tion.ro Web analytics

Bazaconiile primarului Timișoarei. Realitatea stadioanelor și bazelor sportive promise de opt ani

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

Bazaconiile primarului Timișoarei. Realitatea stadioanelor și bazelor sportive promise de opt ani

foto: arhivă
Reactualizat la:
Timișoara are nevoie de cel puțin trei stadioane, care vor fi gata în doi-trei ani. Este ultima promisiune făcută de primarul orașului, care anunță încă din 2012 că le va construi baze sportive timișorenilor. Acum vorbește despre „minți tulburate”, „bazaconii” și despre o licitație anulată care nici nu a început. Să vorbim despre realitate: o colecție de SF-uri.
Scris de Roxana Deaconescu - Timișoara are nevoie de cel puțin trei stadioane, care vor fi gata în doi-trei ani. Este ultima promisiune făcută de primarul orașului, care anunță încă din 2012 că le va construi baze sportive timișorenilor. Acum vorbește despre „minți tulburate”, „bazaconii” și despre o licitație anulată care nici nu a început. Să vorbim despre realitate: o colecție de SF-uri.

* 2012: primarul promite bazine de înot în patru cartiere, transformate apoi în complexuri/ baze sportive.

* 2018 – 2020: bazele sportive din Lipovei, Buziașului și Șagului au studii de fezabilitate.

* 2019: baza din Lipovei intră în licitație pentru execuție, anulată în 2020.

* 2020: baza din Lipovei intră în a doua licitație pentru execuție.

Timișoara „se dezvoltă în forță” cam de opt ani, iar infrastructura sportivă din capitala Banatului va exploda până în 2022, dacă este să ne luăm după primarul Timișoarei. De fapt, „explodează” din 2012, de când edilul a tot promis baze sportive, simple terenuri de sport sau stadioane.

Realitatea este alta: nu s-a pus nici măcar piatra de temelie pe vreun teren, iar bazinele de înot promise în urmă cu opt ani și transformate în baze sportive – în Lipovei, Buziașului și Șagului – sunt tot la stadiul de proiecte. Vorbim doar despre investițiile cu bani de la primărie.

Complexul sportiv din Lipovei, la a doua licitație

Să le luăm pe rând. Complexul sportiv promis în Calea Lipovei, estimat la aproape 25 de milioane de lei, este cel mai avansat. În 2019 a fost pornită licitația de execuție, la care s-a înscris o singură firmă. Aceasta are ca obiect de activitate… creșterea porcilor, a fost înființată în 2018 și avea zero angajați și zero cifră de afaceri.

Licitația pentru baza sportivă din Lipovei (bazin de înot acoperit, bazin de înot în aer liber, terenuri de tenis, teren multifuncțional, alte amenajări interioare și exterioare – str. Verde, Silistra) a fost anulată la sfârșitul lunii martie a acestui an. Motivul: „au fost depuse numai oferte inacceptabile și/ sau neconforme. A fost o singură ofertă, care a fost respinsă ca inacceptabilă în termenii prevederilor art. 134, alin (5), din HG 395 / 2016”. Realitatea este că firma nu a transmis primăriei clarificările solicitate de comisia de evaluare. Licitația a fost lansată din nou chiar joi, 21 mai, iar oferte se pot depune până în 30 iunie.

Buziașului și Șagului, tot la SF

Bazele sportive promise în Buziașului și Șagului stau mai rău. Realitatea este că aici abia au fost aprobate studiile de fezabilitate: în ianuarie 2020. Ar trebui să se lucreze la proiectele tehnice.

Complexul sportiv din Buziașului va avea ca și celelalte bazine de înot și terenuri de sport, dar va fi dotat și cu un teren de rugby/ fotbal. Pe site-ul primăriei există hotărârea adoptată, dar fără anexele complete, astfel că nu se știe nici în ziua de astăzi cât ar urma să coste investiția.

În Calea Șagului, studiul de fezabilitate vorbește despre o investiție de 60,07 milioane de lei cu tot cu TVA. Complexul se va întinde pe 7.321 mp, va avea „un bazin semi-olimpic acoperit de tip scurt, cu lungimea de 25 metri”, cu tribună, „un bazin semi-olimpic descoperti”, cu zonă pentru „șezlonguri și mese exterioare”, un teren de tenis ușor mărit, pentru a deveni mixt și a susține jocuri sportive de echipă precum handbal, minifotbal, înconjurat de o pistă de alergare suspendată. Lucrările ar urma să dureze 18 luni.

SF de stadion pe structură metalică

Pe lângă bazele sportive despre care se tot vorbește de opt ani, primăria caută anul acesta și un proiectant care să gândească un stadion pe structură metalică cu 15.000 de locuri. În prima parte a anului a fost lansată o licitație pentru „servicii de proiectare pentru SF – Amenajare terenuri de sport – Construire stadion pe structură metalică”. Vorbim despre un contract de 90 de zile, pentru care PMT a pus la bătaie 80.000 de lei cu TVA. Atribuirea s-a făcut la sfârșitul lunii aprilie, astfel că primăria se poate lăuda în această vară că a crescut colecția de SF-uri.

Conform documentației, stadionul trebuie construit „pe un teren viran care prezintă vegetație spontană în interior”. „În partea de nord-est se regăsesc clădiri în care se desfășoară activitate economică (fosta întreprindere Optica), în partea de est se regăsește un drum de acces, iar în partea de sud str. Calea Buziașului”, se arată în actele primăriei.

Realitatea este că primăria vrea două stadioane în Calea Buziașului, unul de o parte a șoselei care leagă Timișoara de Moșnița și altul de cealaltă parte. În zonă se mai dorește și amenajarea unui parc, dar și a unei parcări.

Bazaconiile primarului și o licitație fictivă

Minți rătăcite, tulburate de ceea ce oamenii consumă, bazaconii. Așa vorbește primarul Timișoarei despre timișorenii care „denaturează” ceea ce spune el. Edilul-șef ne informează că baza sportivă de pe Calea Buziașului are deja o licitație eșuată. Realitatea este alta.

„Sunt niște minți rătăcite sau tulburate de ceea ce oamenii consumă, nu știu exact care este explicația, dar în orice caz care denaturează total ceea ce spun eu. Avem proiecte și pentru un nou stadion al municipalității și v-am prezentat stadiul. Pe Calea Buziașului avem acel proiect de creare a unui complex sportiv și de agrement tot pe Calea Buziașului, dar într-o altă locație, am vorbit despre el de multe ori, proiect care a fost la licitație pentru execuție. Oameni buni, deci nu sunt vorbe! A durat ani de zile până când am putut să dăm drumul la licitație pentru execuție.

Din păcate, nu s-a prezentat decât o firmă, și aceea, o firmă pe care n-am putut-o agrea, întrucât nu îndeplinea condițiile pe care noi le-am pus în caietul de sarcini. Contrar bazaconiilor scrise de unii-alții, că am fi contractat noi acea firmă, licitația a eșuat. Acum s-a trimis documentația pentru o nouă licitație. Noi vrem să facem acel complex, complex care va cuprinde și un stadion de dimensiuni mai mici, așa cum am anunțat de multe ori, destinat cu prioritate pentru rugby, dar nu numai”, a explicat, extrem de serios, edilul-șef.

Când sunt încurcate promisiunile

Așa cum spuneam, realitatea este alta. Niciuna dintre bazele sportive sau stadioanele promise de primar, unele chiar de opt ani, nu au ajuns nici măcar la faza pietrei de temelie. Putem bănui că edilul Timișoarei a încurcat promisiunile și a vrut să spună, de fapt, că licitația pentru complexul din Lipovei a fost anulată și relansată chiar în cursul zilei de joi.

Singurele licitații legate de zona Calea Buziașului lansate pe SEAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice sunt pentru „servicii de proiectare pentru SF – Amenajare terenuri de sport – «Construire stadion pe structură metalică», str. Calea Buziașului” (contract atribuit în aprilie 2020 – n.r.) și „verificare tehnică a proiectului pentru «zonă sportivă și de agrement Calea Buziașului: bazin de înot acoperit, bazin în aer liber, teren de rugby / fotbal, tribune, alte amenajări exterioare, str. ND Cocea, str. Legumiculturii, str. Recoltei»” (contract atribuit în 8 august 2018 – n.r.).

Pentru încă o sursă, reporterul TION a luat legătura cu reprezentanții primăriei pentru a afla stadiul proiectelor pentru complexurile sportive promise de edil în urmă cu opt ani.

„A fost trimis spre publicare pe SEAP execuția Lipovei, iar la Buziașului există SF, urmează să se predea PT-ul și apoi va fi scos la licitație”, ne-au informat oficialii PMT.

Concluzia

Care este concluzia? Vorbim de opt ani doar despre promisiuni. În 2012, la primul mandat, edilul-șef avea o listă de priorități pe șase luni și alta pe patru.

În patru ani promitea „construirea unui stadion ultramodern, a unei săli polivalente cu 15.000 locuri și a unui bazin olimpic, construirea în cartiere a patru bazine de înot semiolimpice, destinate practicării înotului de întreținere și agrement”. Aceste din urmă bazine au fost transformate în baze sportive.

Dar viitorul e frumos, cel puțin în viziunea primarului.

„Timișoara este un oraș în plină dezvoltare, este un oraș care în vremuri normale, chiar și acum, la ceea ce înseamnă orașul astăzi, ar necesita mai multe stadioane de diverse dimensiuni. Un stadion mare, de minimum 30.000 locuri, și acesta este pe listă la CNI și noi milităm în continuare pentru el (…) dar orașul necesită mult mai multe stadioane și baze sportive.

Vom face acel stadion pe structură metalică, despre care am vorbit, care va fi la 15.000 locuri.

Vom face acel stadion care va fi pe undeva pe la 7.000 locuri, vom vedea exact, care va fi prioritar alocat pentru rugby, și să nu-și închipuie cineva că având cele trei stadioane, asta se va întâmpla peste 2-3 ani. Stadionul pe structură metalică sper să poată fi gata în 2021. Așa am fost asigurat, rămâne de văzut.

Oricum, Timișoara anului 2022 va fi la cu totul alte standarde față Timișoara de acum, la capitolul infrastructură pentru sport”, a conchis primarul Timișoarei.

Desigur, toate investițiile ar urma să fie făcute cu bani din bugetul local.

23 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. lacatus says:

  Atâta timp cât nimeni nu-l da în judecta pentru insultele aduse cetatenilor (care-i platesc salarul), acest sinistru personaj va continua sa ne jigneasca. La lunga lista a insultelor publicate (cel putin în Tion) se mai adauga azi si „minți tulburate”, „bazaconii”! Cum se face ca nimeni nu reactioneaza?! In Vest, individul nu numai ca ar fi fost demult demis dar, poate, era si în închisoare!

  • Ceasca says:

   Nu poti cere civilizatie de la un individ care a ramas cu mentalitate de la tara si pe care tzutzerii pe care si-i selecteaza pe langa el il transforma intr-un Ceausescu local prin multimea de ligusitorii cu care-l coplesesc zilnic.

  • Timisoarean says:

   Minte mai tulburata ca al lui , rar mai poti intalni, cat despre bazaconii e campion absolut, asa ca parca s-a descris singur.

 2. cornel says:

  La ce trebuie stadioane? Mai merge cineva pe stadion? Stadionul CFR tocmai ce l-ati distrus cu Spitalul inutil, l-ati spart, betonat si precis vom vedea blocuri pe el.

  • Marian says:

   Noi timisorenii suferim datorita acestei administratii locale
   ineficiente si a megalomaniei si narcisismului celui care ne sfideaza si insulta in fiecare zi.

   Acest individ angajat in primarie numai lachei sai care nu sant capabili sa intocmeasca un caiet de sarcini sau sa aplice pentru proiecte europene si “realizarile” sant numai SF pe hartie…

  • Realism says:

   cu stadionul CFR sunt interese imobiliare…il vor tine ocupat cu “spitalu” cativa ani dupa care vor zice “avem un proiect ambitios de refacere a bazei sportive CFR, trei terenuri de fotbal, un bazin olimpic de inot, 5 terenuri de tenis acoperite, teren de baschet, toate acestea langa Carpinis sau Jimbolia, inca nu ne-a hotarat. Era frumos sa faceam toate acestea aici, langa gara, dar terenul este prea mic pentru un proiect de asemenea anvergura, exista si un litigiu cu privire la teren, nu stiu, nu cunosc, dar nu putem bate pasul pe loc. Noi vrem sa executam cat mai repede proiectul, aici se pot face niste blocuri, putem ceda terenul unui dezvoltator daca acesta se angajeaza sa faca o pasarela pietonala peste liniile de tren, sa vedem, nu m-am gandit la asta, spun doar ca mutarea bazei CFR la Jimbolia si o pasarela pietonala peste liniile de tren ar reprezenta un mare progres in dezvoltarea in forta a Timisoarei” Nucoaie Robu.

   Si uite asa peste 5 ani vei vedea blocuri acolo

 3. Vorenus says:

  Eeee, lasa ca ne bucuram de realizarile lui Dobra , Sinonis si Grindeanu: spitale maxim, drum pe 4 bezni la Mosnita, Castelul Huniade, drumuri in judet la care reparatia tine 10 ani, sala Polivalenta la Giroc (scuze in Timisoara), ce mai..veselie vere…
  Cand sunt alegerile?

 4. Gelu says:

  Citat:
  “Desigur, toate investițiile ar urma să fie făcute cu bani din bugetul local.”
  Se incearca sa se faca cu bani de la bugetul local pentru ca astfel se evita controalele si verificarile care se fac la proiectele cu fonduri europene sau proiecte pe fonduri de la guvern / ministere.

  Lucrand “local” se poate fura cel mai mult si calitatem proiecteleor este cea mai scazuta…

  La fel si cu proiectul pentru cele doua strazi intrea Calea Aradului (A Cuza) si Popa Sapca si legatura la Oituz.
  Scrie ca este proiect in derulare de ani de zile si 5 licitatii nereusite.

  Trebuie un control de la curtea de conturi la toate “realizarile” primarului !

  • Fane says:

   Nici cu bani europeni nu ai garantia ca lucrarea iese bine, vezi pista de biciclete de pe Bega. Se va gasi cineva sa receptioneze furaturile stai linistit

 5. dede says:

  e mare nevoie de baze sportive, stam foarte prost la acest capitol.
  Rar gasesti un teren de baschet, un bazin de inot .
  Avem nevoie de un primar implicat si capabil.

 6. obiectiv says:

  Atita minte omul asta ca pina si Pinochio ar fi invidios pe el … eu cred ca este un psd-ist deghizat … un om care rivalizeaza, ca si caracter, cu firea, dragnea, veorica sau mai stiu eu ce membru important psd, numai liberal nu pare. in rest cu minciuni, promisiuni, iesiri dictatoriale, certuri interminabile si razbunari puerile, lupte, nu cu statul paralel ci cu hateri, zici ca este un psd-ist sadea …

 7. Petru says:

  Dragilor, nu sunt SF-uri. Este pura nesimțire și sfidare a cetățenilor Timișoarei și a legilor acestei țări.

 8. ionionescu says:

  un infect…. 3 la leu

 9. Dan A. says:

  Sunteti nedrepti cu primarul zicand ca nu are realizari: cea mai mare realizare este Colterm, acolo se dau bani instantaneu, fara SF, fara studii, fara proiect. Si asa avem in Timisoara ce nu are toata tara: cea mai mare gaura neagra care inghite sute si sute de milioane. Mai trebuie doar sa ne spuna la ce bun, aveti rabdare, va veni si ziua aceea, probabil cand Robu va prinde al patrulea mandat.

 10. nelu says:

  Doar Dl. COVID19 ne poate scapa de acest SINISTRUpersonaj!

 11. Timisoara2020 says:

  Dar poate sa promita, ca nu va mai fi primar oricum.

 12. carcotas says:

  Timisoara are nevoie, doar de alt primar…..

 13. Alex says:

  Oare când o să scrieți și realitatea din ziua de azi !!!
  Copii se droghează ! Sate comune sursa de droguri pt orașe !!!
  Când o să scrieți că copii nu ar trebui să aibe drept de umblat seara pe străzi că cățele în călduri sunt pline parcurile și te miri ce cocine unde se umbla acum in plină stare de urgență !!!
  Decât să umble pe străzi clasele 5 -12 să facă școala cu randurile pe zile etc sunt specialiști care știu !!! personalul de crese sa fie testa periodic săptămână sau lunar !!! Și atunci sa fie aduși copii pe răspunderea părinților ! La fel și în școli personalul sa fie testat NU este ok că copii să umble aiurea de unde se pot infecta și pe alți și să nu meargă la școală !!! Pt ce este stare de urgență !!! Este un risc dar oamenii nu se învață minte până nu se scarpină .nu știu ce părinți dar am spus de acolo se pleacă și viitoarea societate și la cum arată străzile in ziua de azi ne merităm soarta și dacă va fi o reizbucnire de virus oare de ce !!! De educația unor specimene care ar trebui sa fie in jungla nu pe strada !!!

 14. ady says:

  sala de sport de la baza Po;litehnica 2 cred ca are 10 ani de cand e inceputa…..o mare realizare

 15. Relu says:

  Ceea mai mare parte a banilor din Primarie se duc pe salarii si prime, ale lor si din regii, ramane putin pentru investitii. Cine nu crede sa ceara ponderea salariilor in bugetul primariei pe legea 544 si o sa vada. Aparat stufos, aceleasi rezultate ar obtine si cu jumate din personal si fara Politia Comunitara.

 16. România

  S-a decis! Fără carantină dacă veniți din Spania!
  Deși Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat astăzi o listă de 41 de țări cu risc epidemiologic crescut în contextul pandemiei de Covid-19 (călătorii care vin din aceste state trebuie să intre în carantină 14 zile), printre care era și Spania, o Hotărâre care a fost emisă luni seara scoate acest stat de pe lista respectivă. Prin urmare, călătorii care vin din Spania, fie ei români sau străini, nu trebuie să stea în carantină.

  Ştirile judeţului Timiş

  Planul lui Nica pentru bicicliști: autostradă de biciclete în jurul Timișoarei, pistă până la Szeged și pistă prin podgoriile din Timiș
  Candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și-a prezentat, luni, la Sânmihaiu Român, planul pentru bicicliști. El dorește ca viitorul consiliu să preia pista existentă pe malul Begăi, dar și să construiască alte piste noi prin județ, cum ar fi autostrada de biciclete în jurul Timișoarei, o pistă care să lege Timișoara de Szeged și o pistă care să unească podgoriile din județ.

  Ştirile judeţului Timiş

  Alegeri locale 2020. Biroul Electoral Județean Timiș a fost constituit
  A fost constituit Biroul Electoral Județean (BEJ), în Timiș. Au fost învestiți președintele și locțiitorul, dar și componenții BEJ care vor organiza și superviza alegerile din 27 septembrie.

  Ştirile judeţului Timiş

  Stadion de 23 de milioane de euro în Calea Buziașului. Consilierii chemați de urgență să aprobe SF-ul
  Consilierii locali sunt chemați de urgență din vacanță, marți, la o ședință extraordinară „de îndată”, pentru a aproba un unic proiect de hotărâre: „aprobare a documentației tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici - faza S.F. şi a anexei privind descrierea sumară a investiţiei pentru obiectivul «Amenajare terenuri de sport - Construire stadion pe structură metalică»”. Este vorba despre un stadion de peste 15.000 de locuri, ce va fi situat în Calea Buziașului și a cărui valoare estimată este de 23,5 milioane de euro. 7

  Sănătate

  Zeci de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus, în Timiș
  Continuă controalele autorităților în zonele aglomerate, societăți comerciale și mijloace de transport în comun. Polițiștii, jandarmii și pompierii au controlat peste 200 de societăți comerciale numai în ultimele 24 de ore pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile de prevenire a noului tip de coronavirus. Au aplicat zeci de amenzi.

  Sănătate

  Opt focare active de Covid-19 în Timiș. Încă două cazuri la Făget, după ce zona a ieșit din carantină
  Sunt opt focare active de Covid-19 în Timiș, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP). Au mai apărut două cazuri, în ultimele 24 de ore, la Făget, zonă care a ieșit din carantină sâmbătă, 8 august, la ora 19. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Au început lucrările de lărgire la patru benzi a drumului care leagă Timișoara de Moșnița Nouă
  Lucrările de lărgire la patru benzi a drumului care leagă Timișoara de Moșnița Nouă au început, iar președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra a fost acolo, la startul șantierului. 9

  Sănătate

  Peste 200 de pacienți cu Covid-19 sunt internați în spitalele din Timiș. 14 sunt la Terapie Intensivă
  La începutul acestei săptămâni, Timișul a trecut de 200 de pacienți cu SARS-Cov2 internați în spitale. Dintre aceștia, 14 sunt pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.