tion.ro Web analytics

Au sau nu au imobiliarele cel mai bun randament financiar? Păreri și păreri

De T. Ex.
Reactualizat la:

Au sau nu au imobiliarele cel mai bun randament financiar? Păreri și păreri

Reactualizat la:
Ai niște bani puși deoparte și ai vrea să-i investești într-o casă – în care să nu stai tu, să o scoți la închiriat – sau poate, te gândești că mai bine ar fi să cumperi acum o locuință, fie și cu ajutorul unui credit, pentru că experții spun că suntem în plin proces de scumpire a apartamentelor.
Scris de T. Ex. - Ai niște bani puși deoparte și ai vrea să-i investești într-o casă – în care să nu stai tu, să o scoți la închiriat – sau poate, te gândești că mai bine ar fi să cumperi acum o locuință, fie și cu ajutorul unui credit, pentru că experții spun că suntem în plin proces de scumpire a apartamentelor.

Iar dacă vrei să găsești case de cumpărat în Timișoara, de exemplu, nimic mai simplu. La o simplă căutare pe ImoRadar24, vei vedea că sunt oferte pentru toate buzunarele: de la case cu 3 camere în zona Ronaț la 80.000 de euro sau de 69.000 de euro, cu același număr de camere, până la case de 4 camere, în zona Braytim, cu 445.000 de euro sau case de 5 camere, în zona Girocului, la 350.000 de euro.

Ba chiar la prețul de 445.000 de euro găsești și o casă cu nu mai puțin de 12 camere! Iar pentru 1.400.000 de euro poți deveni proprietarul unei vile cu 30 de camere, în zona Mircea cel Bătrân.

Cele mai multe case cu 3 încăperi sau mai multe au însă prețuri mai ”modeste”, situate între 100.000 și puțin peste 200.000 de euro.

Dar să vedem, totuși, dacă „rentează” să investești în imobiliare

Pornim de la „axioma” agreată de mulți experți în imobiliare, conform căreia apartamentele și casele se vor scumpi cu până la 15% în următoarea perioadă, după cum scria recent Digi 24, ideea fiind vehiculată în mai toată presa de specialitate „mainstream”.

Prin urmare, pare o idee bună să investești în imobiliare.

„Prețurile locuințelor au înregistrat o creștere agregată de aproximativ 46%, în perioada 2015 – 2020, raportat la nivelul trimestrului trei din fiecare an”, scria analistul financiar Florin Stanciu, pentru Nordis Group, la finele anului trecut.

Aceasta se traduce într-o creștere medie de 7,9% pe an, explica el atunci, citat de Spotmedia.ro.

”Dacă ar fi să luăm în calcul și închirierea acestora pe o perioadă de 5 ani, acest lucru ar duce la un randament net superior al investițiilor imobiliare față de celelalte metode de investiție analizate, respectiv titluri de stat și bursă.

Evoluția din 2020, la nivel național, indică o creștere a prețului pe metru pătrat la locuințe cu 2,4%. Totodată, în trimestrul trei din 2020, față de aceeași perioadă a anului precedent, prețurile s-au modificat cu 6,5%.

Prin comparație cu alte produse investiționale, titlurile de stat emise de statul român la cinci ani oferă randamente de 3,65% p.a., respectiv 4,15% p.a. la 10 ani. Pentru o clasă de active mai riscantă, de exemplu, investitorii în piața de capital ar fi obținut un randament de 33% în aceeași perioadă (creștere indice BET)”, mai explica el.

Un mit!

Chiar așa să stea lucrurile? De cu totul altă părere este Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare”, de la Digi24. Acesta explica recent că este un mit faptul că imobiliarele reprezintă cea mai bună investiție, pornind de la ideea că prețul crește pe termen lung.

„Nu este adevărat, deoarece prețul fluctuează în funcție de cerere și ofertă. Ca atare, prețul mediu de astăzi în imobiliare este încă la -40% față de media din 2008, și a scăzut cu aproximativ 100 de EUR / mp în primele 4 luni de la declanșarea pandemiei”, explica el la Digi24.

Acesta a explicat și cum se stabilește valoarea unui imobil:

”Valoarea depinde de cât produce imobilul respectiv prin veniturile potențiale încasate din chiria viitoare. Formula folosită pentru determinarea valorii este: Chiria lunară x 12 luni x 15 ani din care scazi 20% pentru plata taxelor, reparații uzură sau faptul că gradul de ocupare NU este 100%”

Prin urmare, argumentează el, pentru un apartament care se poate închiria cu 400 de EUR / lună, nu ar trebui să plătim mai mult de 57.600 EUR.

”În același timp, ar trebui să plătești un preț de 144.000 de EUR (TVA inclus) doar dacă apartamentul respectiv se poate închiria cu 1.000 EUR / lună”, mai spune el.

Ținând cont de aceste calcule, deja ar trebui să știi care este plaja de prețuri la apartamente care te interesează.

Totodată, contează și în cât timp se recuperează suma investită într-o locuință.

”În mod excepțional, atunci când o locuință îți oferă niște avantaje suplimentare, poți considera un timp de recuperare a investiției de 17 ani”, mai explică specialistul.

La capitolul avantaje suplimentare intră apropierea față de zonele de interes ale orașului, un cartier cu infracționalitate scăzută, accesul facil la punctele de interes, școli sau licee bine cotate, zone de recreere ori centre comerciale.

În această situație, un apartament care se poate închiria cu 400 de EUR / lună valorează 65.280 EUR și poate ajunge până la 163.200 EUR, dacă se poate închiria cu 1000 EUR / lună, mai spune specialistul.

(870)

Taguri:
0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  „Poetica tăcerii și distanței”, expoziție de pictură la Muzeul Național al Banatului

  România

  Poșta Română permite accesul în oficiile poștale chiar și fără certificat verde

  Eveniment

  FOTO. Peste 40 de polițiști au donat sânge la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  UPDATE. Timișoara e la mila E.ON. Colterm încă primește gaz, nu se știe până când. Și tot n-a găsit furnizor

  Eveniment

  Polițiștii din Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare au ieșit pe teren pentru a promova siguranța rutieră

  Ştiri din Timiș

  Licitații organizate de CCIAT

  Ştiri din Timiș

  Se așterne asfalt în straturi subțiri între Victor Vlad Delamarina și Lugoj. Restricții și trafic pe o bandă

  Eveniment

  Șase ore de razie în traficul din Timișoara, în care au fost aplicate aproape 100 de amenzi

  Ştiri din Timiș

  Se oprește apa caldă pe mai multe străzi din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Anunțul AUTOGLOBUS 2000 S.R.L. privind finalizarea proiectului „Grant AUTO CARDO” – în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici