tion.ro Web analytics

Briosa cu carne de iepure si curcan a batut branza de laborator cu mucegai nobil, la concursul Ecotrophelia

Deşi era clar favorita degustătorilor, o brânză produsă cu culturi de bacterii culese din peştera Ţaga din Cluj, cunoscută ani de zile pentru brânza înnobilată aici, nu a câştigat şi inimile juriului care a desemnat câştigătorii concursului studenţesc Ecotrophelia,organizat la Timișoara. Aici cea mai bună probă a fost considerată o brioşă eco, umplută cu carne de iepure şi curcan. Facultatea de Tehnologii Alimentare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului a găzduit un inedit concurs studenţesc, destinat preparării de produse alimentare inovative. Muffin-uri cu lavandă, brânzeturi făcute cu bacterii recoltate din peșteră, bere ecologică din seminţe sau dulceață din prune murate, au fost doar câteva dintre produsele scoase la concurs.
Scris de M. Hoster - Deşi era clar favorita degustătorilor, o brânză produsă cu culturi de bacterii culese din peştera Ţaga din Cluj, cunoscută ani de zile pentru brânza înnobilată aici, nu a câştigat şi inimile juriului care a desemnat câştigătorii concursului studenţesc Ecotrophelia,organizat la Timișoara. Aici cea mai bună probă a fost considerată o brioşă eco, umplută cu carne de iepure şi curcan. Facultatea de Tehnologii Alimentare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului a găzduit un inedit concurs studenţesc, destinat preparării de produse alimentare inovative. Muffin-uri cu lavandă, brânzeturi făcute cu bacterii recoltate din peșteră, bere ecologică din seminţe sau dulceață din prune murate, au fost doar câteva dintre produsele scoase la concurs.

La Timișoara a avut loc ediţia a IV-a a concursului Ecotrophelia. În acest an 19 echipe formate din studenți din universitățile de profil alimentar din țară au participat miercuri la concurs.

Tinerii au folosit ingrediente noi, sănătoase, toate puse în valoare prin rețete inedite: dulciuri fără zahăr, brioșe cu lavandă care pot reduce glicemia, brânzeturi cu bacterii recoltate din peșteră, bere ecologică, dulcețuri și multe alte. Studenții s-au prezentat în fața juriului cu produsele lor, dar și cu un plan de marketing bine pus la punct, care să demonstreze că idea lor poate fi comercializată.

Timișoara a fost reprezentantă la concurs de două echipe. Prima a realizat brioșe cu lavandă și cicoare.

„Venim cu brioșe cu lavandă și cicoare, un produs bio, funcțional, dietetic. Este un produs realizat cu ingrediente bio certificate. Este un produs dietetic datorită faptului că reglează glicemia, am făcut și un test clinic, este produs benefic pentru sănătate datorită faptului că am folosit ca materie primă lavanda. Lavanda este dovedită științific ca fiind benefică împotriva cancerului de sân, prostată și ficat. Am folosit cicoare deoarece reduce glicemia foarte mult și am mai folosit și zahărul din ștevie, având o capacitate îndulcire foarte mare”, am aflat de la Ionela Mârzu, componentă a echipei.

Cea de-a doua echipă timișoreană a impresionat degustătorii cu brânză realizată cu culturi de bacterii speciale.

„Produsul nostru este o brânză cu parte moale și cu un strat fin de mucegai la suprafață. Este un produs obținut ecologic, am folosit ca materie primă lapte certificat european. Aduce un aport foarte mare de Vitamina A, betacaroten, Vitamina D și foarte mult din gama Vitamina B. Este eco-inovativ pentru că am recreat aici condițiile din peștera Ţaga din județul Cluj și am reușit să reducem timpul de maturare de la şase la trei săptămâni. Spre deosebire de producătorii de acolo, noi am introdus cultura de bacterii în brânză, nu pe ea. A fost nevoie de temperatură constantă de 17 – 18 grade, umiditate constantă pentru o maturare foarte bună”, a declarat Raimon Sacal, din cea de a doua echipă.

Acesta a povestit că, împreună cu partenerul său de echipă, au mers într-o peștera pentru a recolta bacteria și mucegaiul pentru brânza produsă. Studenţii au ajuns la concluzia că pentru a fi pe zero, 125 de grame de brânză ar trebui vândute cu 11 euro. În aceste condiţii, ei se vor orienta spre restaurantele de lux pentru a-şi vinde produsul.

„Nu este un concurs culinar de prezentare și degustare! Contează gustul, însă studenții au foarte multe constrângeri financiare, de marketing, economice. Studenții trebuie să prezinte un dosar de marketing, program financiar, cost, pe de altă parte ar trebui ca toate aceste criterii să fie coerente ca eu ca investitor să pot să investesc în această afacere și să pot să obțin venituri. Acest concurs nu numai că produce educație, dar crește și dezvoltă spiritul antreprenorial al industrie”, a declarat președintele juriului, Cătălin Bilbie.

La final, a câştigat o echipă din Sibiu care a realizat o brioșă ecologică cu carne de curcan și iepure. Echipa de la Timișoara a reușit să primească un premiu special pentru brioșa cu lavandă și cicoare. Echipa sibiană va reprezenta România la finala europeană a concursului.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  Șapte incendii de vegetație în 14 ore, în Timiș. La Dudeștii Noi au ars 20 de hectare

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Spitalul Militar are fațade noi. După un șantier de trei ani și peste 2 milioane de euro

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Centura Timișoara Sud: stadiul lucrărilor a trecut de 30% după aproape un an și jumătate de șantier

  Mapamond

  Avertisment emis de ECDC: Nu călătoriți în Santorini, Mykonos, Rhodos și alte 10 insule din Grecia

  Angajari TION

  ANGAJĂM OPERATORI PRODUCŢIE

  Ştiri din Timiș

  Depozitul de cereale din Giera, cu un pas mai aproape de a fi pus în siguranță de voluntari

  Angajari TION

  Leman Industrie SRL, societate franceza din industria automotive, angajeaza personal

  Angajari TION

  Compania ZF Group angajează! Alătură-te echipei noastre!

  Ştiri din Timiș

  Călător printre rânduri către plajele unei veri de neuitat. Cărți despre soare, mare și valuri

  Ştiri din Timiș

  Prețurile apartamentelor s-au majorat în Timișoara, ca urmare a scumpirii materialelor de construcție

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici