a decolorat parul!

 6. Timisorean says:

  Mai puteti sa il votati pe asta???
  Normal ca parcarea se plateste dincolo. Dar parchez in centrul unui oras mare si plin de turisti, cel mai cunoscut exemplu Viena, intr-o parcare subterana, unde nu ploua, nu ninge, nu bate soarele si mai e si supravegheata video.
  La noi platesti aproape 1 euro, la ei 2-4 euro. Salariul mediu pe economie la ei e de 3 ori si ceva cat la noi. Plus ca sunt turisti. Plus ca dupa cum am zis e acoperita si supravegheata. La noi ar trebui sa fie cam 1 leu parcarea ca sa fie echitabil. Si asa si e in bucuresti de exemplu. Iar cei care au abonamente platesc pe o luna cateva zeci de lei.
  Deci timisoreni scoateti-va o data capul din anus si puneti stampila la vot pe altu! Oricare altul!

  • Mihai says:

   Ai mare dreptate. insa la una as vrea sa stii ca nu e asa. Ce daca in Viena ai salariul mai mare ca in Romania? Asta nu obliga pe nimeni sa ai si anumite taxe de parcare mai mici in Timisoara ca la Viena.
   Nu are legatura una cu alta, Ce? Masina ti-o cumperi tot cu 1/3 din pretul ce il aere la Viena? Nu! masina costa la fel si la Viena si la Timisoara. Vorbesc de masina noua , nu d ce cumpara unii prin Timisoara.
   Ai pretul la benzina 1/3 din pretul de la Viena? Nu, il ai aprox la fel. Deci nu ne putem ghida ca daca aia castiga mai mult tre sa platim noi mai putin.
   In rest ai dreptate. Primarul este varza in conducerea orasului, in planurile de dezvoltare ala orasului, in organizarea unor anumite aspecte, respectiv circulatia si parcarile in oras.
   Face totul la cum a visat noaptea sau la cum l-a sfatuit vre-un “armasar fara p(il)ula” consilier.

 7. Gogu says:

  Imi parchez cazanul fara nr. Sa stea acolo 1 an pana il ridica.

 8. Adrian007 says:

  Incompetenta/impotenta primariei loveste la greu si in riverani (cei care locuiesc in cartierul Cetate). Cele 2 strazi erau unul din putinele locuri unde riveranii mai gaseau un loc.

  Astfel, in loc sa faci in zona centrala (asa cum ai promis) macar una din cele 6 parcari de mari dimensiuni pe care le-ai promis e mai usor sa declari ‘parcare verde’ doua din putinele strazi pe care noi cei care locuim acolo mai gaseam cu greu un loc de parcare. Oare cei care iau deciziile astea o fac cu o harta in fata? Niciunde in declaratiile Lui nu vad sa se gandeasca si la cetateanul care locuieste acolo si plateste cele mai mari impozite. Se gandeste cineva la miile de oameni care locuiesc in centru (cu drept de vot si da … o, da … o sa votam in iunie!!!) si care incearca si ei sa gaseasca un loc de parcare cat mai aproape de casa? Odata cu schimbarea asta am ajuns sa lasam (dupa zeci de minute de cautare) masina la 500 metri de casa.

  Ne gandim serios sa ne adunam cateva zeci de riverani si sa cautam dimineata la prima ora loc de parcare pe una dintre putinele strazi pe care se mai poate parca in Cetate (respectiv Bd. Eminescu – zona cu intrarea in parcarea Primariei !!!)

  • Timisorean says:

   Poate o sa va ganditi toti riveranii de acolo si din alte parti, care sunt afectati de deciziile lui robu sa iesiti la vot cu toata familia si sa puneti stampila pe altul!

 9. Intordeuna says:

  Robule, si riverani ce fac? Idiotule.

 10. Anonim__ says:

  “Fără să avem o parcare mare în zona centrală și cu multe străzi interzise șoferilor, se suprataxează parcarea pe două artere de lângă Piața Victoriei. Explicația? A amenajat locuri pe un bulevard, iar primarul Robu spune că este normal, pentru că peste tot în lume costă să parchezi în centru.”

  Pe scurt, romanii (si primarul Robu in particular) sufera de boala maimutei: imita in loc sa gandeasca. Daca altii fac asta, de ce sa nu facem si noi? Pina la urma, asa e normal … nu? Sunt convins ca … de la TimPark vor striga din fundul plamanilor : DA! Ofer aici ca un contra-exemplu Brasovul, destinatia turistica numarul 1 din Romania, unde parcarile in oras sunt multe si gratis.

 11. Costel says:

  ” Dar eu cred că atunci când cineva vine să ceară votul, trebuie să convingă ce a făcut el deja. Dacă vii cu proiecte de viitor, dacă le face cineva, planuri manageriale care să arate impecabil nu ajunge. Ce predictibilitate poate da un om care nu poate prezenta realizări, trebuie să te prezinţi la timpul trecut, să spui ce ai făcut, după aia să vorbeşti la viitor, ce îţi propui să faci.” Daca EL clameaza ca si-a tinut promisiunile electorale, de acum 8 ani, ce predictibilitate poti sa ii acorzi acestui nemurici?

 12. Mihai says:

  Lipsa unui concept privind traficul, circulatia si implicit parcarea masinilor ne aduce la situatia asta.
  Toate aceste hei rup, sau hei-jap pe ei, sunt ca armare a unei lipsei unui plan de ansamblu si lipsei de parcari si lipsei amndarii celor ce fac altfel. Sa pui acuma taxe marite, este neserios, ci numai sa jumulesti pe cineva. Clar, ca in alte orase nu poti sau nu iti poti permite sa parchezi cu zilele in centru, dar acolo ai alternativa. Sa folosesti parcarea (cu plata) de langa si s-a rezolvat. In München prin centru si acolo este scumop, si nu ai voie la marginea strazii decat max. 2 ore. Dar ai parcare cu plata prin jur. La Viena la fel. La fel si in alte orase mari.
  La noi numai a scumpit taxa, sicrede ca s-a rezilvat.
  De aia se parcheaza si se va parca pe unde apuca fiecare, ca Politia nu poate da amenzi, sau daca le da, le da asa ca pot fi neplatite.
  De facut parcari iar nu vrea, ca nu poate sau nu il duce mintea de academician in devenire!
  In alte orase mari din Europa este un concept care are in vedere cam cate masini sunt prin zona, cate circula prinn zona, cate pot fi parcate prin zona, cate nu, si pe baza acestor date si a infrastructurii existente se face un plan. La noi este metoda, Om vedea! Facem dupa aia, Facem dupa ce se impute treaba,
  Revin si la problema ca nu sunt ALTERNATIVE la plata prin telefon, Pot sa cred ca sunt avantajati unii care profita dupa plata cu telefonul. Poate de aia nu sunt si parcari cu plata ca pentru alea nu folosesti telefonul si atunci, Nu mai facem alte parcari unde nu profit si eu.
  PNL-ul s faca bine sa schimbe candidatul la Primaria Timisoarei. Trageti-i lu Robu un sunt in fund , sa faca un pas inainte. Dati-i un post pe altundeva, si puneti pe cuineva capabil ca (virgula) candidat la Timisoara.
  Altfel au alti candidati un atú in mana, incompetenta actualului primar. Poate castiga PSD-ul daca promite pomeni. De exemplu parcare gratuita si s-a facut Timisoara cu primar pesedist.

 13. Timisorean says:

  Este un incompetent, o sa ajunga sa ne puna sa platim si bilete de firobuz in ideea ca in vest “toata lumea cumpara bilet”.
  Nu am nimic cu plata parcarii, dar aici e schema dom primat’, in vest exista parcari multi nivel, nu dungi vopsite pe bitum.
  De 8 (opt) ani nu ai fost in stare sa faci un sistem de parcari functional, sa nu mai vorbim de locuri noi. Te-ai concentrat pe soarelui (uranus) unde stai si pe drumu pana la primarie.
  Sa te mai voteze tot aia din soarelui ca administrator de bloc, asta iti doreste o Timisoara intreaga satula de tine si echipa ta de pilosi si rude.
  Lasa-ne si pleaca!

 14. Cetățean says:

  Da, dl primar, haideti sa va batem cu propriile arme: “De ce sunt revoltați? Nu înțeleg de ce sunt revoltați! Haideți să ne uităm ce fac alte orașe, ce fac orașele civilizate!” Deacord, uitati-va ce fac alte orase: in primul rand primarii isi respecta cetatenii, in al doilea rand le fac parcari asa cum se cuvine. Eu sunt riveran in acea zona, si credeti-ma ca aceasta decizie a primarului Timisoarei o resimt ca pe o bataie de joc la nivel personal, deoarece eu si familia mea, precum si multi alti riverani, suntem constransi sa parcam unde reusim, daca reusim. Haideti dom primar sa vedem ce fac alte orase civilizate? Asta fac? Isi bat joc de cei care doresc sa parcheze in zona verde pt un timp scurt, cat sa rezolve cateva probleme in zona centrala? Isi bat joc de riverani, care acolo locuiesc? As vrea sa va vad, dl primar, ce ati face in situatia asta: cu copii mici in masina, cu cumparaturi, vii acasa, si dai vreo trei -patru ture sa cauti loc de parcare, pierzi vreo 30…40 min, si esti cu nervii in tavan, ca nu ai unde sa parchezi, ce daca ai venit acasa?!. Asa fac alte orase civilizate? Asa va respectati riveranii?!
  Ar trebui in zona verde o exceptie pt riverani. Acolo locuim dl primar, locuim acolo.

 15. Sănătate

  Ordonanța militară nr. 8 - piețele rămân deschise, se interzice exportul de cereale. Despescu: „Dacă veniți în România pentru Paște, îl veți petrece în carantină sau izolare, nu cu familiile dumneavoastră”
  România se află în stare de urgență, iar Ministerul Afacerilor Interne a luat noi măsuri pentru e preveni pandemia de coronavirus, prin Ordonanța militară cu numărul 8. Conform acesteia, piețele agroalimentare rămân deschise, este permisă circulația persoanelor care au anumite profesii, iar exportul de cereale din România este interzis.

  Sănătate

  Poartă pentru decontaminare la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara realizată de voluntari
  O poartă de decontaminare a fost amplasată la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. A fost realizată de voluntari, pe banii lor, și donată spitalului pentru ca doctorii aflați în prima linie în lupta cu COVID-19 să fie în siguranță.

  Sănătate

  DSP Timiș – reorganizare la Maternitatea Odobescu și teste de coronavirus pentru gravidele care ajung la spital
  DSP (Direcția de Sănătate Publică) Timiș a efectuat ancheta epidemiologică la Maternitatea Odobescu din Timișoara, locul unde 25 de paciente și cadre medicale, respectiv 10 bebeluși (șapte cu rezultate negative la cel de-al doilea test) au fost depistați cu COVID-19, în ultimele două săptămâni. S-au luat măsuri de reorganizare, iar gravidele care vor ajunge la spital vor fi testate de coronavirus.

  Sănătate

  Două persoane din Timiș infectate cu coronavirus au murit
  În Timiș au fost înregistrate, joi, 9 aprilie, încă două decese din pricina coronavirusului. Este vorba despre o femeie de 67 de ani și un bărbat de 71 de ani. Ambii aveau și alte boli asociate. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Asfalt nou, în următoarele zile, pe drumul Timișoara-Utvin. CJ Timiș: „Facem drum ca-n palmă”
  Reprezentanții Consiliului Județean Timiș transmit că în următoarele zile toarnă covor asfaltic pe drumul Timișoara-Utvin. Într-o primă fază s-au făcut corecții, urmând să se toarne asfaltul în următoarele zile.

  Sănătate

  Șase ventilatoare pentru terapie intensivă, recondiționate de specialiști de la Universitatea Politehnica Timișoara, vor fi folosite în lupta cu COVID-19
  Lupta împotriva pandemiei de coronavirus se dă pe toate fronturile. Specialiștii din cadrul Universității Politehnica Timișoara pregătesc aparatură pentru secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitale. Au fost recondiționate, până acum, șase ventilatoare pentru terapie intensivă respiratorie, cu care pot fi amenajate trei noi saloane. Urmează să fie finalizat și un stetoscop electronic.

  Sănătate

  Brantner a dezinfectat curtea eroilor din prima linie în lupta cu Covid-19
  Angajații societății de salubrizare Brantner au aplaudat, joi, cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanță Timiș. Au vrut să le mulțumească pentru tot ceea ce fac în lupta cu coronavirusul, după ce le-au dezinfectat curtea.

  Sănătate

  Culoar verde pentru vehiculele care transportă medicamente și echipamente de protecție în vămile Moravița și Nădlac 2, pe timpul pandemiei de coronavirus
  În vămile Moravița și Nădlac 2 au fost montate panouri care indică culoare prioritare pentru vehiculele care transportă medicamente, echipamente de protecție și animale vii prin cele două puncte de trecere a frontierei.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.