tion.ro Web analytics

Cititorii ne sesizeaza: Se pune presiune pe copii sa urmeze orele optionale de Religie!

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Mai mulţi părinţi din judeţul Timiş sunt scandalizaţi după ce copiii lor au venit de la şcoală cu un formular pe care ar trebui să îl completeze şi să specifice din ce cult fac parte pentru a putea urma orele de Religie ale cultului respectiv. Oamenii nu înţeleg de ce sunt obligaţi să opteze doar pentru forma religiei pe care copilul lor o va studia în şcoală şi nu pot să îl retragă definitiv de la aceste ore opţionale, dacă ei se consideră atei.
Scris de B.A.M - Mai mulţi părinţi din judeţul Timiş sunt scandalizaţi după ce copiii lor au venit de la şcoală cu un formular pe care ar trebui să îl completeze şi să specifice din ce cult fac parte pentru a putea urma orele de Religie ale cultului respectiv. Oamenii nu înţeleg de ce sunt obligaţi să opteze doar pentru forma religiei pe care copilul lor o va studia în şcoală şi nu pot să îl retragă definitiv de la aceste ore opţionale, dacă ei se consideră atei.

Interesant este că întreg scandalul a pornit după ce Curtea Constituţională a dat dreptate acelor părinţi care nu vor ca odrasla lor să urmeze cursurile de Religie. Astfel, în ianuarie, magistraţii Curţii Constituţionale au decis că este neconstituţional ca elevii sau tutorii legali ai acestora să fie obligaţi să depună o solicitare, în cazul în care doresc să se retragă de la orele de Religie. În opinia magistraţilor CCR, tocmai cei care doresc să urmeze cursurile de Religie ar trebui să facă această solicitare, în care să precizeze şi forma pe care doresc să o urmeze, nu invers.

“Manifestarea liberă a opţiunilor implică în mod necesar iniţiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei Religie, iar nu consimţirea tacită sau refuzul expres”, au argumentat cei de la Curtea Constituţională.

După mai multe bâlbe ale celor din Ministerul Educaţiei, care au interpretat în moduri diferite decizia Curţii Constituţionale, până la urmă s-a decis: elevii care doresc să urmeze orele de Religie vor completa o cerere (în cazul în care sunt majori) sau aceasta va fi completată de părinţii sau tutorii lor legali, prin care vor specifica acest lucru, precum şi cultul din care fac parte.

cerere 1

Modul în care a fost însă aplicată această decizie de către unele şcoli i-a scandalizat pe unii părinţi. Astfel, mai mulţi cititori www.tion.ro ne-au sesizat că şcolile au împărţit aceste formulare tuturor elevilor şi le-au spus să le transmită părinţilor că trebuie să le aducă în cel mai scurt timp completate la şcoală.

Problema este că aceste formulare, făcute evident pentru cei care doresc să urmeze cursurile de Religie, nu includ şi opţiunea „Nu doresc să urmez orele de Religie” pentru că, vă amintiţi, tocmai ce a fost declarată neconstituţională. Ceea ce înseamnă că, automat, completarea lor duce la înscrierea elevului la ora de Religie.

cerere 2

Astfel, în opinia unor părinţi, unele şcoli încearcă prin acest tertip să îi forţeze pe elevi să urmeze un curs de Religie, indiferent dacă ei sau părinţii lor vor acest lucru sau nu.

Cum majoritatea nu urmăreşte deciziile Curţii Constituţionale ale României, este greu de estimat ce efect au avut aceste formulare şi câţi copii sau părinţi atei s-au simţit obligaţi să le completeze, deşi ar fi avut tot dreptul să nu facă acest lucru.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Mapamond

  Peste 10 persoane, rănite într-un atac armat, în Texas. Suspectul este în libertate

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Pescarii se plâng că tund singuri iarba de pe malul Begăi, ca să nu se umple de căpușe

  Ştiri din Timiș

  Drăgaica la Țarina lu' Petre din Giroc - ritualuri străvechi, yoga și ateliere

  Ştiri din Timiș

  Două variante pentru Colterm: credit sau insolvență. Replica lui Fritz pentru premierul Cîțu

  Ştiri din Timiș

  Consiliul Județean Timiș vrea să cumpere servicii externe, juridice și IT, pentru instituțiile din subordine

  România

  Borcanul cu ficțiune - concurs pentru cei pasionați de cinematografie

  Ştiri din Timiș

  Numărul locurilor de muncă, tot în creștere. Cele mai recente anunțuri din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Raul Olajos, contracandidatul lui Dominic Fritz la alegerile pentru șefia USRPLUS Timiș

  Sănătate

  Rata de infectare cu coronavirus în Timișoara – 0,11 la mie. O singură localitate din județ are peste 3

  Sănătate

  Coronavirus, 12 iunie: 127 de cazuri noi în România. În Timiș sunt 20 de bolnavi la ATI și patru cazuri noi

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici