tion.ro Web analytics

Culiță Chiș cere revocarea noii organigrame a Primăriei Timișoara. Se pregătește să meargă în instanță

De Roxana Deaconescu

Culiță Chiș cere revocarea noii organigrame a Primăriei Timișoara. Se pregătește să meargă în instanță

foto: arhivă
Directorul Direcției de Drumuri din Primăria Timișoara a depus o plângere prealabilă adresată primarului și consiliului local, cu privire la noua organigramă aprobată deja. Aceasta ar trebui să intre în curând în vigoare, iar prin primărie au început deja mutările de oameni. Conform noii administrații, o parte din angajați vor părăsi instituția de pe C.D. Loga, dar vor fi făcute și noi angajări, mai ales debutanți.
Scris de Roxana Deaconescu - Directorul Direcției de Drumuri din Primăria Timișoara a depus o plângere prealabilă adresată primarului și consiliului local, cu privire la noua organigramă aprobată deja. Aceasta ar trebui să intre în curând în vigoare, iar prin primărie au început deja mutările de oameni. Conform noii administrații, o parte din angajați vor părăsi instituția de pe C.D. Loga, dar vor fi făcute și noi angajări, mai ales debutanți.

Culiță Chiș, șeful Direcției de Drumuri, Poduri, Parcaje și Rețele Utilități din cadrul Primăriei Timișoara, nu mai are loc în noua organigramă. A depus o plângere prealabilă în care spune că este directorul direcției „de drumuri” încă din anul 2007, oricum i-ar spune acesteia. Se consideră parte vătămată.

„«Reorganizarea» dispusă prin HCL a cărei revocare o solicit a cauzat (…) o vătămare a interesului nostru legitim de a ne continua activitatea ca angajaţi ai Direcţiei Drumuri, Poduri, Parcaje şi Reţele de Utilităţi, respectiv de a încasa salariul aferent acesteia. (…) Potrivit art. 2 alin. 1 lit. p) din Legea nr. 554/2004, prin interes legitim privat se înţelege posibilitatea de a pretinde o anumită conduită, în considerarea unui drept subiectiv viitor şi previzibil, prefigurat.

Or, luarea măsurii «reorganizării», având ca premisă legală Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ – deci la peste 3 ani de la adoptarea respectivului act normativ – este de natură să dăuneze grav dreptului nostru la muncă, în funcţiile îndeplinite, (cu drepturile salariale câştigate în mod legal), drept subiectiv viitor şi previzibil, prefigurat atât prin dispoziţiile primarului emise cât şi prin contractele – pe termen lung – încheiate de Direcţia Drumuri, Poduri, Parcaje şi Reţele de Utilităţi”, a scris Chiș în plângerea prealabilă.

Plângerea este semnată doar de șeful Direcției de Drumuri, potrivit acestuia „din motive de operativitate a procedurii”. El spune însă că vorbește și în numele altor colegi, pentru că acțiunea „vizează interesul legitim privat al tuturor angajaţilor (fostei) Direcţii”.

Culiță Chiș a fost unul dintre cei mai lăudați directori din primărie în perioada lui Nicolae Robu, pentru care Direcția Tehnică a fost transformată în Direcție Generală de Drumuri.

Fostul stăpân al străzilor din Timișoara a fost înlocuit acum de Ioan Ganciov, despre care chiar primarul Dominic Fritz a spus că este „stăpânul străzilor, stăpânul reparațiilor străzilor și trotuarelor din oraș”.

Chiș mai spune că „noua organigramă a instituţiei creată prin «reorganizare» va reţine mai puţine funcţii, de altă natură, cu alt nivel de încadrare, pe o durată încă necunoscută, astfel că este justificată reţinerea interesului legitim în solicitarea revocării hotărârii în discuţie”.

Postul lui Culiță Chiș, desființat odată cu direcția

Direcția de Drumuri condusă de Culiță Chiș este înlocuită de Direcția Generală de Investiții și Mentenanță și are în subordine două direcții: Direcţia Tehnică şi Direcţia Infrastructura Verde.

Conform hotărârii de consiliu local prin care a fost aprobată noua organigramă, postul acestuia s desființează, dar Chiș crede că atribuțiile nu i se modifică mai mult de 50%.

„Prin referatul de aprobare nr. SC2021-16515/11.06.2021 se precizează că Direcţia Generală Drumuri, Poduri, Parcaje, Reţele de Utilităţi este desfiinţată, postul de director general al Direcţiei Generale Drumuri Poduri Parcaje Reţele de Utilităţi este redus în condiţiile art. 518 alin.(5) din OUG nr.57/2019, modificându-i-se atribuţiile într-o proporţie mai mare de 50%, funcţionarului public de conducere urmând a-i fi aplicate în mod corespunzător prevederile art. 519 din OUG nr.57/2019 (…) Atribuţiile directorului Direcţiei Tehnice conform HCL nr. 237/2021, prevăzute şi în ROF nu se modifică cu mai mult de 50% aşa cum se susţine în hotărârea atacată”, mai scrie acesta în plângerea prealabilă.

Culiță Chiș mai vorbește și despre măsuri „tendențioase și arbitrare” dinspre conducerea primăriei. El susține că modificarea organigramei s-a făcut fără existența unui dialog social între partenerii sociali – angajator și sindicatele ce activează la nivelul PMT.

„Apreciez că măsurile luate de actuala conducere sunt absolut arbitrare şi tendenţioase (…) iar prin măsura adoptată se evidenţiază o necunoaştere a specificului activității direcţiei pe care o conduc. Mai mult, jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie are în vedere că principiul motivării impune necesitatea ca autoritatea care emite un act administrativ să arate, în mod expres, elementele de fapt şi de drept care determină adoptarea deciziei respective (…) Având la bază HCL nr. 237/2021, arăt că actuala conducere a Primăriei Municipiului Timişoara, în cazul subsemnatului şi al altor colegi din cadrul Direcţiei Generale Drumuri, Poduri, Parcaje şi Reţele de Utilităţi, a luat măsuri arbitrare şi tendentioase, cu nerespectarea prevederilor legale”, mai scrie Chiș în plângerea prealabilă.

Nu în ultimul rând, Culiță Chiș susține că reorganizarea făcută recent pune în pericol proiectele europene ale primăriei.

„Calitatea serviciului, autoritatea şi competenţa manifestate în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu până în prezent fac din personalul Direcţiei Generale Drumuri, Poduri, Parcaje şi Reţele de Utilităţi, fără falsă modestie, cea mai competentă forţă de prestare a activităţilor acestei direcţii. Mutarea personalului Direcţiei Generale Drumuri, Poduri, Parcaje şi Reţele de Utilităţi – conform noii organigrame, în alte departamente ale instituţiei noastre periclitează buna implementare a proiectelor europene”, concluzionează acesta.

Culiță Chiș cere revocarea HCL 237/2021 prin care a fost aprobată noua organigramă și spune că a lucrat 23 de ani în primărie și că și-a făcut datoria în toate funcțiile pe care le-a deținut, indiferent de cine a fost primar în Timișoara.

Plângerea prealabilă va ajunge în atenția consilierilor locali. Dacă este menținută organigrama, cel mai probabil Culiță Chiș se va adresa instanței.

editor Dan Oancia

22 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tibi says:

  nu mai bine se pregateste sa se duca-n pzd la ma-sa?

  • Gherman says:

   Pai Culita declara ca a lucrat 23 de ani in Primaria Timisoara…
   Amintiti-va asfaltarile si petecele puse iarna in baltile cu apa, asfaltul care dupa 2 luni se faramita, marcaje anapoda etc. Daca Culita era director la drumiri de ce a montat el catargele in centru fara documentare, proiect, fara aprobare si cum au fost platite acele catarge.
   Cu asa “realizari” oare de ce nu a fost condediat pana acum ???

   Culita crede ca postul lui este pe viata ?
   Tine cu dinti de postul de bugetar ca la privat nu-l angajeaza nimeni!

 2. Ovidiu says:

  Ala cu steagurile, afara, altul.

  • Catana says:

   Catargele din centru au fost montate de ziua lui Lae drept omagiu marelui conducator. Au fost puse fara nici o aprobare, fara proiect de lingaul Chis. Stie cineva din ce fonduri au fost platite catargele ?

   • Ovidiu says:

    Sa nu cada in capul cuiva la o furtuna, as fi preferat sa planteze niste stejari, simbol national, nu steagurile alea, era mai ieftin si mai simplu si Robu ar fi fost din nou primar, Culita si-ar fi pastrat si el postul, asa merg lucrurile pe lumea asta.

 3. Moise says:

  Repede, toate tunurile pe Fritz. Se aude postacilor, la atac, ca va desfiinteaza posturile si trebuie sa incepeti sa lucrati pe bune la privat.

  • Sss says:

   Efectiv legea e atat de “bine” facuta incat nu poti sa scapi de ei.e mai greu sa scapi de astia decat de rahatul ramas in crampoanele de la bocanci.

 4. Mihaela says:

  Hai in privat sa-ti dovedesti competentele.

 5. Partz says:

  Jigodia tocmai el vorbeste ,nu are curaj Fritz sa l dea afara ca el defapt nu are ce cauta in primarie.

 6. Banatean says:

  Chis nu e cel care i-a făcut lui Robu cadou-surpriza catargele din oraș? Alea fără autorizație. Da. Hai să îl menținem în funcție. Ba chiar să îi creștem salariul.

 7. Va urasc says:

  Noi banatenii (nu are legatura cu superioritatea cretina) avem o vorba: “s-o dus la tzucat da kuur”. Si Fritz nu si-o dat jos nadragii. Acuma el ce face? Ramane cu afacerile, la privat ca ultimul derbedeu? Mi se rupe sufletul pentru bietul baiat.

 8. zet says:

  Doaaamne,Fritz te iei de analfabeti?

 9. Sss says:

  Pai cu asa CV ar trebui sa isi gaseasca f usor de lucru la PRIVAT pe salariu mult mai mare.

 10. fxgb says:

  Culita, i-auzi ba ca te asteapta astia sa lucrezi la privat!

 11. Cari says:

  Acest individ cu prietenul Robu a umplut orașul de semafoare, iar Bd. Sudului l-a distrus . Nu putem înțelege cum a putut distruge tot spațiul verde de pe aceasta strada, ca sa mai facă niște parcări, de parca nu ar fi suficiente, iar acum se pregătesc sa blocheze cu totul strada prin montarea unor semafoare. Chiar nu avem nevoie de asemenea oameni care distrug tot ce e bun in acest oras

  • Ovidiu says:

   Da, au ce au cu verdeata, cu spatiul verde, betoneaza tot, au betonat si prin parcuri tot felul de trotuare, e mai mult beton decat verdeata, nu stiu altfel sa faca bani, decat turnand betoane, asfalt, borduri. Nu-i duce capul mai mult.

 12. emilutz says:

  lăbarule ! Ti-ai batut joc de oras, impreuna cu prietenul tau pletos, chitarist !
  Te duci degeaba in instanta ! Sper sa te ridice DNA si pe tine si pe preacinstitul Roberto Nicolaus Ipotentus

 13. cornel says:

  Numai in Romania mai sunt asa legi. Nu poti sa dai afara pe nimeni, nici daca te scuipa intre ochi. Nici la privat macar, la stat nici atat. Te da in judecata, trebuie sa-i dai salariile din urma, plus incadrarea pe post. Efectiv nu ai cum sa scapi de unii oameni, se tin cu dintii de scaune.

 14. Timisorean says:

  Ce mai mare prostie care s-a facut in romanica asta a fost infiintarea functionarilor publici. Dar si atunci au urlat unii si au vrut asta, ca vezi doamne functionarul public facea afaceri pe langa si nu aveau ei loc. Si uite asa le-au interzis sa aiba afaceri, dar i-au facut inamovibili.
  Cunosc cazuri din diferite institutii de functionari publici cercetati, sanctionati si chiar dati afara. Daca nu e o fapta de coruptie clara, orice vrajeala de neglijenta, abuz, neatentie, greseala in serviciu a fost castigata de respectivii in instanta. Au stat cate 1-2-3 ani acasa, in care au lucrat altceva, au castigat, unii au cerut si primit doar salariul pe perioada cat NU au lucrat, altii si daune extra. Si bineinteles ca s-au intors inapoi pe posturi. Si dupa un astfel de triumf fac efectiv ce vor, nu mai au frica si nici nu mai indrazneste cineva sa ii cerceteze intern de frica ca din nou castiga.
  Si in cazul asta, mai complicat cu reorganizarea, daca cumva culita chis castiga, el va fi noul sef in primarie, nu primarul, viceprimarii sau oricine altcineva. Ii va juca pe degete cu vor vrea muschii lui.
  Institutiile trebuiau sa raman ca niste firme private unde daca un angajat nu e bun, nu isi face treaba sa poata fi dat afara oricand. Daca mai trebuiau angajati inca 10, sa poata fi angajati. Pe interviu daca trebuie. Toata mascarada asta cu examene, transferuri, functionari publici dauneaza maxim modului de organizare si functionare.

 15. shagun says:

  Chisculita ista sta in Mosnita. Chisculita avand tot interesul sa finalizeze drumul boilor a facut cea mai mare mizerie din ce ar fi putut sa fie un drum ca afara. Cand te ocupi in halul asta de ce este in iteresul tau, ma intreb cat de profesionist a fost chisculita in restul proiectelor girate de directia pe care a condus-o 8 ani de zile.

 16. Jimmi says:

  Acest Cilita este unul dintre cele mai penibile persoane din PMT probabil egalat doar de Cojocari. Un haos mai mare in randul administrarii drumurilor, produrilor, parcajelor si retelelor de de utilitati probabil se poate gasi doar in tarile africane desi ati fi surprinsi sa vedeti ca o parte dintre acestea stau mult mai bene ca Timisoara.
  Un personaj penibil care pe langa faptul ca a creat haos in oras nici nu doreste sa se dea deoparte. Culita, te du de unde ai venit si lasa-ne!

 17. verde says:

  Culita acest prostanac absolvent a celei mai slab cotate facultati din Politehnica – Mecanica Agricola, aghiotant si lingau al pletosului timp de 20 de ani a tocat frunza la caini si a inchinat ode sefului sau Lae tractoristul caruia ii facu ”cadou” din banul public cele doua catarge din fata catedralei. Asta in conditiile cand orasul nu are centura, drumurile cu exceptia centru-Soarelui sunt ca dupa bombardament iar mizerie stradala este ridicata la rang de arta de Robu datorita contractului cu pacalicii din Cluj

 18. Cele mai noi știri

  Mapamond

  Noua Zeelandă a vaccinat 2,5% din întreaga populație într-o singură zi

  România

  VIDEO. Boncănitul cerbilor, surprins de camerele de monitorizare din pădurile Parcului Național Piatra Craiului

  Mapamond

  Recompensă de la SUA pentru familiile a 10 afgani uciși din greșeală într-un atac cu drona

  Ştiri din Timiș

  A murit Coleta de Sabata, singura femeie rector al Universității Politehnica Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Peste 900 de locuri de muncă vacante prin AJOFM Timiș. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Ana Munteanu, dată exemplu de RoVaccinare. Copilul ei de 8 săptămâni are anticorpi, s-a vaccinat când era însărcinată

  Economic

  La patru luni de la incendiul devastator, Frigoglass a reluat producția la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  O comisie tehnică a Primăriei Timișoara „va analiza holistic” viitoarele investiții din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Sanctuarul de la Parța devine punct muzeal până în 2022, cu peste 400.000 de euro

  Ştiri din Timiș

  Alfred Simonis, despre scandalul cu Dan Dinu: Oamenii de afaceri din Timișoara nu au un partener, ci un adversar în primarul orașului

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici