tion.ro Web analytics

ANIF cere bani fermierilor din Timis pentru a evacua apa care le-a inundat recoltele

ANIF cere bani fermierilor din Timis pentru a evacua apa care le-a inundat recoltele

<p>TION: ANIF cere bani fermierilor din Timis pentru a evacua apa care le-a inundat recoltele</p>
Reactualizat la:
Mai mulți fermieri care au pierdut tot în urma inundațiilor ce au afectat județul Timiș au aflat, cu stupoare, că ANIF nu pornește stațiile de pompare care ar putea evacua apele de pe terenurile lor decât contra cost.
Scris de Bogdan Marta si Adrian Panduru - Mai mulți fermieri care au pierdut tot în urma inundațiilor ce au afectat județul Timiș au aflat, cu stupoare, că ANIF nu pornește stațiile de pompare care ar putea evacua apele de pe terenurile lor decât contra cost.

Nu numai gospodăriile din Timiș au fost afectate de inundațiile din ultimele zile, ci și sute de hectare de culturi agricole. Un fermier din Beregsău Mare ne-a contactat la redacție și ne-a relatat că deține 150 de hectare de culturi în acea zonă, care acum se află sub ape. El a contactat, miercuri, ANIF și a rugat reprezentanții acestei instituții să pornească stația de pompare din apropiere pentru a evacua apa de pe terenul său, însă a aflat că acest lucru se face doar contra cost.

„Au invocat nu știu ce ordonanță și au spus că nu dau drumul la stația de pompare decât pe bani. Adică ei mă inundă pentru că nu folosesc pompele și tot ei îmi cer bani ca să le dea drumul”, ne-a spus omul.

Informația este confirmată de cei de la ANIF, care spun că sunt obligați de lege să procedeze astfel.

„Ordonanța 22 ne specifică foarte clar modul în care noi putem porni stațiile de pompare. Stațiile de pompare pornesc atunci când sunt amenințate lucrări de îmbunătățiri funciare, când este amenințat intravilanul localității și suntem în caz de forță majoră. Pe terenurile agricole apa poate fi evacuată doar contra-cost, în baza unui contract de evacuare de apă, pentru că altfel este considerată o prestare de servicii, nicidecum un caz de forță majoră. Pentru terenul agricol obligatoriu trebuie încheiat contract de prestări servicii. Noi avem încheiate contracte de prestări servicii cu mai mulți agricultori din mai multe zone, începând de la Sânnicolau, Checea, Cenei, până în zona Partoș și Livezile. Asta este legislația și numai așa se poate face. Noi funcționăm pe situații de urgență în baza unui protocol semnat de prefectură: un om de la prefectură, unul de ISUB, unul de la ANIF care merg și constată dacă sunt amenințate localitățile, moment în care se pornesc stațiile pe cheltuiala bugetului de stat”, spune Adrian Pau, directorul ANIF Timiș.

Guvernul a aprobat un tarif de evacuare care pleacă de la 7 lei și poate ajunge până la 24 de lei pe mia de metri cubi evacuați, în funcție de tipul pompei și de treptele de pompare.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  Dosar penal pentru o înmormântare cu manele în cimitirul din Chișoda

  Turism

  FOTO. Călătorie în pandemie prin Banatul Montan. La limita Munților Aninei cu Munții Locvei

  Ştiri din Timiș

  Terase și magazine deschise până la 21 în Timișoara și alte localități. Hotărârea CJSU

  Sănătate

  Primele doze de vaccin Johnson&Johnson ajung în România săptămâna viitoare

  Sănătate

  Coronavirus, Timiș: patru decese și peste 160 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Regulament nou pentru animalele de companie din Timișoara. Nu mai trebuie acordul vecinilor, e voie și cu STPT

  Ştiri din Timiș

  Timișoara poate trece oficial la restricții mai permisive. Rata de infectare: 5,45

  Sănătate

  Coronavirus, România: S-a depășit pragul de un milion de infectări de la începutul pandemiei

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, printre orașele cu cele mai bune oportunități de angajare. Cele mai recente anunțuri din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Mii de salcâmi plantați în comuna Dudeștii Noi. A ajutat și președintele CJ Timiș

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici