tion.ro Web analytics

Cinci liceeni din Timisoara, in semifinala unui concurs cu roboti desfasurat pe Statia Spatiala

Cinci liceeni din Timisoara, in semifinala unui concurs cu roboti desfasurat pe Statia Spatiala

<p>Cinci liceeni din Timisoara, in semifinala unui concurs cu roboti desfasurat pe Statia Spatiala</p>
Cinci adolescenți de la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara au participat la etapa finală a competiției Zero Robotics din Belgia, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts în colaborare cu NASA şi ESA (Agenţia Spaţială Europeană). Au ajuns până în semifinale și ne-au povestit experiența lor.
Scris de Adrian Panduru - Cinci adolescenți de la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara au participat la etapa finală a competiției Zero Robotics din Belgia, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts în colaborare cu NASA şi ESA (Agenţia Spaţială Europeană). Au ajuns până în semifinale și ne-au povestit experiența lor.

Concursul se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia și presupune programarea unor roboţi. Competiția implică roboți (drone), care se urmăresc unii pe alții și trebuie să-și facă poze, un fel de „v-ați ascunselea”.

Partea cea mai interesantă a acestui concurs este faptul că acești roboți se află chiar pe Stația Spațială, fiind comandați prin programele create de acești tineri.

Competiția a început în septembrie 2015, prin participarea mai multor echipe din diferite țări, iniţial fiind cinci echipe româneşti din oraşe precum Bucureşti, Piatra Neamţ, Cluj Napoca şi Timişoara.

Echipa din Timișoara se numește Cassiopeia și este formată din elevi ai Liceului Teoretic „Grigore Moisil”. Cassiopeia, aflată sub îndrumarea profesoarei Ivaşcu Simona este alcătuită din Cristina Cordun, Raul Chincea, Emanuel Covaci, Radu Suciu şi Miruna Grigoraş, elevi din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a.

Competiția s-a desfășurat în Belgia, în orașul Redu, la Euro Space Center, în 25 ianuarie, iar tinerii s-au întors acasă semifinaliști.

„Am plecat spre Stația ESA din Redu unde, după o identificare amănunțită, am putut vizita centrul care conduce sateliții lansați de agenție. Am intrat pe teritoriul creierului celor care controlează o parte din viața extrapământeană și ne-am plimbat printre antene uriașe ce adună informații din toată atmosfera Terrei. Mai apoi, ne-am întors înapoi la EuroSpace unde, după ce s-a creat legătura cu cei de la MIT, Australia și Stația Spațială Internațională, concursul a început. Cele trei monitoare asigurau contactul cu desfășurarea reală și cea pe calculator a meciurilor între roboți. Echipa Cassiopeia a trecut de meciurile inițiale cu un scor impresionant, ajungând în semifinalele în care nici o altă echipă din România nu a mai ajuns. Aici, am câștigat un meci, dar am pierdut un altul, astfel încât nu am realizat calificarea în finala în care participau primele două echipe. Totuși, la finalul jocurilor, am reușit să acumulăm unul din cele mai mari scoruri ale întregului concurs, convinși de o realizare măreață. Finala concursului nu a mai avut loc, având în vedere că timpul transmisiei de pe Stația Spațială și-a atins limita, așadar au fost declarate două alianțe câștigătoare. În ciuda acestui fapt, organizatorii nu au pus accent pe echipele câștigătoare și pe premii, reușind să inspire un sentiment de succes tuturor echipelor”, povestește Miruna Grigoraș, o componentă a echipei Cassiopeia.

După desfășurarea concursului, adolescenții au fost conduși într-un tur al Euro Space Center, descoperind astfel modele de rachete construite de ESA, planetariul și câteva din simulările prin care trec adevărații astronauți înainte de a fi trimiși în spațiu.

„Experiența a fost una deosebită, având în vedere că am legat prietenii cu ceilalți români, în special cu cei din echipele Code Space (Piatra Neamț – câștigători ai finalei virtuale) și Callisto (Cluj Napoca), am vizitat locuri de neuitat și, mai important decât toate, am avut ocazia de a arunca o mică privire asupra lumii astronauticii și a misterelor pe care ea încearcă să le dezlege”, mai spune Miruna Grigoraș.

Articole pe aceeași temă:

Elevi din Timisoara, in finala unui concurs cu roboti pe Statia Spatiala. Au nevoie de transport

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Mapamond

  Rusia transmite că a interceptat trei avioane militare ale Franței deasupra Mării Negre

  România

  VIDEO. Guvernul a aprobat măsurile de relaxare de sărbătorile de iarnă

  Eveniment

  Fost polițist de frontieră, extrădat din Germania. A fost condamnat pentru luare de mită și trafic de influență

  Eveniment

  Pistol cu aer comprimat și droguri, găsite în locuințele a doi bărbați din Timiș

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș vor 11,5 milioane de lei de la guvern

  Ştiri din Timiș

  Costi Bleja, președintele Alianței Pentru Patrie Timiș: Românii au dreptul să fie liberi

  Ştiri din Timiș

  Centura Timișoara Vest. A fost ales traseul, prin Săcălaz și Utvin, cu patru noduri rutiere

  Ştiri din Timiș

  Noul serviciu public de parcare al Primăriei Timișoara, înființat cu circ. Și câteva semne de întrebare

  Sănătate

  Coronavirus, 8 decembrie: 84 de cazuri noi în Timiș, un deces. Incidența se apropie de 2 la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Șase elevi din Timiș, pozitivi Covid la testele rapide. Crește procentul profesorilor vaccinați

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici