tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
      • Nutriție
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • TM2023
    • Capitală Culturală
  • Video
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
Sănătate
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată inclusiv în România

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată inclusiv în România

De Amalia Kui
la 4 February 2023 10:40 Reactualizat la: 4 February 2023 12:27
2 Comentarii

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată inclusiv în România

foto: pexels.com
4 February 2023 10:40 Reactualizat la: 4 February 2023 12:27
În fiecare an, în 4 februarie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, un eveniment important pentru a atrage atenția asupra problemei globale a afecțiunilor oncologice și pentru a sprijini eforturile pentru prevenirea și tratarea acestei boli. În cel mult zece ani, numărul pacienților oncologici va crește cu 24% și va depăși mortalitatea cauzată acum de bolile cardiovasculare.
Scris de Amalia Kui - În fiecare an, în 4 februarie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, un eveniment important pentru a atrage atenția asupra problemei globale a afecțiunilor oncologice și pentru a sprijini eforturile pentru prevenirea și tratarea acestei boli. În cel mult zece ani, numărul pacienților oncologici va crește cu 24% și va depăși mortalitatea cauzată acum de bolile cardiovasculare.

Trimite articolul

X

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este marcată anual în data de 4 februarie, ca o oportunitate pentru organizații, guverne și oameni de a-și uni forțele în lupta împotriva acestei boli răspândite la nivel global. Scopul este de a sensibiliza publicul asupra importanței prevenirii și controlului cancerului și de a aduna fonduri pentru a sprijini cercetarea și tratamentul acestei maladii.

Cancerul este una dintre cele mai răspândite boli din lume, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Anual, la nivel mondial, sunt diagnosticate aproximativ 18 milioane de cazuri noi. În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, cancerul continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, care necesită atenție și acțiune continuă. Motivele sunt multiple: îmbătrânirea populației, alimentația precară, fumatul, dar și poluarea accentuată.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului oferă o oportunitate pentru ca oamenii să afle mai multe despre prevenirea cancerului prin intermediul unui stilul de viață sănătos, dar și despre importanța diagnosticării timpurii.

În ceea ce privește România, an de an sunt depistate în jur de 100.000 de noi cazuri de cancer și peste 50.000 de pacienți se sting din cauza acestei afecțiuni. Nu avem, însă, o statistică clară a numărului de bolnavi pentru că nu există un registru al pacienților oncologici.

„Atunci când vorbim de cancer, vorbim de o proliferare necontrolată a propriilor celule. Ai o problemă cu propriile tale celule, care prezintă o foarte mică eroare genetică în ele și, de aceea, se aseamănă foarte mult cu celulele sănătoase. Sistemul imun le recunoaște foarte greu, mult mai greu decât o face cu o bacterie sau cu un virus, care sunt complet diferite față de celulele noastre. Aproape jumătate dintre cancere pot fi, însă, evitate. Pentru aceasta, ar trebui să avem programe de screening. Iar aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale României, cu un impact major în diagnosticarea târzie a maladiei și, implicit, demararea tratamentului. Consecința directă este un grad de mortalitate mai mare decât în alte țări din Europa“, spune prof. dr. Șerban Negru, președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

Timișul se află printre județele fruntașe în ceea ce privește numărul de cazuri de cancer. Cele mai multe afecțiuni oncologice sunt reprezentate de neoplaziile de sân și de cancerul pulmonar.

„Cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul de prostată și chiar cel pulmonar pot fi depistate prin programe naționale de screening. Din păcate, acestea sunt rar utilizate. Nu există o cultură a prevenției cancerului în țara noastră. De cele mai multe ori, bolnavii ajung la medic atunci când cancerul a depășit faza incipientă. Un alt factor ce face ca România să se afle printre țările în care rata de supraviețuire la 5 ani, în cazul anumitor afecțiuni oncologice, să fie mai mică decât media din țările din vestul Europei este lipsa unui circuit clar al bolnavului oncologic”, spune prof. dr Șerban Negru.

Tot în această lună, în 15 februarie, va fi marcată Ziua Internațională a Copilului cu Cancer. Pe tot parcursul lunii, cei de la Asociația Little People vor întreprinde acțiuni atât în secțiile de oncopediatrie, cât și în comunitățile locale cu scopul de a promova mesajul supraviețuirii, solidarității și susținerii de care au nevoie cei atinși de această boală. Mai multe detalii, AICI.

Vă reamintim, în România, la finalul lunii octombrie 2022, Parlamentul a aprobat Planul Național de Combatere a Cancerului. Planul, care va fi implementat din acest an, prevede suplimentarea fondurilor pentru lupta împotriva afecțiunilor oncologice. Se vor aloca mai mulți bani pentru tratamente inovatoare și pentru îngrijirea paliativă. Se vor încheia parteneriate cu psihologi și nutriționiști care îi vor ghida pe bolnavii de cancer, va fi elaborat un plan de educație și prevenție și se va investi în cercetare. În plus, se vor pune bazele unei rețele interconectate la nivel național și european care să faciliteze îngrijirea pacienților.

Ca de obicei, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) se alătură efortului global de combatere a cancerului, militând pentru solidaritate cu toți semenii diagnosticați cu cancer și familiile acestora pentru a elimina inegalitățile de acces la servicii de sănătate de egală calitate și siguranță.

Potrivit INSP, prin adoptarea celor 12 măsuri ale Codului European de Luptă Contra Cancerului, fiecare dintre cetățeni își poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional peste 40% din cancere pot fi evitate.

Pe aceeași temă:

Planul Național de Combatere a Cancerului, aprobat de Parlament

Trimite articolul

X
Taguri:
cancer
2 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. John says:
    February 4, 2023 at 4:35 pm

    Referitor la factori declansatori nu motive in declansarea bolii oncologice cred ca nu s-a facut o documentare adecvata deoarece factorii principali cred ca sunt cu totul altii. Cred ca am uitat ca deasupra Serbiei s-au aruncat zeci de tone de bombe continand uraniu saracit,cred,sa nu gresesc. E posibil sa fi ramas praful rezultat doar deasupra Serbiei? Eu am plecat din Romania dupa acel razboi in Italia cu boala oncologica fara sanse de supravietuire si…au trecut in urma tratamentelor medicilor italieini atatia ani si sunt bine. Spitalele italiene erau pline cu cazuri asemanatoare din Serbia,in majoritate copii!!!!Nu se recunosc efectele negative ale unor produse medicale,unele alimente. In strainatate am vazut o femeie care a documentat in instanta efectele daunatoare ale antenelor GSM si pe langa despagubiri,a facut cancer la san si ficat,companiile au fost obligate sa mute antenele. Creeaza problema si dupa aceea atrage si cheltuie sume colosale pentru a rezolva problema creata. Are cineva o statistica cu privire la eficacitatea tratamentelor chimio si radio la bolnavii oncologici. Daca acest drum nu este cel bun? Aceste tratamente sunt foarte scumpe si aduc venituri mari pt unii.

    Reply
    • Dan sorescu says:
      February 5, 2023 at 12:38 pm

      Tatăl meu a urmat în decembrie un tratament de radio și o ședință de chimioterapie, doar una pentru ca de crăciun a decedat. E adevărat ca a fost depistat tardiv, în stadiul 4 cu cancer pulmonar celule mici. Rămân însă rezervat cu privire la aceste tratamente, care cu siguranță generează venituri uriașe celor care le fac.

      Reply
  2. Cele mai citite știri

    1
    Expoziție de pisici de rasă în weekend, la Timișoara
    2
    Se modernizează două drumuri în Timiș. Va fi amenajată și o intersecție
    3
    FOTO. Peste 100 de exemplare de pisici pot fi admirate într-o expoziție la Timișoara
    4
    Șofer de tir prins cu magnetul pe tahograf, pe A1, în Timiș
    5
    Directoarea unei școli din Timiș, în finala Galei Profesorul Anului din mediul rural 2023
    6
    A murit medicul Iancu Leonida, fostul director al Serviciului de Ambulanță Timiș
    7
    FOTO. Comuna în care s-a născut laureata Nobel Herta Müller, atestată ca zonă cu resurse turistice
    8
    FOTO. Verificarea abonamentelor TimPark, automatizată. Se va face cu ajutorul unei mașini cu scaner
    9
    FOTO. O elevă de la Colegiul Bănățean din Timișoara, care face voluntariat la Ambulanță, a inițiat cursuri pentru colegii săi
    10
    Zeci de pietoni și bicicliști amendați în numai câteva ore, la Timișoara

    Cele mai noi știri

    Ştiri din Timiș

    Bine ai venit în Assessment centre, laboratorul în care se "creează" angajatul ideal!

    România

    CFR retrage temporar din circulație toate locomotivele electrice similare cu cea implicată în accidentul de la Galați

    Ştiri din Timiș

    Copiii Grădinițelor „Nikolaus Lenau” și „Franz Lukas” din Timișoara au fost activi în cadrul Programului Național ”Săptămâna Verde”

    Eveniment

    VIDEO. Șofer prins că circula cu 180 kilometri la oră pe A1. Razie a polițiștilor de la autostrăzi

    Capitală Culturală

    CJ Timiș vrea să organizeze o nouă ediție Festival of Lights. Cere părerea timișenilor pentru dată și organizare

    Ştiri din Timiș

    Cablurile aeriene de pe străzile Cluj și Arieș urmează să fie tăiate

    Utile

    S-a redeschis traficul pe DN 6 în zona conexiunii cu viitoarea centură Timișoara Sud

    Ştiri din Timiș

    INIZIO, producător local de mobilier: diferiți, într-o lume în care totul seamănă

    Ştiri din Timiș

    Prima expoziție personală Adrian Ghenie la Timișoara, organizată de Fundația Art Encounters

    Ştiri din Timiș

    Timpark caută proiectant pentru SF-urile a patru parcări supraetajate în Timișoara
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici