tion.ro Web analytics

De ce nu se lucreaza pe santierul din centrul istoric al Timisoarei? Pietrarii au plecat... la fan!

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Deşi explicaţia pare incredibilă în condiţiile în care vorbim despre un proiect pe bani europeni în valoare de aproape 15 milioane de euro, ea a fost prezentată, marţi, de primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Edilul-şef spune că pietrarii care lucrau la pavarea pieţelor şi străzilor din centrul istoric aflate în reabilitare, veniţi majoritatea de prin Maramureş şi Moldova... au plecat mulți dintre ei la fân. Iar când e de mers la fân nu-i nimic mai important...
Scris de A. Strugariu - Deşi explicaţia pare incredibilă în condiţiile în care vorbim despre un proiect pe bani europeni în valoare de aproape 15 milioane de euro, ea a fost prezentată, marţi, de primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Edilul-şef spune că pietrarii care lucrau la pavarea pieţelor şi străzilor din centrul istoric aflate în reabilitare, veniţi majoritatea de prin Maramureş şi Moldova... au plecat mulți dintre ei la fân. Iar când e de mers la fân nu-i nimic mai important...

Dacă timişorenii sperau că odată cu venirea verii vor vedea o desfăşurare de forţe impresionantă pe şantierul din centrul istoric, trecând prin zonă au constatat că muncitorii pot fi număraţi pe degete…

Le-am cerut explicaţii oficialilor Primăriei Timişoara încă de luni. Răspunsul?

Lucrările de reabilitare a spaţiilor publice din centrul istoric al municipiului Timişoara se desfăşoară anevoios ca urmare a dificultăţilor cu care se confruntă antreprenorul general, societatea Romprest SA. Menţionăm că acesta a promis că, începând din această săptămână, lucrurile se vor schimba substanţial în bine”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al municipalităţii timişorene, Alina Pintilie.

Că suflă vântul pe străzile şi pieţele cuprinse în proiectul de reabilitare a centrului istoric a constatat-o şi primarul Nicolae Robu.

Lucrează puţini, e adevărat… Eu fac tot ce stă în putinţă pentru ca lucrările să ajungă la bun sfârşit în timp util, adică până la încheierea anului 2015. Mai mult de atât nu vă pot spune, pentru că lucrurile nu sunt sub controlul nostru”, a afirmat edilul, explicând că… e foarte greu să pui în practică proiecte.

Primarul Timişoarei a povestit şi o întâmplare pe care a catalogat-o ca fiind „picantă”.

A povestit că, întors recent din Statele Unite, s-a deplasat în Piaţa Unirii să vadă cum se prezintă lucrările. Contrariat de faptul că a găsit puţini muncitori pe şantier, edilul spune că a făcut conversaţie cu oamenii şi a aflat de ce sunt atât de puţini.

Nu era niciun şef, am discutat cu muncitorii. I-am întrebat: <<Cum de sunteţi aşa puţini?>>. <<Păi mai sunt trei-patru pe aici… Apăi acum au plecat la fân, s-or dus la fân. Termină ei cu fânul şi vin înapoi>>. În aceste condiţii lucrăm. Progresul se face greu, iar în România extrem de greu. Pietrarii aceştia sunt oameni din Maramureş, din Moldova, foarte pricepuţi, dar care nu trăiesc numai din cioplit pietre”, a mai povestit Robu.

Edilul a explicat că, atunci când au de mers „la fân” şi trebuie să îşi vadă de gospodării, oamenii… „lasă piatra din Piaţa Unirii şi se duc”.

Oricum, primarul Timişoarei are tot timpul justificări pentru constructor: nu se găsesc meşteri pietrari, sunt probleme cu aprovizionarea cu piatră, nu lucrează carierele etc. – acestea au fost doar câteva dintre explicaţiile oferite de Robu. Şi asta, în condiţiile în care vorbim despre o firmă care a câştigat o licitaţie la o valoare considerabilă, pe un proiect finanţat din fonduri europene.

Termenul iniţial de finalizare pentru centrul istoric era 29 iulie, acum autorităţile locale speră ca lucrările să fie gata până la sfârşitul anului ca să nu piardă banii de la UE.

Evident că există clauze contractuale, firma suportă eventualele daune, dar (…) orice nerealizare a unui contract conduce la litigii, litigiile durează ani de zile… Noi trebuie să fim întotdeauna constructivi la maximum, că nimeni nu iese în câştig dintr-o nerealizare a unui proiect. E foarte greu să pui în practică proiecte în România, şi mai ales proiecte din acestea mai delicate. Eu gândesc pozitiv şi consider că nu vom ajunge în situaţia să dăm vreun ban înapoi, însă nu de primar depinde, eu fac absolut tot ce îmi stă în putinţă”, a conchis Robu.

Municipalitatea a reuşit să finalizeze recent licitaţia pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în centru, lucrări care nu au fost cuprinse în proiectul iniţial.

Patru pieţe şi zece străzi din zona Cetate au intrat în reabilitare prin proiectul primăriei.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

  Sănătate

  Aproape 2.000 de vaccinuri anti-Covid administrate în Timiș în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

  Eveniment

  VIDEO. Accident cu un mort și doi răniți pe Calea Șagului, trafic blocat

  Sănătate

  Medici din Timișoara, în bisericile catolice. Vor vorbi cu oamenii despre importanța vaccinării și riscurile infectării cu Covid

  Ştiri din Timiș

  Se caută voluntari cu experiență în business și IT pentru „remodelarea activității” Primăriei Timișoara

  Eveniment

  Certificate Digitale Verzi, la control! Amenzi date de polițiștii timișeni celor fără măști și certificate

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19 scade sub 2/1000 în Timiș. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 4 decembrie: aproape 1.500 de cazuri și 131 de decese în România. 78 de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Șoferii, campioni la amenzile împărțite de Poliția Locală. Sub jumătate dintre sancțiunile date în 2021 au fost plătite

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici