tion.ro Web analytics

11 clase de liceu în minus, în Timiș, după decizia Ministerului Educației de a forma clase de maximum 26 elevi

De Oana Bocanici

11 clase de liceu în minus, în Timiș, după decizia Ministerului Educației de a forma clase de maximum 26 elevi

Reactualizat la:
După decizia Ministerului Educației de a se forma clase la nivel liceal de maximum 26 de elevi la profilul teoretic și de maximum 24 de elevi la liceele de profil tehnologic sau vocațional, în Timiș, numărul total de clase va fi redus cu 11, după ce cu o săptămână în urmă Inspectoratul Școlar hotărâse reducerea cu o clasă la nivelul fiecărui liceu din județ. Consiliul de Administrație al IȘJ va decide unde se vor tăia clase, după evaluarea unităților.
Scris de Oana Bocanici - După decizia Ministerului Educației de a se forma clase la nivel liceal de maximum 26 de elevi la profilul teoretic și de maximum 24 de elevi la liceele de profil tehnologic sau vocațional, în Timiș, numărul total de clase va fi redus cu 11, după ce cu o săptămână în urmă Inspectoratul Școlar hotărâse reducerea cu o clasă la nivelul fiecărui liceu din județ. Consiliul de Administrație al IȘJ va decide unde se vor tăia clase, după evaluarea unităților.

După ce Ministerul Educației a decis să se diminueze numărul de elevi de liceu în clase de la 28 la 26 de elevi maximum pentru liceele teoretice și de maximum 24 de elevi pentru liceele tehnologice și vocaționale, în Timiș numărul total de clase de liceu va fi redus cu 11 clase. Se cunoaște că în anul școlar următor se înregistrează un număr mai mic de elevi care vin în clasa a IX-a, dat fiind faptul că introducerea clasei 0 a împărțit copiii în clasa I sau clasa 0.

Prin urmare, în Timiș vor exista 181 de clase de liceu în anul școlar 2021-2022, față de 192 câte sunt în prezent, împărțite astfel: 78 teoretice, 54 profil tehnologic, 18 vocațional și 31 profesional. Deși crește numărul de clase după hotărârea ministerului, scade numărul elevilor. 4.378 elevi vor fi în clasa a IX în anul școlar următor, unde în mod normal erau peste 5.000 elevi. În plus, inspectorul școlar general spune cu aproximație că 35 de elevi vor abandona școala sau vor rămâne repetenți, vor veni 120 de elevi din alte județe în Timiș, iar alți 30 vor pleca la studii în alte județe, în principal pentru a urma profilul militar.

„În analizare pe care o vom face pentru a vedea unde vom tăia clase de liceu vom ține cont de rezultatele la examenele de Bacalaureat ale insituției și de opțiunile elevilor care se îndreaptă spre profilurile liceale. Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Timișva realiza această analiză. Vor fi afectate 17 norme, dar normal nu e același lucru cu locul de muncă însine. Va exista doar o reducere a activității la clasă”, spune Marin Popescu, inspectorul școlar general al Timișului.

În Timiș, 9.164 de persoane lucrează, în total, în învățământ. 6.802 dintre acestea sunt cadre didactice.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. iulius says:

  Dle ministru santeti mare ,ati rezolvato,pe vremuri o clasa avea si 40 de elevi si in conditile de atunci se facea totusi scoala ce parere aveti acum domni dascali se bucura de vacante ,program scurt,salarii peste masura si totusi sant nemultumiti,de ce oare ???Ma intreb cum ar arata o societate in care sa nu mai avem gunoieri,electriceni,zidari,tarani cu sapa,soferi,instalatori ,hamali,bone,hingheri,brancandieri,,,,,,,?????De ce zic astea pentru ca cine vrea si este dotat invata iar cine nu asta e cu sila nu poti face nimic,.Oricum bine ca ati reusit sa le dati o paine la toti cei din Invatamant,in curand vom avea clase de 3 /4 elevi si atunci nu va mai trebui sa faca nimeni MEDITATII suplimentare Succes .

 2. ionguraderai says:

  Bai bolovanilor,faceti pe toate aceste loaze cu studii superioare ca atit va duce mintea,si cind o sa aveti nevoie de un electrician auto,de exemplu,o sa il cautati cu limba scoasa,clasele de teoretic ar trebui sa fie cit mai putine,profesionalul si tehnologicul ar trebui sa primeze,dar voi nu intelegeti paradigma lumii in care traim,voi,si ma refer la retrograzii de le entitatea inutila denumita pompos inspectorat,si ce este mai rau refuzati cu obsti atie sa o intelegeti traiti intr o lume a voastra,a bugetarilor,in zona crepusculara,si nu actionati decit in interesul de a va pastra posturile foarte bine platite si privilegiile,voi nu vedeti ca la casierie la supermarchet avem majoritatea cu studii superioare la ,, universitati ,, unde se dau diplome pe banda rulanta,neacoperite in cunostiinte,chiar daca veti inventa si alte smecherii gen clase de 5 elevi,directia este clara ca buna ziua,dar voi cu ochelarii de cal pe care ii aveti incarnati nu intelegi,se nasc tot mai putini copii in tara,foarte multi emigreaza si abandonul scolar este mare,nu va autosugestionati,multi nu veti apuca pensia din posturile caldute,ele se vor desfiinta unul cite unul din motivele de mai sus,nu este o evidenta citi dintre romani se nasc in vest,dar daca ar fi ne am ingrozi cu totii,sint deja romani de a doua sau chiar a treia generatie,unii nici nu stiu romaneste,prin tot ce ati facut timp de 30 de ani ati distrus fiinta acestui popor,cind spun voi ma refer la toti cei responsabili,nu intelegeti ca decit o cantitate de neaveniti,mai bine mai putini dar mult mai bine pregatiti,mai bine educati,inchei ca si asa nu sinteti capabili sa pricepeti incotro se indreapta lumea.

  • leana says:

   Perfect de acord, ar trebui să se înveţe meserii. Dar aveţi impresia că părinţii doresc să îşi înscrie copiii la profesionale? Că există profesori suficienţi? Sunt an de an scase la concurs posturi pe care nu le ocupă nimeni. Că sunt operatori economici care să dorească să primească elevi în practică în perioada pandemiei? Câtă meserie credeţi dumnavoastră, sincer, că învaţă elevii online? Că ceva teoretic se poate, dacă se doreşte. Dar dumneavoastră aţi avea încredere să vă lăsaţi maşina pe seama unui tehnician auto care a făcut şcoala de acasă din sufragerie? Întreb şi eu … Cât despre reucerea numărului de elevi la clase, situaţia este următoarea – există un singur an în care sunt mai puţini elevi. Generaţia celor care intră acum într-a noua. Scăderea numărului de elevi nu ţine de natalitate ci de trecerea de la clasa pregătitoare la cea 0. Acum 8 ani părinţii au putut înscrie copiii în 2 clase în loc de una singură. Unii i-au înscris în clasa 0, unii în clasa 1. Scăderea numerelor de clasele înseamnă că trimiţi acasă profesorii de care nu ai nevoie astăzi, ştiind foarte bine că vei avea nevoie de ei mâine, şi poate nu-i vei mai găsi. Iar pentru copii este un avantaj când sunt mai puţini.

 3. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Fără apă, duminică, în zona bd. Dâmbovița

  Ştiri din Timiș

  Mărțișoare dezinfectate, în pandemie. „Le facem cu elevii la școală, să păstrăm tradiția”

  Sănătate

  Cea mai mare rată de infectare cu Covid-19 este la Dumbrăvița, localitate în carantină

  Sănătate

  Covid-19, Timiș: opt pacienți au murit în ultimele 24 de ore. Noile cazuri pe localități

  Sănătate

  România, 27 februarie: 3432 de noi infectări cu coronavirus. Aproape 10% sunt din Timiș

  Sănătate

  Se fac programări pentru vaccinul Pfizer în Timiș. Șapte fluxuri noi, de luni

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara a anulat licitația pentru centrul oncologic de terapie de la Babeș. Din lipsă de oferte admisibile

  România

  FOTO. Călător în pandemie. Traseul spre Ineleț, pregătit pentru turiști

  Eveniment

  Bărbat la spital din cauza unui șofer neatent care nu a oprit la STOP, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Ziua bolilor rare, la Timișoara: proiecții inedite în semn de solidaritate, pe fațada UMFT

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici