Deși s-a arătat decis să preia „pe cont propriu” serviciile de salubrizare și deszăpezire, executivul a fost indecis asupra modalității prin care să se realizeze acest lucru. Inițial, intenționa ca SDM să înființeze firma care să gestioneze serviciul. Până la urmă, însă, noul SRL va fi deținut direct de primărie, prin consiliul local.
„Am decis totuși să nu facem o societate la SDM, ci să facem o societate unde avem capital propriu. Acum, încă o dată, ca dată trecută, nu este vorba despre încredințarea contractului, ci, deocamdată, doar despre demersurile pentru înființarea societății. (…)
Vine și un capital social de 36 de milioane de lei. Astea sunt investițiile de care – estimăm noi – va fi nevoie pentru a cumpăra utilaje și așa mai departe. Așa cum am spus și data trecută, nici aici nu s-a schimbat absolut nimic. Într-o primă etapă vor fi închiriate și așa mai departe. (…) Deci, încă o dată, după discuția de săptămâna trecută, am ales calea mai puțin contestabilă. Cu asta sper că și îngrijorările față de interpretarea acestui text de lege sunt adresate”, a precizat primarul Dominic Fritz.
Noua firmă va trebui să devină operațională pe la mijlocul lunii martie, când expiră contractul existent cu Brantner. Liberalul Simion Moșiu a punctat că termenul este destul de scurt pentru obținerea avizelor necesare.
Prima variantă și licitația anulată
Vă reamintim, pe 17 ianuarie, reprezentanții primărie votaseră două proiecte de hotărâre: unul de aprobare a studiului de oportunitate privind gestionarea serviciului printr-o firmă înființată de SDM și altul privind mandatarea reprezentanților primăriei din SDM în vederea înființării firmei. Aceștia erau primii pași necesari operaționalizării firmei.
Deși proiectele au fost votate fără emoții, au fost critici vizavi de intenție, venite din partea liberalului Dan Diaconu și social-democratei Roxana Iliescu. Mai exact, „capitalul social trebuie să fie dat de către unitatea administrativ-teritorială, adică autoritatea publică locală”, a spus Diaconu, idee reluată ulterior și de Iliescu.
Inițial, a fost invocat faptul că noua firmă ar putea folosi mai ușor utilajele Societății de Drumuri Municipale dacă va fi înființată de aceasta. Din cauza „semnelor de întrebare” ridicate de consilierii locali, însă, administrația Fritz a regândit acum proiectul.
La modul general, primăria a anunțat că dorește să preia serviciul pe cont propriu pentru că nu a găsit firmă care să îndeplinească toate cerințele pe care le are.
Contractul încheiat cu Brantner de fosta administrație a expirat, teoretic, în februarie 2023, dar a fost semnat unul provizoriu cu același operator. În paralel, s-a lucrat la documentația în baza căreia să fie lansată licitația pentru un nou contract pentru salubrizarea stradală și deszăpezire, pe opt ani. Procedura cu valoare estimată de 218 milioane de lei, fără TVA, a fost lansată în martie 2024.
Au fost depuse două oferte: de la BRANTNER SERVICII ECOLOGICE – operatorul din prezent – și de la POLARIS M. HOLDING. Prima a depus și trei contestații. Acestea au fost respinse, dar licitația tot a ajuns anulată, pentru că niciuna dintre cele două oferte nu a fost admisibilă.
Trimite articolul
XSă câștige acela care oferă cel mai mic preț, la servicii optime pentru Timișoara, e simplu! Că este privat sau serviciu de Stat, asta nu contează…. importantă este prestarea serviciului conform standardelor calitative optime!
-
La licitații s-au prezentat doar mafioți n-ai cum să aștepți rezultate indiferent ce contracte faci.
Sa spele naiba strazile ca e plin orasul de mocirla. Sa le spele, nu sa treaca cu masinariile alea ce periaza si aspira. Strazile/trotuarele sa le spele cu jet puternic, sa se duca noroiul si praful de pe jos.