Aveţi grijă de unde veţi achiziţiona carnea de miel cu ocazia Paştelui! Adrian Radu Popa, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş a anunţat că începând de luni, 3 aprilie, s-a dat liber la sacrificarea legală a mieilor pentru Paşti.
„S-a dat liber la sacrificat mieii începând de astăzi (n.r. luni, 3 aprilie). În tot judeţul sunt 28 de puncte de sacrificare, iar la Timişoara există un singur punct autorizat, este vorba de Piaţa Badea Cârţan, doar aici se pot face în oraş sacrificări”, a declarat Popa.
El a spus că întreaga operaţiune de supraveghere a tăierilor de miei a necesitat un efort important pentru DSVSA Timiş, aceasta special pentru a asigura siguranţa alimentară a cetăţenilor.
„Am avut mai mult de lucru, a trebuit să obţinem de la Finanţe ştampilele speciale, rotunde, am fost nevoiţi să programăm oamenii, să îi împărţim pe ture, special ca să putem asigura controlul de specialitate permanent”, a mai declarat Popa.
Şeful DSVSA Timiş a spus că numărul abatoarelor legale din judeţ a scăzut enorm, dacă în 1995, atunci când a început lucrul în cadrul Direcţiei erau peste 50 de asemenea unităţi, în acest moment sunt doar trei abatoare care pot asigura legal sacrificarea animalelor. O îmbunătăţire a situaţiei poate apărea în urma schimbării legislaţiei în domeniu, care va permite organizarea punctelor de abatorizare în locurile unde animalele sunt şi crescute, aceasta ar putea facilita şi accesul mai uşor al comercianţilor de carne la materia primă. Popa a mai spus că în ultima perioadă se poate observa scăderea continuă a efectivului de animale din Timiş, dar şi o creştere a aprovizionării cu carne din surse intracomunitare, adică acele ţări membre UE, dar şi din afara Europei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!