tion.ro Web analytics

163 de ani de la Unirea Principatelor Române. „Cel dintâi pas important spre împlinirea năzuinței poporului nostru”

De Erika Iszlai

163 de ani de la Unirea Principatelor Române. „Cel dintâi pas important spre împlinirea năzuinței poporului nostru”

Foto: Facebook / Muzeul Național al Banatului
Luni, 24 ianuarie, se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Muzeul Național al Banatului păstrează în patrimoniul său emblema hanului „La Trompetistul” - simbolul trecerii lui Alexandru Ioan Cuza prin Timișoara.
Scris de Erika Iszlai - Luni, 24 ianuarie, se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Muzeul Național al Banatului păstrează în patrimoniul său emblema hanului „La Trompetistul” - simbolul trecerii lui Alexandru Ioan Cuza prin Timișoara.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la 24 ianuarie 1859 și reprezintă unirea statelor Moldova și Țara Românească.

Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857, a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.

„Astăzi se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, cel dintâi pas important spre împlinirea năzuinței de veacuri a poporului nostru: realizarea statului unitar român.

În momentul Micii Uniri (24 ianuarie 1859), Timișoara făcea parte din Imperiul Austriac, trăindu-și ultimele luni de capitală a unei Țări de Coroană (Voivodina Sârbească și Banatul Timișan), care și-a încheiat existența un an mai târziu, în 1860, fiind reîncorporată Ungariei până la Marea Unire din 1918”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului pe Facebook.

„La Trompetistul”

Muzeul Național al Banatului păstrează în patrimoniul său emblema hanului „La Trompetistul” – simbolul trecerii lui Alexandru Ioan Cuza prin Timișoara.

„După lovitura de stat din februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza a plecat în exil, iar în drumul său spre Viena a poposit la Timișoara, unde a fost cazat la celebrul han din centrul orașului, «La Trompetistul», în noaptea de 7/8 martie 1866. Vechea emblemă metalică a hanului, înfățișând un soldat trompetist călare pe cal, încadrat într-o ramă dreptunghiulară, se află în colecția Muzeului Național al Banatului, fiind clasată în Patrimoniul Cultural Național al României”, mai spun cei de la MNaB.

Alexandru Ioan Cuza şi suita lui, formată din trei trăsuri, a ajuns la Timișoara în 7 martie 1866. Locuitorii din cartierele orașului, în special din Fabric, s-au adunat în Cetate să-l vadă pe domnitor.

„«Timişoara, 7 martie. Astăzi, după-amiază, la ora trei şi jumătate, a sosit aici fostul prinţ Cuza, însoţit de prinţesa Elena şi de cei doi copii adoptivi, Alexandru şi Dimitrie, precum şi de aghiotantul colonel Pissotzki, apoi de trei cameriste şi doi valeţi, într-un poştalion special format din trei trăsuri, şi a tras la hotelul Der Trompeter», relata importantul cotidian german «Temesvarer Zeitung»”, conform MNaB.

Foto: Facebook/Muzeul Național al Banatului
2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cu tot respectul ptr istorie, dar NE-AU RUINAT... says:

  Dacă ramineam la Austro-ungar, cum arata azi Timișoara? Ce BIJUTERIE era… La fel și Aradul, Oradea, Oravița Reșița, chiar și Banatul Montan, Semenicu, Muntele Mic. De cind am ajuns în Tara Românească, am luat-o numa în JOS😠 Îmi pare rău ptr toate jertfele multor romani care au visat la Marea Unire ca în final sa vedem unde ne-a dus… Romanii au nevoie de LIDERI VESTICI, ca să prospere, sa evolueze. Are nevoie de MODELE pe care România NU le are, nu i le poate livra. Doar tarile apuse.

  • jean says:

   IL AI PE DOMNIA SA FRITZ …da bine mai trebuie citeva paturi 10 metri cubi de lemne , vreo 5 vaccinuri ….si AI MOLDOVA va trebuie MINTE, adica INTELEPCIUNE sa va treziti odata din vis !!….sa facut experienta pe voi in 89 , acum cu fritz , da tot nu intelegeti ! noapte buna !!

 2. Cele mai noi știri

  Capitala Culturala

  Ziua Copilului, sărbătorită și la Muzeul Național de Artă din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Se poate circula din nou pe pista de biciclete care duce spre sârbi

  Ştiri din Timiș

  Inspectorii Primăriei Timișoara, în vizită la Casa Mühle. Ce au constatat

  România

  Reguli noi pentru RCA: constatarea amiabilă se va putea face și electronic

  Ştiri din Timiș

  Poliția Locală a descins în Piața Verde din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  „Șantiere curate”, un proiect de hotărâre propus de consilierii USR Timișoara

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Miele Timișoara aniversează patru ani cu o creștere a vânzărilor. Espressoarele de cafea, tot mai căutate

  Ştiri din Timiș

  Weekend dedicat copiilor, la Iulius Town, cu Gașca Zurli, desene pe asfalt, facepainting și premii surpriză

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Zona Gării de Sud, verificată de polițiștii locali, jandarmi și cei de la salubrizare

  Ştiri din Timiș

  Vineri este ultima șansă să vă autorecenzați. Apelul primarului Fritz

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici