tion.ro Web analytics

Alexandru Nichici, fost rector al Universității Politehnica Timișoara, s-a stins din viață

De T. Ex.
Reactualizat la:

Alexandru Nichici, fost rector al Universității Politehnica Timișoara, s-a stins din viață

Sursă foto: upt.ro.
Reactualizat la:
Alexandru Nichici, fost rector al Universității Politehnica Timișoara, timp de un mandat, în perioada 1992-1996, s-a stins din viață, marți dimineața, la spital. Profesorul Nichici, cel a cărui viață se confundă practic cu instituția de învățământ superior tehnic din Timișoara, a decedat la vârsta de 84 de ani.
Scris de T. Ex. - Alexandru Nichici, fost rector al Universității Politehnica Timișoara, timp de un mandat, în perioada 1992-1996, s-a stins din viață, marți dimineața, la spital. Profesorul Nichici, cel a cărui viață se confundă practic cu instituția de învățământ superior tehnic din Timișoara, a decedat la vârsta de 84 de ani.

Cel care a fost Alexandru Nichici s-a născut în data de 29 mai 1935, nu departe de Timișoara, la aproximativ 35 de kilometri, în satul Ivanda din comuna Giulvăz, județul Timiș. Viața sa și a Universității Politehnica Timișoara s-au intersectat pentru prima dată în 1953, atunci când, la vârsta de 18 ani, devenea student UPT. A fost începutul unei relații care avea să se consolideze și să se întindă pe o perioadă de zeci de ani.

După ce înainte terminase Școala Medie Electrotehnică din Timișoara (1949-1953), în urma perioadei 1953-1958 petrecute ca student la pe atunci Institutul Politehnic Timișoara, s-a format ca inginer electrotehnic. A intrat apoi în rândul cadrelor didactice, iar în 1970 a obținut titlul de doctor inginer cu teza Fenomene fundamentale la prelucrarea cu scântei electrice cu electrod oscilant.

Activitatea didactică și-a desfășurat-o în cadrul Facultății de Mecanică, la catedra Tehnologia Materialelor. În perioada 1992-1996 a fost rectorul Universității Politehnica Timișoara. S-a pensionat la vârsta de 65 de ani, în anul 2000, însă, așa cum spunea, a fost o despărțire de tipul „adio, dar rămân cu tine!”.

„În continuare, în afara activității directe cu studenții, am continuat să fac ceea ce făcusem și înainte. Conducere de doctoranzi, activități de cercetare și, bineînțeles, înșirarea unor idei, amintiri, sugestii pentru mine însumi și pentru cei din jurul meu”, declara profesorul Alexandru Nichici într-un interviu pentru Teleuniversitatea, publicat pe Youtube.

Deși ieșise la pensie, profesorul Alexandru Nichici nu s-a oprit din muncă. A publicat, pe parcursul anilor, trei cărți la Editura „Politehnica”: Formarea profesională în inginerie. Ieri, azi, mâine. Eseuri (2004), Lucrări științifice: concepere, redactare, comunicare (2008), respectiv Șansă și determinare (2014, memorialistică)

„Șansa mea a fost că mi-am trăit cea mai mare parte a vieții în și împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Tot ceea ce înseamnă Politehnica: mulțimea studenților, mulțimea colegilor, mulțimea absolvenților și mulțimea persoanelor cu care am întreținut relații de colaborare ca reprezentant al Politehnicii”, declara prof.univ.dr.ing. Alexandru Nichici, în 2018, într-un interviu pentru Teleuniversitatea.

„Politehnica a fost tot ce a fost mai frumos în viața mea”

În urmă cu doi ani, în 2018, s-au împlinit 60 de ani de când Alexandru Nichici devenise absolvent al Universității Politehnica Timișoara, despre care spune că „a fost tot ce a fost mai frumos în viața mea”.

„Politehnica a fost toată viața mea profesională și în mare măsură socială. Dar Politehnica din Timișoara, în particular, este mult mai mult decât acea prezentată. A fost o școală, o mulțime de prieteni, colegi, cu care am rămas legați pe viață. A fost o mulțime de locuri specifice Timișoarei de care am beneficiat ca studenți și, ulterior, ca angajați ai UPT. A fost tot ce a fost mai frumos în viața mea. M-am străduit să dau cât am putut Politehnicii, iar Politehnica, la rândul ei, m-a răsplătit apreciind ceea ce m-am străduit să fac”, declarase, într-un interviu pentru Teleuniversitatea, publicat pe Youtube, fostul rector al Universității Politehnica Timișoara, Alexandru Nichici.

Profesorul Alexandru Nichici a fost unul dintre cei 26 de rectori ai Universității Politehnica Timișoara.

[relatedArticles]

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cioarna.alexandru says:

  Bunul Dumnezeu să îl odihnească în liniște și pace în Împărăția Sa!

 2. cornel says:

  Un om bun. Preda foarte clar si plecai de la curs cu materia invatata. Nu l-am vazut niciodata nervos. Este o pierdere ca a murit.

 3. gunther says:

  Mai bine crapa alt fost rector in locul lui. Dumnezeu sa il ierte.

 4. Cele mai noi știri

  Eveniment

  Tânăr nevaccinat, prins la păcănele cu un certificat verde fals. S-a ales cu dosar penal

  Ştiri din Timiș

  Scade puțin rata de infectare în Timiș, dar și la Timișoara. Cea mai mare e de aproape 19 la mie, la Remetea Mare

  Ştiri din Timiș

  Traseul Revoluției are itinerar. Primăria Timișoara licitează SF-ul pentru proiectul de 4 milioane de euro

  Sănătate

  Peste 2.000 de imunizări în 24 de ore, în Timiș. Aproape 484.000 de doze administrate în județ

  Ştiri din Timiș

  SONDAJ. Ce vreți să se întâmple cu cinematografele Timișoarei? Despre teme, public țintă sau nevoi

  Ştiri din Timiș

  Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, eveniment de zece, cu „scriitori de primă mărime”

  Ştiri din Timiș

  Activități de formare și mentorat pentru învățătorii debutanți. Sprijin oferit de Inspectoratul Școlar Timiș

  Mapamond

  Noua Zeelandă a vaccinat 2,5% din întreaga populație într-o singură zi

  România

  VIDEO. Boncănitul cerbilor, surprins de camerele de monitorizare din pădurile Parcului Național Piatra Craiului

  Mapamond

  Recompensă de la SUA pentru familiile a 10 afgani uciși din greșeală într-un atac cu drona

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici