tion.ro Web analytics

Clinica de Chirurgie Vasculara din Timisoara – 15.000 de operatii de la infiintare

Clinica de Chirurgie Vasculara din Timisoara – 15.000 de operatii de la infiintare

Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara a ajuns la 15.000 de intervenții de când s-a înființat în urbea de pe Bega – în urmă cu 11 ani. Chirurgia vasculară este cea mai „tânără” specialitate chirurgicală din România, luând ființă în urmă cu mai puțin de 20 de ani.
Scris de Adrian Panduru - Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara a ajuns la 15.000 de intervenții de când s-a înființat în urbea de pe Bega – în urmă cu 11 ani. Chirurgia vasculară este cea mai „tânără” specialitate chirurgicală din România, luând ființă în urmă cu mai puțin de 20 de ani.

Clinica de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean Timișoara a apărut în urmă cu 11 ani și tratează bolile vasculare periferice, pacienții cu boală arterială periferică, cu boală carotidiană, pacienții cu anevrisme arteriale sau pacienții cu afecțiuni venoase periferice.

Clinica a atins până în prezent numărul de 15.000 de intervenții chirurgicale.
Pe lângă intervențiile de rutină, în clinică s-a dezvoltat chirurgia accesului venos pentru tratamentul chimioterapic sau al fistulelor arteriovenoase pentru dializă, dar și tratamentul complex al complicațiilor acestora. Existența Compartimentului de Microchirurgie în cadrul Clinicii a permis instituirea conceptului de chirurgie vasculoplastică, care presupune asocierea revascularizării periferice cu managementul defectelor de la nivelul membrelor, la care s-a adăugat tratamentul compresiunii nervilor periferici la pacienții cu diabet zaharat.

Cu sprijinul conducerii Spitalului Județean și prin colaborarea nemijlocită a colectivului de la Serviciul de Radiologie s-au pus bazele Chirurgiei Endovasculare. În țările vest-europene, acest tip de tratament reprezintă actualmente standardul. Prin mijloace minim invazive, Chirurgia Endovasculară completează spectrul clasic de intervenții în boala arterială periferică, oferind de multe ori solții salvatoare la amputațiile de membre, acolo unde chirurgia clasică își epuizează mijloacele. În plus, în situații de urgență, tromboliza efectuată pe cale endovasculară, care presupune dizolvarea cheagurilor chiar acolo unde s-au produs, cu ajutorul unui cateter plasat sub control radiologic, s-a dovedit o tehnică cu rezultate spectaculoase în salvarea membrelor aflate în ischemie acută sau chiar a vieții pacienților.

„Cuvântul de ordine referitor la activitatea chirurgicală în cei 11 ani de existență este EVOLUȚIE, rod al eforturilor constante ale întregului colectiv de medici și asistente. Această evoluție a fost una treptată, în primul an de existență au fost realizate circa 250 de operații, pentru ca anul trecut să fie făcute peste 2000. Evoluția a fost marcată de unele intervenții, care atunci când au fost realizate pentru prima dată au părut spectaculoase, pentru ca astăzi ele să devină operații de rutină, cu un grad ridicat de siguranță pentru pacienți. Sporirea complexității intervențiilor nu ar fi fost însă posibilă fără profesionalismul și excepționala contribuție a colegilor anesteziști, colaboratori permanenți ai clinicii, cu atât mai mult cu cât, datorită aterosclerozei, pacienții vasculari sunt cei mai fragili pacienți chirugicali. Evoluția a caracterizat și relațiile cu colectivele performante de neurologi, nefrologi și diabetologi din Spitalul Județean, tratamentul modern, multidisciplinar al pacientilor vasculari devenind regulă. Privim spre viitor optimist și animați de decizie. Este necesar să aplicăm tehnicile minim invazive ale chirurgiei endovasculare mai frecvent, este necesar să implementăm tratamente noi în domeniul bolilor arteriale și venoase spre cât mai deplina bună stare de sănătate a pacienților noștri”, spune doctorul Mihai Ionac, șeful clinicii.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  UPDATE. Cod portocaliu de vreme rea, în Timiș. Sunt așteptate vijelii și căderi de grindină

  România

  Prințul Charles, vizită în România. Întâlnire cu președintele, premierul, Custodele Coroanei și refugiați ucraineni

  Capitala Culturala

  „They dance alone”, acțiune dedicată dorului, în Piața Libertății din Timișoara

  Capitala Culturala

  FOTO. Animal Crossing, o nouă premieră la Teatrul Basca

  România

  Femeie găsită moartă după ce a plecat în excursie împreună cu iubitul, în Bihor

  Ştiri din Timiș

  Timișoara și alte localități din județ, incluse pe ruta EuroVelo 13

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Trei tiruri cu ajutoare umanitare pleacă de la Aerodromul Cioca spre Ucraina

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Terapie prin horticultură cu elevii Centrului Educațional „P. P. Neveanu” din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Spitalul Județean din Timișoara va avea un Centru de Recuperare Motorie în Lovrin. Ce presupune investiția CJT

  Ştiri din Timiș

  Parc tematic inovativ pe 70 de hectare la Parța. CJT se inspiră din Franța pentru realizarea lui

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici