tion.ro Web analytics

Alin Nica, despre problema Colterm: Evident că guvernul nu va lăsa Timișoara să sufere, se va găsi o soluție

De Roxana Deaconescu

Alin Nica, despre problema Colterm: Evident că guvernul nu va lăsa Timișoara să sufere, se va găsi o soluție

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, spune că insolvența Colterm este „cea mai proastă soluție posibilă” și că el i-a dat primarului Dominic Fritz soluții pentru salvarea Colterm încă din primăvară. Crede însă că noua administrație e „tabula rasa” și că lamentarea nu rezolvă problemele societății de termoficare. Vă reamintim, E.ON a anunțat că oprește robinetul pentru Timișoara, iar orașul nu va mai avea căldură și apă caldă de luni.
Scris de Roxana Deaconescu - Președintele CJ Timiș, Alin Nica, spune că insolvența Colterm este „cea mai proastă soluție posibilă” și că el i-a dat primarului Dominic Fritz soluții pentru salvarea Colterm încă din primăvară. Crede însă că noua administrație e „tabula rasa” și că lamentarea nu rezolvă problemele societății de termoficare. Vă reamintim, E.ON a anunțat că oprește robinetul pentru Timișoara, iar orașul nu va mai avea căldură și apă caldă de luni.

Alin Nica îl acuză pe primarul Timișoarei că a lăsat să treacă vara, în condițiile în care Dominic Fritz a anunțat, luni, 18 octombrie, intrarea în insolvență a societății de termoficare a Timișoarei.

„Nu am crezut că administrația Fritz va ajunge în această situație, deși au fost semnale, însă nu mi-a venit să cred că putem ajunge să avem un oraș ca Timișoara în situația de a nu avea apă caldă și căldură, acum, la 30 de ani după revoluție. (…)

Situația este foarte gravă, deși nu am spus-o public, eu am venit încă din februarie cu una dintre soluțiile la criza Colterm. Atunci când am fost la Transgaz, pentru a rezolva problema conductei din zona Deta – Moravița, și l-am luat și pe Dominic Fritz, pentru că am avut o idee de a reduce cu 30% costurile cu aprovizionarea cu gaz la CET Sud. Acest lucru, prin realizarea unei bucle interne, locale, de înțepare în rețeaua de transport națională și eliminarea practic a distribuitorului din această construcție. Se economisea în acest fel 30% din costul cu gazul. Din păcate, din întâlnirile mele succesive cu Transgaz, au venit aici CA de la Transgaz, a venit de trei ori directorul general al Transgaz și l-am întrebat de fiecare dată «Domnul Fritz v-a mai dai vreun telefon? V-a mai sunat în legătură cu această investiție minoră, raportat la problemele cu care Colterm se confruntă?» și răspunsul a fost de fiecare dată «Nu». (…) Ar fi durat cam o lună să se facă acea «buclă». Venea de la platforma Incontro, care este în apropiere de CET Sud, pe Calea Șagului. Se putea face contract direct cu producătorul, deci preț mai mic decât atât nici nu se putea găsi. Cu orice producător. Transgaz asigură doar transportul între producător și distribuitor. În cazul nostru, dacă Colterm se «înțepa» în conducta de transport, putea să ia direct, să nu mai apeleze la distribuitor. Cât costă să bagi o țeavă în pământ, asta era toată investiția”, a transmis, joi, președintele Consiliului Județean Timiș.

„Datul vinei n-o să le țină de căldură timișorenilor”

Alin Nica spune că „dezinteresul ne-a adus în situația în care suntem acum” și că la fel s-a întâmplat și cu amenda pentru lipsa certificatelor anti-poluare.

„Doar cu 1% din acea amendă, pentru că această investiție costă un milion de lei, 200.000 de euro, într-o lună CET Sud avea gaz cu 30% mai ieftin. De ce s-a luat această decizie să nu se facă această investiție, care și acum se poate face, doar primăria poate să răspundă. Nu este doar singura soluție, pentru că problema e clară. Există, nu ține de CJ, dar asta nu mă face insensibil la suferințele oamenilor (…) .Mă voi implica și în cazul acesta, pentru că și pe mine m-au votat majoritatea timișorenilor (…), este frustrant pentru mine, așa cum este și pentru timișoreni, să văd că cei care sunt îndrituiți din punct de vedere legal să rezolve aceste probleme nu o fac.

Și țin să trag un semnal de alarmă, să-i trag acum de mânecă pe domnul primar Fritz, pe domnul viceprimar Lațcău, întreaga administrație USR de la Timișoara, să se trezească, pentru că viețile oamenilor (…) sunt în joc. Căldura în case este o utilitate esențială pentru un stat modern. Nu te poți juca cu chestiunea asta și să vii să te lamentezi, să cauți vinovați, dar numai soluții să nu găsești. Chestiile acestea, datul vinei, ba pe administrațiile anterioare, ba pe prețul la gaz, criza mondială, n-o să le țină de căldură timișorenilor. Scuzele și acuzele nu sunt soluția pentru Colterm”, a completat Nica.

Președintele CJ Timiș spune că i-a cerut primarului Timișoarei încă din primăvară un plan de redresare pentru Colterm, iar insolvența societății „e cea mai proastă soluție posibilă”.

„Câtă încredere să mai aibă cei care furnizează combustibil către Colterm, să dea aceste resurse, știind că o societate în insolvență are o probabilitate foarte redusă de a mai plăti aceste resurse? Câtă încredere poate să aibă consumatorul timișorean în sistemul centralizat, care și așa e pus sub presiunea debranșărilor din ultimii ani, să mai continue cu Colterm? Acest cerc vicios pe care îl întreține administrația Fritz va duce la falimentarea acestei societăți de termoficare și la grave probleme ecologice și de sănătate pentru timișoreni”, a mai precizat șeful CJ Timiș.

O altă soluție, în viziunea lui Nica, chiar dacă este pe termen lung, ar rezolva criza deșeurilor, pentru că „va fi o problemă serioasă cu gradul de colectare selectivă pe care Timișoara îl are”.

„I-am dat ideea să facă un biocompostor care să genereze gaz, energie, din resturile menajere biologice care se pot descompune și care pot cogenera și acoperea o parte din consumul energetic de la Colterm. Nu a pus în aplicare nici această idee, deși încă banii sunt la POIM și așteaptă să-i ia o administrație responsabilă, care e gata să facă un proiect european. Din păcate, s-ar putea să ne-o ia Constanța înainte. Incompetența, lipsa de preocupare sinceră față de problemele oamenilor și doar aplecarea spre imagine nu o să țină de cald timișorenilor și nu o să rezolve problemele pe care Timișoara le are”, a mai spus Alin Nica.

„Cei de la primărie sunt tabula rasa la administrație, vă garantez eu că toate aceste probleme se pot rezolva”

Președintele CJ Timiș spune că „stă cu frica-n sân” până luni, când nu știe ce se va întâmpla cu bolnavii de Spitalul Județean Timișoara și cu întreg personalul. Critică și inițiativa primarului de a cere cărbune din rezerva de stat, dar spune că solicitarea nu este realistă, pentru că „rezerva de stat nu deține cărbune”.

„Nu există cărbune în rezerva de stat și atunci cum să iau această solicitare a primarului? Voi discuta cu cei responsabili, o să vorbesc cu E.ON, să văd dacă se poate debloca situația, voi vorbi cu noul guvern care se va forma… apropo de noul guvern, în primul rând, tu, ca reprezentant al partidului care a dat guvernul jos, trebuie să știi că, dacă soliciți bani din rezerva bugetară, trebuie rectificare de buget. Or, un guvern interimar nu are această capacitate de a emite ordonanțe de urgență, pentru rectificare de buget. Măcar aceste minime chestiuni de funcționare a administrației eu aveam pretenția că cei de la primărie le știu. Bag de seamă că sunt tabula rasa la administrație, sunt tabula rasa în a gestiona problemele cu care se confruntă Timișoara și dacă chiar nu au competență, dorință, capacitate să le rezolve, pot să lase pe alții care pot face acest lucru. Vă garantez că toate aceste probleme se pot rezolva”, a completat Alin Nica.

Liderul liberalilor din județ spune că mai-marii de la București cunosc siturimarului Timișoarei „ația de la Colterm și că îi solicită pun plan de acțiune”.

„Nu s-a văzut strategie în aceste luni, în aproape un an de când a preluat mandatul. Evident că guvernul nu va lăsa Timișoara să sufere, se va găsi o soluție. Așteptam totuși ca Primăria Timișoara să spună «domnul președinte, nu știu ce să fac, nu mai am nicio resursă, vino și ajută-mă». Dar orgoliul și infatuarea nu-i permit domnului primar să ceară ajutorul, nu știu, nici măcar în ceasul al 12-lea. Nu cred că se poate găsi o soluție așa de repede. Încrederea E.ON e zero în momentul de față, în capacitatea PMT și a Colterm de a redresa situația. Dacă tu anunți insolvență, e clar că ești la limită din punct de vedere financiar, orice creditor nu mai are încredere să te finanțeze, să-ți dea materie primă decât cu banii jos. Foștii primari, pe care domnul Fritz îi hulește și îi acuză de greaua moștenire… nu s-a întâmplat acest lucru, tocmai pentru că se implicau direct și discutau la cel mai înalt nivel cu conducerile acestor societăți, lucru pe care domnul Fritz nu-l face”, a conchis președintele Consiliului Județean Timiș.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

E.ON oprește în 25 octombrie gazul pentru Colterm, timișorenii rămân în frig. Dominic Fritz: Nu ne-am dorit să ajungem aici

31 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Radu says:

  Guvernul lasa bolnavii sa moara fara medicamente. Crezi ca le pasa de aia carora le este doar frig acasa? ahaha

 2. Anubis says:

  Daca tot te-ai dus sa rezolvi problema unei conducte din judet si chiar iti pasa de Timisoara, care e tot in judetul Timis (in caz ca nu stii), bai hahalero, si daca ai vazut ca Dominic e slab trebuia sa rezolvi tu problema.

  Esti jenant mai Nica. Aveam o alta parere.

 3. ionut says:

  dupa razboi multi curajosi se arata. sunteti toti o apa si-un pamant

 4. Cristi says:

  Guvernul are grija de Timisoara cum a avut grija si de Resita, Hunedoara, etc. Aceste orase sunt fara caldura de zeci de ani. Politicienilor nu le pasa de noi, le pasa doar de faima si buzunarul lor. ASA CA Timisoara va ramane ca si Bucurestiul fara apa calda si calsura.

 5. Ginel Gigi says:

  Domnu Nica, ce ne spuneti de USL 2 ?
  Va merge unsa treaba 🙂 )))

 6. tibi says:

  cum adica “evident”? guvernul imi vrea mie binele? mars ma in plm de idiot ce esti si plimba ursu’. jet! va mirati ca primeste aur voturi. fmm

 7. Ana says:

  Ia mai bine mai canta ceva, draga Nica! Colterm e un dezastru din cauza partidului pe care tu il reprezinti si care in ultimii 10 ani prin Robu ca primardoar a pompat bani in aceasta gaura neagra si a rostogolit datorii de la un an la altul. Pretul la energie a crescut din cauza ca partidul aflat la putere (cel pe care tu il reprezinti) sta de doua luni cu degetul in fund si nu face nimic pentru a stopa aceasta crestere. Ne aflat intr-o criza politica prelungita pentru ca luptele din interiorul pnl (pe care tu il reprezinti) sunt mai importante decat problemele romanilor. Asa ca serios iti spun, lasa gargara si canta ceva de jale.

 8. Anti_vir says:

  Degeaba ii sunt expuse idei primarului deoarece acesta nu are capacitatea mentala sa le inteleaga. Ce stie el despre conducte si biocompostoare? Nu are mintea cu care sa judece astfel de idei cum nu a reusit nici sa rezolve situatia de la Colterm, ba mai mult, in loc sa declanseze insolventa mai devreme a mai aruncat 100 de milioane in gaura neagra. Evident ca nu s-a interesat deloc sa reduca cu 30% factura la gaze. Dar e de asteptat cand ai un primar cu coeficient de inteligenta scazut. In afara de gargara nu stie mai nimic, DoNimic…

 9. Cosmin says:

  Nu stie ce vorbeste.
  CET SUD foloseste 20% gaz combinat cu carbune. CET SUD functioneaza doar in lunile foarte reci. Se poate vedea aburul care iese pe cos. ACum nu iese nimic!
  In restul anului functioneaza non stop CET Centru pe gaz. Au acolo si unul sau doua cazane pe pacura cu gaz, dar restul toate sunt pe 100% gaz. Deci practic reducerea de pret era neesentiala.
  Daca s-ar lega CET Centru la gaz atunci se putea vorbi despre o reducere a facturii de gaz.

  • Noi cei tăcuți says:

   @Cosmine, dragă! Cred că nu ești trol. Ești sigurul specialist. Știi despre ce vorbești! Sper să te asculte toți. Am fost în decembrie ’89,in Piața Operei. Eram tânăr. Acum știu ce trebuie făcut. Nu mai avem nimic de pierdut, generația noastră! Chiar nimic.

 10. marius says:

  Fara de speranta!
  Cand vad atatia prosti cum se etaleaza pe net cat sunt ei de destepti ma apuca sila si disperarea.
  Daca o data ai avut o prestatie slaba, orice ai spune nu te mai ia nimeni in seama. Nu spun de Nica ca e bun sau rau, dar daca un om (orice om) are o idee, s-ar cuvani sa analizam acea idee, nu sa respingem a priorii, ca a zis ala ceva, o data.
  Schizofrenicul ala ce semneaza “tibi” pergateste deja terenul pentru AUR. Pai daca de DoNimic suntem dezamagiti, cum am fi de paiatele psihopate si fomiste de la AUR? Doamne, sa ajunga la putere ipochimene gen Sosoaica ori psihopatul ala de Simion? Bine v-ar mai fi!
  Ca un nenea Ion trebuie sa ia de la distribuitorii de gaz e de inteles, ca nu o sa faca producatorul contracte pe cantitati infime (pentru el), dar un mare consumator sa nu faca asta atunci cand are posibilitatea, este penal. Si pentru paiata de dinainte DoNimicului la fel. Corupti si incompetenti pana la cer si inapoi.

 11. Buha says:

  Dar Lae de ce nu a facut “intepatura” asta? Atunci nu ar fi fost mai ieftin gazul?

  • marius says:

   Pentru ca era un gunoi de om. Daca a avut Nica ideea, trebuia sa fie proasta si sa nu aibe asta o realizare. Ca Lae credea ca va fi vesnic. Uite ca n-a fost.

 12. Si curcile rad says:

  Ieri.alaltaieri vestea minunata ca Coltermul intra in insolventa.Si astazi vestea super minunata ca de luni nici un fel de caldura in apartamente,scoli,gradinite,spitale in Timisoara pentru cei care mai sant racordati la mamutul asta de Colterm.Dar este clar nu este vina USR ului,al lui Donimic Fritz si a acolitilor sai de “SPECIALISTI”este vina lui Florin Cîțu
  Se vede ce specialisti au in USR ul asta din 18 ministri SUPER COMPETENTI 17 au picat la test in comisi si astazi tot grupul de SUPER SPECIALISTI au obtinut 88 de voturi.Acuma in plina pandemie pe care in mare masura o putem multumi ministrilor din sanatate care sau perindat pe la ministerul sanatati din USR si fara apa calda si caldura.Si acuma culmea mai vreti si inapoi la guvernare.STRAIASCA SI SA INFLOREASCA USR ul
  Si acuma se implica judetul? Dar in mod sigur pina in primavara se rezolva ca da al se sus caldura pina atunci va rog sa aveti rabdare si sa rabdati de frig Multumim Timisorenilor de intelegere

 13. Ovidiu says:

  Liber la Debransare oameni buni.

 14. Mtzone says:

  Ahm .. care guvern?? In numele cui vorbești?

 15. eu says:

  care guvern? ala luat pe partid ? e bine ca am inteles cum se fac lucrurile la pnl – avem noi un prieten pe platforma incontro, el ia gaz ceva mai ieftin, faci contract cu el si castiga si el, si ai si tu gaz. nu trebuie sa platesti facturile restante la gaz, ca nici noi nu le-am platit 8 ani cat am condus Timisoara

 16. McVid says:

  Evident, cand a mai fost Timisoara ignorata de catre bucale?

 17. Euy says:

  Nu trebuie solutie ca sa salveze Colterm, trebuie solutie ca sa fie toti dotati cu centrale gaz/electrice !! Terminati cu carpeala, ca asta o sa faceti. Cand o afacere nu merge NU MERGE, pui lacatul si mergi sj te culci. Poate iti vine o idee decenta dupa 10 ore de somn. De vina sunt TOTI care au fost la conducerea judetului/orasului din ’89 incoace, nu doar Fritz. La el s-a spart oala… ghinion

 18. Mihaiu says:

  Lasati ca vine Nica pe un cal alb si va da da caldura si apa calda. La nevoie, ca tot se apropie Craciunul, si cate un cârnat veti primii, ca acuma guvernul, ala nou, va fi pus pe pomeni care mai de care mai nastrusnice.
  Va fi ca pe timpuri, poporul va primii adidasii si coada de la porc si restul porcului se va impartii intre politicienii PNL si PSD. In zonele cu Covasna se va impertii si palinka, ca sa nu ramana pieptul ardelenesc in gat.

 19. Gargara says:

  Sigur ca guvernul USL 2 are acuma grija de timisoreni. Coltermul nu mai intra in insolventa, ci va fi dus la reanimare. Se vor pompa iarasi milioane ca sa-l tina in viata, se vor schimba mangerii inca o data cu unii de la PNL si PSD. Ca deh, ce nu facem noi pentru popor.
  Acuma sunt siguri penelistii ca cu ajutorul prietenilor din PSD vor salva tara de la faliment, casta asta cat ar costa, la nevoie si 7 lei euroiul, ca noi salvam dacii liberi.

 20. Clau says:

  Pai de ce nu a facut ‘intepatura’Robu?PNL-ul ne-a adus la datorii imense si dau vina pe Fritz.Hai ca nu toti sintem prosti domnule Nica.Timisoara a fost mereu de dreapta si eu la fel ,dar vad ca nu primim sprijin deloc ca oras.Daca nu se construieste stadionul promis si nu se rezolva problema Colterm,.nu voi mai vota PNL.

 21. Stefan says:

  A vrut Timisoara CDR2, atunci sa ia timisorenii lumina de la pnl+usr si nu va mai lamentati ca soarecii albi de la IVBabes…

 22. Stefan says:

  Nica-nimica s-a gandit la Solutia de Gandaci.

 23. Elvis_the_King says:

  Romania e blestemata sa ramana in saracie si sa adune de pe jos pomenile, uitandu-se la hoti si corupti ca la salvatori trimisi din rai, atunci cand le arunca resturi. Cea mai buna abordare: platesti zeci de ani subventii si incarci conturile unor nimicuri(o partedin bani se intorc la partid), nu investesti deloc( ca sa ai scuze pentru pierderi) iar cand se sparge buba, o dai pe aia cu “guvernul va ajuta sa rezolvam solutia” si furtul continua cu acceptul cetatelilor. Dragii mei abonati, cu tot respectul, nu sunteti/ nu va permiteti sa fiti inteligenti, asa ca va ramane doar cealalta situatie si goana dupa “oase”…

 24. Corbaci says:

  Aiureli gen Nica…atotstiutorul. Tipul asta nu intelege mersul lucrurilor. CET Sud functioneaza in exclusivitate pe carbune, gazul fiind folosit doar pentru aprinderea si sustinerea arderii carbunelui. Deci cantitatea de gaz necesara functionarii CET Sud este mica si nu se incadreaza in cota minima contractuala pentru a se realiza inteparea in conducta Transgaz, in plus pe carbune se functioneaza doar iarna, o perioada scurta de timp ceea ce nu justifica realizarea unei lucrari destul de costisitoare. Daca mai punem la socoteala si slabele perspective de a se mai functiona in viitor pe carbune cat si costul tot mai mare a certificatelor verzi, ar trebui sa inteleaga si d-l Nica…ca decizia PMT de a nu realiza acea conducta este total justificata. Probabil d-l Robu ar fi facut-o si tot probabil…in zig-zag.

 25. Anamaria says:

  Despr ce vorbesti mai cap patrat , cand opresti barjele ce vin dinspre Lipova de la Mures , mafia CJT ului de 30 de ani indiferent care oportunist a fost pe acolo , rup tot de 20 de ani aia trebuie sa faci si drumul de la Dumbravita la Giarmata cand e gata si altele , judetul e varza cu circulatia ca si Timisoara , toti sunte’i o apa si un pamant adica zero .

 26. Sergiu says:

  …;
  “La primavara!”

 27. Marcel Anton says:

  Care Guvern?

 28. dev3lop3r says:

  Evident ca timisorenii se vor putea incalzi la aquapark-ul SPA de 11 hectarecare, cu bazine interioare şi exterioare care ai promis ca-l faci la Dudeștii Noi acum vreo 10 ani. Evident timisorenii ar trebui sa creada toate minciunile lui Alin Nica!

 29. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Taxele și impozitele pe 2022, din nou la vot. Propunerea e tot de scumpire, pentru servicii de calitate

  Ştiri din Timiș

  Pregătiri pentru iarnă, la Timișoara. Societățile care se ocupă de deszăpezire „vor interveni imediat ce este nevoie”

  Eveniment

  Razie în traficul din Timișoara. Au fost aplicate peste 100 de amenzi

  Eveniment

  Bărbat prins drogat la volan, într-o localitate din Timiș. Consumase și alcool

  Ştiri din Timiș

  Avertizare a meteorologilor: vântul va sufla cu putere în toată țara. La munte va ninge

  Eveniment

  O femeie a intrat cu mașina într-un copac, între Sânnicolau Mare și Lovrin

  Ştiri din Timiș

  Magazinele Enel din Timiș, închise timp de două zile

  Ştiri din Timiș

  Ajută persoanele cu dizabilități intelectuale de la Fundația „Pentru Voi”. Cumpără decorațiuni de Crăciun

  Ştiri din Timiș

  Enel: întreruperile de curent din Timișoara și județ din 29 noiembrie - 5 decembrie

  Ştiri din Timiș

  FOTO. REMIX ID: Tradițiile din Banat sunt recuperate și „remixate în cheie modernă”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici