Valoarea serviciilor, fără TVA, a fost stabilită astfel:
- Măturarea mecanizată a carosabilului și a trotuarelor – 34,27 lei/1.000 mp;
- Măturarea manuală a carosabil și a trotuarelor – 76,56 lei/1.000 mp;
- Răzuirea rigolelor – 786 lei/1.000 mp;
- Stropirea carosabilului – 27,14 lei/1.000 mp;
- Spălarea carosabilului – 55,5 lei/1.000 mp;
- Colectarea deșeurilor din coșurile stradale – 3.740 de lei/tonă.
Noua societate va prelua și deszăpezirea. Pe această parte, tarifele, tot fără TVA, sunt acestea:
- Curățarea mecanizată a zăpezii – 76,11 lei/1.000 mp
- Curățarea manuală a zăpezii – 538,1 lei/1.000 mp;
- Încărcarea și transportul zăpezii – 20,11 lei/tonă;
- Împrăștierea mecanică de material antiderapant (sare cu injecție de soluție de clorură de calciu în concentrație de 30%) – 217,7 lei/1.000 mp;
- Împrăștierea manuală de material antiderapant (sare în amestec cu clorură de calciu solidă) – 1.268,4 lei/1.000 mp.
„Stabilirea nivelului tarifelor se fundamentează de către operatori, pe structura elementelor de cheltuieli prevăzută în fişa de fundamentare dedicată activităţii/prestaţiei de salubrizare, din anexele la Ordinul președintelui A.N.R.S.C. nr. 640/2022.
Potrivit prevederilor art.29 alin.5 din ordinul mai sus menționat, fundamentarea cheltuielilor aferente fiecărei prestaţii/activităţi în parte se face pe baza consumurilor normate de carburanţi, aditivi, lubrifianţi, piese de schimb, materii prime şi materiale consumabile, echipamente de lucru şi de protecţia muncii, utilităţi, calculate la preţurile acestora în vigoare, a cheltuielilor de natură salarială, precum şi a celorlalte elemente de cheltuieli necesare prestării activităţii respective, în raport cu legislaţia în vigoare şi corelat cu principiul eficienţei economice”, se explică în anexe.
Discuții despre sume
Votul nu a fost cu emoții, fiind 23 de voturi „pentru” și două „împotrivă”, însă au fost câteva discuții legate de anumite sume. Liberalul Dan Diaconu, comparând cu contractele asemănătoare ale altor orașe mari, a observat două posibile probleme: că nu este trecută suma pentru colectarea pământului și pietrelor rezultate după măturatul stradal și că suma aferentă colectării deșeurilor din coșurile de gunoi este mult prea mare.
„Dacă, în principiu, sunt destul de asemănătoare cu tarifele din Iași sau din Craiova, sunt semnificativ mai mari, de exemplu, decât tarifele din Cluj. Nu despre asta e neapărat vorba. Sunt câteva observații pe care le am și pe care cred că trebuie să le aveți în vedere. Una este că mi se pare că lipsește un tarif, cel de gestionare a deșeurilor de tip pământ și pietre de pe carosabil, care apare în toate contractele și evident e un alt tip de deșeu decât cel din coșurile de gunoi stradale. (…)
Am o întrebare legată de tariful de colectare a deșeurilor din coșurile stradale și de pe căile publice, dacă el este un tarif pe tonă sau este altfel calculat. Dacă e un tarif pe tonă, v-aș spune totuși că sunt câteva rigori, anume că ar trebui împărțit în câteva elemente de cost, între care contribuția la economia circulară, care este unul dintre elementele de cost importante de aici. V-aș ruga să încercați să recalculați acest tarif, pentru că el este de la 8 până la 9 ori mai mare decât în alte orașe din România. Ceva nu e în regulă la această sumă. Poate este un alt ordin de mărime: 3.740 nu poate să fie. Tarifele pentru aceste activități sunt în jur de 400 de lei, 370 de lei, 450 de lei pe tonă”, a intervenit Diaconu.
Acestuia i-a răspuns șefa Serviciului Management Deșeuri și Salubrizare, Camelia Bobei. Pe scurt, tarifele pentru pământ și pietre sunt cuprinse în tariful pentru măturat, iar cel pentru colectarea deșeurilor din coșurile de gunoi este cel rezultat din ordinul ANRSC. Nu a putut fi stabilit altul momentan, dar ar putea fi redus în urma unei ajustări, după câteva luni de la începutul activității.
„Tariful este evidențiat pentru coșurile stradale, deoarece aceste tarife noi le vom plăti. Tariful pentru deșeurile de pietre, pământ din activitatea de măturat și măturat mecanic se găsesc în tariful de măturat mecanizat și măturat. Nu le evidențiem separat și nu le plătim separat. Ele sunt în cadrul acestor operații.
La tariful din coșuri, la economia circulară, cum bine ați precizat, această contribuție la economia circulară este pentru tariful de la depozitare, la Depozit Ghizela. Acolo se face trasabilitate și se calculează această componentă a tarifului. Într-adevăr, 3.700 pe tonă va fi reanalizat după o perioadă de activitate a societății noi, deoarece tarifele care se găsesc pe piață la ora actuală, la majoritatea UAT-urilor, nu au fost actualizate după normele de pe 640, ordinul ANRSC, deoarece sunt deja în contracte care sunt în derulare, așa cum am avut și noi contractul cu Brantnerul. Componenta pe tarife nu era făcută după ordinul 640. (…) La prima ajustare de tarif, asta va fi principala prioritate”, a explicat Bobei.
A mai intervenit și liberala Silvia Chițac care a semnalat că, în fișa de fundamentare, pentru salarii era trecută suma anuală de 1,2 milioane de lei anual, ceea ce ar fi prea puțin.
„Mi s-a părut că este cam mică. Poate este suma lunară”, a spus aceasta. A primit confirmări că se va corecta dacă este vorba despre o eroare materială și s-a trecut rapid mai departe.
Licitația eșuată și intențiile de după aceea
Vă reamintim, primăria a anunțat că dorește să preia serviciul pe cont propriu pentru că nu a găsit firmă care să îndeplinească toate cerințele pe care le are. Contractul încheiat cu Brantner de fosta administrație a expirat, teoretic, în februarie 2023, dar a fost semnat unul provizoriu cu același operator, valabil până la mijlocul acestei luni.
În comparație, pe contractul expirat, companiei Brantner, după ultima ajustare de tarife din 2023, primăria îi plătea 22,55 lei/1.000 mp pentru măturat manual; 17,82 lei/1.000 mp pentru măturat mecanizat; 10,83 lei/1.000 mp pentru întreținerea curățeniei pe străzi și trotuare; 54,26 lei/1.000 mp pentru spălatul manual; 37,21 lei/1.000 mp pentru spălatul mecanizat; 8,07 lei/1.000 mp pentru stropitul carosabilului și 236,96 lei/1.000 mp pentru curățatul rigolelor.
În martie 2024 a fost lansată și o licitație pentru contractul de salubrizare stradală și deszăpezire, pe opt ani, cu o valoare estimată de 218 milioane de lei, fără TVA. Au fost depuse două oferte: de la BRANTNER SERVICII ECOLOGICE – operatorul din prezent – și de la POLARIS M. HOLDING. Prima a depus și trei contestații. Acestea au fost respinse, dar licitația tot a ajuns anulată, pentru că niciuna dintre cele două oferte nu a fost admisibilă.
Ulterior, în primă fază, conducerea primăriei a vrut să înființeze o nouă firmă prin intermediul Societății de Drumuri Municipale (SDM). Pe 17 ianuarie, consilierii locali au votat primul pas necesar atribuirii, dar din cauza unor probleme sesizate de Dan Diaconu și Roxana Iliescu, nici două săptămâni mai târziu, pe 28 ianuarie, a venit o nouă hotărâre de consiliu local, de înființare a firmei SALUBRIZARE TIMIȘOARA S.R.L.. Aceasta este în directa subordonare a Consiliului Local Timișoara.
Pe 11 februarie a fost votată și organigrama noii societății. Vor fi 251 de angajați: Dintre aceștia, 204 se vor ocupa propriu-zis de salubrizarea stradală și deszăpezirea orașului, restul vor fi fie prin birouri, fie pe partea de întreținere. Aceștia ar putea începe lucrul în câteva zile, după ce expiră contractul cu Brantner.
Trimite articolul
XUnde sunt cosurile de gunoi de pe stalpii cal. Circumvalatiunii? S au scos ca sa nu aibe de lucru cu golitul?
Se mai colecteaza crengile sau nu? Au inceput sa apara gramezi prin fata caselor…Dar nu e clar daca le mai si ia cineva…
Cu foștii angajați ai firmei dinainte? Nu vor lucra la fel ca pana acum?
Unde ati mai vazut in Europa in anul 2025 doua “doamne” cu maturoaiele pe strazi?