tion.ro Web analytics

Campaniile sezoniere de curatenie se schimba radical la Timisoara. Noile reguli

Campaniile sezoniere de curatenie se schimba radical la Timisoara. Noile reguli

<p>foto: Facebook/Retim</p>
Reactualizat la:
Campania de curățenie de toamnă și cea de curățenie de primăvară nu se mai organizează la Timișoara! Reprezentanții primăriei au inclus în noul contract doar servicii de salubrizare stradală, iar referire la rampele clandestine de gunoaie se face doar în contractul încheiat între Retim și ADID Timiș. Până la sfârșitul anului începe o nouă campanie pentru deșeurile voluminoase, dar are cu totul alte reguli.
Scris de Roxana Deaconescu - Campania de curățenie de toamnă și cea de curățenie de primăvară nu se mai organizează la Timișoara! Reprezentanții primăriei au inclus în noul contract doar servicii de salubrizare stradală, iar referire la rampele clandestine de gunoaie se face doar în contractul încheiat între Retim și ADID Timiș. Până la sfârșitul anului începe o nouă campanie pentru deșeurile voluminoase, dar are cu totul alte reguli.

Timișoara s-a umplut iarăși de gunoaie, chiar în perioada în care primăria și Retim ar fi trebuit să desfășoare campania de curățenie de toamnă. Oamenii nici măcar nu s-au informat dacă va mai avea loc campania și s-au apucat să scoată lucrurile de care nu mai au nevoie la colț de stradă.

Cum s-a ajuns la această situație? Vechiul contract de salubrizare al orașului a fost împărțit în două: de o parte se ocupă de ADID Timiș – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, iar de alta primăria. Contractul dintre municipalitate și Retim expiră aproape de sfârșitul lunii octombrie, orașul riscând să rămână fără curățenie stradală, pentru că noua licitație încă nu a fost lansată. Abia în ședința de joi aleșii locali vor adopta noul caiet de sarcini pentru activitatea de salubrizare stradală, după care se va putea porni licitația.

Primăria scoate la licitație doar servicii de salubrizare stradală, adică măturatul, spălatul, stropitul și întreținerea străzilor și a trotuarelor, a parcărilor publice, a stațiilor STPT, a pasajelor, podurilor, pasarelelor, zonelor pietonale, piețelor volante, malurilor Begăi, pistelor de biciclete și curățarea rigolelor. Primăria a organizat deja o licitație, dar aceasta a fost un eșec total, pentru că prețul estimat era prea mare pentru serviciile dorite. Noul caiet de sarcini urmează să fie aprobat de consilierii locali, contractul fiind estimat la o valoare de 60 de milioane de lei.

Spre deosebire de vechiul caiet de sarcini, au dispărut rampele clandestine și transportul de moloz rezultat în urma construcțiilor, acestea fiind trecute în contractul dintre Retim și ADID. Prin urmare, și campaniile sezoniere de curățenie au devenit istorie. Cei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș spun însă că vor organiza alte campanii, mai dese, pentru colectarea deșeurilor voluminoase și pentru colectarea deșeurilor periculoase. Până acum însă, astfel de campanii au fost desfășurate în mai multe localități din Timiș, iar pe Timișoara încă nu a fost anunțată vreuna.

Noile reguli pentru noile campanii      

În baza contractului cu ADID, compania Retim este obligată să organizeze o campanie de colectare a deșeurilor voluminoase la nivelul Timișoarei. Vor fi patru de astfel de campanii în fiecare an, ne-au spus cei de la asociație, iar timișorenii vor trebui să învețe să nu mai scoată lucrurile de care nu mai au nevoie pe străzi, ci să le arunce direct în containere puse de Retim în diverse locuri din oraș.

„Vom face campanii trimestriale, adică o dată la trei luni, cam de patru ori pe an. Vom aduna mobilier în mod special, dar și deșeuri periculoase. Campaniile vor fi anunțate din timp atât de noi, cât și de operator, care va stabili câte mijloace are disponibile. Timișoara a intrat în 7 august în operare, Retim mai are încă aproximativ două luni și jumătate să organizeze campania”, a explicat, pentru Tion.ro, directorul ADID Timiș, Romeo Ursu.

Noile campanii vor fi foarte diferite de cele vechi. Potrivit șefului ADID, vor fi stabilite câteva locuri unde oamenii vor putea duce gunoaiele, pe care le vor arunca direct în containerele Retim.

„Va fi exact cum desfășurăm în momentul de față pe celelalte localități: vor fi locații bine stabilite de comun acord cu primăria, vom conecta mai multe străzi și vor fi mașini amplasate, unde se vor prelua aceste deșeuri. Încercăm să acoperim necesitățile orașului”, ne-a mai spus Romeo Ursu.

Contractul dintre Retim și ADID a intrat în vigoare la începutul lunii august, Timișoara fiind cuprinsă în Zona 1. În baza acestuia, în Timișoara deșeurile reziduale se adună de două ori pe săptămână, în timp ce cele reciclabile doar o dată pe săptămână.

„Conform programului de colectare stabilit în caietul de sarcini, deșeurile reziduale vor fi colectate de două ori pe săptămână, iar deșeurile reciclabile vor fi ridicate o dată pe săptămână. În ceea ce privește colectarea deșeurilor din sticlă, aceasta se va realiza o dată la două săptămâni”, se arată într-o informare ADID. Pe străzile Timișoarei au fost amplasate deja mai multe clopote pentru colectarea sticlei – 453 de recipiente, cu o capacitate de 1.100 litri.

Deșeurile voluminoase sunt deșeuri solide de mari dimensiuni, de la mobilier la obiecte de uz casnic și sanitar și altele. În afara campaniilor de curățenie, acestea se pot preda la punctul de colectare al Retim de pe Calea Moșniței nr. 2, deschis de luni până sâmbătă între orele 8-20.

Până ce ADID va organiza o campanie de adunare a deșeurilor voluminoase, polițiștii locali deja nu mai știu pe unde să împartă amenzi. Timișoara se umple încet-încet de rampe clandestine de deșeuri. Din nou! Atenție! Sancțiunile pentru persoane fizice sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei, iar cele pentru persoane juridice între 1.000 și 2.500 de lei.

Articole pe aceeași temă:

[related-post post_id=”2088524″]

[related-post post_id=”2079362″]

[related-post post_id=”2108553″]

[related-post post_id=”2082991″]

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  TION Cele mai tari party-uri

  Modular jam session cu Maatus Pealler și Gate
  Timișorenii sunt invitați la live modular jam session, un eveniment deosebit, care pleacă de la ideea împletirii mai multor surse electroacustice cu discursul muzical generat de un sintetizator modular Eurorack.

  TION Cele mai tari party-uri

  Îndrăgita trupă Blazzaj lansează un nou single, intitulat „Spre Stele”
  În caz că vă era dor să vedeți live cunoscuta trupă Blazzaj, sunteți așteptați la concertul de lansare a celui mai nou single.

  TION ITCom

  Nokia Timișoara pol de dezvoltare al tehnologiei 5G
  ADVERTORIAL. Ultimele decenii au arătat o continuă evoluție a sistemelor de comunicații mobile. Numărul de utilizatori, numărul de dispozitive, traficul de date și aplicațiile au crescut într-un mod exploziv în ultimii ani. 5G (Fifth Generation) este următoarea generație de sistem de comunicații mobile și se așteaptă să revoluționeze societatea noastră, viețile noastre și economia.

  Ştirile judeţului Timiş

  Premieră pentru Timișoara - British International School of Timișoara a primit prestigioasa acreditare COBIS
  British International School of Timișoara, prima școală cu curriculum britanic din partea de vest a României, deschisă în septembrie 2019, a obținut acreditarea COBIS - Council of British International Schools. Școala devine prima instituție de învățământ din vestul țării acreditată de prestigioasa instituție britanică. În acest moment, 240 de copii cu vârstele cuprinse între 4 și 14 ani studiază la British International School of Timișoara , capacitatea urmând să crească începând din anul școlar următor.

  Ştirile judeţului Timiş

  Robu anunță un aer foarte bun în Timișoara, ministrul Mediului cere rapid un plan de reducere a poluării
  Timișoara are un aer foarte bun, se laudă primarul Nicolae Robu pe Facebook, în timp ce ministrul Mediului cere rapid un plan de reducere a poluării pentru capitala Banatului, dar și pentru alte nouă orașe din România. 4

  Ştirile judeţului Timiş

  Trei pacienți cu suspiciune de gripă au fost internați în spital, la Timișoara
  Trei pacienți, suspecți de gripă, se află internați, la începutul acestei săptămâni, în Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara. Printre aceștia se regăsește și un copil.

  Ştirile judeţului Timiş

  Razie în trafic, pe mai multe drumuri care leagă localități din Timiș. Sute de amenzi au fost acordate
  Razie pe drumurile care leagă mai multe localități din Timiș, duminică, efecutată de polițiști. Oamenii legii au acționat în Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta și Ciacova, în două etape. Într-o singură zi, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 120.000 de lei. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Polițiștii lansează spoturi video pentru promovarea noilor obligații și drepturi ale cetățenilor în relația cu ei
  Campanie de informare demarată de IGPR pentru promovarea noilor obligații și drepturi pe care cetățenii le au în relația cu polițiștii. Oamenii legii atrag atenția că a fost publicată legea care stabilește clar cum trebuie să răspundă și cum trebuie să se comporte cetățenii în cazul în care sunt somați de un polițist.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.