tion.ro Web analytics

Bacalaureat 2012: subiectele la istorie, proba obligatorie a profilului

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut, miercuri, proba obligatorie a profilului, la matematică sau la istorie. Vezi care au fost subiectele de la istorie.
Scris de M.S. - Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut, miercuri, proba obligatorie a profilului, la matematică sau la istorie. Vezi care au fost subiectele de la istorie.

Pentru această probă a fost extrasă varianta cinci. Elevii au avut de soluţionat trei subiecte.

La subiectul I elevii au primit două texte A şi B (M. Bărbulescu, D.Deletant, K. Hitchins, Ş. Papacostea, P.Teodor, „Istoria României” şi Ş. Papacostea, „Ştefan cel Mare domn al Moldovei 1457-1504”). Pe baza acestor texte elevii trebuiua să răspundă la următoarele cerinţe:

1. Precizaţi secolul la care se referă sursa A.

2. Precizaţi domnitorul la care se referă sursa B.

3. Menţionaţi câte un spaţiu istoric românesc precizat în sursa A, respectiv în sursa B.

4. Scrieţi, pe foaia de examen, litera corespunzătoare sursei care susţine că pericolul expansiunii otomane determină modificări în politica externă românescă.

5. Scrieţi, pe foaia de examen, doua informaţii aflate în relaţie cauză-efect, selectate din sursa B.

6. Prezentaţi două fapte istorice referitoare la acţiunile militare în care este implicat spaţiul românesc în secolele al XV-lea şi al XVI-lea.

7. Menţionaţi o caracteristică a unei instituţii centrale din spaţiul românesc în secolul al XVIII-lea.

La subiectul al II-lea elevii au primit un text din „Istoria românilor de la origini până în zilele noastre” de V. Georgescu. Pornind de la această sursă elevii au avut de soluţionat 6 cerinţe:

1. Numiţi domnitorul Moldovei în sursa dată.

2. Precizaţi, pe baza sursei date, o caracteristică a „boierimii”, în viziunea cărvunarilor.

3. Menţionaţi autorul proiectului politic şi o denumire a acestui proiect, precizate în sursa dată

4. Menţionaţi, din sursa dată, două informaţii referitoare la prevederile politice şi economice ale proiectului politic

5. Formulaţi, pe baza sursei, un punct de vedere referitor la o atitudine faţă de proiectul politic iniţiat în 1822, susţinându-l cu două informaţii selectate din sursă.

6. Argumentaţi, printr-un fapt istoric relavant, afirmaţia conform căreia consolidarea statului român modern s-a realizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi prin adoptarea unei constituţii.

La subiectul al III-lea elevii au avut de realizat un eseu despre situaţia internă şi internaţională a României în perioada postbelică, tinând cont de anumite cerinţe.

Fiecare subiect este notat cu 30 de puncte.

Proba obligatorie a profilului la bacalaureat: S-au inscris aproape 6000 de elevi din Timis

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştirile judeţului Timiş

  Un milion de euro de la CNI pentru construcția bazei sportive de lângă Stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara
  După aproape șapte luni, CNI a reușit să încheie licitația pentru găsirea unui constructor și proiectant pentru baza sportivă ce urmează să fie făcută lângă Stadionul „Dan Păltinișanu”, în zona străzilor Costică Rădulescu și Cerna, pe un teren pus la dispoziție de Primăria Timișoara. Câștigător este o firmă din Remetea Mare, care a venit cu un preț de aproape un milion de euro, fără TVA.

  Sănătate

  Covid-19. Au apărut cazuri noi în focarele din Timiș. Trei focare au fost stinse
  Sunt 25 de focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, în Timiș, conform Direcției de Sănătate Publică. Trei focare au fost stinse în ultimele 24 de ore și au apărut cazuri noi în focarele existente.

  Sănătate

  Timiș, Covid-19, ultimele 24 de ore: localitățile unde au apărut cazuri noi
  În Timiș au fost confirmate, de luni până marți, 24 noiembrie, 272 cazuri noi de SARS-Cov2, cele mai multe la Timișoara: 133. În secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din Timiș sunt internați 54 de pacienți. 1

  Sănătate

  România: 7.753 cazuri de Covid-19 și 196 decese într-o singură zi. Timiș: peste 270 de persoane depistate cu SARS-Cov2 în 24 de ore
  În România au fost depistate 7.753 persoane cu Covid-19, în ultimele 24 de ore. Au fost raportate, de luni până marți, 24 noiembrie, 196 de decese ale persoanelor cu Covid-19. În Timiș au fost depistate, conform Grupului de Comunicare Strategică, 272 de cazuri noi de SARS-Cov2. Șapte persoane cu Covid-19 au decedat în Timiș, în ultimele 24 de ore.

  Ştirile judeţului Timiş

  Fritz e de acord cu scăderea taxei pentru imobilele HORECA. Și cea pentru terase e simbolică
  Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat, marți, că este de acord cu scăderea taxei de imobil pentru firme, lucru cerut expres mai ales de domeniul HORECA, afectat de pandemie. În plus, și taxa pentru ocuparea domeniului public cu terase devine simbolică. Fritz spune că a descoperit peste 50 de taxe speciale locale, în unele cazuri fiind mai scumpă colectarea lor, decât banii pe care îi aduceau la bugetul local.

  Eveniment

  Un bărbat care gonea cu peste 160 de km/h pe un drum din Timiș a încercat să mituiască patru polițiști. A fost trimis în judecată
  Acuzații de dare de mită pe numele unui șofer, în Timiș. El a fost trimis în judecată după ce a încercat să mituiască patru polițiști care l-au oprit pentru că circula cu peste 160 de kilometri la oră pe o porțiune de drum cu limitare la 80. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  A fost descoperit cimitirul primilor coloniști șvabi din Dudeștii Noi, lângă Timișoara
  Reprezentanții Muzeului Național al Banatului (MNaB) transmit că specialiștii instituției au descoperit cimitirul primilor coloniști șvabi din Dudeștii Noi, localitate de lângă Timișoara. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Dispare bâlciul de Crăciun din centrul Timișoarei. Căsuțele se mută în cartiere, la fel și iluminatul festiv
  Târgul de Crăciun nu se va mai ține în acest an în centrul Timișoarei, căsuțele pentru comercianți urmând să fie răspândite prin cartierele orașului. La fel se va întâmpla și cu iluminatul festiv, a anunțat primarul Dominic Fritz. Nu vor fi nici concerte de Crăciun și Revelion. 14

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici