tion.ro Web analytics

Conducerea Liceului Alimentar, demisă după cazul de bullying. Agresoarele nu pot fi exmatriculate

De Oana Bocănici

Conducerea Liceului Alimentar, demisă după cazul de bullying. Agresoarele nu pot fi exmatriculate

După vizita de marți dimineață a doi inspectori școlari la Liceul Alimentar din Timișoara, conducerea școlii a fost demisă pentru că „managerierea e foarte slabă în ceea ce privește securitatea elevilor,” și pentru „slaba organizare a activității didactice și a orarului școlii”, spune inspectorul general Popescu. Cele două agresoare ale minorei nu pot fi exmatriculate, fiind în învățământul obligatoriu.
Scris de Oana Bocănici - După vizita de marți dimineață a doi inspectori școlari la Liceul Alimentar din Timișoara, conducerea școlii a fost demisă pentru că „managerierea e foarte slabă în ceea ce privește securitatea elevilor,” și pentru „slaba organizare a activității didactice și a orarului școlii”, spune inspectorul general Popescu. Cele două agresoare ale minorei nu pot fi exmatriculate, fiind în învățământul obligatoriu.

Conducerea Inspectoratului Școlar Timiș a decis demiterea directorului și directoarei adjuncte a Liceului Alimentar din Timișoara, în urma anchetei desfășurate. Inspectorii au reclamat managementul prost și lipsa de responsabilitate pentru siguranța elevilor. O nouă echipă de conducere se va instala, formată din alți profesori.

Profesoara de la clasă, care a lăsat copiii nesupravegheați, ar fi lipsit din clasă pentru a duce un document directoarei adjuncte.

„Azi-dimineață am trimis o echipă acolo, care la 14.30 a venit la inspectorat, ne-a prezentat situația, am hotărât demiterea conducerii, am convocat consiliul de administrație și am numit o nouă conducere. De mâine, probabil, începe cercetarea din prisma regulamentelor școlare. Managerierea foarte slabă în ceea ce privește securitatea elevilor, plus slaba organizare a activității didactice și a orarului școlii, sunt câteva chestiuni, dar ajunge numai faptul că doamna profesoară a părăsit locul de muncă să meargă la directoarea adjunctă să ducă nu știu ce document. Au fost 11 copii în clasă, iar din aceștia au rămas cinci, cei văzuți în filmare”, a declarat Marin Popescu pentru Tion.

Conform sursei citate, cercetarea inspectoratului continuă, în ceea ce privește sancțiunile pentru profesoara de la ora de curs și pentru cele două eleve implicate în agresiune. Inclusiv Inspectoratul Județean de Poliție a deschis un dosar penal în acest caz. Pentru că elevele se află în învățământul obligatoriu, nu pot fi exmatriculate, dar riscă scăderea notei la purtare și repetarea anului. Una din elevele care au agresat-o pe minoră este majoră.

„Urmează cercetare, conform regulamentului, comisie de cercetare pentru profesoară și elevii implicați în incident. Vorbim de învățământul obligatoriu, deci cele două fete nu pot fi exmatriculate. Să vedem ce sancțiuni vor primi, iar în funcție de acestea vor avea efecte asupra scăderii notei la purtare, cu efect asupra anului școlar. Profesoara va fi cercetată disciplinar. Mai mult, am convocat comisia județeană anti-violență și de asemenea va fi o întâlnire cu directorii unităților de învățământ unde va fi un punct special despre combaterea violenței, în următoarele trei săptămâni. (…) Am vorbit și cu comitetul CJRAE pentru consiliere pentru următoarele trei săptămâni la Liceul Alimentar a fiecărui elev și a profesorilor”, ne-a mai transmis inspectorul general Marin Popescu.

Cazul fetiței de 15 ani cu nevoie speciale batjocorită de două colege, în timpul orei, la Liceul Alimentar din Timișoara îi adună pe inspectorii școlari, polițiști, jandarmi și reprezentanți de instituții într-o ședință de urgență. După acest incident, conducerea Inspectoratului Școlar Timiș pregătește o strategie anti-bullying. Se dorește și implicarea polițiștilor.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

Se pregătește o strategie anti-bullying în Timiș, după cazul revoltător de la un liceu din Timișoara

Dosar penal în cazul de bullying de la Liceul Alimentar

 

 

 

17 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. romania_educata says:

  Daca inspectorarul are nevoie de astfel de intamplari sa vada ca o scoala e proat manageriata, inspectoratul ala e praf. Domnu ministru al invatamantului, poate ii dati afara pe idiotii din inspectorate! Se aude domnu ministru Sorin Cimpeanu? asa, sa ma duc sa dau afara pe unu si pe altul postfactum, pot si eu domnule ministru, ma numiti si pe mine inspector? @Sorin Cimpeanu

  • fotbal1 says:

   Din pacate la noi in scoli nu sunt camere functionale, inclusiv in clase. Doar asa se poate vedea ce se intampla acolo in timpul pauzelor sau al orelor. Dar tot profesorii sunt cei care sunt impotriva, nu cumva sa vada parinti ca ei nu-si fac treaba sau mai stiu eu ce… Prin urmare iata si rezultatele…
   Iar management prost in scoli este peste tot, ar trebuii dati 90% din directorii scolilor afara pentru ca nu isi fac treaba cum trebuie (daca comparam cu un manager privat)…

   • Nagy_Zoltan says:

    @Fotbal1 Si daca ar fi camere, legislatia nu iti va da acces tie, om exterior institutiei.

    • VorbestePeBune says:

     Sunt de acord cu tine, acele inregistrari nu ar fi pt public, dar vor exista! si asta cred ca este un prim pas. Ce ma pune pe ganduri este faptul ca am ajuns sa ne inregistram fiecare pas in ideea de a justifica fiecare actiune …si ne place sau nu, ne vom lovi la un moment dat de faptul ca si profesorii au dreptul la un anumit nivel de intimitate. Este un proces dificil si greoi. Sunt foarte multe lucruri de care trebuie sa tinem cont. In ceea ce priveste exmatricularea persoanelor care au agresat fata respectiva, consider ca nu ar trebui sa fie o problema. Nu spun ca ar trebui sa fie exmatriculate, insa pot fi penalizate pt un semestru sau un an scolar in functie de gravitatea faptei. Chestia cu ,,invatamant obligatoriu,, nu este logica la nici un nivel. Nu se poate sa fie acceptate persoane violente in scoala doar pt ca actuala legislatie le permite asta …nu face altceva decat sa ,,dea liber,, tuturor sa faca ce vor, pe premisa ca ,,indiferent ce fac, nu au incotro trebuie sa ma tina in scoala,, … E umila mea parere. Numai bine tuturor si sper ca fetita agresata va fi bine.

 2. TMEUTM says:

  De ce nu se face preventie prin consiliere? Mereu ne trezim dupa ce se intampla ceva.

 3. Baluba says:

  Ce e aia obligatoriu? Toti analfabetii conduc tzara asta, de fapt. In acest moment, elevele sunt infractoare. Punct.

 4. romania_educata_bla_bla says:

  agresoarea de 18 ani poate fi exmatriculata sigur, iar pentru cea de 15, ar trebui modificat statutul elevului astfel incat sa poata fi exmatriculata cu posibilitatea reinscrierii in anul urmator la alta scoala.

 5. Mihaela Pupaza says:

  Este haos. In acel liceu are trebuii sa patruleze Garda Financiara si sa-i puna la punct pe toti derbedeii care au impresi ca fac lege in liceul Alimentar.
  Si daca va intrebati de ce Garda Financiara, este pentru ca sunt mai rai ca mafiotii.

 6. Costi says:

  Bullyngul e un fenomane generalizat cauzat in principal de proasta educatie pe care o primesc copii acasa si la scoala.Pot spune ca cunosc cazuri la invatamantul primar in care invatatoarea nu a supravegheat clasa in timpul pauzelor mai deloc in timpul celor 5 ani, de parca in timpul pauzelor responsabilitatea pentru siguranta copiilor ar apartine altcuiva…….

 7. Cineva says:

  Ati vrut scoala cu prrzenta fizica a elevilor asa ca nu va mirati de cele intamplate intr-un liceu de rea faima cum e cel Alimentar. Multe fete, putini baieti (cel putin asa era de ani si ani). Cat a fost totul on-line nu erau probleme…

 8. Bacalbasa says:

  Nu stiu de ce nu vorbeste nimeni despre lipsa oricarei educatii din familie, despre cei 7 ani de acasa lipsa, despre primitivismul familiilor din care provin, despre tarele psihosociale ale lor, despre inapoierea socioculturala a mediului de origine… Toata lumea traieste pe facebook, toti isi urla indignarea in mediul virtual, insa in lumea reala toti nemultumitii tac milc de firca sa nu ofensee vezi doamne amorul propriu al vre unuia sau altuia. Nu confundati scoala cu gradina zoo. Actul educational NU trebuie negociat ca la piata. Insa actul educational NU ar mai trebui sa fie obligatoriu. Gratuit DA, de la cresa pina la facultate. insa NU OBLIGATORIU !!! Nu are nici un rost sa chinui pe cineva trimitindu-l cu de-a sila la scoala. Si fetele alea care au batut-o pe cealalta… Ele poate nu au nevoie de mediu scolar. Lasati-le in pace sa mearga la Mall, sa se plimbe, sa fie vedete, sa faca ce vor ele. Poate scoala nu este optiunea lor. Cu siguranta ca Bunul Dumnezeu le-a asigurat si lor un loc sub soare. Lasati oamenii sa fiei fericiti fiecare cum vrea el. Scoala numai pentru cine vrea. Cu adevarat.

 9. Tim says:

  Inspectoratele școlare și Poliția locală trebuie desființate.Sunt de o Inutilitate apocaliptică 🤮

 10. Anonim says:

  Inspectoratul scolar este o institutie fara un obiect de activitate . Toti sunt instalati politic pe scaune in aceste inspectorate !!! Nu fac nimica iar atunci cand apare o problema fac comisii de ancheta . In 30 de ani de la revolutie toate nulitatile care au fost la conducerea acestei institutii nu au fost capabili sa faca un sediu propriu pentru acest inspectorat . Platesc chirie intr-o veselie , acuma au un sediu unde nu este o parcare pentru cei care vin cu probleme acolo . Doua locuri rezervate pentru sefi….Cat despre fetele care au facut acesta magarie exmatriculate nu prea vad de ce sa raspunda directorul institutiei pentru cei 7 ani de acasa lipsa .

 11. xyz says:

  Protectia infractorilor imediat se pune in miscare. Poate nu pot fi exmatriculate, dar pot fi ori bagate la puscarie sau daca sunt tinere instittuionalizate in vreo institutie de tip puscarie/reeducare ptr minori. Nu se pate ca agresoarele sa scape doar cu nota la purtare scazuta iar victima sa raman acu bataia si trauma. De fapt se poate in romania, nu? Cum se face JUSTITIE in romania?

 12. Claudiu Pop says:

  În cazul de față nu cred că DIRECTORUL liceului este de vină, ci finanțarea slabă care o primește sistemul educațional. De ce nu se instalează camere web in salile de clasa? De ce nu sunt adusi jandarmi la fiecare unitate scolara? De ce? De ce?…

  Fiindcă nimeni nu doreste o tară educată, o ”tara ca afară”, ci ne doresc pe toți proși, cel mult mediocrii care să execute ordinele venite de sus. Faptul că l-au demis pe director fără o analiză prealabilă, e un gest necugetat. Nu fac pe acocatul acestuia, nu il cunosc, dar ce vină are directorul? Rolul acestuia este să asigure din punct de vedere administrativ prezenta dascalilor la ore, să asigure materialele necesare invățării elevilor….si iară revenim la finanțare. Nu cumva trebuie sancționați elevii si profesorii de serviciu? Rolul acestora e să asigure un climat de normalitate, dar cum la noi majjoritatea elevilor sunt ”sălbatici”, e de inteles că au deviații de comportament.

  Una pesste alta, cred cu tăriee că sunt multi factori care generează bullyng-ul în instituțiile publice. Să ne fie clar tuturor, acest fenomen nu se va stopa, din păcate, fiindcă e promovat in cancelariile unităților de învățămant (tacit) si implicarea profesorilor in a ameliora acest fenomen e scăzută.

  Domnul ISNPECTOR SCOLAR ȘEF,
  Demiterea unui director e rezultatul unei analize de moment care nu poate stopa un fenomen ”impământenit” din generație in generație. Schimbarea legii educației sau îmbunătățirea acestei legi e bine venită. Poate ar trebui angajati 2 directori (unul economic, altul administrativ) care să gestioneze, fiecare pe partea lui, unitatea scolara. Inspectiile scolare să se facă mai des de către oameni apolitici, poate niste oameni pregătiți special pentru a controla aceste unității scolare (persoane care lucrează in domenii apropiate acestui resort) si desființate ISJ-urile care nu-si au rostul. Eventual, redefinite si schimbat obiectul de activitate (control, acreditari, evaluari etc).
  Zic si eu….

  • VorbestePeBune says:

   Am lasat un comentariu mai sus in ceea ce priveste camerele web in clase si nu-l voi relua. In ceea ce priveste demiterea conducerii acestui liceu, da, nu sunt de acord. Este doar o chestiune tipic romaneasca – de cele mai multe ori. Uneori este justificat, insa in cazul de fata, chiar nu cred ca directorul sau conducerea liceului este 100% vinovata. Trebuie sa privim realist …in aceste licee (Agro, Alimentar, Electromotor, etc), copiii ajung datorita rezultatelor relativ slabe la examenele de bacalaureat. Nu spun ca sunt toti la fel. Au existat mereu exceptii!! Insa este un adevar pe care trebuie sa il acceptam, fie ca ne place sau nu. Personal, consider ca ar trebui sa existe un psiholog si personal calificat care sa ii ajute pe acesti copii sa se dezvolte indiferent de educatia de acasa – ca doar de asta este scoala, nu? Deci, as opta pt angajarea unui personal specializat care sa de o mana de ajutor conducerii acelui liceu, si nicidecum schimbarea lor cu altii care, oricata bunovointa vor avea, se vor lovi de EXACT aceleasi probleme in viitor. Asadar, problema va fi aceeasi, responsabili vor fi altii. Pacat. Acesti copii, chiar si cei care au abuzat aceasta fetita, au o sansa sa devina OAMNEI in adevaratul sens al cuvantului, insa fara un ajutor specializat …nu stiu ce sa zic … Numai bine.

 13. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Peste 12.000 de timișeni s-au angajat prin ANOFM, în primele opt luni ale anului 2021. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Start Liberty Marathon. Traseul alergătorilor și drumurile închise

  România

  Florin Cîțu, noul președinte al PNL. „Voi fi președintele tuturor liberalilor”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Descoperă povestea palatului Miksa Steiner, fostul sediu al Băncii de Scont

  Eveniment

  Amenzi de peste 15.000 lei pentru vitezomani, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  100 de ani în alb-violet, concert rock alături de Filarmonica Banatul pe Stadionul Știința

  Eveniment

  Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu au purtat mască, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Scumpirea gigacaloriei este o posibilitate și la Timișoara. Ruben Lațcău: Nu vom scădea subvenția, este exclus

  Sănătate

  Coronavirus, 25 septembrie: peste 7.600 de cazuri noi în România, 435 în Timiș. Rata la Timișoara se apropie de 6

  Ştiri din Timiș

  Bani pentru drumuri comunale din Timiș. Primăriile care primesc fonduri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici