tion.ro Web analytics

Alexandru Nichici, fost rector al Universității Politehnica Timișoara, s-a stins din viață

De T. Ex.
Reactualizat la:

Alexandru Nichici, fost rector al Universității Politehnica Timișoara, s-a stins din viață

Sursă foto: upt.ro.
Reactualizat la:
Alexandru Nichici, fost rector al Universității Politehnica Timișoara, timp de un mandat, în perioada 1992-1996, s-a stins din viață, marți dimineața, la spital. Profesorul Nichici, cel a cărui viață se confundă practic cu instituția de învățământ superior tehnic din Timișoara, a decedat la vârsta de 84 de ani.
Scris de T. Ex. - Alexandru Nichici, fost rector al Universității Politehnica Timișoara, timp de un mandat, în perioada 1992-1996, s-a stins din viață, marți dimineața, la spital. Profesorul Nichici, cel a cărui viață se confundă practic cu instituția de învățământ superior tehnic din Timișoara, a decedat la vârsta de 84 de ani.

Cel care a fost Alexandru Nichici s-a născut în data de 29 mai 1935, nu departe de Timișoara, la aproximativ 35 de kilometri, în satul Ivanda din comuna Giulvăz, județul Timiș. Viața sa și a Universității Politehnica Timișoara s-au intersectat pentru prima dată în 1953, atunci când, la vârsta de 18 ani, devenea student UPT. A fost începutul unei relații care avea să se consolideze și să se întindă pe o perioadă de zeci de ani.

După ce înainte terminase Școala Medie Electrotehnică din Timișoara (1949-1953), în urma perioadei 1953-1958 petrecute ca student la pe atunci Institutul Politehnic Timișoara, s-a format ca inginer electrotehnic. A intrat apoi în rândul cadrelor didactice, iar în 1970 a obținut titlul de doctor inginer cu teza Fenomene fundamentale la prelucrarea cu scântei electrice cu electrod oscilant.

Activitatea didactică și-a desfășurat-o în cadrul Facultății de Mecanică, la catedra Tehnologia Materialelor. În perioada 1992-1996 a fost rectorul Universității Politehnica Timișoara. S-a pensionat la vârsta de 65 de ani, în anul 2000, însă, așa cum spunea, a fost o despărțire de tipul „adio, dar rămân cu tine!”.

„În continuare, în afara activității directe cu studenții, am continuat să fac ceea ce făcusem și înainte. Conducere de doctoranzi, activități de cercetare și, bineînțeles, înșirarea unor idei, amintiri, sugestii pentru mine însumi și pentru cei din jurul meu”, declara profesorul Alexandru Nichici într-un interviu pentru Teleuniversitatea, publicat pe Youtube.

Deși ieșise la pensie, profesorul Alexandru Nichici nu s-a oprit din muncă. A publicat, pe parcursul anilor, trei cărți la Editura „Politehnica”: Formarea profesională în inginerie. Ieri, azi, mâine. Eseuri (2004), Lucrări științifice: concepere, redactare, comunicare (2008), respectiv Șansă și determinare (2014, memorialistică)

„Șansa mea a fost că mi-am trăit cea mai mare parte a vieții în și împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Tot ceea ce înseamnă Politehnica: mulțimea studenților, mulțimea colegilor, mulțimea absolvenților și mulțimea persoanelor cu care am întreținut relații de colaborare ca reprezentant al Politehnicii”, declara prof.univ.dr.ing. Alexandru Nichici, în 2018, într-un interviu pentru Teleuniversitatea.

„Politehnica a fost tot ce a fost mai frumos în viața mea”

În urmă cu doi ani, în 2018, s-au împlinit 60 de ani de când Alexandru Nichici devenise absolvent al Universității Politehnica Timișoara, despre care spune că „a fost tot ce a fost mai frumos în viața mea”.

„Politehnica a fost toată viața mea profesională și în mare măsură socială. Dar Politehnica din Timișoara, în particular, este mult mai mult decât acea prezentată. A fost o școală, o mulțime de prieteni, colegi, cu care am rămas legați pe viață. A fost o mulțime de locuri specifice Timișoarei de care am beneficiat ca studenți și, ulterior, ca angajați ai UPT. A fost tot ce a fost mai frumos în viața mea. M-am străduit să dau cât am putut Politehnicii, iar Politehnica, la rândul ei, m-a răsplătit apreciind ceea ce m-am străduit să fac”, declarase, într-un interviu pentru Teleuniversitatea, publicat pe Youtube, fostul rector al Universității Politehnica Timișoara, Alexandru Nichici.

Profesorul Alexandru Nichici a fost unul dintre cei 26 de rectori ai Universității Politehnica Timișoara.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cioarna.alexandru says:

  Bunul Dumnezeu să îl odihnească în liniște și pace în Împărăția Sa!

 2. cornel says:

  Un om bun. Preda foarte clar si plecai de la curs cu materia invatata. Nu l-am vazut niciodata nervos. Este o pierdere ca a murit.

 3. gunther says:

  Mai bine crapa alt fost rector in locul lui. Dumnezeu sa il ierte.

 4. Ştirile judeţului Timiş

  Timiș: 40 de amenzi, într-o singură zi, pentru cei care nu respectă măsurile de protecție antiCovid
  Polițiștii, împreună cu reprezentanți ai altor instituții, au desfășurat controale antiCovid în Timiș, pentru verificarea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. Au aplicat 40 de amenzi în 24 de ore. 2

  Sănătate

  Focarele de Covid-19 din Timiș
  În Timiș sunt 10 focare de coronavirus, duminică, 20 septembrie, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP).

  Sănătate

  Liceul Teologic Penticostal Logos Timișoara va funcționa în scenariul roșu. Cinci cadre didactice au Covid-19
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit duminică la Prefectura Timiș, a luat Hotărârea privind schimbarea scenariului pentru desfășurarea cursurilor la Liceul Teologic Penticostal Logos din Timișoara, după ce aici au fost depistate, acum două zile, cinci cadre didactice cu coronavirus. Elevii vor învăța online.

  Sănătate

  Localitățile din Timiș unde au fost depistate noi cazuri de Covid-19
  În Timiș, 57 de persoane au fost depistate cu coronavirus în ultimele 24 de ore, cele mai multe în Timișoara – 32.

  Sănătate

  România, Covid-19: peste 1.200 de cazuri noi și 33 de decese. Timiș: 57 de persoane depistate cu SARS-Cov2, în 24 de ore
  Peste 1.200 de cazuri noi de Covid-19 au fost depistate în România, în ultimele 24 de ore, în urma prelucrării a 13.391 teste. În Timiș au fost depistate 57 de cazuri noi și a avut loc un deces al unei persoane infectate cu Covid-19. În România au murit, de sâmbătă până duminică, 33 de oameni infectați cu Covid-19.

  Ştirile judeţului Timiş

  Peste 300 de voluntari au zugrăvit 30 de case dintr-o localitate din Timiș, în trei zile
  Nu mai puțin de 30 de case au fost zugrăvite, în doar 3 zile, de peste 300 de voluntari din Timiș. A doua ediția a Color the Village (Colorează Satul) a adus la Racovița sute de voluntari, care au răspuns apelului asociației Acasă în Banat și au dat culoare acestui sat. 4

  Eveniment

  Două anexe ale unei case din Timișoara, cuprinse de flăcări. Pompierii încă lucrează la stingerea incendiului
  Intervenție a pompierilor în dimineața zilei de duminică, pe strada Mărginenilor din Timișoara. Două anexe gospodărești au fost cuprinse de flăcări. 3

  Ştirile judeţului Timiş

  Redescoperiți gustul Banatului de altădată cu rețete online: supă de varză cu costiță, gogoși, colăcei cu mere
  Puteți redescoperi gustul Banatului de altădată, cu rețete vechi, de la „Kraut Suppe mit Speck” la „krumpli leves”. Rețetele sunt recuperate printr-un proiect gastronomic care are loc online. Le puteți prepara. Sunt la un click distanță... 1

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.