tion.ro Web analytics

Conacul Mocioni, un pas mai aproape de a fi reabilitat. A trecut în administrarea CJ Timiș

De Oana Bocănici

Conacul Mocioni, un pas mai aproape de a fi reabilitat. A trecut în administrarea CJ Timiș

foto: prinbanat.ro
Reactualizat la:
Conacul Mocioni, clădire emblematică aflată la 40 km depărtare de Timișoara, a trecut în administrarea CJ Timiș, în urma votului consilierilor județeni, în ultima ședință. Obiectivul vechi de sute de ani va fi reabilitate cu ajutorul fondurilor norvegiene, prin programul Ro-Cultura.
Scris de Oana Bocănici - Conacul Mocioni, clădire emblematică aflată la 40 km depărtare de Timișoara, a trecut în administrarea CJ Timiș, în urma votului consilierilor județeni, în ultima ședință. Obiectivul vechi de sute de ani va fi reabilitate cu ajutorul fondurilor norvegiene, prin programul Ro-Cultura.

Obiectivul de la Foeni este unul din cele cinci reședințe ale familiei Mocioni, construit în 1750, fiind și una dintre cele mai vechi clădiri din Banat. În prezent, imobilul este în stare de degradare, dar a fost cuprins în programul Ro-Cultura, unde se alocă fonduri norvegiene pentru reabilitarea patrimoniului cultural. Pentru acest obiectiv, în proiectul de buget pe 2021, CJ Timiș alocă 1,5 milioane de lei pentru proiectarea și execuția „Reabilitarea, Refuncţionalizarea şi Revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni”. Valoarea totală a proiectului este de aproape 12 milioane lei, iar Consiliul Județean contribuie cu 20% din sumă.

Consilierii județeni au votat în ultima ședință revocarea dreptului de administrare a imobilului de către Primăria Foeni și trecerea lui în administrarea CJ Timiș.

După ce se semnează contractul de finanțare, proiectul trebuie finalizat în trei ani. Consiliul Județean Timiș are realizată deja documentația pentru lucrări și urmează să lanseze o licitație pentru proiectul tehnic și execuția lucrării.

La finalul lunii ianuarie, CJ Timiș informa că din luna aprilie încep lucrările aici, întrucât se suplimentaseră fondurile pentru proiectele din program, unde este inclus și proiectul conacului Mocioni. Proiectul va fi condus de Michael de Styrcea, un urmaș al familiei.

Scurt istoric al conacului Mocioni

Conacul familiei Macioni este monument istoric de importanță națională și universală, cu valoare arhitecturală și simbolică. Clădirea a fost realizată în stil neoclasic în anul 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina. Conacul este străjuit de porți înalte, având trepte grupate în trei secțiuni, care împărțeau conacul în zone distincte de locuit.

Membrii familiei Macioni au fost politicieni, cărturari, filosofi, care au luptat pentru drepturile românilor din Banat și Transilvania, iar ocupația de bază era creșterea oilor și comercializarea produselor pe care le obțineau de la animale. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin.

Familia a întreținut bursieri precum Victor Babeș și Coriolan Brediceanu.

După moartea ultimului moștenitor, proprietatea a fost naționalizată, iar din 1989 aparține administrației locale Foeni, timp în care a funcționat drept cămin cultural. Sălile conacului au fost și sala de sport, și discotecă, după cum povestește bibliotecarul satului. Povestea detaliată pe Prin Banat.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. hah89 says:

  nu l-a luat carpaci ?

  • tibi says:

   Esti o vinitura habar nu ai unde este acest conac …conacul mocionii este la Foeni …ce zmau sa faca cioara la Foeni?

   • icscinci says:

    Habar n-ai, tibitzipiripi, ca asa sunt toti pesedistii, ignoranti. La Foeni e bulibasa peste “agevarati” chiar nepotul lui Carpaci, Beiemveu Icscinci Agevaratul. E ca si luat! Asteapta doar sa-l renoveze CJT pe bani publici, apoi Agevaratul il preia din zbor si ii adauga turnuletele de rigoare, ca “sa corespunda”, sa indeplineasca criteriile estetice cu specific local, manca-ti-as.

 2. Nicolae Strizu says:

  Nu mai publicati date eronate ,inclusiv cei de la CJT.Istoricii au fost inlocuti de carpaci. Conacul apartine de drept satului Foeni care l-a salvat de la demolare in 1928 prin cumparare.Comuna Foeni (asa cum apare in Cf.) inseamna localitatea ,locuitorii daca vreti si nu partea administrativa(Primaria sau Consiliul local) asa cum gresit s-a inteles ,iar CJt in 2001 printr-o manevra preia in concesiune Castelul Mocioni (nu conacul…termenul este pt.Tara Romaneasca si Moldova ) de la Consiliul Local Foeni , care de fapt nu-l avea in proprietate ..Primaria Foeni avand primari slabi in acesti ani, n-a mai reparat gresala actului de concesiune in termenele prevazute de lege si asa CJT a ajuns proprietar.Cei in cauza ar trebui sa stie si sa recunoasca macar aceste aspecte…..drepturile morale si nu numai ,ale satenilor asupra edificiului.In ceea ce priveste datele Castelului Mocioni sunt total echilibristice.Abia in anul 1780 ,Andrei Mocioni primeste de la Iosif al II lea mosia Foeni ca donatie mixta.Unde-i asadar castelul la 1750?!.El este terminat la 1810 pe timpul lui Ioan Mocioni de Foen.Iar asa zisul Mor Kallina este Mauritz Kalina cel care la 1893 intocmeste planurile Mausoleului Mocioni si nicidecum Castelul Mocioni, la o diferenta asa cum sugerati dvs. de 140 de ani.Daca vreti sa scrieti si sa va implicati in proiecte de asemenea importanta pt.istoria romanilor , studiati si informati-va corect ca sa nu savarsiti o lucrare de 2 lei asa cum s-au facut atatea in batjocura ,in Romania acestor ani .

 3. Cele mai noi știri

  Eveniment

  FOTO. Cameră pentru audierea copiilor amenajată de Judecătoria Timișoara și deținuții de la penitenciar

  Sănătate

  Covid-19, Timiș: trei decese și 110 cazuri noi. Scade numărul de pacienți de la ATI

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu coronavirus scade sub 4,3 la Timișoara

  Sănătate

  Coronavirus, România: peste 3.200 de noi infectări și aproape 140 de morți

  Eveniment

  Hotărârea de Guvern care a închis sălile de sport la o rată de peste 4 la mie, anulată de Curtea de Apel Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Comunicat de presă privind Măsura 2 ”Granturi pentru capital de lucru ”

  Ştiri din Timiș

  Sunteți de acord cu interdicția de hrănire a porumbeilor în Timișoara? Primăria vă cheamă la dezbatere

  Ştiri din Timiș

  Fritz și-a pus un consilier personal director la Centrul de Proiecte. Discuții finale pe regulamentul de finanțări

  România

  Vlad Voiculescu acuză: Există diferențe între datele raportate și cele reale privind decesele din cauza Covid-19

  Ştiri din Timiș

  Alin Nica militează pentru punctul de frontieră Beba Veche. Vrea să predea drumul de la Sânnicolau Mare la CNAIR

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici