tion.ro Web analytics

Cercetare stiintifica derulata in sapte comunitati: Banatul actual e diferit de cel cunoscut de etnografi

Accesarea unui proiect european le-a oferit celor de la Universitatea de Vest posibilitatea să descopere ce înseamnă Banatul actual. Este regiunea istorică situată pe teritoriul a trei ţări, una tradiţională sau una deschisă? Care sunt similitudinile şi diferenţele dintre zonele bănăţene? Aceste întrebări au adus concluzii chiar surprinzătoare pentru cei implicaţi în proiect.
Scris de M. Hoster - Accesarea unui proiect european le-a oferit celor de la Universitatea de Vest posibilitatea să descopere ce înseamnă Banatul actual. Este regiunea istorică situată pe teritoriul a trei ţări, una tradiţională sau una deschisă? Care sunt similitudinile şi diferenţele dintre zonele bănăţene? Aceste întrebări au adus concluzii chiar surprinzătoare pentru cei implicaţi în proiect.

Proiectul „Living Heritage – an unlimited resource for tourism development”, derulat în cadrul liniei de finanțare a programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, derulat împreună cu cei de la Institutul Intercultural, Camera de Comerţ Timiş şi primăria Kikinda (Serbia) a ajuns la momentul primelor concluzii. Un număr de 8 cercetători şi 33 de studenţi au luat la pas Banatul românesc şi cel sârbesc şi au descoperit modul în care se comportă oamenii din aceste zone, care sunt tradiţiile, „bogăţiile” culinare, modul de manifestare al comunităţilor, obiceiurile fiecărei zone sau arhitectura rurală.

Au fost analizate localităţile din şapte zone: Făget, Herneacova (județul Timiș), Caransebeș, Băile Herculane (județul Caraș- Severin), Dubova (județul Mehedinți), Kikinda, Zrenjanin (Vojvodina, Serbia). „Studenţii voluntari implicaţi în proiect au efectuat peste 23.000 de poze în cadrul deplasărilor realizate în zonele desemnate”, ne-a declarat Otilia Hedeşan, conducător de proiect.

Surprizele obţinute în urma cercetării sunt destul de interesante. „Banatul actual nu este cel pe care îl prezintă specialiştii. Banatul actual este o regiune complicată, cu tradiţii, dar şi cu deschidere la nou, adesea un Banat trist. Este o regiune care funcţionează singură, se dezvoltă şi merge înainte fără a avea nevoie să fie împinsă de la spate. Trist. Unele zone au peisaje naturale foarte frumoase, altele au case cu arhitectură deosebită, tot felul de meșteșuguri. Am prins în timpul cercetării Rusaliile, Ispasul, rugi și nunți în teren, am văzut care sunt tradițiile și obiceiurile din Banatul istoric, și nu sunt deloc puține”, a mai spus Otilia Hedeşan.

Surprinzător, Banatul actual nu este unul neapărat tradiţional. „Nu putem vorbi despre tradiţionalism. Banatul actual este unul deschis, se adaptează vremurilor. Zone care păstrează mai mult latura tradiţională sunt Banatul de munte sau localităţile izolate, la care accesul este mai dificil. O asemenea situaţie este în localitatea Uzdin, din Serbia. Dacă este Banatul cea mai frumoasă regiune? Nu vă pot spune aceasta din calitatea de responsabil al proiectului şi nu ca şi locuitor al regiunii”, a mai spus conducătoarea proiectului Living heritage.

Finalul acestui proiect va fi în luna mai a anului viitor. Până atunci vor fi adunate cât mai multe informaţii. „Dacă te duci într-un restaurant din Timişoara şi vei cere să ţi se recomande gastronomia tradiţională, caracteristică zonei, probabil că în 90% dintre cazuri nu vei putea găsi această bucurie. Noi vrem să aducem gusturile şi mâncărurile tradiţionale bănăţene în aceste unităţi, să fie valorificate”, a declarat şi Corina Răceanu, reprezentanta Institutului Intercultural, organizaţie care face parte din proiect.
Cu ajutorul Camerei de Comerţ Timiş se va realiza o expoziţie care să prezinte valorile bănăţene, și se va organiza un curs de ghizi care să poată ajuta la cunoaşterea mai bună a regiunii.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Ştiri din Timiș

  Campanie de vară pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 1 Rural Timiș

  Ştiri din Timiș

  Campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase. Care sunt acestea și cum ne putem debarasa legal de ele

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici